Γιώργος Φίλιππας στον Prisma 91,6: ” Για το αδιέξοδο στο Κτήμα “Πασσά”υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες από μεριάς κάποιων υπαλλήλων που δεν ξέρω τι εξυπηρετούν”

Στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6 μίλησε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Φίλιππας ο οποίος αναφέρθηκε στην εμπλοκή που έχει προκύψει στο Κτήμα Πασσά και την προσπάθεια διεκδίκησης που κάνει η δημοτική αρχή.

Ο κύριος Φίλιππας έκανε μια ιστορική αναδρομή από την αρχική απαλλοτρίωση των εκκλησιαστικών κτημάτων και το μοίρασμα τους σε όσους είχαν αναλάβει να καλλιεργούν κάποια κτήρια από τις Μονές.

“Την διαχείριση έκανε ένα συμβούλιο το οποίο αποτελείται από ακτήμονες, αλλά τα διοικητικά τα κάνουν μηχανικοί.

Η διανομή γίνεται, αλλά παραμένουν αδιάθετα κάποια τμήματα για να παραμένουν τα ζώα όταν καλλιεργούν όπως το κομμάτι της κοινότητας Πλατυστόμων και κάτι άλλα κομμάτια τα οποία στην πορεία εξαφανίστηκαν.

Ένα κομμάτι ήταν και το κτήμα Πασσά, το οποίο μετετράπη σε αγροκήπιο και δόθηκε στο ελαιοκομικό Λευκάδας για να ιδρυθεί Ελαιοκομικός σταθμός.

Η χρήση αυτή δόθηκε από τον συνεταιρισμό ακτημόνων με τον όρο ότι όταν το Γεωργικό σχολείο ολοκληρωθεί να γυρίσει στους ακτήμονες, μιλώντας για την εποχή του 1939, καθώς υπάρχει έγγραφο από την Γεωργική υπηρεσία του Νομού Πρεβέζης, που ουσιαστικά δείχνει ότι με κάποιο τρόπο πέρασε στο δημόσιο.”

“Η κοινότητα Πλατυστόμων κατά καιρούς ζητούσε να το αξιοποιήσει και ερχόμαστε στο 1990 που με συγκεκριμένες αποφάσεις παραχώρησε τις εκτάσεις για αξιοποίηση και το 1994 περίπου η συμφωνία με το Υπουργείο Εσωτερικών για να γίνουν κατασκηνώσεις του υπουργείου.

Η σύμβαση αυτή τελείωσε το 2010 και ο δήμος επανήλθε με νέο αίτημα 4-3-2011 ζητόντας  να συνεχίσει η χρήση από τον δήμο, ωστόσο για λόγους που δεν έχει να κάνει με τον δήμο  δεν ευοδώθηκε.

Ο δήμος Λευκάδας επανήλθε το 2015 με επιστολή του κυρίου Δρακονταειδή και σαν συνέχεια της προηγούμενης δημοτικής αρχής, ήρθαν σε επαφή με τον κύριο Αποστόλου ο οποίος εξέφρασε την πρόθεση να το δώσει στον δήμο, όπως έγιναν και σε αλλα κομμάτια στην Ελλάδα, με το σκεπτικό ότι σαν υπουργείο δεν μπορεί να κάνει κάτι, αυτά θα καταπατηθούν και καλύτερα να τα εκμεταλλευτούν οι τοπικές κοινωνίες.

Το θέμα συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο το 2016 και ξεκίνησαν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και οι γνωματεύσεις, μια χρονοβόρα διαδικασία.

Το θέμα είχε κολλήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα στην περιφέρεια, καθώς δεν υπήρχε υπάλληλος, καταλήγοντας  ότι λόγω  αγκυλώσεων παρέμενε κολλημένο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

“Το υπουργείο καθόρισε τις χρήσεις γης για της οποίες μπορεί να παραχωρηθεί οι οποίοι είναι για κοινωνικούς σκοπούς και δεν τις επέλεξε ο δήμος.

Όσον αφορά την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης είχαμε την πολιτική βούληση από τον Υπουργό κ. Αποστόλου, λέγοντας ότι δεν γνωρίζει η καινούρια ηγεσία του υπουργείου τι θα πράξει και κάτω από τις τρέχουσες εξελίξεις, ελπίζοντας να έχει την ίδια βούληση.”

Από την στιγμή που είναι στο Υπουργείο Οικονομικών είναι αναμενόμενο να ενταχθεί στην ΕΤΑΔ, είπε ο κύριος Φίλιππας.

Όσον αφορά την έκταση έχει δημιουργηθεί ένα μπάχαλο από τον αρμόδιο υπάλληλο της Περιφέρειας που δεν εκτίμησε κατάλληλα την κατάσταση.

“Έχουμε ένα κτήμα το οποίο ανήκει στο δημόσιο και δηλώνει στο Κτηματολόγιο η διεύθυνση Γεωργίας Λευκάδας με συνολική έκταση 20.759 μέτρα.

Υπάρχει ενημερωτικό σημείωμα που έχει στείλει ο αιρετός Νομάρχης κ. Μαργέλης  με ημερομηνία 1990  και ήταν απόφαση της κυρίας Γιάπρου, υπάρχει  και το  2002 η απόφαση Σπύρου ότι η έκταση είναι  11.870 και 4.270 επάνω από τον δρόμο τα δυο κομμάτια.

Αυτά σε σχέση με το Κτηματολόγιο έχουν μια απόκλιση που είναι γύρω στο ένα στρέμμα και αυτή  μπορεί να οφείλεται στην διαπλάτυνση του δρόμου, στην τοποθέτηση της γραμμής απαλλοτρίωσής του Επαρχιακού δρόμου και αφετέρου στον καινούριο δρόμο που άνοιξε επί προεδρίας Πραξιτέλη Σούνδια, με Νομάρχη τον κύριο Λάζαρη και λείπει η σκαλίτσα που είναι μπροστά από το γήπεδο. Εδώ δεν έχουμε την απόκλιση που επικαλούνται των επτά στρεμμάτων.

“Από το κτηματολόγιο μας λένε ότι όλη η έκταση των τριών κομματιών είναι 20.759 μέτρα, εμείς κάναμε αποτύπωση και το βρήκε 21.253, βάζοντας μέσα τον Αιγιαλό και την ζώνη απαλλοτρίωσης και αυτή η έκταση είναι η ίδια την οποία έχει ένα παλιό τοπογραφικό το 2000 επί Δήμου Ελλομμένου και το έκανε ο κύριος Κανετάκης που το είχε ζητήσει να μελετήσει το κτήμα.

Σε αυτές τις καταγραφές εμείς βγαίνουμε παραπάνω πενήντα μέτρα από το Κτηματολόγιο.

Η περιφέρεια κάνει λόγο για μια απόκλιση επτά στρεμμάτων, λέγοντας ότι αυτό οφείλει η Περιφέρεια να το εντοπίσει που είναι, διότι είναι  δρόμος που πάει στην Νικιάνα και αυτός που περνάει από το Περιγιάλι είναι ο παλιός ενετικός που προϋπήρχε. Πρέπει να εντοπίσουν που είναι τα επτά στρέμματα,  λέγοντας ότι το ζητούν  από τον Γενάρη να το πράξουν.

Επίσης επειδή ακούστηκε από τον κύριο Γληγόρη ότι βάζοντας χρήση γης αναγνωρίζουμε τους καταπατητές, ανέφερε ότι  ο ιδιοκτήτης αυτή την στιγμή φέρεται το δημόσιο, δέκα χρόνια που έχουμε κτηματολόγιο γιατί δεν έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες για να διορθωθεί το Κτηματολόγιο, καθώς ο δήμος δεν μπορεί και όταν χρειάστηκε το δικαστήριο είπε ότι δεν έχει έννομο συμφέρον.

Δεν μπορεί να μεταφέρονται τεχνηέντως από κάποιους και να διακινείται ότι ο δήμος ζητάει δώδεκα στρέμματα και μάλιστα αυτοί που το διακινούν είναι και δημοσιογράφοι,  λέγοντας ότι μπορεί να κάνουν μια έρευνα να δουν από τα χαρτιά τι ζητάμε, ωστόσο είμαστε σε προεκλογική περίοδο και ο καθένας θέλει μαζέψει ψήφους.

Όσον αφορά την μεταβίβαση στο υπερταμείο, είπε ότι δεν θα είχαμε πρόβλημα αν είχαν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες στο διάστημα που το τρέχαμε, καθώς θα είμαστε ένα σκαλί επάνω από το πρόβλημα.

Από την στιγμή που έχει καταγραφεί ότι περνάει στο υπερ ταμείο υπάρχει πρόβλημα, καθώς θα πρέπει να συμφωνήσει η επιτροπή διαχείρισης όσον αφορά την μεταβίβαση στον δήμο.

Αυτή η επιτροπή είναι πενταμελής τρεις Έλληνες δύο από έξω και πρέπει να συμφωνήσουν οι τέσσερις.

Δημιουργείται ένα πρόβλημα το οποίο ελπίζουμε να ξεπεράσουμε, διατηρούμε ελπίδες καθώς ο υπουργός Τσακαλώτος έχει κάνει απόφαση η οποία λέει ότι κάθε ένα που μπαίνουν στον κατάλογο θα εξετάζεται αναλυτικά.

Ο κύριος Φίλιππας κατέληξε ότι για το αδιέξοδο υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες από μεριάς κάποιων υπαλλήλων που δεν ξέρω τι εξυπηρετούσαν.

 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Σχετικά Άρθρα