Μέλημά μας, η δημιουργία ενός Δήμου- σύμμαχου της τοπικής κοινωνίας

του Κωνσταντίνου Δρακονταειδή

 Το πρώτο διάστημα της ανάληψης των καθηκόντων μας, από τον Σεπτέμβριο του 2014,  εξελίχθηκε σε ένα περιβάλλον διαρκών αλλαγών και με τη χώρα να αναζητά την επόμενη μέρα της. Ανακατατάξεις που δεν μπορούσαν να μην επηρεάσουν τη ζωή ενός Δήμου, ιδιαίτερα όταν επιχειρεί να κάνει τα πρώτα βήματα μιας νέας πορείας.

Αυτούς τους 16 μήνες ως Δημοτική Αρχή κινηθήκαμε προς τρεις κυρίως κατευθύνσεις, στη βάση των αναγκών του Δήμου μας. Πρώτος πυλώνας ήταν η διάσωση των μεγάλων έργων των οποίων η αποπεράτωση απειλούταν λόγω λήξης της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου. Ανάμεσα σε άλλα, κινήθηκαν οι διαδικασίες για ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο στο Νότο της Λευκάδας, το Τουριστικό Αγκυροβόλιο Βασιλικής, το οποίο “ξεκλείδωσε” και εκτελείται, ενώ σε εξέλιξη είναι και μια σειρά από άλλα έργα.

Δεύτερος πυλώνας της δουλειάς μας ήταν η προσπάθεια αναδιοργάνωσης του Δήμου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο “Καλλικρατικός” Δήμος Λευκάδας αποτελείται από το σύνολο του νησιού και δύο ακόμα νησάκια- κόσμημα, τον Κάλαμο και τον Καστό. Η προσπάθεια για επί της ουσίας ενοποίησή του είναι ακόμα ζητούμενο.

Δώσαμε και δίνουμε έναν μεγάλο και εν πολλοίς άνισο αγώνα με το χρόνο και τις παθογένειες που σωρεύτηκαν τις τελευταίες δεκαετίες. Η Λευκάδα, ένας διεθνώς πια αναγνωρισμένος τουριστικός προορισμός, γνώρισε μεγάλη και απότομη ανάπτυξη, η οποία δυστυχώς, όπως συμβαίνει σχεδόν σε όλη τη χώρα, δεν έγινε με συντεταγμένο τρόπο. Νέες περιοχές ρυμοτομήθηκαν, χωρίς όμως χωροταξικό, πολεοδομικό σχεδιασμό, νέες ανάγκες προκλήθηκαν, -επεκτάσεις δικτύων και υποδομών- οι οποίες, επίσης, όσο προχώρησαν δεν εκτελέστηκαν με κάποια συστηματικότητα.

Κεντρικό μας μέλημα ως Δημοτική Αρχή, μαζί με τον τρίτο πυλώνα, τη διαχείριση της καθημερινότητας με τρόπο που θα διευκολύνει τη ζωή των ανθρώπων, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, θα προάγει την ποιότητα ζωής και θα κάνει ακόμα πιο φιλικό προορισμό το νησί μας, είναι να παραδώσουμε ένα Δήμο- σύμμαχο του πολίτη, που θα παίζει καθοριστικό ρόλο στην τοπική ανάπτυξη. Ένα Δήμο που θα παρεμβαίνει καίρια και αποτελεσματικά ώστε να προωθήσει βιώσιμο τουριστικό μοντέλο που θα σέβεται το περιβάλλον και τον επισκέπτη, με σύνδεση του πρωτογενή με τον τριτογενή τομέα και που θα αναδεικνύει τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα, τους τομείς που έχουν πολλά περιθώρια ανάπτυξης (θαλάσσιος τουρισμός, ανάδειξη ενδοχώρας Λευκάδας, φυσιολατρικός τουρισμός κ.ά.) Εξάλλου, με επιμονή όλο αυτό το διάστημα στη διεξαγωγή ανοιχτών, λαϊκών συνελεύσεων, επιδιώκουμε τη δημιουργία ενός  Δήμου επί της ουσίας συμμετοχικού.

Δίνουμε μάχη για την υπεράσπιση των κοινόχρηστων χώρων και την απελευθέρωσή τους από την κατάληψη των οχημάτων, των τραπεζοκαθισμάτων, των παράνομων κατασκευών, δίνουμε μάχη για την αναβάθμιση των βασικών υποδομών, υδρευση- αποχέτευση/ οδοποιία/ οδοφωτισμός (για τα οποία δεν υπήρχε ούτε στοιχειώδης καταγραφή), για τη διαχείριση των απορριμμάτων με τρόπο φιλικό στο περιβάλλον και στον άνθρωπο (ας μη μιλήσουμε για τον τρόπο διαχείρισης τις περασμένες δεκαετίες), για την οικονομική βιωσιμότητα του Δήμου μας (ένας Δήμος που δεν έστελνε λογαριασμούς ύδρευσης και επέτρεπε στους μεγάλους και πλέον εύπορους καταναλωτές να μην πληρώνουν), για την προστασία της δημοτικής περιουσίας (η οποία μόλις τώρα καταγράφεται!) και πολλά άλλα.

Δυστυχώς, ο σχεδιασμός μας ανατράπηκε σε σημαντικό βαθμό από το σεισμό της 17ης Νοεμβρίου, που άφησε πίσω του δύο αδικοχαμένες συμπολίτισσές μας. Τα προβλήματα που προκλήθηκαν ήταν ουκ ολίγα και για την αποκατάστασή τους θα χρειαστεί αρκετός χρόνος. Βεβαίως, θέλω να υπογραμμίσω ότι οι περίφημες παραλίες της δυτικής ακτογραμμής, αυτές που “ταξιδεύουν” τον τόπο μας σε κάθε γωνιά της γης, δεν έχουν τίποτα να “φοβηθούν” από τον Εγκέλαδο. Εξάλλου η άγρια ομορφιά τους σε αυτόν πρωτίστως οφείλεται. Στην ουσία, με το σεισμό και τις καταπτώσεις, δόθηκε ακόμη περισσότερο “υλικό” που ενισχύει το δικό μας χρυσάφι, τις απέραντες αμμουδιές μας.

Για να δημιουργήσουμε, όμως, έναν Δήμο– σύμμαχο του πολίτη, χρειαζόμαστε ένα κράτος- σύμμαχο της Αυτοδιοίκησης. Κι αυτό πρώτα και κύρια σημαίνει την ενίσχυση σε πόρους και δυναμικό. Η μεταφορά καίριων αρμοδιοτήτων και η αναβάθμιση του ρόλου των ΟΤΑ στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, σωστή ως σύλληψη, δεν μπορεί να γίνεται δίχως πλαίσιο και πόρους. Αντίστοιχα, ο σεβασμός της αξιοπρέπειας της Αυτοδιοίκησης προϋποθέτει την αντιμετώπιση του δαιδάλου της γραφειοκρατίας και μιας λειτουργίας του Δημοσίου τυπολατρικής, δίχως ενδιαφέρον για την ουσία. Πρέπει να εμπιστευτούμε τους ανθρώπους των Υπηρεσιών που ήταν εκεί πριν από εμάς, τους εκάστοτε αιρετούς, και θα βρίσκονται και μετά από εμάς. Πρέπει, τέλος, να εμπιστευτούμε την κοινωνία και να της αφήσουμε χώρο να υποδείξει τις πραγματικές της ανάγκες.

* Το άρθρο του δημάρχου Λευκάδας, δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Το Χωνί

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Σχετικά Άρθρα