Κώστας Δρακονταειδής: “Χιλιάδες τα καταπατημένα στρέμματα στον Δήμο Λευκάδας. Μόνο νομικά μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την συγκεκριμένη υπόθεση στο “Κτήμα Βρύση Πασά”

Αναλυτική ενημέρωση για μία νέα φερόμενη  υπόθεση καταπάτησης δημόσιας έκτασης στην περιοχή “Κτήμα βρύση Πάσα”, πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο της Πέμπτης 27-12-2018.

Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Λευκάδας Κώστας Δρακονταειδής, είπε ότι την ουσία για το θέμα την έχουμε συμφωνήσει και δεν χρειάζεται να παίζουμε πινγκ πονγκ εντυπώσεων.

Για άλλη μία φορά ξεκαθάρισε ότι επειδή γίνεται συνέχεια αναφορά στο “κτήμα πάσα”, η συγκεκριμένη αναφορά έχει να κάνει όχι με το συγκεκριμένο κτήμα, αλλά με την ευρύτερη περιοχή.

Μάλιστα θύμισε ότι μόλις ανέλαβε η δημοτική αρχή, ζήτησε εγγράφως, καθώς έγινε και προσωπική συνάντηση με τον Υπουργό αγροτικής ανάπτυξης, να περάσει το “Κτήμα Πάσα” στα χέρια του δήμου.

“Οι πολίτες πρέπει να αντιληφθούν, ότι το συγκεκριμένο κτήμα δεν ανήκει στο δήμο. Ο δήμος τουλάχιστον για το διάστημα που έχουμε αναλάβει εμείς προσπαθήσαμε να το διεκδικήσουμε και  έχω όλα τα χαρτιά στα χέρια μου που ζητάμε να περάσει στο δήμο, καθώς στείλαμε τεχνική έκθεση, είπαμε τι θέλουμε να το κάνουμε και μία άλλη σειρά πραγμάτων που γνωρίζει το δημοτικό συμβούλιο.”

Ο δήμαρχος αναφερόμενος στην δημοτική περιουσία, είπε ότι όταν αυτή διεκδικείται από τους πολίτες, ή  πολλές φορές καταπατείται, είναι χιλιάδες στρέμματα.

Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά την περίπτωση στο Αθάνι, που εκεί παίζεται ένα ολόκληρο παιχνίδι, είμαστε στα δικαστήρια και εκεί διεκδικούνται εκατοντάδες στρέμματα από ιδιώτες.

Άρα η ευκολία που λέει κάποιος ότι τέσσερα χρόνια δεν κάναμε τίποτα δεν ισχύει, καθώς αν αρχίσω να δείχνω τον κατάλογο των ενδεχόμενων καταπατήσεων θα πάρει καιρό, ενώ  για να τα καταγράψουμε όλα αυτά δεν μας φτάνει ούτε η άγρια θάλασσα, γιατί δεν έχουμε το προσωπικό μόνοι μας. Η ευκολία που μερικοί εδώ μέσα θεωρούν ότι τα θέματα αυτά λύνονται πατώντας ένα κουμπί είναι εκτός πραγματικότητας.

Μάλιστα αναφέρθηκε και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις στην Κοντάραινα, λέγοντας ότι αν κάποιοι ξέρουν το κόλπο, να το πουν και στη δημοτική αρχή και να μη μένουν απλά σε ευχές.

“Πείτε μας πώς θα γίνει αυτό πρακτικά, όταν απαιτούνται και τεράστια ποσά για την καταγραφή και ιδιαίτερα μεγάλος κόπος.

Ήδη αυτή τη στιγμή ο δήμος είχε βάλει ένα ποσό, το οποίο θα δίναμε  έξω, σε συνεννόηση με τους προέδρους των κοινοτήτων, στο υπολειπόμενο κομμάτι που δεν έχει κτηματογραφηθεί και θα γίνει το νέο κτηματολόγιο, να μπορέσει όλο αυτό να αποτυπωθεί για να μπορέσουν να δηλωθούν και σωστά. Αυτή η δουλειά δεν είναι εύκολη και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό.

Θύμισε Μάλιστα ότι το πρώτο πράγμα που έκανε όταν μπήκε στο δήμο , ήταν να δει το ζήτημα του Ε9, καθώς ο δήμος δεν είχε.

“Έγινε μία κοπιώδη προσπάθεια ουσιαστικά από έναν άνθρωπο, που έκατσε μερικούς μήνες να καταγράψει ότι μπορούσε για να δηλωθούν κάποια πράγματα στο Ε9.

Φυσικά και αυτό έχει ελλείψεις, αλλά είναι ένα πρώτο βήμα από την πλευρά του δήμου, που έδειχνε τη βούληση της δημοτικής αρχής να καταγράψει τη δημοτική περιουσία.”

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Λευκάδας, θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό το πράγμα δεν μπορείς να το κατοχυρώσεις ούτε με ευχές αλλά ούτε με κατάρες.

Πρέπει να το λύσουμε νομικά δεν γίνεται διαφορετικά, ωστόσο είναι άλλο πράγμα το πολιτικό κομμάτι.

Εμείς στέλνουμε το πολιτικό μήνυμα στον συγκεκριμένο ιδιώτη ότι η ανοχή μας είναι μέχρι εδώ και πρέπει να ηρεμήσει, αλλά αυτό θα πρέπει να το βάλουμε κάτω με συγκεκριμένο νομικό τρόπο.

Σε σχέση με τα ασφαλιστικά μέτρα και το εξώδικο που ακούστηκαν, ο δήμαρχος είπε ότι το εξώδικο ως νομική πράξη είναι τίποτα. Νομικά δεν παράγει καμία υπόσταση, απλά είναι μία προειδοποίηση.

“Στο ζήτημα των ασφαλιστικών μέτρων, η γνώμη των νομικών, σε ένα οποιοδήποτε ζήτημα, είναι ότι αν πας να κάνεις ασφαλιστικά μέτρα με ευκολία, αν τα χάσεις γιατί δεν είσαι τεκμηριωμένος, δημιουργείται νομικό προηγούμενο στα οριστικά ασφαλιστικά μέτρα.

Εμείς πρέπει να πάμε με συγκεκριμένο και σοβαρό τρόπο και όσο το δυνατόν περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία. Δεν θα χάσουμε τίποτα αν η αγωγή γίνει τώρα ή σε δύο μήνες, καθώς νομικά δεν παράγεται τίποτα σε αυτούς που ισχυρίζονται είναι δικό τους. Έτσι κι αλλιώς την δικαιοπραξία την κατέχει.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Λευκάδας, το μεγαλύτερο επιχείρημα που έχει στα χέρια της η δημοτική αρχή, είναι το ζήτημα του νερού, μαζί με άλλα διάφορα στοιχεία που μαζεύουμε.

Τέλος πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι ο δήμος έχει ένα μεγάλο πρόβλημα, όπως όλοι οι Δήμοι στην Ελλάδα. Οι διάφορες εκτάσεις που έχει και ισχυρίζεται ότι είναι δικές του, το μόνο χαρτί που έχει στην κατοχή του στις περισσότερες περιπτώσεις είναι το κτηματολόγιο του 1938. Το κτηματολόγιο του 1938 όμως, για τα δικαστήρια δεν παράγει απαραίτητα νομικό αποτέλεσμα.

Εμείς επιδιώξαμε και εδώ και μήνες έχουμε κάνει μαζί με τον κύριο Βλάχο συνάντηση με τον κύριο Φλογαΐτη και του ζητήσαμε πως θα τεκμηριώσουμε με μία σοβαρή γνωμοδότηση το ζήτημα του κτηματολογίου του 1938 και γενικότερα το θέμα της επιχώριας περιουσίας στα Ιόνια.

Όλα αυτά μαζί μπορούν να μας βοηθήσουν να παράξουμε αποτέλεσμα, είτε στο συγκεκριμένο που είναι στα επείγοντα, αλλά και για άλλες περιπτώσεις.

Εμείς με βάση και την βοήθεια πολιτών, της υπηρεσίας όπως εκφράστηκε και με τη δήλωση του κυρίου Αντιπεριφερειάρχη μέσω των υπηρεσιών του, ότι στοιχείο  έχουμε στα χέρια μας και  προσπαθούμε να μαζέψουμε, ώστε να πάμε να το διεκδικήσουμε με σοβαρό τρόπο και να το κερδίσουμε.

Επίσης συμφωνώ και με την αναφορά του κυρίου Καββαδά, ότι πρέπει να υπάρξει και ένας τοπικός ξεσηκωμός, που δεν έχει να κάνει μόνο στο να δημιουργήσουμε γενικώς ένα κίνημα, αλλά να αντιληφθούν οι εν δυνάμει καταπατητές και ο συγκεκριμένος, δεν είναι μόνο ότι ο δήμος κινείται νομικά να επαναφέρει την τάξη, αλλά υπάρχει μία κοινωνία που απέναντι σε αυτό το πράγμα αντιστέκεται και αυτό δείχνει ότι η κοινωνία έχει και αντισώματα.

Μάλιστα έκανε δημόσια έκκληση οποιοσδήποτε από την περιοχή γνωρίζει οποιοσδήποτε στοιχείο θα παρακαλούσε να απευθυνθεί στην δημοτική αρχή, για να μαζέψουμε όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία για να δώσουμε ένα τέρμα σε αυτή την κατάσταση.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Σχετικά Άρθρα