Πρόβες ιδιωτικοποίησης του νερού από τη ΝΔ με τη μείωση των ΔΕΥΑ

0
112
Με κοινή τους δήλωση ο τομεάρχης Εσωτερικών, Κ. Ζαχαριάδης και ο αν. τομεάρχης Εσωτερικών, υπεύθυνος για την Αυτοδιοίκηση, Μ. Χατζηγιαννάκης του ΣΥΡΙΖΑ,  καταγγέλουν ότι η ΝΔ μέσα από τη μείωση των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης-αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), προωθεί τις πολιτικές της για την ιδιωτικοποίηση του νερού.
Η κοινή δήλωση των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης:
“Δεν ξέρουμε πώς αντιλαμβάνονται στη ΝΔ την έννοια του επιτελικού κράτους, αλλά το να αποφασίζουν γενικοί γραμματείς άλλων υπουργείων ζητήματα εκτός αρμοδιότητας τους, όπως έπραξε με τις πρόσφατες δηλώσεις του ο ΓΓ Συντονισμού και Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος στα Γιάννενα για την πρόθεση της Κυβέρνησης για άμεση μείωση του αριθμού των ΔΕΥΑ, είναι πραγματικά πρωτόγνωρο.
Το γνωρίζει ο κ. Θεοδωρικάκος ή είναι απλά στα πλαίσια διοίκησης των βαρονιών στα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας;
Οι δηλώσεις, βέβαια, είτε για λουκέτο είτε για απορρόφηση από όμορες ΔΕΥΑ δεν έπεσαν σαν κεραυνός εν αιθρία. Ήταν θέμα χρόνου να βγει στη δημοσιότητα το σχέδιο της Κυβέρνησης της ΝΔ να παρέμβει στον τομέα της διαχείρισης του νερού από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τρόπο που συνάδει με τις ιδεοληπτικές εμμονές της για την ανεπάρκεια των δημόσιων ή δημοτικών φορέων να διαχειριστούν αποτελεσματικά έναν τομέα ζωτικής σημασίας για τις τοπικές κοινωνίες της χώρας μας και με ισχυρό αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Από τις δηλώσεις, ωστόσο, του κ. Γραφάκου συμπεραίνουμε ότι, πέρα από το ότι το σχέδιο στο οποίο αναφέρθηκε είναι αντισυνταγματικό, αγνοεί και το Υπουργείο Εσωτερικών που είναι το εποπτεύον για τις ΔΕΥΑ Υπουργείο και το μόνο αρμόδιο για θεσμικές αλλαγές στον χάρτη των ΔΕΥΑ. Ο κ. Γραφάκος προτρέχει θεσμικά και εκτίθεται πολιτικά παρεμβαίνοντας σ` ένα χώρο που πολύ λίγο γνωρίζει.
Θα θέλαμε να του θυμίσουμε ότι η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ  Προοδευτική Συμμαχία ενίσχυσε τις ΔΕΥΑ, βελτιώνοντας το θεσμικό τους πλαίσιο και ενδυναμώνοντάς τις με μόνιμο προσωπικό για να είναι σε θέση να εκτελούν ποιοτικά έργα και να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες νερού και αποχέτευσης στην ελληνική κοινωνία.
Αντ` αυτού, η σημερινή Κυβέρνηση φαίνεται ότι με το πρόσχημα του εκσυγχρονισμού και της εξάλειψης των παθογενειών σχεδιάζει να τις συρρικνώσει και αποδυναμώσει με απώτερο στόχο την ιδιωτικοποίηση.”