Κώστας Δρακονταειδής: “Θα μπορούσε πριν την ανακοίνωση για τα σκουπίδια ο κ. Σολδάτος να είχε κάνει μια συνάντηση μαζί μου. Δεν είναι θέμα για αντιπολίτευση τα απορρίμματα.”

Ενημέρωση για το θέμα των απορριμμάτων πραγματοποίησε στο δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος Λευκάδας Κώστας Δρακονταειδής.

Δυστυχώς λόγω κακού internet στο διοικητήριο Λευκάδας, δεν μεταδόθηκε ολόκληρη η εισήγηση του δημάρχου μέσα από τον Prisma 91,6.

Αναφερόμενος όπως είπε  στο μεταβατικό στάδιο που έχει ψηφίσει το δημοτικό συμβούλιο και που αφορούσε τη δεματοποίηση των απορριμμάτων, ξεκίνησε μία διερεύνηση, καθώς η τεχνολογία προχωρά, πως μπορούσαμε πλην της δεματοποίησης που έτσι κι αλλιώς υλοποιείται, να δούμε άλλους τρόπους που θα είχαν ως στόχο την μείωση του όγκου των απορριμμάτων που δεματοποιούνται.

Αυτές οι συνεννοήσεις έγιναν τόσο με τις υπηρεσίες του δήμου, όσο και με το μελετητή κύριο Τσιλιγιάννη, ο οποίος στηρίζει το δήμο στα βήματα που κάνει.

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στην από κοινού συνάντηση με τον υπουργό περιβάλλοντος κύριο Φάμελο, καθώς και τον Υπουργό Εσωτερικών κύριο Χαρίτση συζητώντας διάφορες λύσεις που είχαν στο μυαλό τους, καθώς απαραίτητη προϋπόθεση είναι και η συναίνεση του Υπουργείου.

“Ο δήμος πρότεινε τη δημιουργία μιας κινητής μονάδας, η οποία σε μικρογραφία θα έκανε αυτό που θα κάνει το εργοστάσιο, βασιζόμενη στην πρόσφατη εμπειρία της Κέρκυρας.

Η απάντηση του υπουργείου στο συγκεκριμένο μοντέλο που προτείναμε ήταν αρνητική,  καθώς σύμφωνα με τον ισχυρισμό τους δεν φέρνει καλά αποτελέσματα.”

Σύμφωνα με την προσωπική γνώμη του δημάρχου το Υπουργείο έχει δίκιο σε ένα βαθμό καθώς τα αποτελέσματα στην Κέρκυρα δεν είναι ικανοποιητικά.

Εκεί συζητήσαμε μία δεύτερη εναλλακτική πρόταση την οποία δέχεται το υπουργείο, με στόχο πάντα στη μείωση των απορριμμάτων που δεματοποιούνται.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Λευκάδας υπάρχει μία καινούργια μέθοδος την οποία περιέγραψε:

Με αυτή τη λύση ουσιαστικά αξιοποιείς το οργανικό απόρριμμα. Μπαίνει σε λειτουργία ο καφέ κάδος στον οποίον μπαίνει μόνο το οργανικό υπόλειμμα και στη συνέχεια φτιάχνεις μία εγκατάσταση που ούτε πολύ ακριβή είναι, η οποία μετατρέπει το οργανικό υπόλειμμα σε κομπόστ.

Αφού φτιαχτούν και οριοθετηθούν συγκεκριμένα κομμάτια χώρου, τα οποία καλύπτεις με μία ειδική μεμβράνη που υπάρχει, τα οποία αερίζονται με ένα σύστημα αερισμού, υπάρχουν υδατοπαγίδες για τα αποστραγγίδια και φυσητήρες αερισμού. Με αυτό τον τρόπο μετατρέπεις το οργανικό σκουπίδι σε κομπόστ.

Αυτή η πρόταση έχει επεξεργαστεί  τεχνικά σε προ μελετητικό επίπεδο και θέλουμε να πάμε στο υπουργείο να ζητήσουμε χρηματοδότηση από το υπουργείο κόστους κάτω από 1 εκατομμύριο ευρώ, με  σκοπό το δεύτερο εξάμηνο του 2019, εφόσον δοθεί η χρηματοδότηση και γίνουν οι σχετικοί διαγωνισμοί να μπορέσουμε να βάλουμε μπροστά το συγκεκριμένο έργο.

Ωστόσο όπως υπογράμμισε ο δήμαρχος αυτή η μέθοδος μαζί με την προσπάθεια μεγαλύτερης από την πλευρά των ενημέρωση θα έχει καλύτερο αποτέλεσμα για την ανακύκλωση.

Επειδή γράφονται, ανακοινώνονται και λέγονται διάφορα και επειδή υπάρχει και μία σχετική επιστολή του κυρίου Σολδάτου τον οποίον και συνάντησα και μιλήσαμε ήθελα να κάνω μερικές παρατηρήσεις, τις οποίες τις έκανα και προσωπικά πριν τις πω δημόσια.

Το δελτίο τύπου του κύριο Σολδάτου ξεκινάει με την επισήμανση ότι η αντιμετώπιση του θέματος των σκουπιδιών έχει καθυστερήσει δραματικά.

Επειδή αυτό είναι ένα θέμα στο οποίο έχω παρακαλέσει και έχουν αποδεχθεί οι παρατάξεις που λειτουργούν μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, το ζήτημα των απορριμμάτων δεν είναι ένα θέμα στο οποίο μπορεί κάποιος να παίζει και να η αντιπολίτευση.

Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα και έτσι πρέπει να το αντιμετωπίζουμε και νομίζω ότι αυτό το δημοτικό συμβούλιο, εκτός από μερικές εξαιρέσεις αντιμετωπίζει το θέμα με σοβαρό τρόπο.

Θα ήθελα να επισημάνω στον κύριο Σολδάτο και του το είπα προσωπικά, χωρίς να θέλω να χρησιμοποιήσω τη φράση ότι στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί, αλλά θα πω ότι για 35 χρόνια αυτή είναι η μεγάλη καθυστέρηση και όχι η προσπάθεια που έκανε αυτό το δημοτικό συμβούλιο και έχει φέρει το θέμα εδώ που το έχει φέρει, σε ότι αφορά την οριστική λύση της διαχείρισης του.

Το δεύτερο πράγμα που θέλω να επισημάνω, είναι ότι καλό είναι σε αυτές τις περιπτώσεις και  υπάρχουν υποψήφιοι που το έχουν κάνει όπως ο κύριος Καλός, όταν προηγουμένως  να ζητήσουν μία συνάντηση  από τον δήμαρχο και μετά να προχωρήσουν σε όποια ανακοίνωση εκτιμούν ότι πρέπει να κάνουν και έχουν κάθε δικαίωμα.

Το λέω αυτό με πολλή αγάπη και θέλω να παρακαλέσω χωρίς να απευθύνομαι στο δημοτικό συμβούλιο το οποίο δεν έχει δείξει τέτοια στάση, ότι δεν μπορούμε με αυτό το ζήτημα να το διαχειριζόμαστε για προεκλογικούς σκοπούς.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Σχετικά Άρθρα