Δρακονταειδής: Είτε υπερθεματίζουν την αναστολή-κατάργηση του Παν/κού Τμήματος είτε σιωπούν ένοχα!

“…Και είναι τραγικό γιατί όλα αυτά λέγονται από ανθρώπους που είχαν ή έχουν θεσμικές θέσεις και που υποτίθεται ότι ο σκοπός τους είναι να υπερασπίζονται τα συμφέροντα της Λευκάδας. Εγώ λυπάμαι (τουλάχιστον) γιατί αυτοί οι άνθρωποι σήμερα έρχονται να υπερασπιστούν αυτή την απαράδεκτη θέση, αυτή της αναστολής ή και κατάργησης του Πανεπιστημιακού Τμήματος…”

Στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6 και τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Κουνιάκη, μίλησε ο Κωνσταντίνος Δρακονταειδής με αφορμή την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και την προσπάθεια λειτουργίας του τμήματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που νομοθετήθηκε το 2018.

Όπως ανέφερε ο πρώην δήμαρχος από το 2018 υπάρχει Νόμος ο οποίος ορίζει ότι ενοποιείται το ΤΕΙ Ιονίων Nήσων με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

“Τα ΤΕΙ πλέον δεν υφίστανται και στα πλαίσια αυτά εμείς δώσαμε μία μάχη από το 2017,  που είχε πετυχημένο αποτέλεσμα για να έχουμε πανεπιστημιακό τμήμα στη Λευκάδα.

Δεν ζητήσαμε όμως ένα οποιοδήποτε τμήμα, αλλά το  κριτήριο μας ήταν το τμήμα αυτό  να είναι βιώσιμο, διαφορετικά δεν αντέχει στο χρόνο και τα αμέσως επόμενα χρόνια δημιουργεί προβλήματα.

Στη φάση ενός γενικότερου σχεδιασμού που είχε ως στόχο την ανάπτυξη της γαλάζιας ανάπτυξης  στην Λευκάδα και το κομμάτι της θαλάσσιας οικονομίας, θεωρώντας ότι Λευκάδα στο κέντρο των Ιονίων μπορεί να παίξει αυτό το ρόλο και να σύρει όλη την περιοχή στο κομμάτι της ανάπτυξης της θαλάσσιας οικονομίας, καθώς είναι πολύ έντονη τα τελευταία χρόνια, το δημοτικό συμβούλιο με συντριπτική πλειοψηφία πήρε θέση και ως το ποιο τμήμα πρέπει να δημιουργηθεί.

Αυτή η θέση που εκφράστηκε με συντριπτική πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο έγινε αποδεκτή και από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και από το υπουργείο καθώς τη συγκεκριμένη διάταξη την έκανε νόμο.

Επομένως έχουμε μία έτοιμη κατάσταση και κάποια ζητήματα μπαίνουν ως άλλοθι που έχουν να κάνουν με την βιωσιμότητα του Τμήματος.”

Η Υπουργός παιδείας προκειμένου να πείσει για την αναστολή των βημάτων, έθεσε κάποια κριτήρια ως προς την βιωσιμότητα τα οποία θα κρίνει μία ανεξάρτητη αρχή.

Τα κριτήρια αυτά είναι τα προγράμματα σπουδών, η ύπαρξη των καθηγητών και υποδομές που έχει.

Αναφορικά με το κτιριακό στη δική μας δημοτική περίοδο ολοκληρώθηκε η όλη διαδικασία, μία επίπονη διαδικασία που είχε ξεκινήσει από το 2012, επί δημαρχίας κ. Αραβανή και ολοκληρώθηκε με την παραχώρηση του κέντρου νεότητας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και τη διασφάλιση χρηματοδότηση 2 εκατομμυρίων ευρώ για την ανακατασκευή του.

Εμείς ολοκληρώσαμε στη διαδικασία,  ωστόσο η δημοπράτηση του έργου να γίνει από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο που από τον περασμένο Οκτώβριο είναι ιδιοκτήτης του χώρου, άρα έχει και την ευθύνη δημοπράτησης του έργου.

Άρα το κτιριακό είναι απολύτως δρομολογημένο καθώς και τα προγράμματα σπουδών και οι καθηγητές ενώ από την πλευρά του Ιονίου Πανεπιστημίου δόθηκαν όλες οι εγγυήσεις ότι μπορεί να λειτουργήσει.”

Μάλιστα θύμισε σε όσους ξεχνούν ότι : “Μπορεί το τμήμα να λέγεται περιφερειακής ανάπτυξης, όμως ο υπουργός είχε ανακοινώσει και ποιες θα είναι οι κατευθύνσεις του Τμήματος, η μία είναι η παράκτια οικονομία και το άλλο θα ήταν στο κομμάτι της νησιωτικότητας δηλαδή δύο κατευθύνσεις που στην Ελλάδα σε ελάχιστα πανεπιστήμια υπάρχουν.

Για αυτό θέλω να πω ότι δεν πήγαμε επιπόλαια να διεκδικήσουμε ένα τμήμα,  ωστόσο αυτό που με ενοχλεί είναι ότι βγαίνουν σήμερα είτε πολιτευτές είτε και ο βουλευτής Λευκάδας κ. Καββαδάς, αλλά και πολλοί πολλοί πολιτευτές όπως ο κύριος Σολδάτος η κυρία Κατωπόδη, οι οποίοι μιλούν υπερασπιζόμενοι εμμέσως την θέση της υπουργού.

Στην συνεδρίαση της ΠΕΔ-ΙΝ πάρθηκε απόφαση ότι τόσο στην Κεφαλονιά όσο και τη Λευκάδα, πρέπει να λειτουργήσουν αυτά τα πανεπιστημιακά τμήματα. Όλα τα υπόλοιπα είναι άλλοθι και αποσκοπούν σε μία αλλαγή πολιτικής που έχει το υπουργείο απέναντι και στο ζήτημα της παιδείας.

Να θυμίσω ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο καταργήθηκαν και τα δύο τμήματα που ήταν η τεχνολογική κατεύθυνση των τμημάτων που κυρίως θα έπαιρναν απόφοιτους ΕΠΑΛ, που θα είχαν εργασιακά δικαιώματα τα οποία ανεστάλησαν το Σεπτέμβρη. Τότε είχα προειδοποιήσει το δημοτικό συμβούλιο, ότι θα έρθει η σειρά του Πανεπιστημιακού Τμήματος και του Ινστιτούτου Ιστορίας “Νίκος Σβορώνος. Αλλά…..

Μιλάμε για μία κατάσταση που ήταν δρομολογημένη και έτοιμη από καιρό. Ευθύνη της πολιτείας ήταν για τις όποιες αδυναμίες υπήρχαν να βρει τους τρόπους να τις διορθώσει και έτσι την επόμενη χρονιά που θα είναι έτοιμο το κτίριο να πάρει τους νέους φοιτητές.”

Αναφορικά με το ζήτημα της στέγασης , επεσήμανε ότι και αυτό το κριτήριο μπήκε ως άλλοθι, λέγοντας ότι προφανώς σε μία πόλη που έχει σχολή θα ήταν ιδανικό να υπάρχει φοιτητική εστία για τους οικονομικά αδύνατους φοιτητές. Όμως δεν είναι προϋπόθεση ή προαπαιτούμενο, σύμφωνα πάντα με όσα ισχύουν σε όλη τη χώρα.

“Εμείς τότε είχαμε καταθέσει πρόταση (υπάρχει η σχετική επιστολή), έχοντας έρθει σε συνεννόηση με το υπουργείο υγείας για την παραχώρηση του παλιού νοσοκομείου στο δήμο.

Είχαμε την προφορική διαβεβαίωση ότι θα παραχωρηθεί (ολόκληρο ή τμήμα του), ώστε εκεί να λειτουργούσε και εστία μετά βέβαια από τις πρέπουσες εργασίες. Άρα αντιμετωπίζαμε και το πρόβλημα της Εστίας.

Όλα τα άλλα που λέγονται (δυστυχώς για όσους τα διακινούν) είναι για να δοθούν επιχειρήματα στην κυβέρνηση και να έχουμε αναστολή του Τμήματος στη Λευκάδα.

Και είναι τραγικό γιατί όλα αυτά λέγονται από ανθρώπους που είχαν ή έχουν θεσμικές θέσεις και που υποτίθεται ότι ο σκοπός τους είναι να υπερασπίζονται τα συμφέροντα της Λευκάδας. Εγώ λυπάμαι (τουλάχιστον) γιατί αυτοί οι άνθρωποι σήμερα έρχονται να υπερασπιστούν αυτή την απαράδεκτη θέση.

Όταν το 2017 είχε ανοίξει η συζήτηση, είχα δηλώσει τότε στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι για εμάς αποτελεί αίτια πολέμου η μη νομοθέτηση πανεπιστημιακού τμήματος, με τους όρους που το είχαμε προδιαγράψει και σας εξήγησα προηγούμενα.

Υποτίθεται ότι εγώ ήμουν ένας δήμαρχος φιλικά προσκείμενος προς την προηγούμενη κυβέρνηση και εγώ σας λέω ο ίδιος,  γιατί εδώ μερικοί κρύβονται και δεν θέλουν να πουν σε ποιον πολιτικό χώρο ανήκουν, είχα πει προσωπικά και στον κ. Γαβρόγλου ότι θα κηρύξουμε τον πόλεμο από τη Λευκάδα και δεν με νοιάζει ποιος είναι στην κυβέρνηση.”

Σχολιάζοντας την αναφορά του κ. Σολδάτου στον Prisma 91,6 ότι το 2018 χάσαμε το 50% του τμήματος το οποίο πήγε στην Κέρκυρα και δεν άνοιξε ρουθούνι, είπε ότι ο κ. Σολδάτος μιλάει με όρους παρελθόντος.

“Στη Λευκάδα είχαμε δύο τμήματα ΤΕΙ τα οποία έληξαν όπως σε όλα τα Ιόνια, αλλά και σε άλλα μέρη της Ελλάδος, επομένως ότι από τα δύο τμήματα το ένα έφυγε για εμάς δεν λέει τίποτα, μιας και στη θέση του ιδρύθηκε κάτι πολύ πιο σοβαρό, με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που σας περιέγραψα, άρα ο κ. Σολδάτος δεν κάνει τίποτα περισσότερο με τον εαυτό και το παρελθόν, όμως η επιχειρηματολογία του είναι σε λάθος βάση.

Πλέον έχουμε μία νέα κατάσταση δεν μιλάμε για ΤΕΙ , εκτός και αν θέλει η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και η κυβέρνηση να τα ξαναφτιάξει.

Εμείς σε  αυτή την προοπτική λέμε όχι σήμερα υπάρχει το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και έχει θεσμοθετηθεί ένα νέο τμήμα στη Λευκάδα, άρα δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να μιλάμε
(μιλάει) με όρους παρελθόντος.”

Στην επισήμανσή του κ. Σολδάτου ότι ο λόγος του κ. Δρακονταειδή είναι καταγγελτικός,  απάντησε ότι η παράταξή μας ότι λέει, προσπαθεί να το τεκμηριώσει και να καταθέσει πρόταση.

“Ο καταγγελτικός λόγος ανήκει αλλού και όχι σε μας, καθώς εμείς κάνουμε προγραμματική αντιπολίτευση με θέσεις και προτάσεις. Γι αυτό έγινε αποδεκτή και η πρόταση που κατέθεσα και όλοι ομονόησαν σε αυτή τη θέση, δηλαδή ότι δεν διαπραγματευόμαστε την αναστολή του τμήματος.

Εμείς το πανεπιστημιακό τμήμα το θέλουμε πάνω από όλα με όρους παιδείας, αν όμως εξαιτίας της ύπαρξης του, παράγονται και θετικά οικονομικά αποτελέσματα στην κοινωνία για εμάς αυτό είναι πολύ θετικό. Γιατί αν δεν προτάξουμε το πρώτο, όπως έχει αναφέρει χαριτολογώντας ένας συνάδελφος μου στο δημοτικό συμβούλιο ο κ. Περδικάρης, τότε δεν θα έπρεπε να ζητάμε πανεπιστημιακό τμήμα αλλά ένα σύνταγμα στρατού!

Με αυτόν τον ακραίο τρόπο που το εκφράζω, αντιλαμβάνεστε ότι θέλω να πω πως εμάς πρώτιστα μας ενδιαφέρει η παιδεία και ο πολιτισμός μας. Τα υπόλοιπα θετικά αποτελέσματα που παρουσιάζονται είναι καλοδεχούμενα αλλά δεύτερα για μας.”

Αναφορικά με την ένταση που προέκυψε μεταξύ του Δημάρχου Λευκάδας κ. Καλού και του Δημ. Συμβούλου κ. Θανάση Περδικάρη ανέφερε τα εξής:

“Εδώ υπάρχει μία παρανόηση,  καθώς ο κ. Περδικάρης ήταν σαφής. Είπε ότι ένα σημείο της κοινής ανακοίνωσης, θέτει υπό αμφισβήτηση την βιωσιμότητα του Τμήματος. Για αυτό ακριβώς τοποθετήθηκε ο κ. Περδικάρης και δεν κατάλαβα την ένταση του Δημάρχου.

Όταν κάποιος σου λέει ότι σύρθηκες σε μία απόφαση, δεν είναι ύβρις αλλά καθαρά πολιτικό σχόλιο και μπορείς να του αντιπαρατεθείς. Δεν μπορώ να κατανοήσω την ένταση,  ωστόσο άνθρωποι είμαστε κάποια στιγμή ξεφεύγουμε. Ο Δήμαρχος σήκωσε πάρα πολύ τους τόνους και δεν κατάλαβα το γιατί.

Όμως τους τόνους ο κ. Καλός θα πρέπει να τους σηκώνει και σε άλλες περιπτώσεις στο δημοτικό συμβούλιο, που προσβάλλονται δημοτικοί σύμβουλοι και της δικής μας παράταξης από τα λεγόμενα άλλων δημοτικών συμβούλων, που πραγματικά είναι προσβλητικά γιατί δεν έχουμε πολιτική κριτική που είναι θεμιτή αλλά υβριστικά σχόλια.

Θα ήθελα την ευαισθησία του ο δήμαρχος να την εξαντλεί όχι μόνο για τον ίδιο αλλά όταν λέγονται διάφορα πράγματα και για άλλους συναδέλφους.

Κακώς σηκώθηκε αυτό το ζήτημα, καθώς η τοποθέτηση του κ. Περδικάρη ήταν πολιτικός σχολιασμός.”

Σχετικά με το ζήτημα της σχολής ανέφερε “ότι δεν είναι δυνατόν να γίνονται όλοι αυτοί τιμητές και ότι αμνησία σε αυτό τον τόπο δεν θα πάθουμε όλοι, όσο κι αν το επιθυμούν κάποιοι.”

Μάλιστα ανέφερε τα εξής: “Όταν, επί δημαρχίας Κώστα Αραβανή το 2013, συζητιόταν το σχέδιο ΑΘΗΝΑ, εγώ μαζί με τον τότε Δήμαρχο, καταθέσαμε ένα κοινό κείμενο για να ψηφιστεί από το δημοτικό συμβούλιο εναντίον αυτού του νόμου και της παραμονής των ΤΕΙ τότε στη Λευκάδα.

Όμως στη συνεδρίαση η στάση του σημερινού βουλευτή, τότε δημοτικού συμβούλου, κ. Καββαδά και άλλων δημοτικών συμβούλων της παράταξής τους, ήταν να αποχωρήσουν από την αίθουσα. Αυτή η στάση για μένα είναι μεγάλο πολιτικό ολίσθημα.

Κανείς δεν βγήκε να αιτιολογήσει τη ατάση τους ή να απολογηθεί. Δεν δέχομαι ότι βγήκαν κατά λάθος από την αίθουσα, σε μια συζήτηση για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα με πολλούς πολίτες και φοιτητές.

Έρχεται, λοιπόν, η Νέα Δημοκρατία και κάνει τον τιμητή των πάντων, πότε; Σήμερα που έχουμε την ίδρυση ενός πανεπιστημιακού τμήματος, ενώ τότε με την στάση της υπονόμευε τα τμήματα του ΤΕΙ στη Λευκάδα γιατί ακριβώς ήθελε να τα καταργήσει. Και η η στάση του σημερινού βουλευτή το 2013 ήταν αυτή που σας περιέγραψα, απείχε από την ψηφοφορία όταν όλες οι παρατάξεις ήταν ενωμένες.”

Κλείνοντας την τοποθέτηση του κ .Δρακονταειδής είπε ότι η απόφαση που πήραμε στο δημοτικό συμβούλιο είναι θετική αλλά δεν πρέπει να μείνει στα χαρτιά, αν χρειαστεί θα πρέπει να βγούμε και στους δρόμους.

“Εμείς πάμε με την πρόθεση να πείσουμε την ηγεσία του Υπουργείου ότι έχουμε δίκιο, έχουμε ένα νόμο του Κράτους δεν πρέπει να νομοθετήσει τίποτα απλά θα πρέπει να τον υλοποιήσει. Εμείς από την δική μας πλευρά με αυτή την διάθεση πάμε.

Βέβαια αν ισχύσει αυτό που είπε η υπουργός στο Δήμαρχο, ότι δηλαδή το τμήμα θα αξιολογηθεί από ανεξάρτητη αρχή από την άνοιξη και ύστερα, τότε σημαίνει ότι το ζήτημα παραπέμπεται στις καλένδες αν προσμετρήσουμε τις εμμονές που υπάρχουν, συλλογικά από τη ΝΔ. Γιατί αν αρχίσει την αξιολόγηση η επιτροπή αυτή μετά την άνοιξη, στην καλύτερη περίπτωση σημαίνει ότι και το έτος 2020-2021 δεν θα έχουμε φοιτητές στη Λευκάδα. Στη χειρότερη περίπτωση σημαίνει κατάργηση του Τμήματος. 

Για αυτό εμείς λέμε ότι πρέπει να ανακαλέσει τώρα την απόφαση αυτή η  υπουργός, όχι γιατί θέλουμε να νιώσει ηττημένη αλλά γιατί θεωρούμε ότι έχουμε δίκιο και αν υπάρχει μια αστοχία, ένα λάθος θα πρέπει να διορθώνεται.”

Ο κύριος Δρακονταειδής εξέφρασε και την ενόχληση του για την απουσία των φορέων, από την εξαιρετικά κρίσιμη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, θυμίζοντας ότι όταν γινόταν η αντίστοιχη ιστορία το 2017, οι φορείς  της Λευκάδας ήταν παρόντες και καλά έκαναν και δώσαμε όλοι μαζί τη μάχη και την κερδίσαμε.

“Με ενόχλησε η απουσία των φορέων. Και η αιτία κατά τη γνώμη μου, που πολλοί από αυτούς τους φορείς τηρούν σιγήν ιχθύος και δεν είδαμε καμία ανακοίνωση γι αυτό το ζήτημα, είναι γιατί παίζει ρόλο, δυστυχώς, η πολιτική καταγωγή του διοικητικού συμβουλίου κάθε φορέα.

Υπάρχουν λοιπόν φορείς  που ποιούν την νήσσαν σ’ αυτό το θέμα και ο λόγος που το κάνουν είναι η πολιτική σχέση που έχουν με τη σημερινή κυβέρνηση.

Προσωπικά αυτό προφανώς δεν με αφορά. Εγώ ως δήμαρχος Λευκάδας ή από όποια θέση κι αν ήμουν, ανεξάρτητα αν η κυβέρνηση ήταν φιλικά προσκείμενη ή όχι, επαναλαμβάνω ότι θα αποτελούσε αιτία πολέμου το να αρνούνται κάτι για το καλό του τόπου μου και μάλιστα για κάτι το οποίο έχω πειστικά επιχειρήματα. Αυτό πίστευα και πιστεύω, αυτό έπραξα και θα πράξω.

Η στάση λοιπόν αυτών των φορέων, όχι όλων, ήταν και είναι απαράδεκτη σήμερα. Απαράδεκτη η απουσία τους από το δημοτικό συμβούλιο και κυρίως απαράδεκτη η σιωπή τους!”

ΠΗΓΗ: LefkadaToday

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Σχετικά Άρθρα