Αποκατάσταση Χ.Α.Δ.Α. (Σκουπιδότοπος) Νυδριού

0
494

1. Ο Χώρος Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (Χ.Α.Δ.Α.) του Νυδριού, μετά την αποκατάστασή του, βρίσκεται δίπλα στο Βιολογικό καθαρισμό. Είναι ένας χώρος μεγάλης έκτασης ο οποίος ολοκληρώθηκε το 2016. Δεν φτιάχτηκε τώρα μέσα στα πλαίσια του προεκλογικού αγώνα όπως εκ του πονηρού, αναφέρουν κάποιοι. Είναι ένα έργο που το κόστος αποκατάστασής του ανέρχεται στις 500.000 ευρώ. Στο συγκεκριμένο χώρο απορρίπτονταν για πολλά χρόνια τα απορρίμματα του πρώην Δήμου Ελλομένου.

Επειδή άκουσα με τα ίδια μου τα αυτιά πως δεν υπάρχει σκουπιδότοπος και είναι ψέματα ότι έχει δημιουργηθεί (τώρα πώς γίνεται να λες ψέματα για ένα έργο αρκετών στρεμμάτων δεν ξέρω), εάν κάποιος πάει προς τον δρόμο που οδηγεί στην Βαυκερή και κοιτάξει προς τα κάτω, θα δει με τα μάτια του τον αποκατεστημένο σκουπιδότοπο που όπως προανέφερα βρίσκεται δίπλα στον βιολογικό. Παρακάτω μπορείτε να δείτε την εικόνα του σκουπιδότοπου που έχει τραβηχτεί με drone. Το ψέμα λοιπόν έχει κοντά ποδάρια.

2. Όσον αφορά στην καθαριότητα του Περιφερειακού δρόμου, θα ήθελα να αναφέρω πως υπάρχουν κάδοι κατά μήκος του. Υπάρχουν κάτοικοι οι οποίοι πετάνε κυρίως ογκώδη αντικείμενα, έπιπλα, στρώματα, κ.λπ. όπου βρουν, έξω από τους κάδους. Φαντάζομαι πως όλοι μας πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως οτιδήποτε κάνουμε έχει και συνέπειες. Εάν δεν αλλάξει ο τρόπος σκέψης μας σίγουρα δεν θα αλλάξει και η εικόνα που έχουμε γύρω μας. Μέσα στο σπίτι μας για παράδειγμα, πετάμε τα σκουπίδια μας στο πάτωμα; Προφανώς όχι. Γιατί λοιπόν να το κάνουμε λίγο πιο πέρα;

Καλό θα είναι λοιπόν να σκεφτούμε πριν πετάξουμε κάτι έξω από τους κάδους και κυρίως αντικείμενα τα οποία μπορούν να ανακυκλωθούν, οπότε θα πρέπει να πάνε και στα κατάλληλα σημεία. Θα ήθελα όμως να επισημάνω ότι ο Δήμος μαζεύει και τα ογκώδη αντικείμενα και αυτά που πρέπει να οδηγηθούν στην ανακύκλωση, παρόλο που έχουν τοποθετηθεί έξω από τους απλούς κάδους. Αυτό γίνεται μια φορά την εβδομάδα, σε συγκεκριμένη ημέρα. Δεν γίνεται συχνότερα, επειδή υπάρχει μειωμένος αριθμός ατόμων που εργάζεται στην καθαριότητα του Δήμου.

3. Πιο συγκεκριμένα, εδώ και περίπου ενάμισι χρόνο προκηρύχθηκαν (επιτέλους μετά από 13 χρόνια) 20 θέσεις για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Εκδόθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα από τον ΑΣΕΠ, όμως προσλήφθηκαν τελικά μόνο οι 8, γιατί οι υπόλοιποι δεν είχαν τα νόμιμα δικαιολογητικά. Τα 8 αυτά επιπλέον άτομα, είναι αδύνατον να καλύψουν τις ανάγκες του Δήμου. Μέσα στον Μάιο αναμένεται να εκδοθούν τα οριστικά αποτελέσματα για την κάλυψη και των 20 θέσεων. Ελπίζουμε περί το τέλος Ιουνίου να προληφθούν κανονικά.

Γίνεται αντιληπτό λοιπόν, πως είναι αδύνατον μαθηματικά αυτά τα οχτώ επιπλέον άτομα να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες του Δήμου. Άλλωστε θα πρέπει να συμμεριστούμε και την κούραση αυτών των ανθρώπων οι οποίοι την τουριστική περίοδο, αναγκάζονται να δουλεύουν συνέχεια για να εξυπηρετούν την όσο το δυνατόν πιο εύρυθμη λειτουργία της καθαριότητας του νησιού.

Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.

Με εκτίμηση

                                                      Μαρία Σολδάτου                                                      Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος

Με το Ψηφοδέλτιο ‘’ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ’’ με υποψήφιο Δήμαρχο τον Κωνσταντίνο Δρακονταειδή