Θανάσης Περδικάρης: “Κορυφαία επιλογή μας η άσκηση αποτελεσματικής κοινωνικής πολιτικής”

Στο Δήμο Λευκάδας η άσκηση αποτελεσματικής κοινωνικής πολιτικής ήταν και παραμένει κορυφαία επιλογή για τη Δημοτική Αρχή. Σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα και την αυτοδιοίκηση, καταφέραμε να σταθούμε δίπλα στους αδύναμους συμπολίτες μας με ευαισθησία και αλληλεγγύη, να τους βοηθήσουμε με κάθε τρόπο, με κάθε διαθέσιμο μέσον.

Εξαντλώντας όλες τις δυνατότητες και αξιοποιώντας το σύνολο των θετικών νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης, ασκήσαμε κοινωνική πολιτική χωρίς διαχωρισμούς, διακρίσεις και αποκλεισμούς με όρους διαφάνειας, δικαιοσύνης και σεβασμού. Όλα όσα καταφέραμε μέχρι σήμερα στη θητεία μας, είναι αποτέλεσμα σωστού σχεδιασμού αλλά και μιας εξαιρετικής συλλογικής προσπάθειας με όλους τους συνεργάτες μας στο Αυτοτελές Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας, την Κοινωφελή ΔΕΠΟΚΑΛ και όλες τις Κοινωνικές Δομές.

ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ                                              Στο πλαίσιο της κοινωνικής του πολιτικής ο Δήμος Λευκάδας υπέβαλε 5 προτάσεις στο Ε.Π. «Ιόνια Νησιά 2014-2020», στα πλαίσια του Ν. 4320/2015 «Λήψη άμεσων μέτρων για  αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης» με σκοπό την ενίσχυση και στήριξη συμπολιτών μας που τελούν ή κινδυνεύουν να περιέλθουν σε συνθήκες φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού. Οι προτάσεις εγκρίθηκαν όλες και από την περίοδο 2016 – 2017 υλοποιούνται με απόλυτη επιτυχία οι παρακάτω δράσεις:

Το «ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ» υποστηρίζει το έργο της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου. Δημιουργήθηκε και λειτουργεί από Σεπτέμβρη 2017 στο Διοικητήριο, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Στελεχώθηκε με 2 κοινωνικούς λειτουργούς και παρέχει υποστήριξη σε πολλές ομάδες πληθυσμού, με στόχο την καταπολέμηση της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού, των διακρίσεων καθώς και την προώθηση στην απασχόληση. Η λειτουργία του ανανεώθηκε πρόσφατα για άλλα 3 χρόνια και μέχρι το 2023.

Το «ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΣΣΙΤΙΟ» λειτουργεί από Ιούλιο 2017. Η Δομή στελεχώνεται με 4 άτομα και η δράση υλοποιείται σε συνεργασία με τον Οίκο Ευγηρίας-Γηροκομείο Λευκάδας και σε σύμπραξη με την Equal Society. Χορηγούνται σε ημερήσια βάση 90 ως 105 ποιοτικά και θρεπτικά γεύματα στις ευπαθείς ομάδες του Δήμου μας.

Το «ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ» που μεταφέρθηκε και στεγάζεται πλέον σε κατάλληλους χώρους του Διοικητηρίου, οργανώθηκε σωστά και στελεχώθηκε για πρώτη φορά από την δημιουργία του με προσωπικό 2 ατόμων. Με διακριτικότητα και σεβασμό  στην αξιοπρέπεια στηρίζει τους οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας, χρηματοδοτούμενο με αυξητική τάση από τον προϋπολογισμό του Δήμου και ενισχυόμενο από την κοινωνική ευαισθησία. Οι ωφελούμενες οικογένειες σήμερα είναι 215 και ο συνολικός αριθμός ατόμων ανέρχεται σε 560.

Το «ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ» δημιουργήθηκε στο Δήμο μας το 2015.                Εντάχθηκε στο Ε.Π. «Ιόνια Νησιά 2014-2020», χρηματοδοτήθηκε και λειτουργεί από Ιούλιο 2017 σε χώρους του Δήμου Λευκάδας. Στη δομή απασχολούνται 2 εργαζόμενοι.                  Η δράση, από την οποία ωφελούνται πάνω από 400 οικονομικά αδύναμοι συμπολίτες μας, υλοποιείται σε σύμπραξη με την Equal Society.

Το «ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ (ΚΗΦΗ)» στη Καρυά εντάχθηκε στο Ε. Π. «Ιόνια Νησιά 2014-2020» και χρηματοδοτείται από 30.06.2016.     Είναι σύγχρονη ανοικτή δομή της Κοινωφελούς ΔΕΠΟΚΑΛ με στόχο την παραμονή των ωφελούμενων σε οικείο φυσικό-κοινωνικό περιβάλλον. Πρόσφατα ανακοινώθηκε η παράταση ένταξης και η χρηματοδότηση για άλλα 3 χρόνια, μέχρι το 2022.                      Το τελευταίο διάστημα ο χώρος του ΚΗΦΗ αυτονομήθηκε πλήρως και μετά από χρόνια έγιναν παρεμβάσεις ευπρεπισμού, συντήρησης και εγκατάσταση νέου εξοπλισμού.        Στους 4 εργαζόμενους προστέθηκε και 1 οδηγός ενώ έγινε προμήθεια αυτοκινήτου για       τη μεταφορά των ωφελούμενων. Στη δομή απασχολούνται επίσης για την εξυπηρέτηση  των ωφελούμενων ιατρός παθολόγος και φυσιοθεραπευτής.

Β. ΠΑΙΔΙΚΟΙ – ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΣ – ΒΡΕΦΙΚΟΣ                                                  Έγιναν και συνεχίζονται παρεμβάσεις ανακαίνισης, ευπρεπισμού και συντήρησης σε κτίρια και χώρους των σταθμών του Δήμου Λευκάδας, που αντιμετώπιζαν χρόνια προβλήματα. Στόχος μας αφενός η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και αφετέρου η οριστική αδειοδότησή τους σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο. Εκτός των ποσών που δαπανήθηκαν από ίδιους πόρους αναμένεται χρηματοδότηση 175.000 ευρώ από ειδικό πρόγραμμα του ΥΠ.ΕΣ που αφορά τους σταθμούς για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια. Επίσης στον άμεσο σχεδιασμό μας είναι επέκταση της δυναμικότητας των σταθμών, όπου είναι δυνατόν αλλά και η δημιουργία νέων τμημάτων βρεφών με ίδιους πόρους αλλά και κρατικές χρηματοδοτήσεις, όπως έχει εξαγγελθεί για την περίοδο 2019-2020.                      Τέλος διερευνούμε τη δυνατότητα μίσθωσης κτιρίου που θα πληροί τις προϋποθέσεις για τη σωστή φιλοξενία τμημάτων νηπίων η βρεφών. Δυστυχώς, η μη ενεργοποίηση προς αυτή την κατεύθυνση, λόγω και της επιλεξιμότητας των έργων την προηγούμενη προγραμματική περίοδο 2007-2013, δημιουργεί σήμερα προβλήματα.

ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΕ ΣΤΑΘΜΟΥΣ                            Για λόγους διαφάνειας και δικαιοσύνης από την αρχή της θητείας μας, το 2015 και πριν καν νομοθετήσει η πολιτεία το 2017, συντάξαμε, ψηφίσαμε και εφαρμόσαμε στο Δήμο Λευκάδας σύστημα αξιολόγησης και μοριοδότησης με προκαθορισμένα αντικειμενικά και οικονομικο-κοινωνικά κριτήρια για τις εγγραφές νηπίων-βρεφών (εκτός διαδικασίας ΕΕΤΑΑ) στους σταθμούς.

ΔΕΠΟΚΑΛ                                                                                                                      Η Δημοτική Αρχή αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα και την κοινωνική χρησιμότητα της  Κοινωφελούς ΔΕΠΟΚΑΛ, αύξησε την ετήσια επιχορήγησή της σταδιακά :  Από 150.0000 το 2014, σε 200.000 το 2015, σε 285.000 το 2016, σε 300.0000 το 2017 και επίσης 300.000 το 2018 και το 2019. Αποτέλεσμα ήταν να μην καθυστερούν πλέον οι πληρωμές των εργαζομένων και να τακτοποιούνται έγκαιρα οι υποχρεώσεις της Επιχείρησης. Πάντα δίπλα στους εργαζόμενους του «Βοήθεια στο Σπίτι», σε συνεργασία με το Σωματείο στηρίξαμε τον αγώνα τους για εξεύρεση μόνιμης λύσης στο εργασιακό, όπως τελικά και έγινε από την παρούσα κυβέρνηση. Τώρα επιδιώκουμε και διεκδικούμε την διασφάλιση και όλων των άλλων εργαζομένων στις υπόλοιπες δομές της ΔΕΠΟΚΑΛ αλλά και του Δήμου. Προχωρήσαμε στην αγορά 2 νέων αυτοκινήτων για την σταδιακή ανανέωση του στόλου του Προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι”.  Η Επιχείρηση, σε μια διαρκή εξωστρεφή λειτουργική διαδικασία, διοργάνωσε ή συνδιοργάνωσε πάρα πολλές εκδηλώσεις με παιδαγωγικό, εκπαιδευτικό, τουριστικό, κοινωνικό, πολιτιστικό, αθλητικό χαρακτήρα ενώ στήριξε την εθελοντική ομάδα ΚΕΚΟΥΨΕ στον τομέα της ψυχικής υγείας. Το Πρόγραμμα Θερινής Απασχόλησης Παιδιών από το 2016 επεκτάθηκε και στη Βασιλική. Στα Προγράμματα «Άθληση για Όλους» που υλοποιούνται με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή, έχουν προστεθεί νέα αθλήματα, διοργανώνονται τουρνουά, πραγματοποιούνται αγώνες, επιδείξεις, συμμετοχές αθλητών μας σε πανελλήνιους αγώνες, κ.λπ.

ΚΑΠΗ                                                                                                          Πραγματοποιήθηκαν συντηρήσεις και βελτιώσεις στο κτίριο ενώ έγιναν προσθήκες και αντικατάσταση εξοπλισμού. Διοργανώθηκαν πολλές εκδηλώσεις (εορταστικές, καλοκαιρινές, ημέρα 3ης ηλικίας, κ.λπ.) και  πραγματοποιήθηκαν αρκετές εκδρομές.

ΚΔΑΠ-ΜΕΑ                                                                                                                Από την περίοδο 2016-2017 λειτουργεί σε 2 πλήρεις 8ωρες βάρδιες (πρωινή – απογευματινή) με μετατροπή-επέκταση της άδειας για 38 ωφελούμενους.                          Τον Οκτώβριο 2018 έγινε η παραχώρηση των αιθουσών που ζητήσαμε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης για την μεταστέγαση της δομής. Η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης που απαιτείται για να δρομολογηθεί η χρηματοδότηση και η υλοποίηση του έργου, που αυτή η Δημοτική Αρχή έθεσε ως προτεραιότητα.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Σχετικά Άρθρα