Ο Ποιητής μας έφυγε σαν σήμερα!

Σας σήμερα, 19 Ιουνίου 1951, σβήνει στην Αθήνα ο Άγγελος Σικελιανός, ένας από τους κορυφαίους οραματιστές δημιουργούς, όχι μόνον της Ελλάδας, μα του κόσμου όλου.

Τρεις φορές υποψήφιος για Νόμπελ, τρεις φορές θύμα (μαζί του και η Πατρίδα μας) των μετεμφυλιοπολεμικών – αντιδραστικών σκοπιμοτήτων.

Σήμερα είναι πάλι “μαζί” μας στον τόπο που τον γέννησε!

Ο Ποιητής μας από τον Οκτώβριο του 2017 γύρισε σπίτι του, εδώ στη Λευκάδα, στο Μουσείο Άγγελου Σικελιανού.

Ένα Μουσείο που διαφυλάσσει, ερμηνεύει και παρουσιάζει την πνευματική δημιουργία, η οποία χαρακτηρίζει την προσωπικότητα του οικουμενικού Ποιητή μας. Σημείο αναφοράς του Μουσείου είναι το δίπατο σπίτι που γεννήθηκε και έζησε τα παιδικά του χρόνια στη Λευκάδα, όπου έγινε δυνατό να αναπτυχθεί το όραμα και η πράξη του Ποιητή, αλλά και ο ίδιος ο άνθρωπος Σικελιανός. Μέσα από την έκθεση του Μουσείου, που είναι σχεδιασμένη με τις πιο σύγχρονες αρχιτεκτονικές και μουσειολογικές αντιλήψεις και προδιαγραφές επιχειρεί να παρουσιάσει:

  • Τον πυρήνα του συνολικού έργου του Σικελιανού και να ερμηνεύσει την τοποθέτησή του ως εθνικού ποιητή
  • Τις καταβολές του λογοτεχνικού του έργου (οικογενειακές, τοπικές, εθνικές και διεθνείς)
  • Τη σύνδεση του συνολικού ποιητικού έργου του με τις πράξεις του (Δελφικές Εορτές) και τη στάση του ως πολιτικού όντος και διανοουμένου
  • Την παρουσίαση του ανθρώπου-Σικελιανού και τη σχέση του με την Εύα και την Άννα, αλλά και την ελληνική και διεθνή πραγματικότητα.

Είμαστε πολύ περήφανοι που ως Δημοτική Αρχή συμβάλλαμε καταλυτικά στην ολοκλήρωση του σημαντικού αυτού έργου για τη Λευκάδα. Ξεπερνώντας πολλές δυσκολίες και προβλήματα που το είχαν τελματώσει, σε συννενόηση και με την αμμέριστη υποστήριξη της Εθνικής Τράπεζας αλλά και των στελεχών της, το παραδώσαμε τον Οκτώβριο 2017 ολοκληρωμένο μαζί με το παρακείμενο Κηποθέατρο, που φέρει κι αυτό το όνομα του Ποιητή μας.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Σχετικά Άρθρα