Κωνσταντίνος Δρακονταειδής στον Prisma 91,6: “Είναι πρωτοφανές 2,5 μήνες πριν τις εκλογές να κλείνει η 8ης Μεραρχίας. Κρύβονται πολιτικές σκοπιμότητες.”

Στον Prisma 91,6 μίλησε ο δήμαρχος Λευκάδας Κωνσταντίνος Δρακονταειδής, με αφορμή την απόρριψη της προσφυγής που κατέθεσε ο δήμος Λευκάδας και εκδικάστηκε σήμερα το μεσημέρι προκειμένου να ανοίξει η όγδοης Μεραρχίας.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος  υπάρχει μία επιπλέον εξέλιξη, καθώς ιδιοκτήτες κλείνουν όχι μόνον την όγδοης Μεραρχίας αλλά και όλους τους γύρω δρόμους, την οδό Λόρδου Βύρωνα, την Κολοκοτρώνη κτλ.

Για το Δήμαρχο Λευκάδας ήταν μία αναμενόμενη εξέλιξη, καθώς στην σημερινή διαδικασία στο δικαστήριο που απορρίφθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα που έκανε ο δήμος, εκεί ο συνήγορος των ιδιοκτητών, με πολύ μεγάλη σαφήνεια είπε ότι θα κλείσουν όλους τους δρόμους.

“Κατά τη γνώμη μου πέρα από την ουσία της υπόθεσης- που θυμίζω ότι είναι μία υπόθεση 50 χρόνων και είναι πολύ σημαντικό αυτό να το καταλάβουν οι ακροατές, δεν έχουμε μόνο την διάθεση των ιδιοκτητών να διεκδικήσουν πράγματι αυτό που τους ανήκει, δηλαδή την αποζημίωση που οφείλει να τους δώσει ο δήμος.

Αυτό σε ένα βαθμό είναι απολύτως θεμιτό και θα το επεδίωκε ο κάθε πολίτης, νομίζω όμως ότι έχουμε προχωρήσει παρακάτω γιατί είναι πρωτοφανές 2,5 μήνες πριν τις εκλογές να γίνεται αυτή η κίνηση, ενώ θα μπορούσε να γίνει και πριν 10 μήνες, κατά τη γνώμη μου και με πολύ σαφή τρόπο το λέω από πίσω κρύβονται και πολιτικές σκοπιμότητες.”

Στην επισήμανση ότι στα πλαίσια του ρεπορτάζ κύκλοι της οικογένειας μας μετέφεραν ότι δεν έχουν κανέναν λόγο να κλείσουν το δρόμο προεκλογικά αφού δεν είναι υποψήφιοι, ο δήμαρχος Λευκάδας επικαλούμενος σήμερα το μεσημέρι τον πρόεδρο του δικαστηρίου, ο οποίος όπως είπε απηύθυνε στο συνήγορο της οικογένειας το εύλογο ερώτημα, εφόσον έχουν γίνει οι διαδικασίες από την πλευρά του δήμου  και τη μοναδική λύση στο πρόβλημα θα την δώσει το συμβούλιο της επικρατείας στο οποίο έχουν προσφύγει οι συγκεκριμένοι και ποιο είναι το όφελος αν κλείσετε τους δρόμους, η απάντηση του συνηγόρου ήταν ότι αυτό είναι δικαίωμά μας.

“Αφήνω τους ακροατές και σας να κρίνετε τι υπάρχει ή τι δεν υπάρχει από πίσω.”, είπε.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Λευκάδας, για να καταλάβουν τι έχει συμβεί και οι πολίτες, όταν ανέλαβε η δημοτική αρχή, στο τέλος του 2014, βρήκαμε μία απόφαση εφετείου η οποία ήταν του 2013, με την οποία υποχρεωνόταν ο δήμος να αποδώσει στους ενάγοντες τη νομή και την κατοχή των τμημάτων αυτών.

Εμείς εν γνώσει των ιδιοκτητών, οι οποίοι και αυτοί πίεζαν από την πλευρά τους να τρέξουν οι διαδικασίες, αναθέσαμε ιδιώτη μελετητή να συντάξει την πράξη αναλογισμού που προβλέπεται από το νόμο.

Η πράξη αυτή συνετάχθη δόθηκε στην υπηρεσία, η υπηρεσία την έλεγξε, την υπέγραψε, φυσικά ήταν γνώστες οι ιδιοκτήτες και ο συνήγορος τους όλων αυτών των ενεργειών.

Στο τέλος του 2016 ολοκληρώθηκε η πράξη αναλογισμού, κοινοποιήθηκε στους ενδιαφερόμενους, έκαναν ενστάσεις, με ένα μέρος των ενστάσεων να γίνεται αποδεκτή, που δεν ήταν όμως σοβαρού αντικειμένου, η ουσία της ένστασης απορρίφθηκε, η οποία ήταν να αποζημιωθούν για το σύνολο των 2.600 τετραγωνικών μέτρων, η υπηρεσία τους έβγαλε ότι πρέπει να αποζημιωθούν για 1.500, η πράξη αναλογισμού πήγε  στην περιφέρεια και εγκρίθηκε από το παραπάνω όργανο.

“Αν επομένως υπήρχε λάθος από την πλευρά της υπηρεσίας, το παραπάνω όργανο, η υπηρεσία η οποία εγκρίνεται με απόφαση περιφερειάρχη, δεν θα την έκανε αποδεκτή και θα μας έλεγε ότι κάνουμε λάθος. Επ’ αυτής της κυρωμένης πράξης έγινε ένσταση στα παραπάνω όργανα η οποία σιωπηρά απερρίφθη.

Εμείς όλες αυτές τις διαδικασίες τις είχαμε ολοκληρώσει περί τα μέσα του Ιουλίου του 2018 και ήταν γνώστες των όλων διαδικασιών.

Όταν κυρώθηκε η πράξη στείλαμε έγγραφο, ώστε να γίνει εκτίμηση από συγκεκριμένη επιτροπή που προβλέπεται από το νόμο και δεν είναι του δήμου, οι οποίοι εκτίμησαν και την αξία της έκτασης  που πρέπει να απαλλοτριωθεί, τους κοινοποιήθηκε, οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες δεν αποδέχτηκαν αυτή την αξία, περίπου 350.000 ευρώ.

Ο δήμαρχος υπενθύμισε ότι η πολιτεία όπου υπήρχαν δικαστικές αποφάσεις, είχαν δώσει τα χρήματα, για να μπορεί να αποζημιωθεί απευθείας ο κόσμος, άρα τα συγκεκριμένα χρήματα θα τα έπαιρναν αμέσως γιατί τα είχαμε.

Ο δήμος και ο κάθε δήμος αποζημιώνει αυτά για τα οποία καθορίζονται με βάση το νόμο και τις διατάξεις, δηλαδή μετά την κύρωση της πράξης από την περιφέρεια, εμείς πήγαμε στην επιτροπή που εκτίμησε την αξία, το ποσό ήταν 350.000 ευρώ και μόνο αυτό το ποσό μπορούσαμε να δώσουμε.

Οι ίδιοι αφού δεν αποδέχτηκαν το πόσο προσέφυγαν στο συμβούλιο της επικρατείας.

Στη συνέχεια εμείς ολοκληρώσαμε και τα επόμενα βήματα και  από τη στιγμή που δεν αποδέχονταν το συγκεκριμένο τίμημα, πήγαμε στο πρωτοδικείο για να βγάλει προσωρινή απόφαση για την αποζημίωσή τους.

Αυτή η υπόθεση εκδικάζεται στις 19 Απριλίου και στη συνέχεια εφόσον βγει προσωρινή τιμή και δεν την αποδεχτούν, που είναι το πλέον πιθανό,  πάμε και στην οριστική τιμή μονάδος πάλι από τα δικαστήρια.

Εμείς ως Δήμος κλείσαμε όλο τον κύκλο ενεργειών που θα έπρεπε να είχαν γίνει, καθώς θέλω να είμαι καθαρός και λέω ότι οι άνθρωποι ως προς το αίτημα της αποζημίωσης τους έχουν δίκιο, άλλο αν διαφωνούν για αυτά που βγάζει υπηρεσία μας, το δίκιο είναι ότι θα έπρεπε να έχουν αποζημιωθεί εδώ και δεκαετίες.

Στο ερώτημα αν όλη αυτή η διαμεσολάβηση θα μπορούσε να γίνει χωρίς την συγκεκριμένη διαδικασία που περιέγραψε, ο δήμαρχος ανέφερε ότι έπρεπε υποχρεωτικά να γίνει πράξη αναλογισμού, γιατί όλα αυτά ορίζονται από το νόμο.

Αυτή τη στιγμή ο δήμος δεν μπορεί να πράξει απολύτως τίποτα σε σχέση με τα αιτήματα τους, παρά μόνο να περιμένουμε την απόφαση του δικαστηρίου, για αυτό και σας είπα ότι στο ερώτημα που μου θέσατε στην αρχή, το εύλογο ερώτημα γιατί έκλεισαν το δρόμο, το έθεσε ως ερώτημα και ο δικαστής σήμερα το μεσημέρι στον συνήγορο των ιδιοκτητών, για να απαντήσει ότι είναι δικαίωμά μας.

“Εμείς πράξαμε αυτό που οφείλαμε να κάνουμε, από εκεί και πέρα η εμμονή των ιδιοκτητών σε αυτό το μέτρο  δεν παράγει κανένα πρακτικό αποτέλεσμα, γιατί εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι οδηγεί σε ένα και μόνο γεγονός, στο να δημιουργούνται προβλήματα στην κοινωνία, καθώς οι ίδιοι θεωρούν ότι δημιουργούν πρόβλημα στο Δήμαρχο, αλλά το πρόβλημα το εισπράττει η κοινωνία και οι πολίτες που ταλαιπωρούνται.

Πρέπει να σας πω ότι απορρίμματα από τους υπόγειους κάδους δεν μπορούμε να μαζέψουμε, αν γίνει μία βλάβη σε όλα τα δίκτυα που παίρνουν από τη συγκεκριμένη περιοχή δεν μπορούμε να παρέμβουμε, εφόσον εκεί είναι θεωρητικά ιδιοκτησία, άρα υπάρχει μείζον κοινωνικό θέμα.

Εγώ θέλω να είμαι πολύ καθαρός σε σχέση με τις αποφάσεις, διότι και οι δικαστές όπως και οι πάντες κρίνονται, δεν υπάρχει αλάθητο του Πάπα σε κανέναν, διότι κατά τη γνώμη μου η συγκεκριμένη απόφαση που αφορά τα ασφαλιστικά μέτρα, εφόσον έχουμε δρόμους που ανοίχτηκαν  εδώ και 50 χρόνια, εφόσον αυτοί οι δρόμοι είναι στο κεντρικότερο σημείο της Λευκάδας, στον περιφερειακό δρόμο αυτόν που ουσιαστικά διευκολύνει την πόλη, δεν μπορώ να κατανοήσω πως για όλους αυτούς τους λόγους, που είναι και λόγοι ασφαλείας βγήκε αυτή η απόφαση.

Μάλιστα όπως ανέφερε χθες, νοσοκομειακό ασθενοφόρο αναγκάστηκε να κάνει το γύρω, γιατί δεν μπορούσε να πάει απευθείας στο νοσοκομείο.

Αν οι κύριοι δικαστές αναλαμβάνουν την ευθύνη, πιθανόν δικαιωμάτων που άπτονται την ασφάλεια των πολιτών, έχουν το δικαίωμα από το νόμο αυτοί κρίνουν να το πράξουν, έχω και εγώ το δικαίωμα να πω ότι όταν έχουμε ένα τέτοιο περιστατικό, έχουμε αποφάσεις που κατά τη γνώμη μου θέτουν ζητήματα στην ασφάλεια των πολιτών και αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό και το λέω καθαρά.

Ο δήμαρχος ανέφερε ότι περίμενε μία τέτοια εξέλιξη ωστόσο, γιατί όταν εκδικάστηκαν παρόμοια ασφαλιστικά μέτρα, το φθινόπωρο του 2018, μπροστά στον πρόεδρο του δικαστηρίου και αυτός είναι ένας άλλος προβληματισμός μου, μου είπε ο συνήγορος της οικογένειας, ότι θα πας στις εκλογές με το δρόμο κλειστό, δεν είπε ότι στη θητεία σου εμείς θα κλείσουμε το δρόμο, που ενδεχομένως να ήταν και εύλογο.

Μάλιστα  αποκάλυψε ότι σε συνάντηση που είχε με τους ιδιοκτήτες, έθεσε το ερώτημα γιατί κλείνουν το δρόμο από τη στιγμή που πρακτικά μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία που περιέγραψα δεν μπορούν να πάρουν ούτε ένα ευρώ.

Εγώ ο ίδιος τους εξήγησα ότι δεν μπορώ να κάνω απολύτως τίποτα ως προς την αποζημίωση τους, ολοκλήρωσα όλες τις διαδικασίες από εκεί και πέρα αν επιμείνουν και κλείσουν το δρόμο, δεν παράγουν για τους ίδιους κανένα αποτέλεσμα παρά μόνο θεωρούν ότι πιέζουν την δημοτική αρχή, ωστόσο δεν την πιέζουν γιατί δεν μπορεί να κάνει τίποτα.

Η απάντηση ήταν ότι είναι δικαίωμά μας, τώρα στην απάντηση γιατί δεν το έπραξαν αυτό πριν ένα χρόνο δεν απαντούν.

Στο θεωρητικό ερώτημα ιδιοκτήτες συμφωνούσαν στο συγκεκριμένο ποσό, θα μπορούσε ο δήμος να το δώσει, ο δήμαρχος απάντησε ότι μπορούν οι ίδιοι εάν επιθυμούν αυτό το ποσό να το εισπράξουν, να συναινέσουν και αν ο δήμος λέει ότι δεν έχουν χρήματα, μπορούν να προχωρήσουν σε κατάσχεση και σε δέσμευση των λογαριασμών του, άρα μπορούν να το εισπράξουν και αναφέρομαι με τον έσχατο τρόπο της είσπραξης γιατί εμείς θα βρίσκαμε λύση.

Σύμφωνα με το Δήμαρχο Λευκάδας και  για να τεκμηριώσει την αρχική του αναφορά περί πολιτικών σκοπιμοτήτων, είπε  ότι δεν ήταν τυχαίο που εχθές “συμπτωματικά” έγινε ρεπορτάζ από μεγάλο κεντρικό κανάλι της Αθήνας για το θέμα των ανεπιτήρητων, ένα σοβαρό θέμα που όπως είπε  καλά έκαναν και ανέδειξαν, λέγοντας ότι αφενός μεν είναι ένα πρόβλημα πολλών χρόνων, ωστόσο ενώ ήρθαν να κάνουν ένα ωραίο ρεπορτάζ δεν ζήτησαν την γνώμη του δημάρχου.

“Σας λέω λοιπόν χωρίς να κρύβω λόγια ότι όλες αυτές οι συμπτώσεις και ορισμένα άλλα τα οποία ενδεχομένως στην πορεία να προκύψουν, τα οποία ξαφνικά θα θυμηθούν κάποιοι, δεν γίνεται για την ψυχή της μάνας τους, ούτε γιατί τους έπιασε η αγάπη τους για τη Λευκάδα, είτε αυτά λέγονται κανάλια, είτε οτιδήποτε άλλο, έχουν συγκεκριμένη σκοπιμότητα και θέλουν να χτυπήσουν τη δημοτική αρχή.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του υποψηφίου δημάρχου Γιάννη Λιβιτσάνου για το κλείσιμο της 8ης Μεραρχίας, είπε  ότι δεν την είχε υπόψιν καθώς έχει πολύ πιο σοβαρά πράγματα να κάνει από το να διαβάζει ανακοινώσεις, “προφανώς ο κύριος Λιβιτσάνος αμφιβάλλω αν έχει ιδέα για τι πράγμα συζητάμε, ποια βήματα έχουν γίνει, ποιες είναι οι διαδικασίες και πώς φτάσαμε ως εδώ.

Καλό θα ήταν ως τεχνικός λόγω επαγγέλματος, να γνωρίζει ότι μιλάμε για ένα πρόβλημα 50 ετών, για το οποίο εκτός από τον σημερινό Δήμαρχο, θα έπρεπε υποθέτω να κάνει αναφορά και σε ένα προηγούμενο.”

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Σχετικά Άρθρα