Άμεση υλοποίηση έργων και υπάρχοντος σχεδιασμού για αντιπλημμυρική προστασία της Βασιλικής

Για τα πλημμυρικά φαινόμενα στη Βασιλική και τα απαραίτητα έργα αντιμετώπισής τους.

Από το 2000 και ύστερα μέχρι το πρόσφατο παρελθόν (16-11-2017 και 6-5-2018) αλλά και σήμερα (18-9-2020), σε έντονες βροχοπτώσεις που εκδηλώνονταν με ακραία καιρικά φαινόμενα, ένα σημαντικό τμήμα του οικισμού της Βασιλικής πλήττονταν από πλημμύρες με αποτέλεσμα καταστροφές υλικοτεχνικών υποδομών του οικισμού, κτιρίων με χρήση κατοικιών, καταστημάτων ή τουριστικών καταλυμάτων και κίνδυνο για ανθρώπινες ζωές.    Το δίκτυο απορροής της Βασιλικής έχει παροχετευτική ικανότητα για τα κανονικά επίπεδα βροχοπτώσεων και ως τέτοια νοούνται αυτά που σημειώνονται κάθε χρόνο στην περιοχή. Στις παραπάνω αναφερόμενες περιπτώσεις, εντελώς τοπικά και με την υπερβολική βροχόπτωση, η παροχή αιχμής ήταν αδύνατον να απορρεύσει από τα υπάρχοντα δίκτυα ομβρίων.

Ως Δημοτική Παράταξη επισκεφθήκαμε την πληγείσα περιοχή όπου διαπιστώσαμε το μέγεθος των ζημιών και συζητήσαμε διεξοδικά για το πρόβλημα και τους τρόπους επίλυσής του με κατοίκους, τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Βασιλικής κ. Σταμάτη Αργυρό και πρώην αιρετούς.

Έτσι και λαμβάνοντας υπόψη                                                                                         α) ότι όλη η περιοχή του κάμπου λόγω γεωμορφολογίας απορρέει μέσα στον οικισμό,          β) τις τοπικού χαρακτήρα έντονες βροχοπτώσεις,                                                              γ) τη συχνή πλέον εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων,                                              θεωρούμε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη κατασκευής νέων συμπληρωματικών έργων απαγωγής ομβρίων καθώς και η ενίσχυση-επέκταση των υπαρχόντων υποδομών.

Στην διάρκεια της θητείας μας, την περίοδο 2015-2019, είχαμε εκτιμήσει ότι το δίκτυο όμβριων υδάτων της Βασιλικής, λόγω της γεωμορφολογίας της περιοχής και των υψηλών τιμών βροχόπτωσης τοπικά, δεν επαρκεί για την παροχέτευση της αιχμής των υδάτων και είχαμε κρίνει επιβεβλημένη την ανάγκη δραστικών λύσεων αντιμετώπισης των πλημμυρικών φαινομένων. Έτσι σχεδιάσαμε, προγραμματίσαμε και υλοποιήσαμε τα εξής έργα:

Κατασκευάστηκε το Μάϊο 2017

  • Κατασκευή των δυο γεφυριών του παραλιακού δρόμου Βασιλικής-Πόντης (ταυτόχρονα με την κατασκευή του δρόμου) κοντά στις εκβολές των χειμάρρων ΡΟΥΠΑΚΙΑ και ΚΑΝΑΛΙ. Ολοκληρώθηκαν το Μάη 2017 και έκτοτε λειτούργησαν αποτελεσματικά, βοηθώντας ουσιαστικά στην αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή τους.

    Κατασκευή : Μάϊος 2017

  • Έγκριση μελέτης και χρηματοδότηση του έργου «Αντιπλημμυρική προστασία οικισμού Βασιλικής Δήμου Λευκάδας» 200.000 €. Τη μελέτη συνέταξε η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και την ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκάδας με την απόφασή του 73/25-2-2019. Προβλέπει την κατασκευή δυο μεγάλων σωληνωτών αγωγών με μήκη 72m και 108m μεγάλης διατομής (διαμέτρου 1m και 0,8m αντίστοιχα) καθώς και την κατασκευή κιβωτοειδούς οχετού (πλακοσκεπές) μήκους 136m σε προβλεπόμενο από το σχέδιο πόλης δρόμο. Το έργο είναι μελετημένο για την περιοχή που αρχίζει από την είσοδο του δρόμου που οδηγεί στα σχολεία (Γυμνάσιο-Λύκειο) και είναι μεταξύ του κτιρίου της αστυνομίας και της οδού 28ης Οκτωβρίου, καταλήγουν δε και τα τρία τμήματά του στη θάλασσα. Η χρηματοδότηση του έργου με 200.000 € έγινε από το Υπουργείο Εσωτερικών τον Μάρτη του 2019, επί θητείας Κ. Δρακονταειδή, μέσω του προγράμματος «Πρόληψη και αντιμετώπιση ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες» και εντάχθηκε στον προϋπολογισμό του Δήμου με την 93/4-3-2019 απόφαση Δ. Σ. Το έργο δημοπρατήθηκε πρόσφατα (27-8-2020) μετά από καθυστέρηση ενός έτους. Απαιτείται η εγρήγορση της Δημοτικής Αρχής του Χ. Καλού για την σύντομη αποπεράτωσή του.
  • Έγκριση μελέτης (με την απόφαση 75/25-2-2019 του Δημοτικού Συμβουλίου) που συνέταξε η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου για το έργο «Ράμπα πρόσδεσης Ε/Γ – Ο/Γ & δρόμος πρόσβασης». Ένα από τα υποέργα της μελέτης είναι η κατασκευή αδιάνοικτου δρόμου του σχεδίου πόλης απέναντι από το πρατήριο καυσίμων και μέχρι τον παραλιακό δρόμο. Κάτω από τον νέο αυτό δρόμο η μελέτη προβλέπει την κατασκευή κιβωτοειδούς οχετού μήκους 200m, πλάτους 3m και ύψους 2,30m. Με το υποέργο αυτό θα μπορούν να απορρέουν προς τη θάλασσα τα όμβρια που μεταφέρονται από την παρακείμενη στο Κέντρο Υγείας ποταμόσουδα καθώς και τα όμβρια που δέχεται στη θέση αυτή ο δρόμος Βασιλικής-Πόντης. Το κόστος του υποέργου εκτιμάται ότι είναι περίπου 400.000 €.
  • Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου έχει συντάξει (Φεβρουάριος του 2019) μελέτη για έργο με τίτλο «Αντιπλημμυρική προστασία εντός σχεδίου πόλης Βασιλικής 2019». Η μελέτη προβλέπει την κατασκευή κιβωτοειδούς οχετού αμέσως μετά την είσοδο στον οικισμό μέχρι τη διασταύρωση με τον δρόμο που οδηγεί στην Πόντη, εκεί θα συναντήσει το υπάρχον πλακοσκεπές κάτω από το δρόμο που κατευθύνεται μεταξύ σχολείων και γηπέδου μπάσκετ. Ο νέος πλακοσκεπής αγωγός θα έχει μήκος 182,50m, πλάτος 3,50m και ύψος 1,80m και ο προϋπολογισμός του έργου είναι 484.000 €.

Εκτιμάμε ότι επείγει η εξεύρεση πόρων για την κατά το δυνατόν συντομότερη κατασκευή των έργων που αναφέρονται στις πιο πάνω μελέτες (3 & 4), ώστε σε συνδυασμό με έργα που πρέπει να εκτελέσει η Περιφέρεια σε χειμάρρους της περιοχής, να υπάρχει η βέλτιστη απόδοση στην παροχή προστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα και την αποφυγή πλημμυρών, κυρίως στον οικισμό. Επίσης επιβάλλεται να εκτελούνται τακτικότερα και προγραμματισμένα έργα καθαρισμού υδατορεμάτων και αυλάκων απορροής όμβριων από Περιφέρεια και Δήμο.                                                                                                                                      ΤΤέλος κρίνουμε επιτακτική την ανάγκη άμεσης αποζημίωσης – οικονομικής ενίσχυσης των κατοίκων της περιοχής που επλήγησαν.    

Λευκάδα 23/9/2020 

ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Σχετικά Άρθρα