Αρχαίο Θέατρο Λευκάδας

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Επίσκεψη στο χώρο ανασκαφής του Αρχαίου Θεάτρου Λευκάδας

Το Αρχαίο Θέατρο στη θέση «Κούλμος», όπου συνεχίζονται οι εργασίες αποκάλυψής του, επισκέφτηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Παράταξης «ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ», στα πλαίσια της νέας ανασκαφικής περιόδου και μετά από συνεννόηση με την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας & Λευκάδας.

Από τους υπεύθυνους του έργου (τους οποίους ευχαριστούμε) παρουσιάστηκαν τα πρόσφατα ευρήματα και έγινε ενημέρωση σχετικά με το πλάνο της παρούσας ανασκαφικής περιόδου.

Αξίζει εδώ να αναφέρουμε ότι η συνήθης γραφειοκρατική τακτική και οι χρονοβόρες διαδικασίες του Υπουργείου Πολιτισμού δημιουργούν προβλήματα και πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στο έργο.

Όπως είναι γνωστό ο Δήμος Λευκάδας ασχολήθηκε ουσιαστικά και πολύ έντονα με το θέμα από το 2015 και ύστερα. Η τότε Δημοτική Αρχή και προσωπικά ο πρώην Δήμαρχος Κ. Δρακονταειδής, από την αρχή της θητείας τους, θεώρησαν γεγονός βαρύνουσας σημασίας την αποκάλυψη και στη συνέχεια την ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου Λευκάδας.

Με τη χρηματοδότηση του Δήμου Λευκάδας το 2015 έγιναν δοκιμαστικές τομές από την Εφορεία Αρχαιοτήτων (115 χρόνια μετά την πρώτη έρευνα του αρχαιολόγου Ε. Κrüger, συνεργάτη του W. Dörpfeld) ενώ στη συνέχεια ο Δήμος διέθεσε 100.000 ευρώ από ίδιους πόρους για το έργο της ανασκαφής. Επίσης 100.000 ευρώ διατέθηκαν από την Περιφέρεια με χρηματοδότησή της, μέσω ΠΔΕ, από την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος ο Δήμος Λευκάδας ανέλαβε και την εξαγορά των ιδιοκτησιών προκειμένου να μην υπάρξουν οι χρονοβόρες διαδικασίες των απαλλοτριώσεων.

Εμείς θεωρούσαμε και εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι πρόκειται για ένα εύρημα ιδιαίτερης ιστορικής και αρχαιολογικής σημασίας, το οποίο μπορεί να αλλάξει τη φυσιογνωμία του τόπου μας και έτσι το αντιμετωπίσαμε.

Είμαστε σίγουροι ότι μπορεί να ενισχύσει το αρχαιολογικό προφίλ της Λευκάδας και να προσδώσει αίγλη στους υπάρχοντες αρχαιολογικούς θησαυρούς μας με ότι αυτό συνεπάγεται και για τον τουρισμό.

Γι’ αυτό επιβάλλεται Δήμος και Περιφέρεια όχι μόνο να εξακολουθήσουν να δίνουν τη σημασία και την προτεραιότητα που επιβάλλεται αλλά και να εντείνουν τις προσπάθειές τους ώστε να υπάρξει συνέχεια στην ανάδειξη αυτού του πολύ σημαντικού ευρήματος, ιδιαίτερα χαρακτηριστικού της τοπικής ιστορίας μας. Ενός μεγάλου αρχαίου θεάτρου, μοναδικού στα Ιόνια Νησιά!

Λευκάδα, 6/7/2020

Από την Δημοτική Κίνηση «ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ»

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Σχετικά Άρθρα