Θανάσης Περδικάρης: “Είμαστε μία παράταξη με παρελθόν, έχουμε μετρήσιμο παρόν και προχωράμε στο μέλλον”

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στον Prisma 91,6 και το απογευματινό μαγκαζίνο, την Πέμπτη 16/5/2019, ο αντιδήμαρχος και εκ νέου υποψήφιος Θανάσης Περδικάρης.

Σχολιάζοντας την αναφορά του υποψηφίου δημάρχου Κώστα Γληγόρη, ότι η κληρονομιά που αφήνει στον τόπο η δημοτική αρχή σε επίπεδο μελετών και ωριμότητας έργων είναι ένας άδειος φάκελος, καθώς και το ότι παραδίδει το δήμο σε πολύ χειρότερη κατάσταση από ότι τον παρέλαβε, απάντησε ότι ο κ. Γληγόρης  είτε δεν παρακολουθούσε τα δημοτικά συμβούλια και απλά παρευρίσκονταν για να τοποθετηθεί τις περισσότερες φορές με αρνητικό τρόπο, ή έχει επηρεαστεί και έχει πειστεί και αυτός με όλα αυτά που συνέβησαν κατά τα 4,5 χρόνια, από τα λεγόμενα μέσα μαζικής ενημέρωσης και την προσπάθεια που έκαναν από την 1η Σεπτέμβρη του 2014 που ανέλαβε η δημοτική αρχή, να υποβαθμιστεί και να κατασυκοφαντηθεί το έργο της, κάτι που προφανώς έχει πιστέψει και ο ίδιος και είναι τραγικό για αυτόν όταν θέλει να διεκδικήσει ένα ποσοστό στις επόμενες εκλογές.

Όπως ανέφερε ο κύριος Περδικάρης, θα πρέπει πλέον να αντιληφθούμε ότι δεν μπορούμε να κοροϊδεύουμε άλλο την κοινωνία και να την παραπληροφορούμε.

“Το ότι εμείς τα προηγούμενα 4,5 χρόνια προσπαθούσαμε να εργαστούμε και δεν κάναμε επικοινωνιακή πολιτική, δεν σημαίνει ότι θα πηγαίναμε αμαχητί στη μάχη.

Υπάρχει ενημέρωση για τα έργα που έχει κάνει η δημοτική αρχή, αν νομίζει ο καθένας και δεν μιλάω μόνο για το συγκεκριμένο υποψήφιο ότι μπορεί να τα αποδομήσει, ευχαρίστως να το κάνει, να πει ότι τα έργα είναι ψεύτικα και ότι γράφει το φυλλάδιο είναι ανακριβές.”

Ο κ. Περδικάρης υπογράμμισε ότι σε αυτές τις εκλογές δεν κρίνεται μόνο η συμπολίτευση και η δημοτική αρχή, αλλά κρίνονται και οι υποψήφιοι και η αντιπολίτευση, με τις προτάσεις που έχει καταθέσει για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, κάτι τέτοιο όμως δεν υπήρξε.

Στην αναφορά του κυρίου Γληγόρη ότι το ψηφοδέλτιό του έχει άτομα που έρχονται από το μέλλον, χωρίς να κουβαλάνε αμαρτωλές συνήθειες του παρελθόντος, απάντησε ότι ο καθείς κρίνεται και ανάλογα με τα ψηφοδέλτια όπως έχουν δημιουργηθεί όλοι μας μπορούμε να καταλάβουμε ποια είναι η μικροπολιτική, ποιοι είναι αυτοί που έρχονται από το μέλλον, ποιοι είναι αυτοί που διακρίνονται για το ήθος και τη διαφάνεια τους, ποιοι είναι αυτοί που έχουν εργαστεί, είναι δημιουργικοί, λέγοντας ότι δεν χρειάζεται να προκαλούμε, έχουμε αρκετές μέρες μέχρι τις εκλογές και καλό θα ήταν κάποιος να ψαχτεί και μέσα του και γύρω του.

Κάνοντας έναν απολογισμό της διοίκησης των περασμένων τεσσεράμισι χρόνων ο κύριος Περδικάρης αναφερόμενος στο φυλλάδιο που έχουν συντάξει με τα έργα της δημοτικής αρχής, είπε ότι έχουμε τη δυνατότητα να συνομιλούμε όλο αυτό το διάστημα με την κοινωνία και αυτό το επιβεβαιώνουν οι παραπάνω από 45 λαϊκές συνελεύσεις.

“Εμείς δεν πήγαμε τώρα στα χωριά, για αυτό και κανείς δεν έρχεται να μας πει που ήμασταν. Εμείς συνομιλούμε  όλα αυτά τα χρόνια, γιατί κανείς δεν αρνήθηκε ποτέ από εμάς το διάλογο, όταν άλλοι δούλεψαν σε αποστειρωμένο περιβάλλον.

“Δεν είναι ένας αλλά αρκετοί και μάλιστα υπάρχουν και θεσμικοί που έχουν δουλέψει σε στειρωμένο περιβάλλον κάνοντας ουσιαστικά αντιπολίτευση στη δημοτική αρχή.

Το να βγάζεις για παράδειγμα στην καλύτερη περίπτωση δελτία τύπου, δεν προσφέρεις κάτι, το θέμα είναι ενώπιος ενωπίω τι μπορείς να πεις και εδώ ίσως θα έπρεπε να γίνει μία κουβέντα με όλους τους υποψηφίους και να βγουν και στο ραδιόφωνο, λέγοντας ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει πόσοι έχουν ανταποκριθεί στις προκλήσεις-προκλήσεις για δημόσιο διάλογο, κάτι που έπραξε η δημοτική αρχή και στις πιο δύσκολες στιγμές γιατί είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε και θα το κάνουμε συνέχεια.

Δεν μπορείς όμως να έχεις μπει σε μία γυάλα και να περιμένεις να πεις αυτό που θες εσύ και να κρίνεις εσύ πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να μιλήσεις, κάτι που ο κόσμος αντιλαμβάνεται.”

Γνωριζόμαστε όλοι μεταξύ μας, συμπλήρωσε σε άλλο σημείο της παρέμβασής του ο κύριος Περδικάρης και χωρίς να κομπάζω μπορώ να πω ότι προσπαθήσαμε για το καλύτερο δυνατό, χωρίς από την αρχή να βγούμε και να μιλήσουμε για τα προβλήματα που υπήρχαν, γιατί θέλαμε να συνεχίσουμε το έργο.

Όταν ξεκινάς μία προσπάθεια δεν έχει νόημα να γυρνάς πίσω, προσπαθείς να συμμαζέψεις και να κάνεις κάτι καλύτερο από αυτό που μπόρεσαν οι προηγούμενοι, γιατί προφανώς ο καθένας από τους προηγούμενους διόρθωναν τους προηγούμενους.

Υπάρχουν δυσκολίες, άλλοι λειτουργούν στο 10% από αυτά που είχε προσχεδιάσει να κάνει, άλλος στο 20 και 30%.

Εμείς ξεκινήσαμε μία μεγάλη προσπάθεια, και επειδή πολύς κόσμος παρακολουθεί τα δημοτικά συμβούλια, η δημοτική αρχή κατάφερε να ολοκληρώσει τους ισολογισμούς των περασμένων ετών, καθώς ο ισολογισμός του 2018 θα περάσει μέχρι το τέλος της θητείας μας.

Φυσικά μέσα στο ενημερωτικό μας φυλλάδιο, δεν μπορεί να αποτυπωθεί η πολύ μεγάλη δουλειά που έγινε καθώς δεν είναι δυνατόν να καταγραφούν,  ακόμα πιο μικρά έργα και παρεμβάσεις. Δεν είναι του χαρακτήρα μας να τα επικοινωνούμε όλα αυτά, παραδεχόμενος ότι υπήρχε ένα θέμα με το επικοινωνιακό κομμάτι στο οποίο δεν ευθυνόταν απόλυτα η δημοτική αρχή.

“Ακόμα και αν ήθελαν κάποιοι να λειτουργήσουν αντικειμενικά απέναντι μας και  να μας κρίνουν αυστηρά διαπιστώνοντας τα θετικά και τα αρνητικά, νομίζω ότι κάποια στιγμή δυσκολεύονταν να το κάνουν γιατί κάποιοι θα τους ταύτιζαν με τη δημοτική αρχή.”

Αναφορικά με τις παρεμβάσεις στο δίκτυο ύδρευσης και στο ερώτημα αν οι συμπολίτες μας κατανοούν τις συχνές διακοπές υδροδότησης που προκαλούν, ο Θανάσης Περδικάρης απάντησε θετικά, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι πολλές φορές στο Facebook κάποιοι κατευθυνόμενα δημιουργούσαν ένα τέτοιο κλίμα ώστε να οξυνθεί περισσότερο.

Για παράδειγμα αυτή τη στιγμή γίνεται ένα αντιπλημμυρικό έργο στην Αγία Μαρίνα, ο μισός δρόμος έχει κλείσει και εκεί δημιουργούνται προβλήματα και δυσκολία για να περάσει το αυτοκίνητο και ο πεζός. Η όχληση θα υπάρχει πάντα όταν γίνονται έργα, το ίδιο συνέβη και με τον κόμβο, το θέμα είναι ότι αν υπάρχει μία διάθεση από τους πολίτες να το αντιμετωπίσουν και νομίζω ότι υπάρχει διάθεση, λέγοντας ότι παράλληλα υπάρχει μία μειοψηφία η οποία εκτελεί αυτό που εκτελούσε πάντα,ένα συμβόλαιο και αυτό είναι γνωστό.

Ο κύριος Περδικάρης ανέφερε ότι δεν του αρέσει να παρελθοντολογεί και να λέει τι δεν έγιναν σωστά στη Λευκάδα, όμως κάποια στιγμή πρέπει να παραδεχτούμε ότι βάζαμε το κάρο μπροστά από το άλογο και προσπαθούσαμε να πάμε ανάποδα.

Έφερε για παράδειγμα το πρόβλημα πάρκινγκ που υπάρχει στη Λευκάδα. “Επί 4,5 χρόνια η δημοτική αρχή άκουσε μία κριτική για το θέμα αυτό, ωστόσο δεν ξέρω αν τώρα υπάρχει κάποια πρόταση από τα υπόλοιπα ψηφοδέλτια για το πώς θα λύσουν αυτά ως δημοτική αρχή, εκτός από αυτό που λέμε εμείς, με τους αγώνες που έχουμε κάνει για την παραχώρηση χώρων από το δημόσιο, λέγοντας ότι δεν ξέρω αν υπάρχει μία συγκεκριμένη πρόταση η οποία να είναι υλοποιήσιμη.”

Με αυτό θέλω να πω ότι οι δυσκολίες είναι πάρα πολλές, εμείς δρομολογήσαμε κάποια πράγματα τα οποία είναι ξεκάθαρα στο φυλλάδιο μας, μπορούμε να πάμε μπροστά, φαίνεται από την διάθεση που είχαμε, στο ότι δεν κολλήσαμε σε δύσκολες στιγμές, καθώς στη θητεία μας έτυχαν πάρα πολλά. Δεν ήταν μία συνηθισμένη θητεία, ήταν μία πενταετία γεμάτη πόνο και δάκρυα, χωρίς διάθεση μελό.

Αντιμετωπίσαμε πάρα πολύ δύσκολες καταστάσεις και όχι μόνο καταφέραμε να μείνουμε όρθιοι, αλλά δείξαμε έργο. Εγώ προκαλώ οποιονδήποτε να αποδείξει ότι αυτό το φυλλάδιο είναι με ψεύτικο περιεχόμενο και μπορεί ανά πάσα στιγμή όποιος θέλει να πάει και στις υπηρεσίες του δήμου, να δείτε οικονομικά, αλλά και τα έργα που αναφέρονται σε αυτό.

Αναφορικά με την απλή αναλογική, εκτίμησε ότι οι υποψήφιοι δεν έχουν τοποθετηθεί για το τι θα πράξουν την επόμενη μέρα λέγοντας ότι κρατώντας κλειστά τα χαρτιά σου σε ότι αφορά το αν αποδέχεσαι το ίδιο το σύστημα και αν έχεις μία κουλτούρα συνεργασίας αυτό θα πρέπει να το αποδείξεις, γιατί σε ότι αφορά εμάς και ο δήμαρχος έχει τοποθετηθεί επανειλημμένως, ενώ  την απλή αναλογική υποστηρίζαμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια, από την άλλη μεριά όμως δεν ξέρω αν κάποιοι που ήταν και στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, έχουν τη δυνατότητα, τη διάθεση, αν νιώθουν την ανάγκη ή νομίζουν ότι έτσι θα πάει μπροστά ο τόπος συνεργαζόμενοι, σ’ αυτό δεν έχω απάντηση, ελπίζω ότι έστω μέσα από τους μονολόγους των συνεντεύξεων που θα ακολουθήσουν, να μπορέσουμε να το αντιληφθούμε και εμείς.

Είναι θεμιτό να περιμένει κάποιος τα εκλογικά αποτελέσματα για να αποφασίσει το πλαίσιο συνεργασίας, αυτό όμως δεν εμποδίζει κάποιον να βγει και να τοποθετηθεί, όμως ο δήμαρχος Λευκάδας έχει γίνει συγκεκριμένος, προσδιορίζοντας και το χρονικό πλαίσιο των συζητήσεων, στη βάση πάντα προγραμματικών συγκλίσεων.

Στο ερώτημα αν η η παράταξή τους θα συζητήσει με όλους ή θα αποκλείσει συνδυασμούς, ο κύριος Περδικάρης είπε ότι αυτό θα πρέπει να το δούμε προγραμματικά, εμείς έχουμε ένα απτό και μετρήσιμο έργο και όλοι γνωρίζουν το πώς πάμε για την επόμενη τετραετία, από εκεί και πέρα θα πρέπει να δούμε το τι λένε και οι άλλοι καθώς δεν το γνωρίζουμε ακόμα.

Το να παρελθοντολογούμε και να λέμε τι κάναμε σε διάφορες θέσεις δεν είναι ικανοποιητικό, καθώς αν κάποιος είναι υποψήφιος πρέπει να πει τι θα κάνει στις επόμενες εκλογές κάτι που δεν έχω ακούσει.

Αντικείμενο προγραμματικής σύγκλισης μπορεί να η ίδια η λειτουργία του δήμου, ο τρόπος λειτουργίας του, καθώς εμείς και δεν είναι κάτι που κρύβουμε, δουλέψαμε με έναν διαφορετικό τρόπο στο δήμο.

Προσπαθήσαμε να λειτουργήσουμε ισότιμα ως πραγματικοί συνεργάτες και δεν λειτουργήσαμε ως αντιδήμαρχος ή δήμαρχος  που από κάτω υπήρχαν κάποιοι που έπρεπε να υπακούουν στον όποιο αυταρχισμό, αλλά λειτουργήσαμε με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο και νομίζω ότι είναι σαφές αυτό που λέω και αυτό εισπράττουμε και από τους συνεργάτες μας στο δήμο.

Επίσης είναι ο τρόπος συμπεριφοράς απέναντι στους πολίτες. Εμείς είχαμε μία άλλη συμπεριφορά απέναντί τους. Αυτό έχει να κάνει ναι μεν με την προσωπικότητα του κάθε αιρετού αλλά είναι και ένα ζήτημα που αφορά ολόκληρη την κοινωνία και όχι μόνο τους συνεργάτες του δήμου και τους εργαζόμενους, καθώς και το πώς πρέπει να βλέπουμε τη συνεργασία και στο πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε τον πολίτη.

Δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τον πολίτη με το στυλ ”άσε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε”, αλλά να τον πείσουμε ότι δεν γίνονται διορισμοί και δεν μπορείς να κάνεις κάτι έστω και αν τον στεναχωρήσεις και αυτά τα ζητήματα είναι κομβικά για μας.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του και στέλνοντας ένα μήνυμα σε αναποφάσιστους ψηφοφόρους, είπε ότι η προσπάθειά του είναι να πείσει τους συμπολίτες του, ότι πέρα από όσα έχουν κάνει ως δημοτική αρχή, “ότι είμαστε μία παράταξη η οποία έρχεται από το παρελθόν και πηγαίνει για το μέλλον, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή η κίνηση έρχεται από το 2006, οι περισσότερες κινήσεις διαλύονται εν τη γενέσει τους,  με εξαίρεση τη Λαϊκή Συσπείρωση, άρα η διαχρονικότητα και η σταθερότητα που έχει η παράταξη μας είναι ένα σταθερό σημείο, είναι η πίστη μας στην απλή αναλογική με ότι αυτό σημαίνει και ότι θετικό μπορεί να βγει σε μία πορεία μας μέσα από το δήμο.”

Ήδη η παρουσία του δημάρχου ως ενεργού πολίτη, αλλά και ως δημάρχου, σε συνδυασμό με τα τεστ που του έχουν τεθεί, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και να πούμε ότι έχει πάρει πάρα πολύ υψηλή βαθμολογία και να το παραδεχτούμε, γιατί με το να προσπαθούμε να κάνουμε το άσπρο μαύρο δεν βγαίνει τίποτα.

Αυτό έχει να κάνει με τη συμπεριφορά μας στους πολίτες, τον τρόπο που διοικήσαμε το δήμο, την διαφάνεια, την αποτελεσματικότητα, τη συνέπεια λόγων και έργων, καθώς και την εργατικότητα όλων μας, παράλληλα με τις συνεργασίες που υπήρχαν στο δημοτικό συμβούλιο, καθώς σε πολύ σημαντικά ζητήματα δημιουργήθηκε μία πλειοψηφία, λέγοντας ότι εκεί υπήρξε ένας προθάλαμος και για μελλοντικές συνεργασίες με βάση την απλή αναλογική.

Καταφέραμε να λειτουργήσουμε διαφορετικά, παρόλο που αυτό μας κόστισε επικοινωνιακά γιατί σε πολλές περιπτώσεις μας έκανε “αντιπαθείς” σε όλους αυτούς που επιδιώκουν τη χειραγώγηση όλων όσων στέκονται σε ένα επίπεδο. Όμως καταφέραμε να αφήσουμε θετικό αποτύπωμα που έχει ήδη καταγραφεί.

Είμαστε απόλυτα συνεπείς και δεν ξεφύγαμε καθόλου από την ευθεία που έχουμε χαράξει σαν άτομα και σαν συλλογικότητα. Είμαστε πάντα αληθινοί και εκτεθειμένοι στους συμπολίτες μας. Αυτό πράξαμε σ’ αυτή τη θητεία και αυτό θα συνεχίσουμε να πράττουμε.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Σχετικά Άρθρα