Δρακονταειδής: Να υπερασπιστούμε τους κόπους 10ετίας στην υγεία-Στελέχωση της ΜΕΘ!

Κ. Δρακονταειδής στον Prisma 91,6: “Πρέπει να υπερασπιστούμε τους κόπους μιας δεκαετίας να έχουμε ένα σύγχρονο νοσοκομείο. Πρέπει να στελεχωθεί και η ΜΕΘ..”

Την τοπική επικαιρότητα σχολίασε στο απογευματινό μαγκαζίνο ο πρώην Δήμαρχος Λευκάδας, επικεφαλής της Παράταξης “Όλοι για τη Λευκάδα” Κ. Δρακονταειδής.

Αναφορικά με το κρούσμα κορονοϊού στην Λευκάδα, είπε ότι “είναι προφανές με βάση τα όσα έλεγαν και επιστήμονος ότι το κρούσμα θα έφτανε και στη Λευκάδα, οπότε από την άποψη αυτή δεν εκπλήσσομαι, καθώς είναι μία “φυσιολογική” εξέλιξη, με βάση όσα συμβαίνουν και στον υπόλοιπο κόσμο.

Αναφορικά με τα μέτρα τα οποία έχει πάρει τόσο η κυβέρνηση, όσο και ο Δήμος Λευκάδας,  σχολίασε :

“Σε ότι  αφορά τη λήψη μέτρων που έχουν να κάνουν με τη μη περαιτέρω μετάδοση του ιού, τα μέτρα είναι θετικά από τη μεριά της Κυβέρνησης, με την έννοια ότι τα πήρε έγκαιρα.

Αυτή όμως είναι η μία πλευρά, διότι υπάρχει και δεύτερη και νομίζω ότι μέσα από όλη αυτή την ιστορία πρέπει να βγουν και ορισμένα διδάγματα και να πάρουμε ορισμένα μαθήματα.

Το γεγονός ότι μέχρι τώρα η αντιμετώπιση της Δημόσιας Υγείας γινόταν με έναν ιδεοληπτικό τρόπο από την πλευρά της κυβέρνησης είναι μία πραγματικότητα, όχι επειδή το λέω εγώ αλλά επειδή μιλούν τα ίδια τα γεγονότα. Το μάθημα το οποίο πρέπει να πάρουμε όλοι μας και η κυβέρνηση,  είναι ότι πρέπει να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα υγείας, γιατί βεβαίως και ο ιδιωτικός τομέας παίζει το ρόλο του στο θέμα της υγείας, όμως θα πρέπει να είναι δευτερεύον ζήτημα και η ιδεοληψία της Κυβέρνησης έγκειται στο γεγονός ότι σε αυτούς τους ρόλους ήθελε να αλλάξει σειρά, δηλαδή να βάλει πρώτη την ιδιωτική υγεία και να έχει ένα δευτερεύοντα ρόλο ο δημόσιος χαρακτήρας της.

Αυτό το μάθημα θα πρέπει να το πάρει όχι μόνο η κυβέρνηση, αλλά όλοι μας γιατί βλέπουμε ότι σε κρίσιμες συνθήκες κανένα ιδιωτικό σύστημα υγείας δεν μπορεί να σηκώσει όλο το βάρος, αυτό το βλέπουμε σε όλες τις χώρες αλλά και σε όλη την Ελλάδα.

Αναφορικά με τα μέτρα που έλαβε ο Δήμος Λευκάδας, είπε ότι είναι προφανές ότι έγιναν κάποια σημαντικά πράγματα που και εμείς τα κάναμε, αυτονόητο από την πλευρά του δήμου, θα έλεγα όμως ότι παρότι δεν είναι η στιγμή κατάλληλη λόγω των συνθηκών, θα μπορούσαν να ληφθούν κάποιες επιπλέον πρωτοβουλίες.

Μπορεί για παράδειγμα ναι είχαμε μία τηλεφωνική επικοινωνία με τον Δήμαρχο και με δική μου και με δική του πρωτοβουλία, υποθέτω και στο επίπεδο των υπολοίπων επικεφαλής, όμως θα έκρινα εξαιρετικά σκόπιμο και επωφελές, όχι γιατί είμαστε ειδικοί ή να κάνουμε τους έξυπνους, αλλά θα χρειαζόταν να γινόταν μία συζήτηση τουλάχιστον των επικεφαλής των Παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου, στην αρχή αλλά και τώρα αναφορικά με την λήψη μέτρων.

Θα είχε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς ο Δήμος Λευκάδας θα μπορούσε να προτείνει την ετοιμασία ενός άλλου χώρου, γιατί θα πρέπει να ετοιμαζόμαστε για το χειρότερο, πιέζοντας με το θεσμικό του ρόλο την Πολιτεία, για τη δημιουργία ενός άλλου χώρου αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν όπως όλοι του ευχόμαστε.

Υπάρχουν ιδέες και σκέψεις που επαναλαμβάνω χωρίς καμία διάθεση να κάνουμε τους έξυπνους, σε συνεννόηση πάντα με την πολιτεία να μπορούμε να έχουμε μία καλύτερη προετοιμασία. Σε πρώτο χρόνο ο Δήμος Λευκάδας έκανε τα αυτονόητα και επειδή μπαίνει και ένα ζήτημα με τη γέφυρα, δεν μπορούμε να έχουμε την αυταπάτη ότι θα μπορούσαμε να ζήσουμε σε μία γυάλα.

Βεβαίως θα μπορούσε η γέφυρα να είχε κλείσει και κάποιες μέρες νωρίτερα, δεν διαφωνώ σε αυτό, δεν μας διασφαλίζει κάνεις όμως ότι ακόμα και σε επίπεδο τροφοδοσίας των καταστημάτων δεν θα μπορούσε να υπάρξει μετάδοση του ιού και με αυτό τον τρόπου. Σωστά πάρθηκε η απόφαση να ελέγχεται η είσοδος και η έξοδος στη Λευκάδα, να περιοριστούν οι μετακινήσεις στις απαραιτήτως αναγκαίες και αυτό είναι ένα άλλο μέτρο το οποίο μαζί με τα άλλα που παίρνει η πολιτεία και ο δήμος μπορεί να συμβάλλει στον περιορισμό της εξέλιξης αυτής της επιδημίας.”

Μάλιστα  υπενθύμισε ότι πριν λίγες μέρες πολλοί έμπαιναν στην Λευκάδα από τη θάλασσα και εδώ σημείωσε  ότι υπήρξε καθυστέρηση και μάλιστα σοβαρή, καθώς τουλάχιστον μία εβδομάδα οι 10 μέρες από τότε που ανακοινώθηκε να ανακοινωθεί ο αποκλεισμός από τους θαλάσσιους δρόμους.

“Μην ξεχνάμε ότι η Λευκάδα είναι νησί αλλά μέσω της γέφυρας έχει την ιδιαιτερότητα της, άρα όλη αυτή η διαχείριση θέλει προσοχή, σκέψη και κάποια μέτρα που παίρνονται ως πακέτο να αφορούν και τη Λευκάδα.”

Αναφορικά με το Νοσοκομείο Λευκάδας και τη μονάδα εντατικής θεραπείας έκανε μία χρονική μεταφορά, λέγοντας ότι θα πρέπει να πάμε μερικές μέρες πριν ξεκινήσει η ιστορία με τον κορονοϊό.

Ας υποθέσουμε ότι είμαστε περίπου ενάμιση μήνα πίσω και θέλω να ρωτήσω η προκήρυξη των 6 θέσεων γιατί καθυστέρησε τόσο πολύ από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας και αφορούσε τη στελέχωση του νοσοκομείου ανεξάρτητα από την επιδημία, αλλά για την εξυπηρέτηση της καθημερινότητας μας;

Επίσης σέβομαι την άποψη που λέει ότι πρέπει να υπάρχουν νοσοκομεία αναφοράς, έχει επιχειρήματα αυτή η άποψη, ωστόσο με βάση το σχόλιο που έγραψα ότι είναι μία ευκαιρία να στελεχωθεί το Νοσοκομείο, αυτή τη στιγμή, καθώς η πολιτεία ανακοινώνει προσλήψεις. Γιατί λοιπόν όχι μόνο δεν στελεχώνεται η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας της Λευκάδας, αλλά αποψιλώνεται και από τον εξοπλισμό της;

Εγώ δεν πιστεύω ότι η Λευκάδα είναι το κέντρο του κόσμου, ποτέ δεν είχα αυτή την άποψη, όμως πρέπει να υπερασπιστούμε το αυτονόητο, το οποίο είναι ότι μετά από κόπους μιας ολόκληρης και παραπάνω δεκαετίας έχουμε ένα καινούργιο νοσοκομείο. Είχαμε μία καλύτερη κατάσταση στη χώρα, αναφορικά με τα μνημόνια και όλο αυτό το δράμα που πέρασε η κοινωνία και ανοίγεται μία ευκαιρία όλο αυτό το σύστημα να ισορροπήσει.

Tο λέω με πολύ μεγάλη σαφήνεια πώς ήταν επιλογή της σημερινής Κυβέρνησης, μέχρι να ξεσπάσει το ζήτημα της επιθυμίας, η μη ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και αυτό φαίνεται από τις δηλώσεις όλων των αρμοδίων παραγόντων της ΝΔ. Και δεν το κρατούσαν καθόλου κρυφό!

Τώρα όμως δοκιμάζεται στο σύστημα υγείας και επαναλαμβάνω πως τώρα είναι μία μεγάλη ευκαιρία να στελεχωθεί το νοσοκομείο Λευκάδας και από προσωπικό και από μία άλλη σειρά πραγμάτων που είχε ανάγκη και να είμαστε προετοιμασμένοι, σε περίπτωση που η κατάσταση με τον ιό δεν εξελιχθεί καλά.”

Μην γελιόμαστε καθώς όσο κι αν προσπαθεί η μεγάλη πλειοψηφία των μέσων μαζικής ενημέρωσης να την κρύψει και ενώ η χώρα μας δεν είναι ακόμα σε μία μεγάλη έξαρση η κατάστασή των νοσοκομείων είναι πάρα πολύ δύσκολη, τα νοσοκομεία αναφοράς υποφέρουν, ανεξάρτητα αν οι τοποθετήσεις της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών αποκρύπτονται συστηματικά και έντεχνα από τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης.

Επομένως όταν ακόμα δεν έχουμε έξαρση και βρισκόμαστε σε τόσο μεγάλη δυσκολία, εμείς τοπικά δεν πρέπει να προετοιμαστούμε και να διεκδικήσουμε το καλύτερο;

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του βουλευτή Λευκάδας Θανάση Καββαδά για άμεσες προσλήψεις στο Νοσοκομείο Λευκάδας, ανέφερε πως είναι της άποψης πως ποτέ δεν είναι αργά, προφανώς καθυστερήσεις μπορεί να υπάρχουν, όμως αν κάποιος καταλαβαίνει ότι κάτι δεν πάει μπορεί και μέσα από αυτή την ιστορία να βγει κερδισμένη και η κοινωνία.

“.Ωστόσο πριν λίγο σας είπα πώς αυτές οι προσλήψεις για το Νοσοκομείο Λευκάδας πριν την την επιδημία είχαν δρομολογηθεί, η προκήρυξη ήταν έτοιμη, ωστόσο δεν έγιναν! Καλά κάνουμε ωστόσο και τις κάνουμε τώρα με τον κορονοϊό, επαναλαμβάνω όμως για άλλη μία φορά χωρίς την έννοια της τοπικιστικής αντίληψης, να στελεχωθεί γιατί έχουμε ένα από τα πιο σύγχρονα νοσοκομεία στην χώρα.

Ας ξεκινήσει η κυβέρνηση να κάνει προσλήψεις εδώ και τώρα, να καλύψει αρχικά τις ανάγκες στα νοσοκομεία αναφοράς, όμως έχουμε βαρεθεί από τον Ιούλιο και μετά να ακούμε δηλώσεις του κ. Βουλευτή να ακούμε ότι έρχονται γιατροί, οι οποίοι από 38 τον Ιούνιο βρέθηκαν να είναι κάτω από 30, στις φυσιολογικές συνθήκες.

Αυτή είναι η ανησυχία μου, χωρίς καμία διάθεση αυτή τη στιγμή αντιπολιτευτικής τακτικής, καθώς αυτά θα τα δούμε μετά την επιδημία, τώρα υπάρχει ανάγκη στελεχών των νοσοκομείων της χώρας, αλλά και της Λευκάδας και ιδιαίτερα της ΜΕΘ.”

Κάνοντας μία εκτίμηση των οικονομικών επιπτώσεων που θα αφήσει η πανδημία, είπε ότι διαβάζοντας τις εκτιμήσεις πολλών οργανισμών οι πιο ήπιες εκτιμήσεις, κάνουν λόγο για μία ύφεση στο -5%.  “Αυτό αν  πάμε να το αναγάγουμε στην περίπτωση της Ευρώπης αλλά και της Ελλάδας, η αίσθησή μου και με την μικρή γνώση που έχω στα οικονομικά λόγω και επαγγέλματος είναι ότι η κρίση θα είναι εξίσου σοβαρή με την κρίση που είχαμε υποστεί με την κρίση χρέους.

Αν αυτό τώρα το φέρουμε στο επίπεδο της Λευκάδας, καθώς είμαστε ένας τόπος που μόνο από τον τουρισμό μπορεί να ζήσει και δυστυχώς από τίποτε άλλο, οι συνέπειες θα είναι πάρα πολύ σοβαρές, μακάρι να βγω ψεύτης, αλλά το φετινό καλοκαίρι έχει τελειώσει, γιατί ακόμα και αν με τις καλύτερες προβλέψεις ομαλοποιηθεί η κατάσταση τον Μάιο, δεν νομίζω ότι η ψυχολογία του κόσμου τόσο σε Ευρωπαϊκό, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο θα είναι τέτοια για να τρέξει στις παραλίες, καθώς η ύφεση θα χτυπήσει και αυτές τις χώρες.

Μάλιστα σήμερα ανακοινώθηκε ότι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα θα παίρνουν το 50% το μισθού τους με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου για τους επόμενους 6 μήνες. Πραγματικά αυτό είναι μέτρο στήριξης όχι για να πάει διακοπές ο εργαζόμενος, αλλά για να σταθεί στα πόδια του και να μπορέσει να πληρώσει τους λογαριασμούς του;

Εδώ μπαίνει ένα ζήτημα, καθώς δεν υποτιμώ κανένα μέτρο πού πήρε το οικονομικό επιτελείο, όλα έχουν τη σημασία τους, πρέπει όμως να τα βάζουμε στη ζυγαριά και να βλέπουμε τη βαρύτητα τους.

Δεν μπορεί η χώρα μας από τη στιγμή που ξεφύγαμε από το ζήτημα των πλεονασμάτων, να μην παίρνει μέτρα που θα στηρίξουν πολύ πιο σοβαρά τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη Λευκάδα, σε πολλές περιπτώσεις, λειτουργούσαν οριακά στις καλές συνθήκες. Αντιλαμβάνεστε πώς μπορεί να αντέξουν και να τα βγάλουν πέρα αν δεν ενισχυθούν; Απαιτούνται μέτρα που δεν πρέπει να καθυστερήσουν. Το ζήτημα είναι σε ποια κατεύθυνση θα πάνε και ποια ποσά θα διατεθούν. Γιατί αν δεν στηριχθούν τώρα, θα πάμε σε μία κατάρρευση που ενδεχομένως να μας φαίνονται “όμορφες” οι στιγμές που περάσαμε στα μνημόνια. Μπορεί αυτή αναφορά να ακούγεται ενδεχομένως βαρύγδουπη, όμως η άποψή μου είναι πως αν η ιστορία με την επιδημία κρατήσει μερικούς μήνες και δεν ενισχυθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι με πιο έντονο τρόπο, θα έχουμε πολύ σοβαρά προβλήματα τα οποία απεύχομαι, Ωστόσο μπορεί να τα υποστούμε, αν δεν ανακοινωθούν όλα τα απαραίτητα κοινωνικά και όχι μόνο μέτρα που απαιτούνται.”

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Σχετικά Άρθρα