Θ. Περδικάρης: Έκκληση πρέπουσας λειτουργίας Δημ. Συμβουλίου – Σεβασμός, ισοτιμία, αντικειμενικότητα, χωρίς σκέψεις για ανώδυνες διαδικασίες.

Την τοπική επικαιρότητα σχολίασε στο Prisma 91.6, την Πέμπτη 5/11/2020, ο πρώην αντιδήμαρχος και δημοτικός σύμβουλος της Παράταξης “ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ” Θανάσης Περδικάρης.

Έχοντας προηγηθεί πριν λίγη ώρα η ανακοίνωση για το lock down στη χώρα μας, ανέφερε: “Πρόκειται για μία διαδικασία που έχει αρχίσει και κουράζει, καθώς κατά την άποψή μου είχαμε τη δυνατότητα χρονικά να έχουμε κάνει ορισμένα πράγματα και να είμαστε πιο προετοιμασμένοι και ασφαλείς.

Γνωρίζουμε όλοι τα προβλήματα που υπάρχουν και στο Εθνικό σύστημα υγείας, υπήρχαν 6 μήνες να λυθούν ζητήματα, υπήρχαν τα προβλήματα με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, είχαμε τα προβλήματα για το πώς λειτούργησε ο τουρισμός και εκεί θα μπορούσαμε να είμαστε πιο οργανωμένοι και πιο επιφυλακτικοί. Θα διακινδυνεύσω να πω πώς με τον έναν ή τον άλλο τρόπο πάμε στην ανοσία της αγέλης, απλά σε κεντρικό επίπεδο δεν μπορούν να το παραδεχτούν γιατί ξεκινήσαμε με άλλες προοπτικές τον προηγούμενο Φλεβάρη. Δυστυχώς και πάλι πάμε σε ένα 2ο κύμα κατά την άποψή μου ανοχύρωτοι.”

Αναφερόμενος στη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου, είπε ότι όταν η Παράταξή τους ζητούσε να γίνεται όχι με τηλεδιάσκεψη αλλά δια ζώσης, τότε όλοι οι γειτονικοί Δήμοι αλλά και η ΚΕΔΕ στην Αθήνα συνεδρίαζαν δια ζώσης.

“Όλοι οι αυτοδιοικητικοί πρέπει να σταθούν απέναντι στην προσπάθεια που γίνεται από την κεντρική κυβέρνηση να υποβαθμιστεί το δημοτικό συμβούλιο, είτε μέσω της αποδυνάμωσής του είτε μέσω της ενίσχυσης  της επιτροπών, κυρίως της Οικονομικής. Πρέπει να ενισχύσουμε το θεσμό του δημοτικού συμβουλίου ο οποίος είναι ο ανώτερος θεσμός της αυτοδιοίκησης στον τόπο μας και έτσι πρέπει να το βλέπουν και οι πολίτες και όλοι οι συνάδελφοι.

Προφανώς υπάρχει ο δήμαρχος, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, το προεδρείο, οι αντιδήμαρχοι όμως αυτός ο θεσμός που πρέπει να είναι δίπλα στον πολίτη είναι το δημοτικό συμβούλιο.

Μην ξεχνάμε και τη δήλωση του δημάρχου στην αρχή της αυτοδιοικητικής περιόδου ότι το δημοτικό συμβούλιο θα είναι η καρδιά του δήμου.

Στο ερώτημα αν ο εκλογικός νόμος μπορεί να βοηθήσει τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου, καθώς ο δήμαρχος σε πολλές περιπτώσεις δεν έχει την πλειοψηφία των κινήσεων, απάντησε:

“Παράδειγμα τρανό της εφαρμογής του νόμου της απλής αναλογικής είναι η Λευκάδα όπου συνεργάζονται, εκτός των δύο συμπραττουσών παρατάξεων,  ουσιαστικά οι δύο αντίπαλοι στο δεύτερο γύρο. Ποιους άλλους μάρτυρες χρειαζόμαστε καλύτερους.

Εμείς ως παράταξη από την αρχή είχαμε ξεκαθαρίσει στην κοινωνία ποια θα είναι η η πορεία μας. Ότι εμείς δεν θα αρχίσουμε από τις πρώτες μέρες να κραυγάζουμε αλλά θα δώσουμε ένα εύλογο χρονικό διάστημα να αναπτύξει η δημοτική αρχή το “σκεπτικό” της. Ψηφίσαμε τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, τον προϋπολογισμό, παραδώσαμε στην νέα δημοτική αρχή (ανεξάρτητα με το αν είναι ο Χαράλαμπος Καλός, καθώς θα μπορούσε να είναι είτε ο κ. Σολδάτος, είτε εμείς είτε ο κ. Γληγόρης) αχρησιμοποίητο και χωρίς να γίνει καμία διανομή το ποσό της δεύτερης ΣΑΤΑ που είχε στείλει η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στους δήμους γύρω στα 690.000 ευρώ για να αξιοποιήσει η όποια νέα δημοτική αρχή.

Σήμερα εμείς ως Παράταξη προχωράμε σ’ αυτήν την πορεία που τότε σχεδιάσαμε, ενώ προφανώς πράττουμε και θα πράξουμε ανάλογα και με τις αυτοδιοικητικές ή προσωπικές συμπεριφορές που υπάρχουν θα πράξουμε ανάλογα.

Σχετικά με τη δήλωση του κ. Σολδάτου ότι απλά στηρίζει την δημοτική αρχή χωρίς κανένα προγραμματικό πλαίσιο συνεργασίας, δεν νομίζω ότι τον χαρακτηρίζει ως έναν έμπειρο πολιτικό άνδρα.

Δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να κλείσουμε τα μάτια, καθώς υπάρχει συνεργασία των δύο παρατάξεων σε επίπεδο αντιδημάρχων, υπάρχουν συνεδριάσεις με τις τρεις παρατάξεις της συμπολίτευσης, ας κοιτάξουμε την αλήθεια κατάματα και αυτό δεν είναι κακό. Εξάλλου αυτό βλέπει και η κοινωνία.

Πάμε για αλλαγή ή τοποθέτηση αντιδημάρχων, από ποια παράταξη θα είναι οι νέοι αντιδήμαρχοι;”

Επιστρέφοντας και πάλι στην λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου, έκανε λόγο για ένα τραυματισμένο δημοτικό συμβούλιο, το οποίο δεν λειτουργεί όπως στο παρελθόν, καθώς τα θέματα που ήρθαν στην τελευταία συνεδρίαση ήταν περίπου πέντε, όταν θυμόμαστε στην προηγούμενη θητεία πόσα θέματα ήταν στην ημερήσια διάταξη.

“Ακόμα πλέον και οι προσλήψεις στον Δήμο δεν θα περνάμε από το δημοτικό συμβούλιο. Θα μας μείνουν μόνο οι διαγραφές των παιδικών σταθμών και διάφορα άλλα ζητήματα ανώδυνα για την διοίκηση. Βεβαίως υπάρχει η δυνατότητα αν θέλει η δημοτική αρχή κάποια ζητήματα να τα φέρει στο δημοτικό συμβούλιο, ανεξάρτητα αν μπορεί να αποφασίζει γι’ αυτά η οικονομική επιτροπή.

Επίσης θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι ο οποιοσδήποτε πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου δεν είναι πρόεδρος ούτε του δημάρχου, ούτε της αντιπολίτευσης αλλά συνολικά του δημοτικού συμβουλίου, που σημαίνει ότι θα πρέπει να κρατάει τουλάχιστον τα προσχήματα.

Ο δήμαρχος έχει τη δυνατότητα προφανώς να μιλάει, δεν μπορεί όμως να διακόπτει τους άλλους ομιλητές”, αναφερόμενος προφανώς στο πρόσφατο περιστατικό, που θέλησε να τοποθετηθεί ξανά  ο κ. Δρακονατειδής στο θέμα του θεάτρου και παρενέβη ο δήμαρχος λέγοντας πως ήταν εκτός θέματος.

“Επειδή ο κάθε δημοτικός σύμβουλος διαθέτει μόλις δύο λεπτά να τοποθετηθεί, γι΄αυτό και με εξαίρεση κραυγές, βρισιές ή προσωπικές επιθέσεις -που δε μας αφορούν ως Παράταξη- θα πρέπει να μπορεί να τοποθετηθεί χωρίς θεματικούς περιορισμούς.

Προχτές εγκάλεσαν την Παράταξή μας ότι ήταν εκτός θέματος και για το θέμα του Πτωχευτικού Κώδικα, αυτοδιοικητικοί που έχουν μεγάλη εμπειρία!

Ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που η δημοτική αρχή προσπερνά τέτοια ζητήματα, όπως π.χ. για το περιβαντολογικό νομοσχέδιο και άλλα ζητήματα που αφορούν πρώτιστα την κοινωνία.

Στον ισχυρισμό του Παναγιώτη Γληγόρη ότι δεν υπήρχε λόγος να συζητήσουμε για τον πτωχευτικό κώδικα από τη στιγμή που είναι νόμος του κράτους, είπε πως έκανε πολύ μεγάλο λάθος κι αυτός λέγοντας :

“Η Παράταξή μου δεν ζήτησε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, αλλά να αποσυρθεί ο νόμος. Κι αυτό απλά θέσαμε, που όσο και αν φαίνεται παράξενο ή δύσκολο δεν είναι αδύνατον.

Είναι απαράδεκτο αυτοδιοικητικοί να λένε ότι το δημοτικό συμβούλιο δεν μπορεί να συζητάει θέματα γενικού περιεχομένου ή που αφορούν την κεντρική πολιτική σκηνή. Το δημοτικό συμβούλιο έχει δικαίωμα και υποχρέωση να συζητάει για μείζονα αλλά και ελάσσονα κοινωνικά ζητήματα. Έχει δικαίωμα και υποχρέωση να μιλάει για παιδεία, υγεία, οικονομία, κλπ. Κι’ αυτό είναι κάτι που γίνεται διαχρονικά.

Το δημοτικό συμβούλιο είναι ένα πολιτικό όργανο, δεν είμαστε κάποια θρησκευτική οργάνωση. Γ’ αυτό και πρέπει να συζητάμε όλα αυτά τα ζητήματα που αφορούν τους συμπολίτες μας και συνολικά την κοινωνία.”

Σχολιάζοντας την παραίτηση του κοινοτικού συμβούλου Ορέστη Τζανίνη, είπε:

“Ακόμη περιμένω από τους υπόλοιπους αυτοδιοικητικούς που ήταν στη συνεδρίαση της τοπικής κοινότητας να πάρουν θέση!

Για να δούμε πραγματικά αν αυτά που είπε ο Ορέστης Τζανίνης είναι αλήθεια ή όχι. Αν ψεύδεται ο ίδιος και λέει την αλήθεια ο Χ. Καλός. Μου είναι πάρα πολύ παράξενο το ότι δεν τοποθετήθηκε κανείς και δυστυχώς επιβεβαιώνομαι σε αυτά που λέω, γιατί είδα σχόλια στο Facebook που φανερώνουν ότι κάποιοι δεν μίλησαν για να μην έρθουν σε δύσκολη θέση κάποιοι άλλοι!

Προφανώς και ήταν δικαίωμα του Ορέστη να παραιτηθεί. Η προσωπική μου άποψη ήταν και είναι ότι δεν έπρεπε να το κάνει. Πρόκειται όμως για ένα παιδί ακέραιο, συναισθηματικό που ενώ νόμιζε ότι θα ξεδιπλώσει την ικανότητά του να βοηθήσει τον τοπό, ξαφνικά αντιλαμβάνεται ότι του δημιουργούνται προβλήματα και μένει ξεκρέμαστος. Έτσι αναγκάζεται να παραιτηθεί λόγω συμπεριφορών. Είμαι σίγουρος ότι αυτό θα τον δυναμώσει και θα τον χαλιβδώσει γιατί σίγουρα έχει τη δυνατότητα να προσφέρει στο μέλλον.”

Σχετικά με το δημοτικό κτηνιατρείο και την πρόσφατη ερώτησή του στο δημοτικό συμβούλιο, έκανε λόγο και “για την αγωνία των φιλοζωικών οργανώσεων. Δεν είναι μόνο η μετακίνηση του δημοτικού κτηνιατρείου σε νέο χώρο (που ήταν αναγκαία) -που όμως έγινε χωρίς την ενημέρωση του δημοτικού συμβουλίου, ούτε της 5μελούς που ασχολείται με το πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων, παρόλο που είχε συνεδριάσει μερικές ημέρες πριν τη μεταφορά αλλά ούτε των φιλόζωων & συνεργατών του Δήμου. Είναι ουσιαστικά και η  τύχη του φετεινού προγράμματος (στειρώσεις, κλπ) που είναι το κύριο πρόβλημα.

Μέχρι σήμερα από την αρχή του έτους δεν έχει υλοποιηθεί το πρόγραμμα, ούτε καν ένα μέρος από αυτό. Με δεδομένο λοιπόν ότι για να μπορέσει να λειτουργήσει ο καινούργιος χώρος θα πρέπει να αδειοδοτηθεί, προβλέπω ότι μέχρι το τέλος του χρόνου δεν θα έχει συμβεί αυτό, δηλαδή το πρόγραμμα.

Ως κτηνίατρος ο δήμαρχος Λευκάδας γνωρίζει ότι υπάρχουν περίοδοι που αν δεν γίνουν στειρώσεις τα προβλήματα θα αυξηθούν και θα γίνουν ακόμη μεγαλύτερα.

Θα πρέπει εκτός από την αδειοδότηση του Δημοτικού Κτηνιατρείου να υπάρξει και χώρος με μία υποτυπώδη φροντίδα για βραχυχρόνια παραμονή κάποιων ζώων καθώς επάνω στα παλιά σφαγεία υπήρχε ένας χώρος που μπορεί να μην είναι αυτός που έπρεπε, όμως τον είχαμε τακτοποιήσει κάπως ώστε να μπορούν οι φιλόζωοι να προσφέρουν κάποιες βραχυχρόνιες θεραπείες στα ζώα.

Ωστόσο ο δήμαρχος δεν μου απάντησε γιατί δεν προχώρησε η διαδικασία των πρώτων στειρώσεων. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σύμβαση παρά μόνο με τον κτηνίατρο για τα έκτακτα περιστατικά. Εμένα μου δημιούργησε μία αίσθηση το γεγονός ότι στην απάντηση του μου είπε να μην αγωνιώ και θέλω να δώσω και μία απάντηση γιατί το λένε αυτό ο δήμαρχος και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου. Δεν έχουμε κύριοι αγωνία για τον εαυτό μας. Αγωνία έχουμε γι’ αυτά που εντοπίζουμε, που προβάλλουμε και συζητάμε. Γι’ αυτά που θέλουμε και θεωρούμε σωστά να γίνουν έχουμε αγωνία!

Γι΄αυτό το ”μην έχετε αγωνία κ. Περδικάρη” ή σε όποιον άλλο δημοτικό σύμβουλο απευθύνεται, παρακαλώ να μην ειπωθεί ξανά. Αυτή η έκφραση δεν θίγει μόνο εμένα ή τον οποιονδήποτε αιρετό, καθώς αυτό το στυλ ειρωνείας δεν είναι καθόλου πρέπον να χρησινοποιείται στην διαδικασία του δημοτικού συμβουλίου.

Η απάντηση του δημάρχου για το θέμα της συνεργασίας με τις φιλοζωικές οργανώσεις, και η αναφορά “είναι συνεργάτες αλλά ο δήμος αποφασίζει γιατί είναι υπεύθυνος για το πρόγραμμα” -επειδή αυτό τονίστηκε πολύ ιδιαίτερα, παρότι είναι το προφανές- μου επιτρέπει να σκέφτομαι για πιθανά κάποια προβλήματα σχετικά με τη συνεργασία με τις φιλοζωικές οργανώσεις. Αυτό όμως θα το δείξει ο χρόνος, μπορεί να κάνω λάθος εγώ.”

Σχετικά με την λειτουργία της ΔΕΠΟΚΑΛ και τις κατηγορίες που έχουν ακουστεί για τον τρόπο λειτουργίας και διαχείρισης, απάντησε ότι “μέχρι σήμερα συνειδητά δεν έχω μιλήσει ή απαντήσει καθόλου για την ΔΕΠΟΚΑΛ”.

“Η ΔΕΠΟΚΑΛ έχει μία ιδιαιτερότητα. Είχαμε και μαζί κ. Κουνιάκη μιλήσει πολύ όλα αυτά τα 5 χρόνια, που ήμουν πρόεδρός της για την πορεία της, τις πάμπολλες-σημαντικές εκδηλώσεις και δράσεις που υλοποιήσαμε.

Είχαμε επίσης μιλήσει για την καλή σχέση που είχα αναπτύξει με τους συνεργάτες μου και την προσφορά τους. Νομίζω ότι εκεί είναι η αλήθεια για την πετυχημένη πορεία της κοινωφελούς την περίοδο από 9ο 2014 έως 8ο 2019. Η σχέση με τους συνεργάτες ήταν πάντα για μένα καθοριστική στην περαιτέρω καλή πορεία της επιχείρησης. Δεν αρκεί ο πρόεδρος, το διοικητικό συμβούλιο ή ο δήμος. Έτσι που λειτουργεί η ΔΕΠΟΚΑΛ με εργαζόμενους που βιώνουν για χρόνια την εργατική ανασφάλεια, θα πρέπει να τους φέρεσαι ανάλογα και να τους δίνεις την εντύπωση ότι όχι μόνο είναι απαραίτητοι αλλά να είσαι πάντα δίπλα τους και ότι ουσιαστικά “συνδιοικούν” με την καλή έννοια. Αυτή δηλ. της συμμετοχικότητας και όσο αυτό είναι εφικτό. Κάτι που το έπραξα με όλους τους συνεργάτες μου σε όσα τμήματα του Δήμου είχα την πολιτική ευθύνη. Κι αυτή είναι η πραγματικότητα.

Εξάλλου μην ξεχνάμε ότι το να διοικείς κυρίως σημαίνει να προνοείς και να προλαμβάνεις πολλά ζητήματα και προβλήματα. Δεν θέλω τώρα να πω περισσότερα για τα σημερινά προβλήματα, που ξεκίνησαν από την αρχή της θητείας αυτής της δημοτικής αρχής. Θα μιλήσω όταν χρειαστεί. Εμείς πάντως ποτέ δεν θα χρησιμοποιήσουμε την ΔΕΠΟΚΑΛ για να κάνουμε αντιπολίτευση και ούτε θα σπεκουλάρουμε.”

Σχολιάζοντας την αιχμή του δημάρχου Λευκάδος στην προηγούμενη δημοτική αρχή ότι για το θέμα του θεάτρου δεν είχε τη συνεργασία του βουλευτή Λευκάδας, θέλησε να μάθει τι ήταν αυτή αναφορά, αναφέροντας συγκεκριμένα -δύο φορές μάλιστα- “Αυτό πάλι τι ήταν;”.

“Δεν ξέρω τι προσωπικά ή πολιτικά παιχνίδια μπορεί να παίζονται τώρα, τι προσωπικές ή πολιτικές φιλοδοξίες έχει ο καθένας, δεν γνωρίζω τι λένε οι κομματικοί μηχανισμοί. Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι πιο θεσμικά που φερθήκαμε εμείς ως δημοτική αρχή δεν φέρθηκε κανείς άλλος. Και υπάρχουν τα δεδομένα.

Πρέπει να ξέρει ο κ. Καλός ότι ο κ. Καββαδάς όταν έγινε βουλευτής συνέχισε την αντιπολίτευση στη δημοτική αρχή, ως… δημοτικός σύμβουλος. Δεν ξέρω αν το γνωρίζει και αν παρακολουθούσε τότε τα δημοτικά συμβούλια. Για να το επιβεβαιώσω θα πω ότι όλοι θυμόμαστε το περιβόητο σχόλιο, όταν ακόμα ήταν βουλευτής και δημοτικός σύμβουλος, για τους 1.500 μετανάστες που θα έφερνε η δημοτική αρχή Δρακονταειδή σε συνεννόηση με τα υπουργεία και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και θα τους εγκαθιστούσε στις κατασκηνώσεις Πασά!

Ενώ όλοι γνωρίζαμε σε τι κατάσταση ήταν η κατασκήνωση του Πασά. Αυτή του η αγωνία για αντιπολίτευση στο δήμο για να αντιπολιτευτεί την κυβέρνηση με ξεπερνά.

Όλα αυτά ο κ. Καλός φαίνεται να μην τα γνωρίζει, όπως δεν γνωρίζει ότι ο κ. Καββαδάς στη Λευκάδα δεν έκανε αντιπολίτευση στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά στη δημοτική αρχή!

Μπορεί ο κ. Καλός να θέλει και να επιλέγει να συμπεριφέρεται μ’ αυτό τον τρόπο απέναντι στον τωρινό βουλευτή Λευκάδας, όμως δεν έχει κανένα δικαίωμα να μας μαλώνει και να γίνεται προστάτης του βουλευτή γιατί εμείς δεν τον πέρναμε από το χεράκι να τον πάμε στα υπουργεία. Εμείς πάντως τον κ. Καλό δεν τον μαλώσαμε για τη στάση του, μόνος του το βάζει ως ζήτημα”.

Σχολιάζοντας την απόδοση της δημοτικής αρχής τον ένα αυτό χρόνο, είπε τα εξής: “Δεν θα βάλω βαθμό 2, 5, 7 ή άριστα και ούτε έχει νόημα η δική μου αξιολόγηση, που θα είναι υποκειμενική. Δεν θα παραπέμψω σε σχόλια ή likes του Facebook ούτε πουθενά αλλού, αλλά τι λέει η κοινωνία, τι γίνεται στα χωριά και τι συζητάνε οι πολίτες κατ’ ιδίαν και στα καφενεία.

Νομίζω ότι πολύ νωρίς δημιουργήθηκε το πρόβλημα στην δημοτική αρχή, τόσο νωρίς που ίσως κανείς δεν το περίμενε και πρέπει να την απασχολήσει σοβαρά. Και είναι ακόμη χειρότερο το πρόβλημά τους αν σκεφτούμε ότι υπήρχαν πολλοί ούριοι άνεμοι δημοσιογραφικά και κατ’ επέκταση επικοινωνιακά. Νομίζω αντιλαμβανόμαστε όλοι τι εννοώ. Υπήρχε πρόβλημα λοιπόν ήδη από το 1ο εξάμηνο της θητείας της που μπορώ να πώ ότι αποτυπώθηκε και στην σχετική έρευνα που είχες κάνει τότε στο δικό σου site. Τώρα υπάρχει και πρόβλημα με τις διαδικασίες στο δημοτικό συμβούλιο. Είναι γεγονός ότι γενικά η λειτουργία του Δήμου, οι προσωπικές και πολιτικές συμπεριφορές, οι συμπεριφορές απέναντι σε συνεργάτες και σε αιρετούς στο δημοτικό συμβούλιο είναι ζητήματα που δημιουργούν το κλίμα που θα δώσει την ώθηση ή το πισωγύρισμα σε κάθε δημοτική αρχή. Είναι τελικά η νοοτροπία και η καθημερινή στάση ζωής του καθενός. 

Κατά τη γνώμη μας πρέπει να είσαι αληθινός, να είσαι εκτεθειμένος στην κοινωνία. Δεν μπορεί να παρουσιάζεις ένα άλλο πρόσωπο απ΄αυτό το οποίο είσαι, κάποια στιγμή μοιραία θα αποκαλυφθείς κι αυτό μπορεί να έρθει πολύ σύντομα.”

Στο τέλος της παρέμβασης του ο κ. Περδικάρης αναφέρθηκε για άλλη μία φορά στη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου, λέγοντας πως επειδή έρχονται δύσκολες εποχές για την κοινωνία, “εγώ δεν μπορώ να ανέχομαι στο Facebook ανακοινώσεις ότι πάμε να διασκεδάσουμε ακούγοντας το δημοτικό συμβούλιο. Πόσο μάλλον η δημοτική αρχή που πρώτιστα την θίγει.

Δυστυχώς όμως σε όλη αυτή τη διαδικασία υποβάθμισης της λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου, μπαίνουν στο κάδρο όλα τα πρόσωπα. Κι αυτό γίνεται είτε κακοπροαίρετα είτε καλοπροαίρετα.

Επειδή βλέπουμε ότι συνέχεια έχουμε αυτή την κατρακύλα, θέλω να τονίσω ότι η λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου κατά την άποψή μου πρέπει να διέπεται από τους κανόνες ισοτιμίας και αντικειμενικότητας.

Δεν πρέπει να υπάρχει συνεχής πίεση του “άντε να τελειώνουμε να φύγουμε” και μάλιστα όταν έχουμε 5-6 θέματα να ζητάει η δημοτική αρχή να μην κάνουμε ερωτήσεις γιατί υπάρχουν 2 υπηρεσιακοί υπάλληλοι. Εγώ τους σέβομαι και τους εκτιμώ, το έπραξα σε όλη μου την πορεία όταν ήμουν στο δήμο, όμως κατά την άποψή μου αυτό είναι μία πολύ φτηνή δικαιολογία.

Δεν μπορούμε να μην κάνουμε ερωτήσεις, να μην γίνεται κριτική, να μην γίνεται συζήτηση, να μας διακόπτει οποιοσδήποτε και να μας λέει “είστε εκτός θέματος μη μιλάτε.”

Αυτή η διαδικασία μπορεί να θίγει πρώτα το προεδρείο και την δημοτική αρχή αλλά και ολόκληρο το δημοτικό συμβούλιο και συνολικά το θεσμό. Κάνω έκκληση αυτή η άσχημη κατάσταση να μη συνεχιστεί. Να μην δώσουμε το δικαίωμα να αντιμετωπίζεται το δημοτικό συμβούλιο ως μία διαδικασία χειρισμού ανώδυνων καταστάσεων.”

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Σχετικά Άρθρα