Η Μαρία Σολδάτου για το Λιμάνι και την Παιδική χαρά Νυδριού

ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΝΥΔΡΙΟΥ (διευκρινήσεις).

 

Με αφορμή διάφορες αναρτήσεις στο facebook, θέλω να διευκρινίσω τα εξής:

  1.   Επειδή έγινε λόγος για την αστυνόμευση της πλατείας στην παραλία του Νυδριού, που πολλοί γονείς πάνε τα παιδιά τους, πρέπει να διευκρινιστεί ότι επειδή είναι ΧΕΡΣΑΙΑ ΖΩΝΗ ΛΙΜΕΝΑ αρμοδιότητα για επιτήρηση έχει ΜΟΝΟ το ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ. Κανείς άλλος, ούτε η Δημοτική αρχή ούτε η Ελληνική αστυνομία έχει δικαίωμα να κάνει αστυνόμευση στο Λιμάνι του Νυδριού, αλλά και σε οποιαδήποτε άλλο λιμάνι. Είναι παράνομο, δικαίωμα λοιπόν έχει μόνο το Λιμεναρχείο.
  2. Είναι λογικό οι πολίτες να μην γνωρίζουν τα πραγματικά γεγονότα και φυσικά την νομοθεσία στην οποία πρέπει να υπακούσει η εκάστοτε Δημοτική αρχή, ώστε να κατασκευάσει παιδικές χαρές σε οποιοδήποτε μέρος του νησιού. Πρέπει λοιπόν να διευκρινιστεί ότι σε όλη την Λευκάδα υπήρχαν 46 παιδικές χαρές οι οποίες λειτουργούσαν μέχρι πριν 3 χρόνια, παρόλο που δεν ήταν σε καλή κατάσταση γιατί ΔΕΝ υπήρχε νόμος που να καθορίζει τι έπρεπε να έχει μια παιδική χαρά ώστε να είναι ένα ασφαλές μέρος για τα παιδιά. Απλώς σε κάποια οικόπεδα υπήρχαν όργανα, χωρίς προδιαγραφές ατάκτως ειρημένα.

Όταν ανέλαβε η καινούρια Δημοτική Αρχή με Δήμαρχο τον Κ. Δρακονταειδή, βγήκε νόμος ο οποίος καθόριζε ακριβώς τις προδιαγραφές που έπρεπε να τηρηθούν για να φτιάχνουν παιδικές χαρές. Δόθηκε λοιπόν ΕΝΤΟΛΗ από τους ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ όλης της χώρας, να κλείσουν όλες οι παιδικές χαρές που δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές και να κατασκευαστούν καινούριες με βάση την νομοθεσία. Μάλιστα είχαμε καταδίκες δημάρχων για ατυχήματα που συνέβησαν σε παιδικές χαρές που δεν ήταν πιστοποιημένες.

Στην Λευκάδα η μοναδική παιδική χαρά που έμεινε ανοιχτή ήταν αυτή στην πλατεία Σάντα. Φτιάχτηκαν τρεις καινούριες: μία στην πλατεία πίσω από το εστιατόριο ”Μαργαρίτα”, μια στην Καρυά και μια στα Λαζαράτα. Έχουν επίσης δημοπρατηθεί άλλες δύο, σε Βασιλική και Λυγιά που θα κατασκευασθούν μέσα στο καλοκαίρι.

Για να φτιαχτεί όμως μια παιδική χαρά πρέπει να υπάρχει χρηματοδότηση και παράλληλα απαιτείται μια διαδικασία, μελέτες και φυσικά υπομονή λόγω της γραφειοκρατίας. Το μέσο κόστος μιας μικρής παιδικής χαράς είναι περίπου 25.000 ευρώ. Έχουν γίνει ενέργειες και μελέτες και έχει ΕΓΚΡΙΘΕΙ χρηματοδότηση ύψους 201.000 ευρώ για να κατασκευασθούν άλλες 7 παιδικές χαρές, μέσα στις οποίες είναι και η παιδική χαρά Νυδριού. Η δημοπράτηση θα γίνει τον επόμενο μήνα, κάτι που έχει καθοριστεί εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα.

Πρέπει να ξεκαθαριστεί λοιπόν ότι θα πρέπει να έχουν γίνει μελέτες, προγραμματισμός, αναζήτηση και φυσικά έγκριση χρηματοδότησης για την κατασκευή παιδικών χαρών με ασφαλή όργανα, ευχάριστη όψη, κατάλληλο περιβάλλον για τα παιδιά και φυσικά να καλύπτουν όλες τις προδιαγραφές του νόμου. Σε αντίθετη περίπτωση ΕΠΕΜΒΑΊΝΕΙ ο/η εισαγγελέας. Αυτό φυσικά παίρνει κάποιο χρόνο, οπότε γίνεται αντιληπτό ότι η Δημοτική Αρχή έκανε τις απαραίτητες ενέργειες – μελέτες πριν από μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Σχετικά Άρθρα