Κ. Σέρβος: “Παραδώσαμε 80 έργα έτοιμα για υλοποίηση αλλά πρέπει κάποιοι να τα τρέξουν”

Κώστας Σέρβος στον Prisma 91,6: “Αφήσαμε πολλά έργα για να υλοποιήσει η νέα δημοτική αρχή. Υπάρχουν μελέτες στα συρτάρια που για να μπουν στην διαδικασία δημοπράτησης πρέπει να τις τρέξουν.”

Την τοπική επικαιρότητα σχολίασε στον Prisma 91,6 ο δημοτικός σύμβουλος Κωνσταντίνος Σέρβος.

Απαντώντας στο ερώτημα αν η απλή αναλογική μπορεί να επιτευχθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Λευκάδας, απάντησε θετικά λέγοντας ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί σε σοβαρά ζητήματα, “ωστόσο έτσι όπως είναι το νομικό πλαίσιο στην πράξη η απλή αναλογική ακυρώθηκε από τη νομοθέτηση που έγινε από από την κυβέρνηση το καλοκαίρι που μας πέρασε, καθώς μεταφέρθηκαν αρμοδιότητες  στις επιτροπές, Οικονομική και Ποιότητα Ζωής, που εκεί οι αποφάσεις παίρνονται από την πλειοψηφία την οποία φυσικά πάντα έχει η παράταξη που διοικεί το δήμο.”

Αναφερόμενος στο γεγονός ότι η παράταξη τους δεν κάνει συνδιαχείριση με τη δημοτική αρχή, είπε,  ότι “αυτό δεν μπορούσε να υπάρξει χωρίς ένα μίνιμουμ πλαίσιο προγραμματικής συνεργασίας, να γνωρίζουμε σε ποια ζητήματα θα υπήρχε συμφωνία απόψεων και αντιλήψεων, καθώς και πως θα τα προχωρούσαμε και αυτό ήταν το βασικότερο όλων.”

Στην επισήμανση ότι πρακτικά οι υπηρεσίες του δήμου έχουν ιδιωτικοποιηθεί, λόγω έλλειψης προσωπικού, όπως για παράδειγμα η αντιμετώπιση των τεχνικών προβλημάτων στην ύδρευση, απάντησε ότι ναι μεν ο δήμος χρειαζόταν ιδιωτικά συνεργεία για την αντιμετώπιση των βλαβών, ωστόσο το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης δεν είναι αυτό, αν δηλαδή θα χρησιμοποιήσεις κάποια συνεργεία εξωτερικών συνεργατών για να λειτουργήσει στο δήμο.

“Από τη στιγμή που η δημοτική αρχή σχεδιάζει μαζί με την τεχνική υπηρεσία και εκτελείται το έργο, δεν είναι η ιδιωτικοποίηση αυτή, καθώς υπό αυτή την έννοια θα ήταν και παράδοση των έργων στους ιδιώτες, καθώς αυτοί εκτελούν τα έργα και όχι ο δήμος και με αυτή την έννοια δεν είναι ιδιωτικοποίηση το να χρησιμοποιήσεις ένα συνεργείο εξωτερικών συνεργατών για να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες που δημιουργεί η έλλειψη προσωπικού.”

Για  το δίκτυο ύδρευσης ο κύριος Ζερβός υπερασπίστηκε το έργο της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, λέγοντας ότι έκαναν σημαντικές βελτιώσεις σε διάφορες περιοχές, όχι μόνο των αγωγών, αλλά και των αντλιοστασίων, ωστόσο απομένουν πολλά έργα να γίνουν ακόμα, πολλά από αυτά τα οποία έχουμε προγραμματίσει.

Μάλιστα συγκεκριμένα ανέφερε έχει δημοπρατηθεί και έχει υπογράψει σύμβαση ο  εργολάβος, για τον υποθαλάσσιο αγωγό Καλάμου και Καστού, προϋπολογισμού 355.000 ευρώ. Επίσης έχει ενταχθεί στον προϋπολογισμό και έχει γίνει δημοπρασία για την αντικατάσταση του αγωγού από τον Άγιο Μηνά μέχρι την οδό Αναπαύσεως στην Απόλπαινα, από το Πνευματικό Κέντρο μέχρι τον Άϊ Γιάννη και στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας.

Επίσης έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και έχουν χρηματοδοτηθεί δύο πολύ μεγάλα έργα, το ένα είναι 645.000 ευρώ χωρίς τον ΦΠΑ και αφορά την αντικατάσταση του αγωγού των Τσουκαλάδων και νέο δίκτυο που θα μεταφέρει το νερό από την γεώτρηση Αηδονάκι στο Περιγιάλι, μέχρι το περιγιάλι για να μπει στη συνέχεια στο δίκτυο του δήμου.

Ένα ακόμα μεγαλύτερο έργο ειναι 1.892.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ για την βελτίωση των υποδομών ύδρευσης του δήμου, σε πολλές περιοχές και μέσα στην πόλη.

Ωστόσο όλα αυτά τα έργα που σας είπα για να τρέξουν, καθώς οι μελέτες υπάρχουν, θα πρέπει να ενεργοποιηθεί λίγο περισσότερο η νέα δημοτική αρχή, ώστε να μπουν στη διαδικασία της δημοπράτησης.

“Το Νησί αναπτύσσεται ραγδαία και οι απαιτήσεις υδροδότησης αυξάνονται με την δημιουργία νέων δικτύων, ωστόσο εκτός από την ύδρευση έχουν προγραμματιστεί μεγάλα έργα αποχέτευσης, καθώς υπάρχει έτοιμη μελέτη 4.500.000 ευρώ για την αντικατάσταση του βιολογικού της πόλης και τον καινούργιο αγωγό προς την Γυράπετρα.

Τα έργα από τα οποία έχουν δημοπρατηθεί ή έχουν προϋπολογιστεί και έχουν γίνει συμβάσεις με τους εργολάβους είναι περίπου 7.500.000 ευρώ.

Εικοσιένα (21) έργα που ήταν σε εξέλιξη, τα επτά έχουν ήδη τελειώσει, 11 έργα δύο εκατομμυρίων ευρώ έχουν υπογραφεί συμβάσεις, 12 έργα συνολικού προϋπολογισμού δύο εκατομμυρίων 700 χιλιάδων ευρώ έχουν δημοπρατηθεί, μαζί με την δημιουργία της ΜΟΠΑΚ 9.800.000 ευρώ.

Επίσης 35 νέα έργα προϋπολογισμού 7.750.000 που έχουμε τις αδειοδοτήσεις, τις εγκεκριμένες μελέτες από το δημοτικό συμβούλιο, έχουμε τη χρηματοδότηση μένει ωστόσο η υλοποίηση αυτών που σας είπα πριν.

Παρόλο που ακούγεται ότι για όλα αυτά είναι μελέτες στα συρτάρια, είναι αυτονόητο ότι οι μελέτες θα βρίσκονται εκεί και τα συρτάρια τα διαχειρίζεται η εκάστοτε δημοτική αρχή, μην μένουν εντυπώσεις ότι τα έργα παραμένουν στα συρτάρια για πολλά χρόνια.”

Η κακή επικοινωνία των έργων της Δημοτικής Αρχής, αλλά και άλλοι παράμετροι οδήγησαν στο συγκεκριμένο εκλογικό αποτέλεσμα,  καθώς η αιτία δεν είναι μόνο ότι η κοινωνία δεν κατάλαβε τα έργα μας, υπάρχουν και άλλα ζητήματα, εμείς θέλαμε αυτό το εκλογικό σύστημα,  ωστόσο γνωρίζαμε ότι δεν θα φτάσουμε στο ποσοστό που είχαμε πάρει στις προηγούμενες εκλογές, γιατί ο νέος εκλογικός νόμος μπορεί να είναι σωστός, δίνει όμως την δυνατότητα να δημιουργηθούν πολλές παρατάξεις και αυτό είναι καλό.

Αυτό για εμένα δεν είναι πολυδιάσπαση αλλά περισσότερο ελεύθερη έκφραση της βούλησης των πολιτών και βέβαια δεν φταίει αυτό που μείναμε έξω τη δεύτερη Κυριακή, η στην μείωση του ποσοστού μας αλλά είναι και άλλοι παράγοντες προφανώς.

Στην επισήμανση ότι η αντιπολίτευση κατηγορούσε τη δημοτική αρχή ότι δεν έκανε έργα, διευκρίνισε ότι εξαρτάται πώς εννοούμε την αντιπολίτευση, καθώς υπάρχει η στείρα αντιπολίτευση, η εποικοδομητική, η δημιουργική, εγώ δεν θεωρώ πως δεν  είναι σωστή  η αντιπολίτευση, παρατάξεων προς το δημοτικό συμβούλιο ή οπουδήποτε, να καταψηφίζουν αναπτυξιακά έργα με το αιτιολογικό ότι τα χρήματα ήταν από αλλού και ότι ένα έργο δεν θα γίνει εδώ αλλά πιο πέρα, αυτό δεν είναι αντιπολίτευση αλλά περισσότερο δημιουργία εντυπώσεων.

Αναφορικά στο θέμα των απορριμμάτων και την ενδεχόμενη αύξηση των δημοτικών τελών, απαντώντας στην κριτική που ακούστηκε στο δημοτικό Συμβούλιο, ότι ο δήμος δεν μπορεί να εισπράξει όλες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του και θα πρέπει να το πράξει πριν προχωρήσει στην οποιαδήποτε αύξηση, απάντησε ότι για να μαζέψεις αυτά τα χρήματα από τους οφειλέτες δεν είναι εύκολο, απαιτεί προσωπικό και μεθοδική δουλειά.

“Ωστόσο μην ξεχνάμε ότι όλα αυτά εισπράττονται από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και η ΔΕΗ δεν είναι ακόμα έτοιμη να κάνει το διαχωρισμό που θα θέλαμε σε αυτή την ανταποδοτική υπηρεσία. Δεν μπορεί ένα λογιστικό γραφείο να παράγει τα ίδια απορρίμματα με ένα εστιατόριο και αυτό είναι ένας παράγοντας. Ο δεύτερος είναι πως τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων, τα οποία δηλώνονται τα πραγματικά τετραγωνικά για να κάνουν τη νομιμοποίηση, ωστόσο δεν έρχονται στο δήμο για να τα δηλώσουν και από κει χάνονται τα ανταποδοτικά.

Πάντως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ψάξουμε να βρούμε τρόπους και μεθοδεύσεις για να αποφύγουμε την αύξηση των δημοτικών τελών, καθώς νομίζω ότι και η σημερινή δημοτική αρχή το απεύχεται. Μάλιστα εγώ είμαι από αυτούς που φρόντισαν να αυξηθούν τα έσοδα του δήμου στην ανταποδοτικότητα, τουλάχιστον στον τομέα της ύδρευσης και αυξήθηκαν κατά πολύ, καθώς προχωρήσαμε και σε διακοπή σε επιχειρήσεις που δεν πλήρωναν.”

Ο κύριος Σέρβος αναφέρθηκε και στην περίοδο που το όνομά του έπαιζε στο να παραμείνει στο ίδιο πόστο κάτω από τη νέα δημοτική αρχή.

Ο ίδιος είπε ότι ότι παρόλο που δεν του αρέσει να μιλάει για τον εαυτό του, το όνομά του είχε ακουστεί αλλά όχι από την δική μας παράταξη, αλλά από όλες τις άλλες παρατάξεις και αυτό μου προξένησε και μία μικρή ενόχληση.

Σεβόμενος  την διάθεση του νέου δημάρχου να αναγνωρίσει τις δυνατότητες του στο τμήμα ύδρευσης και αποχέτευσης, είπε ότι σε κάθε συζήτηση ακουγόταν  ότι έπρεπε να πάει ο Σέρβος  και αυτό δεν είναι και ότι καλύτερο,  από τη στιγμή που δεν είχε γίνει και επίσημη συζήτηση μεταξύ παρατάξεων, καθώς εγώ είμαι άνθρωπος που λειτουργώ συλλογικά, δεν είναι στην κουλτούρα μου να λειτουργώ ατομικά.

Ωστόσο σε προσωπικό επίπεδο είπε ότι είχε ενδιαφέρον η ενασχόληση του με ζητήματα του δήμου, “ακόμα παραμένει το ενδιαφέρον μου και δεν μπορώ να το κρύψω, καθώς ήταν ένα κίνητρο μεγάλο να προσπαθείς ανεξάρτητα από τις δυνατότητες του καθενός να μπορείς να δώσεις λύσεις στα προβλήματα.”

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Σχετικά Άρθρα