Σχολικές μάσκες: σκοπιμότητα ή ανικανότητα;

Θέατρο παραλόγου με την προμήθεια μασκών για τα σχολεία!

Σε μεγάλο πρόβλημα εξελίσσεται η πολύ περίεργη απόφαση της κυβέρνησης, να αναλάβει η ΚΕΔΕ την διαδικασία προμήθειας μασκών για τα σχολεία, ποσού 6.200.000 ευρώ.

Είναι πρωτοφανές, ένα συνδικαλιστικό όργανο της αυτοδιοίκησης να αναλαμβάνει την υλοποίηση ενός διαγωνισμού-μαμούθ, χωρίς να διαθέτει την ανάλογη τεχνογνωσία και τις δυνατότητες γι΄αυτό.

Πολλοί δήμαρχοι και άλλοι αυτοδιοικητικοί δεν βλέπουν να φτάνουν έγκαιρα οι μάσκες στα σχολεία, των οποίων η έναρξη μετατέθηκε για τις 14 Σεπτέμβρη.

Την ώρα που οι συστάσεις των επιδημιολόγων είναι αυστηρές, ο υπουργός εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος, σε αγαστή συνεργασία με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου, δείχνουν πως περί άλλων τυρβάζουν, κάνοντας ότι δεν καταλαβαίνουν το γεγονός ότι το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο της Α’θμιας αυτοδιοίκησης δεν διαθέτει μηχανισμό για κεντρικές προμήθειες.

Έτσι αυτό που τελικά επιλέχθηκε, εγκυμονεί πολλούς κινδύνους τόσο για την έγκαιρη όσο και νόμιμη ολοκλήρωση της διαδικασίας, αφού υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μπλοκαριστεί από αμφισβητήσεις ή ενστάσεις.

Σημειώνουμε ότι ενώ η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε το Σάββατο 22 Αυγούστου αναφέρει ότι ο διαγωνισμός των 6,2 εκατ. ευρώ θα γίνει «με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση», αυτό δεν συνεπάγεται ότι δεν θα υπάρξουν ενστάσεις επί των προσφορών μεταξύ των προμηθευτών.

Εξάλλου, σύμφωνα πάντα με την διαδικασία, το Ελεγκτικό Συνέδριο θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα μήνα για να ελέγξει τις συμβάσεις, οι οποίες ακολούθως θα κατακυρωθούν από την ΚΕΔΕ ενώ η διαδικασία υποβολής προσφορών περιπλέκεται και από όρους της διακήρυξης, όπως π.χ. η δυνατότητα τμηματικής προσφοράς του κάθε προμηθευτή, κλπ.

Και ενώ όλα αυτά προκαλούν ανησυχία και αγωνία σε αυτοδιοικητικούς, γονείς και εκπαιδευτική κοινότητα, ο υπουργός εσωτερικών και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ δέχονται ομαδικά πυρά για την επιεικώς άστοχη επιλογή τους να προχωρήσουν σε κεντρικό μεγάλο διαγωνισμό, λίγες ημέρες προτού ανοίξουν τα σχολεία.

Είναι φανερό πλέον ότι πίσω από την διαδικασία κρύβεται η γύμνια της κυβέρνησης, η οποία δείχνει να αντιμετωπίζει με προχειρότητα και ερασιτεχνισμούς ένα τόσο σημαντικό ζήτημα όσο είναι η προστασία των μαθητών και των εκπαιδευτικών, που σε λίγες μέρες επιστρέφουν στις σχολικές αίθουσες.

Βέβαια δεν είναι λίγοι και αυτοί που ισχυρίζονται ότι υπάρχει σκοπιμότητα στην διαδικασία για την προμήθεια των μασκών. Και δεν είναι καθόλου δύσκολο να το υποψιαστείς όταν έχουν συμβεί τόσα και τόσα με “επιδοτήσεις” και “διευκολύνσεις” δικών τους ανθρώπων!

Τι έπρεπε να γίνει!

Η κυβέρνηση όφειλε να ξεκινήσει την διαγωνιστική διαδικασία πολύ έγκαιρα και μάλιστα μέσω των δήμων, αφού έχει ήδη εκδοθεί η εγκύκλιος για την κατανομή των ποσών και του αριθμού των μασκών ανά δήμο.

Οι δήμοι έχουν την τεχνογνωσία για να τρέξουν γρήγορα τις διαγωνιστικές διαδικασίες για μικρά ποσά. Σε περίπτωση που κάποιος μικρός δήμος δεν ήταν σε θέση να ανταποκριθεί, θα μπορούσε να διενεργήσει τον διαγωνισμό ένας μεγαλύτερος δήμος, στην αρχή της επικουρικότητας.

Εξάλλου αν η διαδικασία γινόταν από τους δήμους, θα μπορούσε να επιτευχθεί στήριξη των βιοτεχνιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση της τοπικής οικονομίας.

Τελικά φαίνεται ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν είχε προγραμματίσει προμήθεια για μάσκες αλλά σύρθηκε την τελευταία στιγμή όταν δήμαρχοι από το χώρο της Αριστεράς σχεδίαζαν και προχωρούσαν την διαδικασία από τους πόρους των δήμων τους. Άλλος ένας λόγος για να είναι έκθετη τόσο η ηγεσία του υπουργείου εσωτερικών, όπως και η ηγεσία της ΚΕΔΕ.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Σχετικά Άρθρα