Λιμενικό Ταμείο Λευκάδας: Επικίνδυνη ανευθυνότητα με… άρωμα παραπληροφόρησης!

Ανακοίνωση της Δημοτικής Παράταξης “ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ” με αφορμή τις ζημιές στον πρόσφατα ανακατασκευασμένο παιδότοπο στην Παραλία Λευκάδας.

Μια παιδική χαρά ανακατασκευασμένη εκ βάθρων το 2018 με κοστολόγιο κοντά στις 60.000 ευρώ, στο πιο πολυσύχναστο σημείο της πόλης (οδός Αλ. Παναγούλη, Πλατεία Παραλίας) και σε απόσταση αναπνοής από τις έδρες Λιμενικού Ταμείου και Δήμου, εγκαταλείφθηκε στην τύχη της με αποτέλεσμα να υποστεί σημαντικές ζημιές.

Η Διοίκηση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, στην αρμοδιότητα της οποίας ανήκει ο συγκεκριμένος παιδότοπος, αφού ενημερώθηκε από… δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης και καταγγελίες πολιτών, αντέδρασε με ανακοίνωσή της στην οποία προσπαθεί να δικαιολογήσει την κραυγαλέα – απαράδεκτη απουσία και ανευθυνότητά της. Μάλιστα για να πετύχει το στόχο της παραθέτει (από άγνοια ή συνειδητά) μη αληθή στοιχεία. Ας δούμε λοιπόν την πραγματικότητα.

  • Με την ολοκλήρωση των εργασιών το 2018 ο χώρος του παιδότοπου και τα τοποθετημένα όργανα ελέγχθηκαν πριν τη χρήση τους (γενικός έλεγχος παιδικής χαράς, οπτικός και διαστασιολογικός έλεγχος παιχνιδιών, έλεγχος εγκατάστασης παιχνιδιών, έλεγχος χώρων και δαπέδων πτώσης) από διαπιστευμένο φορέα ελέγχου με τον οποίο συνεργαζόταν η προηγούμενη Δημοτική Αρχή.
  • Μετά το πέρας των ελέγχων εκδόθηκε από τον φορέα ελέγχου το πιστοποιητικό συμμόρφωσης της παιδικής χαράς, το οποίο προωθήθηκε από την τότε Διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου στις Τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου, προκειμένου να συνταχθεί σχετική έκθεση προς την Επιτροπή Ελέγχου Παιδικών Χαρών Π. Ε. Λευκάδας και κατόπιν να ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη διαδικασία πιστοποίησης με την χορήγηση του σχετικού σήματος από το ΥΠ.ΕΣ.
  • Η συγκεκριμένη παιδική χαρά ήταν ανοικτή, προσβάσιμη και επισκέψιμη μέχρι την απαγόρευση λειτουργίας και το σφράγισμά της λόγω της πανδημίας, κάτι που η διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου αγνοεί ή αποκρύπτει!

Έτσι μετά από 1 χρόνο θητείας αυτής της δημοτικής αρχής και ενώ είχαν προηγηθεί οι προβλεπόμενες ενέργειες από την προηγούμενη διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου και του Δήμου, πληροφορούμαστε ότι όχι μόνο δεν ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες πιστοποίησης του συγκεκριμένου παιδότοπου αλλά ότι θα ξεκινήσουν όλα πάλι από… την αρχή!  Προφανώς το ίδιο θα ισχύει και για τους παιδότοπους Καρυάς και Λαζαράτων.

Βέβαια, όσο κι αν φαίνεται πρωτοφανές, θα μπορούσε κάποιος να το δικαιολογήσει, αν γνώριζε ότι στο Δήμο Λευκάδας ασχολήθηκαν με τις παιδικές χαρές τον… Ιούλιο 2020. Τότε έψαχναν να βρουν τα στοιχεία της προηγούμενης διοίκησης (που δεν είχαν παραλάβει), να ορίσουν αιρετό-υπεύθυνο για τη λειτουργία τους, κλπ!

Όλα αυτά ενώ «κληρονόμησαν» την 1/9/2019 από την προηγούμενη δημοτική αρχή (και σ’ αυτόν τον τομέα) τα εξής :                                                                                              – Έτοιμες τρεις (3) νέες παιδικές χαρές σε Λευκάδα-Παραλία, Λαζαράτα και Καρυά με χρηματοδότηση απ’ το Δήμο και σε προχωρημένο στάδιο για πιστοποίηση (110.000 ευρώ).    – Δύο (2) παιδικές χαρές σε Παραλία Λυγιάς και Βασιλική με χρηματοδότηση του Δήμου και με εγκατεστημένο ανάδοχο εργολάβο (60.000 ευρώ).                                                        – Έργο επτά (7) παιδικών χαρών σε Καλαμίτσι, Τσουκαλάδες, Άγιος Πέτρος, Μαραντοχώρι, Βλυχό (παιδικό σταθμό), Νυδρί και Καρυώτες με εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» και σε επίπεδο δημοπράτησης  (201.000 ευρώ).                        – Έξι (6) παιδικές χαρές σε Εξάνθεια, Πινακοχώρι, Σύβοτα, Φτερνό, Λευκάδα (οδός Λοχαγού Ζαμπέλη) & Λευκάδα (οδός Πεφανερωμένης & Φιλοσόφων) δεσμευτικά ενταγμένες μέσω της συμμετοχής του Δήμου μας στο Πρόγραμμα CLLD/LEADER που υλοποιεί η ΑΝΙΟΝ Α.Α.Ε-ΟΤΑ (220.500 ευρώ).

Πρόκειται για έργα ιδιαίτερης σημασίας και αυξημένης ζήτησης, που όμως (περιέργως) δεν φαίνεται να είναι σε πρώτη προτεραιότητα για τη σημερινή δημοτική αρχή.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι η δημοτική αρχή θητείας 2014-2019 την 1/9/2014 είχε  «κληρονομήσει» έναν (1) νέο παιδότοπο (Πλ. Λ. Σάντα) χωρίς πιστοποίηση, κανένα άλλο σχετικό έργο ενταγμένο ή υπό ένταξη, καμία χρηματοδότηση, 41 μη καταχωρημένους χώρους (κατ’ ευφημισμό παιδότοπους) σε πλήρη εγκατάλειψη με όργανα εντελώς ακατάλληλα (σύμφωνα με τον έλεγχο που έγινε τότε) και βέβαια την προθεσμία του ΥΠ.ΕΣ για πιστοποίηση ή σφράγιση αυτών των χώρων ή αποξήλωση των οργάνων, που όμως είχε λήξει στις… 30 Ιουνίου 2014!

Δημοτική Παράταξη «ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ»

31/8/2020

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Σχετικά Άρθρα