Κωνσταντίνος Σέρβος στον Prisma 91,6: “Όλοι αναγνωρίζουν ότι η ύδρευση στην Λευκάδα του 2019 είναι καλύτερη απ’ ότι πριν από μερικά χρόνια. Αυτό έγινε με σχέδιο και στόχο από την δημοτική αρχή.”

Για τις προσπάθειες της δημοτικής αρχής να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης μίλησε στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6 ο αντιδήμαρχος Κωνσταντίνος Σέρβος.

“Τα προβλήματα στο δίκτυο ύδρευσης εξακολουθούν να είναι πολλά, καθώς πρόκειται για ένα δίκτυο με περίπου 60 ενέργειες πηγές υδροληψίας παράλληλα με το νερό που παίρνουμε από τις πηγές του Αγίου Γεωργίου. Το νερό της Λευκάδας είναι καλής ποιότητας, το διαφυλάσσουμε στο μέγιστο βαθμό και το δίκτυο είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένο, ανομοιογενές και κατά τόπους άναρχο.

Οι υπηρεσίες μας δουλεύουν συνεχώς για να το βελτιώνουν, παρουσιάζει απώλειες και κατά τόπους σχετικά μικρό αριθμό παράνομων συνδέσεων. Επιδιώκουμε στοχευμένες παρεμβάσεις με στόχο την βελτίωση της λειτουργίας του, καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετά έργα υποδομών στην ύδρευση.

Αντικαταστήσαμε και τοποθετήσαμε πολλές δεκάδες χιλιόμετρα αγωγών, έχουμε ανακατασκευάσει 7 αντλιοστάσια σε σύνολο 17, καθώς έγινε και η επιχείρηση εξόρυξης τριών νέων γεωτρήσεων και πετύχαμε στις δυο, καθώς την τρίτη δεν βρήκαμε αναμενόμενη ποσότητα νερού.

Η δημοτική αρχή συνολικά έχει εκτελέσει έργα 3.800.000 ευρώ περίπου, καθώς οι προμήθειες υλικών στο δήμο κόστισαν 1.800.000 ευρώ και αυτή τη στιγμή έχουμε χρηματοδοτούμενα έργα υπό δημοπράτηση ύψους 2.500.000 ευρώ.

Πρόκειται συνολικά για έργα ύψους 7.500.000 ευρώ για την ύδρευση.”

Σύμφωνα με τον κύριο Σέρβο, παρόλα όσα λέγονται και ακούγονται αυτά τα έργα δεν εκτελέστηκαν από το ΥΠΟΜΕΔΙ, χρηματοδοτήθηκαν από το ελληνικό δημόσιο αλλά εκτελέστηκαν από το δήμο Λευκάδας, κάτι που συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα.

Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος οι υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα, αν ο δήμος δεν εισπράξει την αξία της παρεχόμενης υπηρεσίας, δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στις υπηρεσίες του έναντι των δημοτών.

Στα πλαίσια αυτής της λογικής ο δήμος  από το 2016 και μετά διέκοψε παροχές μεγαλοοφειλετών, έτσι ώστε να μην υπάρχει αδικία απέναντι σε μικρούς οφειλέτες που είναι συνεπείς.

“Η δημοτική αρχή έχει οργανώσει και το σύστημα καταμέτρησης υδρομέτρων, αυτή τη στιγμή γίνεται καταμέτρηση πάνω από το 85% των υφιστάμενων υδρομέτρων, ένα ποσοστό ικανοποιητικό, ενώ μέσω της κλήσης των οφειλετών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, έχει αυξηθεί το ποσοστό από το 2014 κατά 54%.

Μάλιστα στο πρόγραμμα της Δημοτικής Αρχής είναι και η τοποθέτηση τηλεμετρίας, ώστε να είναι αποδοτικότερη η συλλογή πληροφοριών και άμεσων επεμβάσεων όπου απαιτείται.”

Σύμφωνα με τον κύριο Σέρβο υπηρεσία του δήμου έχει εντοπίσει σε ποιες περιοχές του δικτύου συμβαίνουν συχνές βλάβες και υπάρχει προτεραιότητα αντικατάστασης τμημάτων αυτών των δικτύων.

“Για παράδειγμα έχουμε αλλάξει στην περιοχή λίγο πριν το Δρυμώνα την Αγία Άννα, κάμποσα χιλιόμετρα αγωγού που έσπαγε συνέχεια. Από τη στιγμή που άλλαξε αυτό το κομμάτι δεν είχαμε άλλη βλάβη άρα δεν χρειάστηκε να γίνει καμία διακοπή στα συγκεκριμένα χωριά Δρυμώνα-Εξάνθεια, μέχρι το Αθάνι.

Με ένα έργο ύψους 850 χιλιάδων ευρώ, αντικαταστήσαμε με τον αγωγό μήκους 16 χιλιομέτρων από την Εξάνθεια μέχρι δεξαμενή του Αθανίου και από τότε έχουμε συνεχή υδροδότηση χωρίς βλάβες.

Η δημοτική αρχή έχει σχεδιάσει με χρηματοδοτήσεις που ήδη έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό αντικατάσταση του αγωγού που τροφοδοτεί τους Τσουκαλάδες και εκεί θα αποφύγουμε τις βλάβες και θα βελτιώσουμε την αύξηση της ποσότητας, πλέον θα είναι επαρκής υδροδότηση των τσουκαλάδων και θα εκλείψει το πρόβλημα του παρελθόντος.”

Σχετικά με τις βελτιώσεις στα φθαρμένα τμήματα του δικτύου, αναφέρθηκε σε το έργο το οποίο δεν έχει Ωστόσο δημοπρατηθεί για την αλλαγή του τμήματος από τον Άγιο Μηνά μέχρι την οδό Φιλοσόφων, ενώ σύντομα θα ξεκινήσει η αντικατάσταση του αγωγού από τον Άγιο Μηνά μέχρι την Απόλπαινα που έχουμε συνεχείς βλάβες, καθώς και από το Πνευματικό Κέντρο μέχρι και τον Αη Γιάννη,  στο τμήμα της Αγίας Μαρίνας και όπου διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν συνεχείς βλάβες.

Όλες αυτές οι παρεμβάσεις έχουν μεγάλο κόστος, καθώς το τελευταίο έργο που ανέφερε που είναι ενιαίο υπερβαίνει τις 400 χιλιάδες ευρώ, επίσης στην ίδια χρηματοδότηση υπάρχει και το έργο για την αντικατάσταση του υποθαλάσσιου αγωγού του Καλάμου, συμπληρώνοντας ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε και τα μικρότερα νησιά μία αντικατάσταση ύψους 355 χιλιάδων ευρώ χωρίς το ΦΠΑ, ένα έργο που θα ξεκινήσει μέσα στο καλοκαίρι.

Σύμφωνα με τον κύριο Σέρβο είναι απολύτως απαραίτητο να υπάρχει ένα γενικότερο σχέδιο και να γνωρίζουμε πού πηγαίνουμε από δω και πέρα και τι σκοπεύουμε.

Όπου και να πάμε στη Λευκάδα του 2019 και ρωτήσουμε τι γίνεται με το νερό, όλοι θα απαντήσουν ότι η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη πριν από μερικά χρόνια και αυτό δεν έχει γίνει από μόνο του.

Στο θέμα της αποχετεύσεις η δημοτική αρχή έχει υποβάλλει έργο ύψους 4.350.000 ευρώ, ο οποίος λειτουργεί ικανοποιητικά, καθώς μετράμε την ποιότητα του για να κάνουμε συγκρίσεις για την αποτελεσματικότητα των βιολογικών καθαρισμών.

Τα αποτελέσματα των μετρήσεων μας δείχνουν πως είναι ικανοποιητική η λειτουργία του, αλλά εμείς δεν μένουμε ικανοποιημένοι με αυτό, θέλουμε ακόμα καλύτερη λειτουργία και κυρίως τη μεταφορά του τελικού αποδέκτη στο ανοικτό Πέλαγος και όχι στην κλειστή θάλασσα του συμβαίνει μέχρι σήμερα, κάτι που επιβάλλεται τόσο από την κοινοτική όσο και την εθνική νομοθεσία.

Ο κύριος Σέρβος αναφέρθηκε και σε θέματα που έχουν σχέση με την ανάπτυξη της Λευκάδας μέσω των ολοκληρωμένων χωρικών επενδύσεων, που είναι αυτές που επιτρέπουν το σχεδιασμό και την εφαρμογή ολοκληρωμένων αναπτυξιακών στρατηγικών σε συγκεκριμένες χωρικές ενότητες.

“Εμείς σαν τέτοια χωρική ενότητα επιλέξαμε την Ανατολική ακτογραμμή και φυσικά τη διασύνδεση με την ενδοχώρα.

Οι ολοκληρωμένες χωρικές επενδύσεις, αποτελούν ένα από τα εργαλεία για να μπορείς να σχεδιάσεις και να υλοποιήσει τα παραπάνω χωρικά σχέδια και που μπορούν να χρηματοδοτούνται από τα ταμεία.

Στην συνέχεια εξειδικεύουμε την ανάγκη για τα στάδια υλοποίησης μία χωρικής επένδυσης και η Λευκάδα επιλέχθηκε από την περιφέρεια Μετά από δική μας πρόταση, για να χρηματοδοτηθούν στη Λευκάδα έργα ύψους 23,5.000.000 ευρώ.”

Όλο αυτό ξεκίνησε και έπειτα από την κατάθεση μελέτης στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, η οποία παρουσιάστηκε σε συνέδριο του ίδιου του πανεπιστημίου υπό την αιγίδα του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, με θέμα “νησιωτικότητα και γαλάζια οικονομία”.

Το δημοτικό συμβούλιο έχει πάρει ήδη την έγκριση για προγραμματική σύμβαση με την περιφέρεια και βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Το ζήτημα είναι ποια κρίσιμα ζητήματα της περιοχής περιλαμβάνονται στη λεγόμενη Ο.Χ.Ε., τα οποία είναι τα προβλήματα οργάνωσης και χρήσης του χώρου στην τουριστική ζώνη, οι περιβαλλοντικές πιέσεις και οι αυξημένες ανάγκες που θέλουμε για τις περιβαλλοντικές υποδομές και αποτελεσματικά συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης, επίσης η αυξημένη ζήτηση για την κατανάλωση υδάτινων και ενεργειακών πόρων και εδώ εντάσσονται ζητήματα ύδρευσης κ.α.

Επιδιώκεται η δημιουργία μιας ενιαίας και διακριτής ταυτότητας για το νησί, η διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος, η αξιοποίηση του θαλάσσιου τουρισμού για την ανάδειξη και αξιοποίηση του συνολικού τουρισμού στο νησί, η διασφάλιση της βιωσιμότητας ώστε η ανάπτυξη είναι διαχρονική να σέβεται το περιβάλλον και να διασφαλίζει οφέλη για την τοπική κοινωνία.

Με αυτά μπορούμε να πετύχουμε αναβάθμιση τουριστικών Υποδομών, διαφοροποίηση της τουριστικής οικονομίας προς το καλύτερο, επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ενίσχυση της συνολικής τοπικής ανάπτυξης, αύξηση της απασχόλησης και των εισοδημάτων, αύξηση επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού κ.α

Όλα αυτά αν τα αναλύσουμε είναι υπερβολικά σημαντικά και απαιτούν συνέχεια επαγρύπνηση ώστε να πηγαίνουμε στο σωστό δρόμο και αυτή είναι η βάση της επόμενης πενταετίας αν στο τιμόνι είναι η δημοτική αρχή.

Με όλα αυτά θέλω να πω ότι δεν αφήσαμε τίποτα στην τύχη του, δεν κάναμε αποσπασματικές ενέργειες, τα έργα που έχουμε κάνει είναι στοχευμένα και είναι στην προοπτική της βιώσιμης ανάπτυξης.

 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Σχετικά Άρθρα