“ΑΝ.Α.Σ.Α”: Όλες οι δυνάμεις για την αποκατάσταση υποδομών και περιουσιών.

Μεγάλη ΑΠΟΥΣΑ η περιφερειάρχης κ. Κράτσα-Τσαγκαροπούλου.

21/09/2020

Ο μεσογειακός κυκλώνας με την κωδική ονομασία ΙΑΝΟΣ που «κτύπησε» την μισή Ελλάδα προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στα νησιά του νοτίου Ιονίου, τόσο στις δημόσιες υποδομές όσο και στις ιδιωτικές περιουσίες και εν γένει στην εικόνα τους και στην τοπική οικονομία.

Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Ιθάκη και νότια Λευκάδα χρειάζονται αυτή την στιγμή την προσοχή των αρμόδιων κρατικών και αυτοδιοικητικών υπηρεσιών και την υλοποίηση ενός εντατικού σχεδίου για την αποκατάσταση των υποδομών και των περιουσιών.

Είναι εντελώς απαράδεκτο να εξακολουθούν για τέταρτη ημέρα ολόκληρες περιοχές να ευρίσκονται χωρίς ηλεκτροδότηση και υδροδότηση, γεγονός που οφείλεται αφ’ ενός στην έλλειψη σχετικής πρόνοιας από την πλευρά της Διοίκησης της ΔΕΔΔΗΕ και του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και αφ’ ετέρου στην άρνηση της ναυτιλιακής εταιρείας να μεταφέρει έγκαιρα τα συνεργεία το Σάββατο το πρωί 19/9 από το λιμάνι της Κυλλήνης και φυσικά στην Πολιτική Προστασία που δεν «τόλμησε» να το απαιτήσει.

Η ΑΝΑΣΑ, σε επικοινωνία με τους Δημάρχους των πληγεισών περιοχών, εξέφρασε την αλληλεγγύη της και συζήτησε τις προτεραιότητες που διαμορφώνονται.

Άμεσα:

  • Εξασφάλιση ασφαλούς πρόσβασης σε κατοικίες , επιχειρήσεις και εκμεταλλεύσεις.
  • Καταγραφή των ζημιών από τις υπηρεσίες των δήμων, της περιφέρειας και του ΕΛΓΑ. Ενίσχυση των συνεργείων καταγραφής.
  • Ταχεία απόδοση των εξαγγελθέντων οικονομικών βοηθημάτων από το Υπουργείο Εσωτερικών , σε όσες και όσους τα χρειάζονται.
  • Επαρκής χρηματοδότηση των Δήμων και της Περιφέρειας για την άσκηση αυτών των αρμοδιοτήτων και χρησιμοποίηση σε πρώτο χρόνο των τυχόν δικών τους αποθεματικών.
  • Θεσμική κατοχύρωση των εξαγγελιών για αναστολή πληρωμών των κατοίκων των πληγεισών περιοχών προς το δημόσιο, ασφαλιστικούς οργανισμούς, ΔΕΚΟ και τράπεζες και εποπτεία από την ΠΙΝ για την εφαρμογή τους.

Βραχυπρόθεσμα:

  • Γενναία χρηματοδότηση από την κυβέρνηση σε Περιφέρεια και Δήμους με βάση τους φακέλους και τα τεχνικά δελτία που θα συνταχθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
  • Αξιοποίηση από τις Περιφερειακές υπηρεσίες όλων των χρηματοδοτήσεων και των σχετικών προγραμμάτων που έχει εξασφαλίσει η ΠΙΝ/ΑΝΑΣΑ, όπως η χρηματοδότηση μελέτης και έργου στην θέση «μπρος αετός» Ιθάκης με 1,7 εκατ. ευρώ, όπως η υλοποίηση του προγράμματος ΛΑΕΡΤΗΣ με 2,85 εκατ. ευρώ (στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η ενίσχυση εξοπλισμού των εθελοντικών ομάδων με 200 χιλ. ευρώ), ή όπως ο εξοπλισμός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 3,5 εκατ. ευρώ.
  • Αναζήτηση επί πλέον πόρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα πλαίσια της βοήθειας που δίδεται στα κράτη-μέλη για φυσικές καταστροφές.
  • Αξιοποίηση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για ταχεία προώθηση των απαραίτητων διαγωνιστικών διαδικασιών προς εκτέλεση των έργων αποκατάστασης.

Μεσοπρόθεσμα :

  • Απαίτηση για σύνταξη ειδικού πρωτοκόλλου Πολιτικής Προστασίας στην περιπτώσεις εμφάνισης του μεσογειακού κυκλώνα.
  • Δημιουργία Περιφερειακού Σχεδίου για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου, στα πλαίσια ευρύτερης προσέγγισης για την προστασία από τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής.
  • Αξιοποίηση προς το σκοπό αυτό δυο δράσεων της ΠΙΝ/ΑΝΑΣΑ, ήτοι της εκπονούμενης μελέτης για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή με 149 χιλ. ευρώ καθώς και της συμμετοχής της Περιφέρειας στο πρόγραμμα life-IP με 1 εκατ. ευρώ, πρόγραμμα που θα βοηθήσει στην προστασία των παράκτιων περιοχών των νησιών μας.

Η ΑΝΑΣΑ ευχαριστεί και συγχαίρει τους άνδρες και τις γυναίκες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Αστυνομίας, του Λιμενικού, της Πολιτικής Προστασίας και των Εθελοντικών Ομάδων των νησιών για την συνεπή και αποτελεσματική δράση τους για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των συμπολιτών μας.

Τέλος η ΑΝΑΣΑ θεωρεί υποχρέωση της να καταγγείλει την συμπεριφορά της κ. Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, η οποία ήταν η μεγάλη απούσα από το δράμα των πολιτών και των περιοχών που επλήγησαν, ευρισκόμενη σταθερά εκτός Περιφέρειας και ασχολούμενη επίσης σταθερά με αλλότρια θέματα και προβλήματα.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΡΧΩΝ
ΑΝΑΣΑ για τα Ιόνια Νησιά

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Σχετικά Άρθρα