Για τον απολογισμό της θητείας του κ. Καββαδά

του Χρήστου Χρυσοστόμου Γληγόρη, Δημοτικού Συμβούλου & Μέλους του ΣΥΡΙΖΑ

Για τον απολογισμό έργου της κοινοβουλευτικής θητείας του κ. Καββαδά.

«…ο σφετερισμός δεν έχει να κάνει με την δόξα των άλλων αλλά την δική σας ψυχή…»

Με αφορμή τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, καθώς και το σόου επικοινωνιακής τακτικής από το σύνολο της κυβέρνησης, υπουργών, βουλευτών, περιφερειαρχών, δημάρχων, θεσμικών και οπαδών, μόνο αμέτοχος μπορεί κάποιος να μείνει, ανήσυχος ίσως και πάνω απ’ όλα ουσιαστικά απληροφόρητος, εξαιτίας της προπαγανδιστικής καταιγίδας, που δεχόμαστε καθημερινά.

Θα μπορούσαμε να γράφουμε μέρες, για τα “θαυμαστά έργα” και την πρωτόγνωρη κυβερνητική ολιγωρία που βιώνει η Χώρα μας. Όμως σκοπός μας είναι να δούμε την κρυμμένη πραγματικότητα σε τοπικό επίπεδο, πίσω από την υπερφίαλη επικοινωνιακά πρακτική του βουλευτή Λευκάδας κ. Καββαδά.

Πρόσφατα ο κ. βουλευτής εξέδωσε δελτίο τύπου με τον απολογισμό της πενταετούς θητείας του στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Ουσιαστικά ένα μνημείο θαυμασμού και αποδοχής των πεπραγμένων της κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α., αφού ούτε λίγο – ούτε πολύ απολογείται, καταγράφοντας αποδεχόμενος τα σημαντικά έργα που έρχονται απ’ την προηγούμενη κυβέρνηση.  Έτσι χρησιμοποιώντας το προσφιλές «κατόπιν ενεργειών μου» παρουσιάζει 15 σημεία τα οποία φροντίζει να τα «επενδύσει» με την βαρύγδουπη επικεφαλίδα ”Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία της δράσης μου”.

Της ποιας; Αυτή είναι ίσως η πρώτη ερώτηση που έρχεται στο μυαλό του πολίτη που παρακολουθεί ή συμμετέχει στα κοινά και επιδιώκει την ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ και όχι τη συμμετοχική παραπληροφόρηση. Του πολίτη που έχει μάθει να είναι ενεργό και ελεύθερο άτομο χάριν του συνόλου. Του πολίτη τελικά, που δεν έχει μάθει να καταπίνει «αμάσητη» την πληροφορία και την καπηλεία ενεργειών και πράξεων.

Απαιτεί, κ. βουλευτή, πολιτικό θάρρος και το κυριότερο πολιτική ανδρεία η αποδοχή των ικανότερων. Από πότε και με ποιο δικαίωμα ή θράσος παραπληροφορείτε τους συμπολίτες μας, παραθέτοντας στον κοινό θαυμασμό έργα ως δικά σας, όταν το σύνολο αυτών είναι αποτέλεσμα κόπων και σκληρής δουλειάς άλλων;

Μάλλον, χρόνιες αστοχίες, πολύπαθα έργα, σκοπιμότητες και περίεργες καθυστερήσεις είναι τα στοιχεία που μπορείτε να παρουσιάσετε ως ”δικά σας” δημιουργήματα κ. βουλευτή.

Δεν μπορείτε να αναφέρεστε σε καμία περίπτωση στην ενίσχυση των δομών Δημόσιας Υγείας, ένα σύστημα που δεν σας ενδιαφέρει καν ή μάλλον σας είναι απεχθές. Η κυβέρνησή σας είχε στρατηγικά φροντίσει να κατασυκοφαντήσει πρώτα και στη συνέχεια να απαξιώσει το Ε.Σ.Υ. με χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων, με κλείσιμο νοσοκομείων και πρωτοβάθμιων δομών, με πάγωμα προσλήψεων απολύτως αναγκαίων. Το ίδιο και τώρα που ξεκινάτε τη δημιουργία ανωνύμων εταιρειών στο χώρο της υγείας ή επαναφέρετε τους ιδιώτες εργολάβους καθαρισμού, που είχε απομακρύνει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α, απολύοντας τους εργαζόμενους που είχαν τότε προσληφθεί. Επίσης κ. βουλευτή «ξεχάσατε» να αναφέρετε ότι η Ν.Δ. και εσείς ο ίδιος καταψηφίσατε με ένα μεγαλοπρεπές ΟΧΙ, το νομοσχέδιο που έφερε προς ψήφιση ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α στην Βουλή των Ελλήνων για την παροχή δωρεάν υγείας σε όλους ανεξαρτήτως τους πολίτες. Και μας λέτε τώρα ότι νοιάζεστε! Πέστε μας λοιπόν για ποιους ακριβώς νοιάζεστε;

Δεν μπορείτε κ. βουλευτή να μας σερβίρετε ως επιτυχία και θεμέλιο λίθο της πολιτικής προσφοράς σας την επέκταση και ολοκλήρωση της Αμβρακίας Οδού,  όταν ο αρχικός σχεδιασμός είχε ξεκινήσει το 2009 και μέχρι το 2015 ήταν ένα έργο μακέτα! Για να έρθει ο τότε υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ επί ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Χρ. Σπίρτζης και να προωθήσει το έργο. Υπήρχε λοιπόν το έργο έτοιμο, σχεδιασμένο και χρηματοδοτημένο απ’ την προηγούμενη κυβέρνηση. Έμενε μόνο το τυπικό κομμάτι και η ολοκλήρωση των προσφυγών.

Απαξιώνετε (τουλάχιστον) την δυναμική της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης, όταν λέτε ότι «απομακρύναμε τον εφιάλτη των σκουπιδιών απ’ την Λευκάδα». Για πείτε μας αλήθεια, οι επαφές σας με φορείς για κάτι που ήταν ήδη δρομολογημένο, υπογεγραμμένο, χρηματοδοτημένο και ολοκληρωμένο απ’ την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ. Α. και την προηγούμενη δημοτική αρχή, είναι ανώτερες απ’ την πράξη; Γιατί αν οι επισκέψεις στα υπουργεία είναι μόχθος και κουράζεστε, τότε σκεφτείτε πόσο επώδυνο θα ήταν να συμμετείχατε κιόλας στην όλη διαδικασία, δηλαδή να ήσασταν, έστω κατ’ ελάχιστο, στη γραμμή των πρόσω!

Μας λέτε ότι ”Στηρίξαμε αποφασιστικά την Παιδεία”! Την παιδεία γενικά ή την παιδεία στον τόπο μας; Γιατί κ. βουλευτή, αν δεν το έχετε καταλάβει, η «παιδεία σας» στην Ελλάδα παραπαίει. Για μεσαίωνα και σκοταδισμό μιλά ή πλειοψηφία των πολιτών, πολλές οι αντιδράσεις πανελλαδικά μέχρι σήμερα ενώ αναπόφευκτες θα είναι οι κινητοποιήσεις που θα ακολουθήσουν απέναντι στο μοντέλο «αριστείας» και «διαφάνειας» που ευαγγελίζεστε και που σιγά-σιγά ξεδιπλώνετε. Αν όμως μιλάτε για την παιδεία στη Λευκάδα, μάλλον πάλι «ξεχάσατε» την πρόταση της υπουργού σας, την οποία υπερψηφίσατε υψώνοντας την δεξιά σας, με ένα μεγαλοπρεπές ΝΑΙ, αυτή τη φορά. Αν λοιπόν «ξεχάσατε», ευχαρίστως να σας θυμίσουμε ότι ψηφίζοντας ΝΑΙ, αποδεχτήκατε για τη Λευκάδα τα εξής: κατάργηση της νομοθετημένης από την κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. πανεπιστημιακής σχολής και κατάργηση των διετών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης – κατάρτισης με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και την εποπτεία του Ιόνιου Παν/μίου ενώ αγνοείται η τύχη του εμβληματικού για τη Λευκάδα Ινστιτούτου «Νίκος Σβορώνος» με αντικείμενο στην ιστορική έρευνα. Επιπλέον να σας θυμίσουμε ότι για όλα αυτά τα «επιτεύγματά» σας, μαζί με άλλους τοπικούς παράγοντες της δεξιάς (υποψήφιους βουλευτές, κομματικούς, αυτοδιοικητικούς), πανηγυρίζατε τότε δεόντως και κατακεραυνώνατε τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για… υποκρισία, λαϊκισμό, ψηφοθηρία!

Αναφέρεστε σε θέματα όπως το κτηματολόγιο, το δημοτικό θέατρο, τη μαρίνα στο Βλυχό, την κατασκευή αστυνομικού μεγάρου, τις φακές Εγκλουβής και τα Καρσάνικα κεντήματα, την υποθαλάσσια ζεύξη, το μνημείο Μαγεμένου, κτλ., κτλ. Πολύ ωραία και μπράβο σας, αφού δίνετε τη «μάχη» σας στα σαλόνια των υπουργείων για θέματα που (στην συντριπτική πλειοψηφία τους) σταμάτησαν οι εκλογές του Ιουλίου 2019. Όμως το fair play και η πολιτική ωριμότητα (αν έχετε ακουστά), πρέπει να ορίζουν την πορεία όποιου φιλοδοξεί ν’ αφήσει το δικό του μικρό ή μεγάλο αποτύπωμα στον τόπο μας. Αλλά επειδή μάλλον αυτό δεν το αντιλαμβάνεστε, θα επανέλθω στην πραγματικότητα αναφέροντας ότι αυτά δεν είναι επιτυχίες σας αλλά αγωνίες και κόποι άλλων που εσείς απλά σφετερίζεστε. Και δεν έχει να κάνει με των άλλων την δόξα αλλά τη δική σας ψυχή!

Για τον οπλίτη γιατρό στον Κάλαμο, αφήστε τις όποιες «δάφνες» για τους πρώην ΥΕΘΑ Π. Καμμένο και ο ΑΝΥΕΘΑ Δ. Βίτσα, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που σε χαλεπές μέρες βρήκαν τη λύση για την εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας ενώ εσείς είσαστε στα κάγκελα και κινδυνολογούσατε, ως συνήθως. Σήμερα γιατί εκτός μνημονίων και με μαξιλάρια, δεν προχωράτε σε στελέχωση του ιατρείου; Ίσως γιατί ο Κάλαμος δεν περιλαμβανόταν στη λίστα Πέτσα!

Και όσο για το (συγνώμη αλλά…) κατάντημα με τα οχήματα της ΕΛ.ΑΣ. που ήρθαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Λευκάδας και τα τραβούσατε σε ράχες και πλαγιές, βουνά και μοναστήρια προκειμένου να αυτοβραβευθείτε, τι μπορεί να πει κανείς! Εμείς τελικά κάποια στιγμή χαθήκαμε και δεν ξέραμε σε ποιόν να χρωστάμε «ευγνωμοσύνη», σε σάς ή την κ. Κράτσα. Τελικά θυμηθήκαμε (είχε βλέπετε περάσει και αρκετός χρόνος) ότι ήταν έργο ΕΣΠΑ της προηγούμενης περιφερειακής αρχής του Θ. Γαλιατσάτου!

«Ξεχάσατε» κ. βουλευτή, μέσα στον κυκεώνα εργοκλοπής, να μας πείτε τι γίνεται τελικά με την κατασκευή υδατοδρομίων στα Ιόνια Νησιά. Γιατί ο υπουργός Ανάπτυξης (και πολύ φίλος σας απ’ όσο θυμάμαι σε σχετική ανάρτησή σας) κ. Αδ. Γεωργιάδης και η ομογάλακτή σας κ. Κράτσα, αφού πιάστηκαν  με την «γίδα στην πλάτη», πήραν άρον-άρον την νέα σύμβαση πίσω, ύστερα από προσφυγή του πρώην περιφερειάρχη Θ. Γαλιατσάτου; Γιατί δεν μεσολαβήσατε (το κάνετε συχνά εξάλλου) να μην προχωρήσει το έργο, το κόστος του οποίου από 750.000 ευρώ που προβλεπόταν, θα εκτινασσόταν στα 3.050.000 ευρώ με τα νέα δεδομένα; Το δημόσιο χρήμα και τα οικονομικά των συμπολιτών μας δεν σας ενδιαφέρουν άραγε;  Ή μήπως έπρεπε να «τσιμπήσει» (αρκετά) το κόστος του έργου, λόγω εκτέλεσής του από «δικούς σας, αρίστους και ικανούς» (ΜΚΟ);

«Ξεχάσατε» επίσης να τοποθετηθείτε για την περικοπή  30.100.000 ευρώ από το ΠΕΠ Ιονίων Νήσων και τη μεταβίβασή τους στον κ. Γεωργιάδη με πρόσχημα πάλι την πανδημία και προφανώς τις επόμενες λίστες Πέτσα! Έτσι οι πολίτες στη Λευκάδα και τα υπόλοιπα νησιά θα στερηθούν: 3.100.000 για σχολεία, 2.000.000 για πολιτισμό, 16.400.000 για οδοποιία, 3.000.000 για αναβάθμιση δημ. κτιρίων, 2.000.000 για ύδρευση, 3.600.000 για λιμενικά έργα. Αυτό δεν θα συμπεριληφθεί στον απολογισμό σας; Μα κι αυτό είναι στη θητεία σας και έργο της κυβέρνησης των «αρίστων»!

Στο μνημείο αυτοθαυμασμού σας ξεχάσατε να αναγράψετε, έστω και επιγραμματικά, τις πολιτικές που θα σας ακολουθούν στον υπόλοιπο βίο, που σας ευχόμαστε πραγματικά να είναι πολύχρονος. Μην βιαστείτε όμως να προβείτε σε ενδελεχή και ειλικρινή απολογισμό ζωής γιατί θα είναι βασανιστικός.

Όταν κ. βουλευτή στο βαθύ γήρας, θα σκέφτεστε ότι στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία και ως εκπρόσωπος του λαού της Λευκάδας, προωθήσατε με την ψήφο σας αντιδημοκρατικές και αντιλαϊκές αποφάσεις, μόνο και μόνο για την πολιτική σας ανάδειξη και επιβίωση, τότε η προσωπική σας τιμιότητα θα έρθει σε σύγκρουση με την όχι και τόσο πολιτική εντιμότητα, βασανίζοντάς σας επίπονα.

Τέλος θα σας θυμίσω, εντελώς ενδεικτικά, μερικά «κατορθώματα» που δεν τα έχετε συμπεριλάβει στον απολογισμό σας:

  1. Εσείς ψηφίσατε ΟΧΙ για την εξίσωση μεταξύ ετερόφυλων και ομόφυλων ζευγαριών. Αίτημα πολλών χρόνων από ανθρώπους που θέλουν να αυτοπροσδιορίζονται. Παραμένετε στην ιδεοληπτική στάση της πολιτικής σας κατεύθυνσης, που ορίζει μια κοινωνία καθάριων και αστικών συνηθειών.
  2. Εσείς ψηφίσατε ΝΑΙ στην ουσιαστική κατάργηση του Συντάγματος, όταν ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος κατήργησε την Απλή Αναλογική το καλοκαίρι του 2019.
  3. Εσείς ψηφίσατε ΝΑΙ στο νομοσχέδιο έκτρωμα του υπουργού περιβάλλοντος Κ. Χατζηδάκη. Αυτό που στέλνει στις καλένδες την ίδια την φύση, την ίδια την ζωή. Αυτό το μνημείο αθλιότητας που καταργεί το φυσικό περιβάλλον και το μετατρέπει σε επιχειρηματικές μπίζνες. Αυτό που κατά γενική ομολογία δημιουργεί προβλήματα και στον Δήμο μας με το σχεδιασμό στην διαχείριση των απορριμμάτων. Για την εξυπηρέτηση των πλουσίων και των ”δικών σας” παιδιών όπως τελικώς αποδεικνύεται. ΝΑΙ σε μια απαράδεκτη κατάσταση απλά για να εξυπηρετείστε αυτούς που σας «φροντίζουν».
  4. Εσείς ψηφίσατε ΝΑΙ στο επαίσχυντο νομοσχέδιο του ΥΠΡΟΠΟ, καταργώντας το συνταγματικό δικαίωμα του ελεύθερου και δημοκρατικά σκεπτόμενου πολίτη, να συναθροίζεται και να διεκδικεί τα δικαιώματά του. Ενός νόμου πλέον που η ίδια η κοινωνία τον απαξιώνει και μάλιστα το παραλληλίζει με νόμους της χούντας των συνταγματαρχών.
  5. Εσείς ψηφίσατε ΟΧΙ στο νόμο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για δωρεάν δημόσια υγεία σε όλους τους πολίτες, ανεξαιρέτως κοινωνικής και οικονομικής τάξης, σε κάθε Ελληνίδα, σε κάθε Έλληνα.
  6. Εσείς ψηφίσατε ΝΑΙ στην κατάργηση της πανεπιστημιακής σχολής στη Λευκάδα και στην κατάργηση των διετών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης-κατάρτισης με εξασφαλισμένη μάλιστα τη χρηματοδότηση.
  7. Εσείς ψηφίσατε ΟΧΙ στην καθιέρωση της δίχρονης προσχολικής αγωγής από το ΣΥ.ΡΙΖ.Α, συνεπικουρούμενοι τότε από την ΚΕΔΕ και τους «γαλάζιους» δημάρχους. Αρνηθήκατε ένα χρόνιο αίτημα του εκπαιδευτικού και γονεϊκού κινήματος για να στηρίξετε σχολάρχες και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. Γιατί δεν προχωράτε τώρα στην κατάργησή της; Τολμήστε να δοκιμάσετε!
  8. Εσείς θέλατε (αλλά δεν καταφέρατε) να ψηφίσετε την ηλεκτρονική παρακολούθηση των παιδιών μας στα σχολεία. Να στέλναμε δηλαδή τα παιδιά μας, βορά στις ορέξεις κάθε ηδονοβλεψία και ψυχικά άρρωστου παιδόφιλου, που δυστυχώς  στις μέρες μας μαθαίνουμε ότι δεν συχνάζουν στα βαθιά, υγρά υπόγεια των κακόφημων συνοικιών αλλά κατέχουν υψηλές θέσεις και προστατεύονται από “omerta”.
  9. Τέλος (αν υπάρχει) εσείς, πολύ πρόσφατα στη Βουλή και βαφτίζοντας το κρέας-ψάρι, πρώτα χειροκροτήσατε μανιωδώς και μετά ψηφίσατε την πρόταση Μητσοτάκη για κούρεμα των αναδρομικών των συνταξιούχων, έτσι για το καλό τους!

Όταν λοιπόν κάνετε τον επόμενο απολογισμό σας, φροντίστε να γράψετε αλήθειες καταγράφοντας και τα αρνητικά σας. Έτσι θα είστε πιο αληθινός, πιο προσιτός, πιο πολιτικός τελικά. Γιατί όσο θα προβάλετε το ”κατόπιν ενεργειών μου” και με τον τρόπο που το προβάλετε, πάντα κάποιοι θα σας θυμίζουν ότι οι ενέργειες σας ολιγωρούν ή είναι δανεικές ή ωχριούν μπροστά στις πραγματικές ανάγκες αυτού του τόπου, του τόπου μας.

Χρήστος Χρυσοστόμου Γληγόρης

Δημοτικός Σύμβουλος – Μέλος ΣΥΡΙΖΑ Λευκάδας

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Σχετικά Άρθρα