Ο Χρήστος Γληγόρης για την Ημέρα του Έθνους των Ρομά

Με αφορμή την σημερινή ημέρα Ρομά (8 Απριλίου, παγκόσμια ημέρα Ρομά), ίσως όλοι μας έπρεπε να σκεφτούμε σε ποια κοινωνία ζούμε σε τι κοινωνία θέλουμε να εξελιχθούμε.

Οι συνεχώς μεταβαλλόμενες κοινωνικές ισορροπίες δεν μπορούν να μας αφήσουν αμέτοχους.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν το σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα της πατρίδας μας, αλλά και την ηθική κατάπτωση που είναι επακόλουθο της οικονομικής κρίσεως, η οργανωμένη κοινωνία, μόνο με δράσεις και κάθετες τομές πρέπει να συμβάλει, έτσι ώστε να συνυπάρξουν οι διαφορετικές κουλτούρες σε μια τοπική κοινωνία.

Στόχος των κοινωνικών δομών, αφενός πρέπει να είναι η προστασία των περιουσιακών στοιχείων των πολιτών, αφετέρου η ένταξη των ομάδων που δραστηριοποιούνται σε όλους τους νομούς της χώρας μας.

Η αυστηρή αστυνόμευση και η εξοντωτική νοοτροπία, ο αποκλεισμός και η περιθωριοποίηση, αποδεδειγμένα έχουν αποτύχει ως μέτρα πρόληψης και ορθότητας.

Λύση στο πρόβλημα μπορεί να δοθεί μόνον μέσω της στήριξης και ένταξης των ομάδων στο κοινωνικό σύνολο, με ίσες ευκαιρίες και προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Δήμος Λευκάδας στην προσπάθεια ομαλοποίησης, με αλληλέγγυα αίσθηση της κατάστασης και ευαισθησία στην ανθρώπινη ύπαρξη, προχώρησε σε μια σειρά ενεργειών, πολλές φορές πάνω και πέρα των δυνατοτήτων του.

Προσπάθησε να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσής τους με καθαρισμούς τσιμεντόστρωση του δρόμου πρόσβασης στην περιοχή διαμονή τους.

Κυρίως όμως προσπάθησε μέσα από τις κοινωνικές του υπηρεσίες να ενημερώσει και να προτρέψει τους Ρομά για τα δικαιώματά τους έτσι ώστε να έχουν πιο ποιοτική και αξιοπρεπή διαβίωση.

Θα επιμείνουμε στο στόχο της προσέγγισης των ομάδων και την ενημέρωση τους για τα δικαιώματα που έχουν. Να συζητήσουμε από κοινού και να βρούμε την τομή που ενώνει τις διαφορετικές κουλτούρες και να δώσουμε χέρι βοήθειας στους κοινωνικά απομονωμένους συνανθρώπους μας, δίνοντας τους την δυνατότητα διάνθισης και προβολής όλων εκείνων των στοιχείων που τους κάνουν ξεχωριστούς.

Σεβασμό στο διαφορετικό.

Αλληλεγγύη στον συνάνθρωπο.

 

Γληγόρης Χ. Χρήστος

Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Λευκάδος.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Σχετικά Άρθρα