Στάθης Βλάχος στον Prisma 91,6 : “Δεν χωράνε πολιτικές-εκλογικές σκοπιμότητες στο θέμα των Σκουπιδιών. Μετά απλό δεκαεπτά χρόνια δεν θα είμαι υποψήφιος ξανά”

Για το οξυμένο πρόβλημα των σκουπιδιών μίλησε στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6 ο αντιδήμαρχος Στάθης Βλάχος.

Στην επισήμανση ότι ανέβηκαν ιδιαίτερα οι τόνοι στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο αναφορικά με τους τρόπους αντιμετώπισης της διαχείρισης των απορριμμάτων μετά την φωτιά στη χωματερή, επιβεβαίωσε ότι η συζήτηση ήταν σε αυξημένους τόνους, με τον ίδιον να θεωρεί ότι αυτό είναι κάπως άδικο, γιατί δεν λαμβάνουν υπόψιν ότι το πρόβλημα έρχεται από πολύ μακριά.

Είτε με αρνητικό είτε με θετικό τρόπο το πρόβλημα αυτό αφορά όλες τις δημοτικές αρχές και αυτό το έχω δηλώσει πολλές φορές μέσα από το δημοτικό συμβούλιο.

Όλοι έχουμε ευθύνη για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Λευκάδα, δηλαδή να υπάρχει ένας τεράστιος όγκος απορριμμάτων με όλους τους κινδύνους πυρκαγιών, ρύπανσης περιβάλλοντος, κινδύνους για την υγεία των πολιτών, σε απόσταση 500 μέτρων από τον οικισμό.

Τέτοιου είδους προβλήματα απαιτούν μία ειλικρινή συναίνεση, μία δημιουργική αντιπαράθεση απόψεων, με στόχο την καλύτερη λύση για τον τόπο μας, δεν χωράνε αντιπαραθέσεις, πολιτικές ή εκλογικές σκοπιμότητες.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι η άποψη που εκφράστηκε από επικεφαλής παράταξης, ότι οφείλετε να πάρετε τα σκουπίδια από τη Λευκάδα και να τα πάτε απέναντι, είναι μία άποψη που δεν στηρίζεται πουθενά και δείχνει ότι ποτέ σοβαρά το θέμα των απορριμμάτων στη Λευκάδα.

Σχετικά με τους τρόπους εξακρίβωσης αν ρυπαίνεται η ατμόσφαιρα με τη φωτιά στη χωματερή, ο κ βλάχος ανέφερε ότι σε επαφή που είχε με το Πολυτεχνείο του ειπώθηκε ότι για να μπορέσει να αναλύσει τον αέρα, για τις διοξίνες και τα λοιπά, πρέπει να έρθει μία εταιρεία γερμανία.

Επίσης ο Δήμος Λευκάδας έχει στείλει αίτημα στο δημόκριτο να κάνει αυτή τη μέτρηση Ωστόσο απάντηση δεν έχουμε πάρει ακόμα.

Τέτοιου είδους μετρήσεις είναι αρκετά δύσκολες, όχι αδύνατες και εμείς είμαστε στο δρόμο να υλοποιήσουμε τις υποσχέσεις που δώσαμε στο λαό της Λευκάδας ότι θα μετρήσουμε για να δούμε Πόσο επικίνδυνη είναι η επίπτωση της χωματερής.

Κατάσταση στη χωματερή έχει ομαλοποιηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, γίνουν και μετρήσεις αργότερα και θα διαπιστωθεί και αυτό.

Στο ερώτημα αν το Δημόσιο αίτημα που έκανα κ Βλάχος μέσα από το δημοτικό συμβούλιο, να δεχτεί μέρος των σκουπιδιών μας ο δήμος ακτίου-βόνιτσας, μέσω του ΧΥΤΑ Παλαίρου περίμενε θετική απάντηση μπορεί να ανταποκριθεί στην ποσότητα που εμείς προτείνουμε για τις δύσκολες αυτές μέρες, ανέφερε ότι πρόκειται για δύο διαφορετικά πράγματα.

Ο κύριος Βλάχος τόνισε ότι υπάρχει η δυνατότητα μέσα από τον ΧΥΤΑ Παλαίρου να δεχτεί μέρος των σκουπιδιών μας, καθώς έχει μεγάλη δυνατότητα να δεχτεί αρκετές ποσότητες απορριμμάτων.

“Μην ξεχνάμε ότι θα αποτελέσει τον ΧΥΤΥ που θα πηγαίνει το υπόλειμμα που θα λειτουργήσει στη Λευκάδα μετά από τρία περίπου χρόνια , μέσα από την συνεργιστική συνεργασία.

Όσον αφορά την διάθεση και την θέληση των τοπικών αρχόντων, αλλά και της κοινωνίας, τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα και δεν περίμενα ότι θα δεχόντουσαν κάτι τέτοιο.

“Εμείς είμαστε στην αρχή υλοποίησης αυτού του σχεδίου, δεν γίνονται τα πράγματα στην τύχη, έχουμε κάνει σοβαρά πράγματα για την επίλυση του , σε λίγες μέρες θα δημοπρατηθεί  η μονάδα και απαιτούνται σύμφωνα με το Υπουργείο 3 χρόνια μέχρι να υλοποιηθεί.

Το πρόβλημά μας είναι αυτό το μεσοδιάστημα στο οποίο πρέπει να βρεθεί μία λύση, για αυτό και απευθυνθήκαμε στο δήμο Ακτίου-Βόνιτσας και εγώ προσωπικά από το δημοτικό συμβούλιο, γιατί πιστεύω ότι με την έννοια της καλής γειτονίας, το γεγονός ότι ανήκουμε στην ίδια επικράτεια, στο οξύ πρόβλημα που περνάμε, μπορούν να μας εξυπηρετήσουν χωρίς κανένα δικό τους κόστος.

Για ποιο λόγο να μη γίνει αυτό ώστε να ανακουφιστούμε και εμείς και η κοινωνία της Λευκάδας να ηρεμήσει;

Ο κύριος Βλάχος ανέφερε οτι η δημοτική αρχή έχει συνάντηση την Πέμπτη με τους  υπουργούς Φάμελλο-Χαρίτση, λέγοντας ότι θα εκθέσουν το πρόβλημα, το οποίο  ήδη γνωρίζουν και θέτουμε το αίτημα μεταφοράς σκουπιδιών στο δήμο Ακτίου-Βόνιτσας.

Σε αυτό το θέμα βάζουμε πλέον συμμέτοχη  και την Πολιτεία.

Παράλληλα μαζί με την εταιρεία που είναι η συμβουλευτική στο θέμα επίλυσης των προβλημάτων, σκεφτόμαστε και άλλες λύσεις του προβλήματος αυτού, πάντα στα πλαίσια μιας διάρκειας τριών χρόνων μέχρι να γίνει το εργοστάσιο και να λυθεί το πρόβλημα δια παντός.

Στο ερώτημα για ποιο λόγο έχουν υπάρξει καθυστερήσεις στη δημιουργία της ΜΟΠΑΚ κι αν είχε προβλεφθεί το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στο τι θα κάναμε τα δέματα του δεματοποιητή, ο κύριος Βλάχος ανέφερε ότι το μεγάλο πρόβλημα που υπήρξε ενδιάμεσα, είναι ότι τον Αύγουστο του 2016, άλλαξε ο νόμος με τον οποίον γίνονται οι δημοπρατήσεις των έργων και αυτό πάγωσε όλες οι δημοπρατήσεις για περίπου ένα χρόνο, μέχρι το Υπουργείο να κατανοήσει τι θέλει να κάνε και οι δικές μας υπηρεσίες να δουν το νόμο και υπήρξε μία καθυστέρηση.

“Εμείς θέλαμε να βγει ένας διαγωνισμός, τέλεια τεύχη δημοπράτησης ώστε να μην έχουμε ενστάσεις.”

Υπήρξε μία καθυστέρηση, ίσως να οφείλεται και σε εμάς, δεν έχω να κρύψω τίποτα, κυρίως όμως στο υπουργείο, λόγω της αλλαγή στο πλαίσιο δημοπρασιών, ωστόσο στην καλύτερη περίπτωση θα κερδίζαμε ένα χρόνο.

” Πάντα θα υπήρχε ένα διάστημα που θα έπρεπε να διαχειριστούμε το πρόβλημα των απορριμμάτων στη Λευκάδα.

Κλείνοντας ο κύριος Βλάχος ανέφερε ότι θα σταματήσει να ασχολείται πλέον με τα κοινά, μετά από 17 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας, με μοναδικό γνώμονα το κοινωνικό σύνολο όπως ανέφερε.

“Πιστεύω ότι νέες δυνάμεις πρέπει να ασχοληθούν με τα κοινά, να καταθέσουν νέες προτάσεις, καθώς αυτό είναι υποχρέωση στην κοινωνία που ζούμε.”

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Σχετικά Άρθρα