“ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ” : Έργο ύδρευσης Καλάμου-Καστού

Ανακοίνωση της Δημοτικής Κίνησης “ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ”                                  σχετικά με την εκτέλεση του έργου «Ενίσχυση ύδρευσης                                          νήσων Καλάμου – Καστού με υποθαλάσσιο αγωγό».

Πρόκειται για έργο άμεσης προτεραιότητας για τη βιώσιμη ανάπτυξη και άκρως απαραίτητο για την επιβίωση των κατοίκων των δυο νησιών μας.

Η αρχική μελέτη του έργου εγκρίθηκε με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκάδας τον Ιούνιο και το Νοέμβριο 2011 ενώ με τις ίδιες αποφάσεις υπεβλήθη πρόταση για χρηματοδότησή του στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας-Πελοποννήσου-Ιονίων Νήσων 2007-2013 χωρίς όμως να υπάρξει αποτέλεσμα.

Για εμάς, ως Δημοτική Αρχή της περιόδου 2014-2019, ήταν ένα έργο υψίστης προτεραιότητας για το οποίο είχαμε δεσμευθεί και το είχαμε εντάξει στο πρόγραμμά μας. Έτσι τον Δεκέμβριο 2016 και αφού εκδόθηκε η σχετική πρόσκληση από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για την υποβολή πρότασης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2014-2020, προχωρήσαμε άμεσα στην διαδικασία επικαιροποίησης της μελέτης, η οποία εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο τον Ιανουάριο 2017 και στη συνέχεια υποβλήθηκε ως πρόταση για χρηματοδότηση του έργου.

Τον Αύγουστο 2017, με απόφαση του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, εντάχθηκε το έργο και εγκρίθηκε η χρηματοδότησή του ενώ τον ίδιο μήνα με νέα απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έγινε η αποδοχή της πράξης για την εκτέλεση του έργου.

Το ποσό το οποίο η μελέτη προέβλεπε και χρηματοδοτήθηκε ο Δήμος Λευκάδας (354.838 € προ ΦΠΑ για το έργο, συν 30.000 € για δαπάνη αρχαιολογικής επίβλεψης) εντάχθηκε στον προϋπολογισμό Δήμου τον Οκτώβρη 2017 με την 4η αναμόρφωσή του.

Παράλληλα με την επικαιροποίηση και την ένταξη του έργου στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου, κινήσαμε όλες τις διαδικασίες αδειοδοτήσεών του (άδεια χρήσης νερού, περιβαλλοντικών επιπτώσεων, εφορία εναλίων αρχαιοτήτων, κλπ), που ήταν εξαιρετικά χρονοβόρες και διήρκεσαν περισσότερο από 1,5 χρόνο.

Η δημοπράτηση του έργου έγινε τον Αύγουστο 2018 και μετά την εκδίκαση των ενστάσεων που υπέβαλλαν οι ενδιαφερόμενοι εργολάβοι, ο ανάδοχος που προέκυψε συνυπέγραψε με τον Δήμαρχο Κων/νο Δρακονταειδή, στις 5 Ιουνίου 2019, τη Σύμβαση Εκτέλεσης του Έργου.

Το έργο λοιπόν είναι καθόλα έτοιμο προς εκτέλεση. Γι’ αυτό επιβάλλεται η άμεση έναρξη των εργασιών του ώστε με την υλοποίηση της δέσμευσης της απελθούσας Δημοτικής Αρχής, να ικανοποιηθεί η πρώτιστη ανάγκη των κατοίκων και των επισκεπτών, στα νησιά Κάλαμος και Καστός.

Δημοτική Παράταξη «ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ»

Λευκάδα, 25/9/2019

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Σχετικά Άρθρα