Μαρία Σολδάτου: Διευκρινήσεις σχετικά με τα Αντιπλημμυρικά έργα στα Βαρδάνια

0
667

Ένιωσα την ανάγκη να κάνω διευκρινήσεις σε κάποια πράγματα σχετικά με τα Αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή των Βαρδανίων γιατί ακούγονται διάφορα και πραγματικά είναι κρίμα οι πολίτες της Λευκάδας να μην ξέρουν ακριβώς πώς έχει η κατάσταση.Όπως έχω υποσχεθεί, εάν κάποιος με ρωτάει κάτι, οφείλω να δώσω απάντηση εφόσον έχω τα πραγματικά στοιχεία στα χέρια μου.

Αρχικά λοιπόν, θα ήθελα να αναφέρω ότι η μελέτη άρχισε διαδικαστικά το 2005 και ολοκληρώθηκε με την τελική έγκρισή της το 2010. Το κύριο τμήμα της περιελάμβανε πλακοσκεπή οχετό ομβρίων κατά μήκος της περιφερειακή οδού της πόλης, η οποία αρχίζει από το γήπεδο 7×7,μετά δηλαδή από το Δεύτερο Λύκειο και καταλήγει κοντά στην συμβολή των οδών Φιλοσόφων και Πεφανερωμένης. Με το έργο που προέβλεπε η μελέτη, θα αποχετεύονταν τα όμβρια της εντός σχεδίου πόλης περιοχής που περικλείεται μεταξύ των οδών Πεφανερωμένης, τμήματος της οδού φιλοσόφων και του Περιφερειακού.

Η ανωτέρω μελέτη, η οποία πήρε πέντε χρόνια για να γίνει, έχει σημαντικές αδυναμίες σε σχέση με την σημερινή κατάσταση της περιοχής που αναφέρεται. Για παράδειγμα, δεν προέβλεπε το Νέο Νοσοκομείο, τα υψόμετρα καθώς και άλλες παραμέτρους που δημιουργούν προβλήματα.

Με τα έργα υποδομής του Νέου νοσοκομείου, ο μεγάλος όγκος των ομβρίων της οδού Φιλοσόφων αποχετεύεται ήδη προς την κατεύθυνση του επαρχιακού δρόμου Λευκάδας Νυδριού. Το έργο που εκτελέστηκε πρόσφατα, έγινε μόνο σε τμήμα της παλιάς μελέτης εφόσον ήταν απαραίτητη η διεκπεραίωση νέας μελέτης η οποία έπρεπε να είναι προσαρμοσμένη στα σημερινά δεδομένα.Η ορθότητα της νέας μελέτης αποδεικνύεται από το γεγονός ότι στην συμβολή Πεφανερωμένης και 8ης Μεραρχιας με τις πρόσφατες βροχοπτώσεις δεν υπήρξε συσσώρευση υδάτων. Επίσης, εδώ θα πρέπει να προσθέσω ότι δεν αποκλείεται η συμπλήρωση του έργου μέχρι την λιμνοθάλασσα με νέα μελλοντική χρηματοδότηση.

Επιπρόσθετα, το Δημοτικό Συμβούλιο κατά την συνεδρίαση του την Παρασκευή 12/4/2019 ψήφισε νέα μελέτη για Αντιπλημμυρικό έργο συνολικού μήκους οδών 2,340m που περιλαμβάνει την Περιφερειακή οδό και τα τμήματα πέντε δρόμων (Κεννεντυ, Καλοδιστρίου κ. α.) που βρίσκονται μεταξύ Πεφανερωμένης και Περιφερειακού.

Το έργο της μελέτης αυτής έχει προϋπολογισμό 2.500.000 ευρώ και υποβλήθηκε πρόταση στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ του Υπουργείου Εσωτερικών για χρηματοδότηση.

Κατά την άποψή μου, θα ήταν καλό εάν έχουμε απορίες για κάποια θέματα να απευθυνόμαστε στους σωστούς ανθρώπους για να μας δίνουν αντικειμενικά σωστές απαντήσεις καθώς οι μελέτες, τα χαρτιά και το αποτελέσματα της εκτέλεσης του έργου επιβεβαιώνουν την ορθότητα των ενεργειών για την διευθέτηση των προβλημάτων που υπήρχαν στην περιοχή.Και εγώ αυτό κάνω, όταν δεν γνωρίζω κάτι, ζητάω διευκρινήσεις ώστε να έχω ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη άποψη βασισμένη σε πραγματικές πληροφορίες.

Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.

                                                           Με εκτίμηση                                                            Σολδάτου Μαρία