Κ. Δρακονταειδής: “Σαφέστατα και είναι πολιτική επιλογή η συνεργασία Καλού με Σολδάτο”

Ο κ. Καλός δεν μπορεί να υποδεικνύει σε μία παράταξη ποιο πρόσωπο θα βάλει, καθώς είναι πλήρως αντιδεοντολογικό και μάλιστα σε μία παράταξη η οποία συνέβαλε αποφασιστικά στο να είναι σήμερα δήμαρχος.                                      Αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς, διότι ήμασταν η μόνη παράταξη που βγήκε δημόσια, χωρίς να κάνει καμία συμφωνία κάτω από το τραπέζι και χωρίς να υπογράψει “προικοσύμφωνα”, είπαμε πολύ καθαρά την πολιτική της άποψη, η οποία ήταν ότι θεωρούσαμε πιο κοντινή παράταξη με την οποία κατά τη γνώμη μας μπορούσαμε να συνεννοηθούμε καλύτερα, αυτή του Χ. Καλού…”

Την πρώτη μετεκλογική  συνέντευξη  παραχώρησε στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6, ο πρώην Δήμαρχος Λευκάδας επικεφαλής της παράταξης “Όλοι για την Λευκάδα” Κωνσταντίνος Δρακονταειδής.

Σχολιάζοντας τις μετεκλογικές συνεργασίες, ανέφερε ότι η παράταξή του και πριν τις εκλογές από θέση αρχής, αλλά και αμέσως μετά τις εκλογές είχε θέσει το πλαίσιο μιας ενδεχόμενης συνεργασίας.

“Είχα ξεκαθαρίσει από την αρχή, ότι συνεργασία δεν σημαίνει απαραίτητα θέσεις, αλλά κάποιες παρατάξεις που συμφωνούν να ψηφίζουν από κοινού κάποια πράγματα, η μία να κυβερνά τον δήμο και η άλλη να μην έχει απαραίτητα θέσεις ευθύνης.

Αυτό το ξεκαθαρίζω από την αρχή γιατί το ζήτημα της συνεργασίας στο μυαλό πολλών, έχει ταυτιστεί, με καρέκλες όπως λέει λαϊκά κι ο λαός μας.

Εμείς ως πλαισίο συνεργασίας είχαμε πει ότι για να συμφωνήσουμε με την παράταξη του Χαράλαμπου Καλού, θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε ορισμένα προγραμματικά ζητήματα, διότι αν δεν συμφωνήσεις σε αυτά δεν μπορείς να περπατήσεις μία συνεργασία, δεν μπορείς να πεις πάω και ότι βρέξει ας κατεβάσει, εμείς δεν είμαστε σε αυτή τη λογική.”

“Το δεύτερο θέμα που θέσαμε είναι με ποιες άλλες παρατάξεις θα γίνει ενδεχομένως αυτή η συνεργασία και να δούμε και τα πρόσωπα. Αυτοί ήταν οι δύο όροι που έθεσα προσωπικά στον Χαράλαμπο Καλό στη συνάντηση που κάναμε αμέσως μετά τις εκλογές.

Ο κύριος Καλός σε εκείνη τη συνάντηση το είδε θετικά ως πλαίσιο συζήτησης, περνούσε ο καιρός και στις 16 Αυγούστου συναντηθήκαμε και μου είπε ότι “εμείς μπορούμε να δώσουμε μία θέση αντιδημάρχου στη δική σας παράταξη για να συνεργαστούμε και αυτή να την πάρει ο κύριος Σέρβος και να είναι αντιδήμαρχος ύδρευσης αποχέτευσης”.

Εξήγησα στον κ. Καλό, ότι μένουν τα προγραμματικά ζητήματα, καθώς και των συγκλίσεων με άλλες παρατάξεις και πώς θα είναι το πλαίσιο και εκεί δεν μπόρεσε να υπάρξει μία προσέγγιση, χωρίς να θέλω να κάνω αναλυτική προσέγγιση στη συζήτηση που κάναμε.”

“Βρεθήκαμε για άλλη μία φορά και του εξήγησα ότι δεν μπορεί να υποδεικνύει σε μία παράταξη ποιο πρόσωπο θα βάλει, καθώς  είναι πλήρως αντιδεοντολογικό και μάλιστα σε μία παράταξη η οποία συνέβαλε αποφασιστικά στο να είναι σήμερα δήμαρχος ο κύριος Καλός.

Αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς, διότι ήμασταν η μόνη παράταξη που βγήκε δημόσια, χωρίς να κάνει καμία συμφωνία κάτω από το τραπέζι και χωρίς να υπογράψει “προικοσύμφωνα”, είπαμε πολύ καθαρά την πολιτική της άποψη, η οποία ήταν ότι θεωρούσαμε πιο κοντινή παράταξη με την οποία κατά τη γνώμη μας μπορούσαμε να συνεννοηθούμε καλύτερα αυτή του Χαράλαμπου Καλού.

Εγώ αμέσως μετά τις εκλογές στη συνάντηση που είχαμε, εκτός από αυτά που σας έθιξα προηγούμενως, του είπα τρία πράγματα ως πράξη καλής θέλησης της παράταξής μας απέναντι στην καινούργια δημοτική αρχή.

Το 1ο ότι ενώ από το τέλος Μάρτη είχαμε πάρει μία επιπλέον ΣΑΤΑ ύψους 700 χιλιάδων ευρώ, από την προηγούμενη κυβέρνηση, την οποία θα μπορούσαμε να έχουμε κατανείμει και να πούμε τα έργα που θα υλοποιούσαμε, δεν το κάναμε όμως αφήνοντας τα χρήματα αυτά να τα διαχειριστεί η καινούργια δημοτική αρχή. Αυτό σημαίνει δημοκρατία και δεοντολογία στην πράξη και όχι στα λόγια.

Το 2ο που του είπα είναι ότι θα ψηφίσουμε για πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου όποιον υποδείξει από την παράταξή του και το 3ο που ανέφερα και που κατά τη γνώμη μου είναι η κορυφαία πολιτική πράξη σε ένα δημοτικό συμβούλιο, είναι ότι ανεξάρτητα από τις επιμέρους διαφωνίες που θα έχουμε, θα ψηφίσουμε και τον πρώτο προϋπολογισμό του Δήμου που θα έρθει στο δημοτικό συμβούλιο.

Όσον αφορά τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το δημοτικό σχήμα, ο κύριος Δρακονταειδής ανέφερε ότι το λόγο κάθε φορά έχει ο δήμαρχος. “Φυσικά εμείς ως συνομιλητές στη συγκεκριμένη περίπτωση, δίναμε τις δικές μας απαντήσεις και λέγαμε τη γνώμη μας επί των θεμάτων που τίθενται.

Επαναλαμβάνω για εμάς το κρίσιμο δεν ήταν οι θέσεις, αλλά η συμφωνία σε ορισμένα προγραμματικά ζητήματα, αλλά και ποια πρόσωπα θα συμμετέχουν στην ενδεχόμενη συνεργασία, σε περίπτωση που μπορεί να υπήρχαν περισσότερες από δύο παρατάξεις.

Αυτό είναι απολύτως δόκιμο, δεν μπορούμε ούτε με όλους τους ανθρώπους, ούτε με όλες τις παρατάξεις να έχουμε συναντίληψη στα πράγματα. Δεν μας κάνουν όλα τα πρόσωπα και αυτό δεν το κρύψαμε ποτέ.”

Όπως ανέφερε ο ίδιος δεν θα μπορούσε να πάει ποτέ σε μία συμφωνία, σε μία συνεννόηση αν δεν υπήρχε συμφωνία σε ορισμένα βασικά ζητήματα.

“Είναι δικαίωμά του κυρίου Σολδάτου  να θέλει να προχωρήσει σε συνεργασία χωρίς προγραμματική συμφωνία, εγώ προσωπικά αυτή την επιλογή δεν θα την έκανα ποτέ ούτε η παράταξή μου, γιατί από θέση αρχής και αυτή φάνηκε και στον τρόπο που μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου βγάλαμε την ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση μας έλεγε ξεκάθαρα ότι με αυτούς που θεωρούμε ότι είμαστε πιο κοντά προγραμματικά, είναι πιο εύκολο να συμφωνήσουμε, αυτό λέγαμε κατά τη γνώμη μας ότι θα έπρεπε να υποστηρίξουν, ωστόσο οι πολίτες έχουν πάντα τη δική τους άποψη.

Ο κύριος Σολδάτος και η παράταξη του έκανε την επιλογή τους, είναι δικαίωμά τους και θα κριθούν για αυτή.”

“Μάλιστα όπως είπε η πολιτική καραμέλα που πιπιλίζεται από όλους τους πολιτικούς χώρους, από την άκρα δεξιά μέχρι και τις παρυφές της αριστεράς, ότι η απλή αναλογική φέρνει ακυβερνησία είναι ο μεγαλύτερος μύθος και απόδειξη  είναι αυτό που γίνεται στο δημοτικό συμβούλιο.

Στην ουσία η απλή αναλογική έχει ακυρωθεί με τις πράξεις που η κυβέρνηση Μητσοτάκη πέρασε, διότι στις σημαντικές επιτροπές του δήμου, όπως την οικονομική και την επιτροπή ποιότητας ζωής δίνει την πλειοψηφία στο Δήμαρχο.

Θα δείτε ότι μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, εκεί που οι συσχετισμοί είναι διαφορετικοί και δεν έχει την πλειοψηφία ο δήμαρχος,  όλες οι αποφάσεις θα παίρνονται, γιατί στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, είναι 33 πολίτες εκλεγμένοι σηκώσουν το χέρι τους σε κάθε θέμα.

Δεν μπορεί να είναι κακή η απλή αναλογική επειδή βάζει τις παρατάξεις να κουβεντιάζουν και να πουν που μπορούν να πάνε μαζί και που όχι.

Σχολιάζοντας την επιλογή της αντιπροέδρου στην οικονομική επιτροπή της κυρίας Μαργέλη, που ανήκει στην παράταξη Σολδάτου ανέφερε ότι είναι σαφές ότι ήταν πολιτική επιλογή η συνεργασία του Χαράλαμπου Καλού με τον Θεόδωρο Σολδάτο, καθώς το αποτέλεσμα που παρήχθη αυτό δείχνει με καθαρό τρόπο και δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει.

Δεν θα μπω στη διαδικασία να την κρίνω, ήταν όμως μία πολιτική επιλογή και έχει το κάθε δικαίωμα να την κάνει ο δήμαρχος Λευκάδας.

Αναφορικά με τα πεπραγμένα της δικής του διοίκησης, ανέφερε ότι ως δημοτική αρχή προσπαθήσαμε να κάνουμε σε μία τραγικά οικονομική δύσκολη περίοδο, όσο το δυνατόν περισσότερα έργα για τη Λευκάδα.

“Μάλιστα βγάλαμε τέλος Αυγούστου ανακοίνωση του συνολικού καταλόγου των έργων που διαχειριστήκαμε, ωστόσο γίνεται μία πολύ συστηματική προσπάθεια αποδόμησης αυτού του έργου.

Τουλάχιστον δύο χρόνια πριν τις εκλογές έχει ξεκινήσει αυτή η διαδικασία και συνεχίζεται και μετά τις εκλογές και ο στόχος της αποδόμησης του έργου της δημοτικής αρχής είναι πολιτικός, δεν έχει να κάνει με το πρόσωπό μου, αν αρέσω ή δεν αρέσω και σε αυτή την προσπάθεια αποδόμησης του έργου λόγω της δημοτικής αρχής παίζουν ρόλο και παρατάξεις, πολιτικά κόμματα και μέσα μαζικής ενημέρωσης, που με ένα πολύ συστηματικό τρόπο αποδομούσαν την προσπάθειά μας.

Για παράδειγμα στο ζήτημα των απορριμμάτων, η Λευκάδα εδώ και σαράντα χρόνια πάλευε για μία οριστική λύση του προβλήματος, η δική μας δημοτική αρχή προχώρησε στη δημοπράτηση του έργου, αφού έγιναν όλα τα προηγούμενα που έχω αναλύσει πολλές φορές και γίνεται τώρα μία προσπάθεια να βγει προς τα έξω ότι τη λύση Θα τη φέρει η καινούργια δημοτική αρχή.

Υπάρχει ένα πρόβλημα για το μεταβατικό στάδιο το οποίο και αυτό είχαμε δρομολογημένο, καθώς είχαμε προχωρήσει όλες τις μελέτες και είχαμε πάρει όλες τις εγκρίσεις για να κάνουμε προσωρινή κομποστοποίηση για να μειώσουμε τον όγκο των απορριμμάτων, ένα έργο κόστους 800.000 ευρώ και είχαμε πάρει το πράσινο φως από το υπουργείο για την κινητή μονάδα, κάτι που έχουμε συζητήσει πολλές φορές και με τον κύριο Καλό, καθώς όλο το καλοκαίρι είχαμε συχνή επαφή.

Παρουσιάζεται ένα πρόβλημα με τα δεμάτια, εμείς ήδη από τα 16.000 τα 7.000 έχουν επιχωματωθεί τα πιο παλιά, είχαμε κάνει αίτημα εδώ και τρεις μήνες να αδειοδοτηθεί ο χώρος για να γίνει η επίχωση και ταυτόχρονα είχαμε υποβάλει αίτημα στα Γιάννενα ώστε να τα πηγαίνουμε για επεξεργασία.

Τα Γιάννενα είναι θετικά, υπάρχει ένα θέμα με το υπόλειμμα επεξεργασίας που δεν το δέχονται, κάναμε συναντήσεις και με τον Δήμαρχο Ακτίου-Βόνιτσας κ. Αποστολάκη, ωπ ήταν θετικός στο να το δεχτεί πριν ολοκληρωθεί η μονάδα, με μία προϋπόθεση ότι ο καινούργιος φορέας διαχείρισης που θα γίνει σε όλη την Ελλάδα, να μην εντασσόταν στον ΦΟΣΔΑ Αιτωλοακαρνανίας, αλλά αφού Θα συνεργαστούμε με τη Λευκάδα έναν δικό μας.

Το ζήτημα αυτό το έχει προωθήσει και ο κύριος βουλευτής, αυτός από όσο γνωρίζω δεν έχει υπάρξει απάντηση από την κυβέρνηση, καθώς θα μπορούσε να υπάρξει μία τροπολογία στην βουλή, στη συνάντηση που είχαμε κάνει είχαμε διατυπώσει ακόμα και την τροπολογία, με βάση την εμπειρία που είχα από την προηγούμενη κυβέρνηση, ώστε να πέρναγε και να λύναμε το θέμα αυτό.”

Επίσης αναφορικά με την προσπάθεια αποδόμησης του έργου της δημοτικής αρχής ανέφερε ότι δώσαμε μία μεγάλη μάχη, να ολοκληρωθούν οι μελέτες, να αντιμετωπιστεί η γραφειοκρατία, να δημοπρατηθεί, να χρηματοδοτηθεί, να συμβασιοποιηθεί, το έργο ανακαίνιση οικίας Ζαμπελίων, ένα έργο κόσμημα για τη Λευκάδα.

“Η σύμβαση υπογράφηκε πριν 10 μέρες, με είχε πάρει τηλέφωνο ο δήμαρχος θα παρευρεθώ, απλά είχα δυσκολία. Μάλιστα μου έκανε εντύπωση η στάση της κυρίας Παπαδάτου, την οποία τιμώ ως επιστήμονα και ως άνθρωπο και την τίμησαν και προηγούμενες δημοτικές αρχές, η οποία στο ευχαριστήριο της ευχαριστεί τον πρώην δήμαρχο κύριο Γληγόρη, Φέτση και δεν βρίσκει να πει μία κουβέντα για αυτούς που πήραν μία μελέτη και την έκαναν πράξη.

Δεν είμαστε οι τύποι που κάνουμε παράπονα, αλλά κατά τη γνώμη μου η προσπάθεια συστηματικής αποδόμησης για το έργο της προηγούμενης Δημοτικής αρχής θα συνεχιστεί.

“Για παράδειγμα σε λίγες μέρες θα ξεκινήσει το έργο ανάπλασης του Αγίου Μηνά, που θα αλλάξει όλο το κέντρο της πόλης, ένα έργο που έφτιαξε η προηγούμενη δημοτική αρχή.

Δεν το λέμε αυτό για να μας πει κανείς μπράβο, ήταν καθήκον μας και υποχρέωσή μας να το κάνουμε, απλά μιλάω για την προσπάθεια αποδόμησης του έργου μας για πολιτικούς λόγους όπως γίνεται και στην κεντρική πολιτική σκηνή και στο έργο της προηγούμενης Κυβέρνησης.”

Σχετικά με την ανακοίνωση της δημοτικής αρχής για τον καθαρισμό των υπόγειων κάδων και την αίσθηση ότι κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί πραγματικά, ο κύριος Δρακονταειδής ανέφερε ότι γινόταν τακτικότατα και τα στοιχεία για το ποιες ημερομηνίες συνέβαινε αυτό είναι στην υπηρεσία και μπορεί ο υπεύθυνος του τμήματος καθαριότητας να πει ποτέ γινόταν εκτιμώ τόσο των κάδων όσο και των υπόγειων.

Επίσης στο θέμα των υπαίθριων χώρων, είπε ότι κανένας δημόσιος χώρος δεν έχει λύσει αυτό το πρόβλημα, λέγοντας ότι υπάρχουν δήμοι που είναι σε καλύτερη ή χειρότερη κατάσταση, αυτό έχει να κάνει και με τη χωροταξία τους.

Τα ιστορικά κέντρα των πόλεων υποφέρουν, φέρνοντας για παράδειγμα την γειτονική Κέρκυρα, λέγοντας ότι η εικόνα των κοινόχρηστων χώρων στο ιστορικό κέντρο δεν είναι καλή. Αυτό δεν το λέω ως άλλοθι, αλλά για να μπορέσεις να χτυπήσεις αυτό το ζήτημα θα πρέπει να έχεις και την στήριξη και του νόμου και της πολιτείας.

“Υπάρχει νόμος που και με τη δική μας συμβολή ως Δήμος Λευκάδας αφορούσε τις επεκτάσεις των καταστημάτων, για παράδειγμα στην οδό Γολέμη και υπάρχει διάταξη που λέει ότι μέχρι το Νοέμβριο του 2019 θα πρέπει αυτές να ξηλωθούν και να φτιαχτούν καινούργιες ανοιχτές και εμείς εδώ και τρία χρόνια τους έχουμε δώσει το αρχιτεκτονικό σχέδιο και μεγαλώνουμε και το πεζοδρόμιο και όλο αυτό πρέπει να υλοποιηθεί μέχρι το τέλος Νοέμβρη.

Παρόλο που έχουμε βγάλει τρία δελτία τύπου για αυτό, ο πολίτης δεν το γνωρίζει ή ξεχνάει εύκολα. Επίσης στην κεντρική πλατεία από το 2015 το καλοκαίρι την είχαμε οριοθετήσει με καγκελάκι, γιατί είχε φτάσει όταν αναλάβαμε να έχει μείνει μόνο το γύρω-γύρω από το πεντοφάναρο, από την κατάληψη των τραπεζοκαθισμάτων και αυτό σε μεγάλο βαθμό τηρήθηκε, αυτά τα καγκελάκια τους περιόρισαν και η πλατεία ήταν πολύ πιο ελεύθερη.

Για παράδειγμα όμως στην κεντρική αγορά υπάρχει ένα θέμα με τους επαγγελματίες τους οποίους γράφει η Δημοτική Αστυνομία και επιμένουν. Για αυτό είπα ότι δεν είναι μόνο ζήτημα του δήμου. Δεν μπορεί η ελληνική αστυνομία στις αρμοδιότητες που έχει να κάνει πως δεν βλέπει, θα πρέπει να παρεμβαίνει και σε αυτά, γιατί με 5 ή 6 Δημοτικούς αστυνομικούς δεν μπορείς να ελέγξεις ένα τουριστικό μέρος όπως η Λευκάδα.

Εμάς δεν μας έλειψε η βούληση ως προς το πώς θα το χτυπήσουμε, αλλά θέλει συνεργασία και από το κεντρικό κράτος που πρέπει να δείξει αποφασιστικότητα με το νομοθετικό πλαίσιο που πρέπει να έχει, αλλά αντίστοιχη διάθεση και βούληση και από την πλευρά των δημοτικών αρχών.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ανέφερε : “Εμείς δεν αισθανόμαστε ούτε πατέρες των έργων που έχουμε κάνει,  πολύ απλά λέμε ότι είχαμε την βούληση να ξεκινήσουμε ένα έργο από το σχεδιασμό του και να το φτάσουμε στην ολοκλήρωση του που μπορεί να συμβαίνει στην επόμενη δημοτική αρχή και είναι υποχρέωσή μας να το λέμε στην κοινωνία. Νομίζω ότι η κοινωνία έχει ανάγκη να μαθαίνει την αλήθεια.”

 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Σχετικά Άρθρα