“Εμείς κατακτούμε να δημιουργηθεί πανεπιστημιακό τμήμα στην Λευκάδα, παράρτημα του ερευνητικού Ινστιτούτου ιστορίας και αυτό στη Βουλή δεν ψηφίζεται από τον Βουλευτή Λευκάδας”

Εφ όλης της ύλης συνέντευξη, παραχώρησε στον Prisma 91,6, ο δήμαρχος Λευκάδας Κωνσταντίνος Δρακονταειδής.
ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Σχολιάζοντας θέματα πυροπροστασίας του νησιού, είπε ότι αν θέλουμε πάνω από όλα να πούμε την αλήθεια στον εαυτό μας και κατ επέκταση στην κοινωνία και στους πολίτες, πρέπει να πούμε ότι ως χώρα και χωρίς διάθεση να υποτιμήσω τις όποιες προσπάθειες έγιναν διαχρονικά, φαίνεται ότι έχουμε πρόβλημα.Επομένως εφόσον ως χώρα έχουμε πρόβλημα, ήταν παράλογο να πούμε ότι ως Λευκάδα ή οποιοδήποτε άλλο μέρος της Ελλάδος έχουμε λύσει αυτά τα προβλήματα.

“Το μεγάλο πρόβλημα ωστόσο, είναι ότι ζούμε σε μία κοινωνία  που αυτό που κυριαρχούσε, είναι πως θα βολέψει ο ένας τον άλλον.
Η πολιτεία με διάφορους νόμους τους οποίους έβγαζε, τις αυθαιρεσίες των πολιτών,  είτε τις νομιμοποιούσε είτε έκανε ότι δεν τις βλέπει, λέγοντας ότι αυτό το πανηγύρι πρέπει να τελειώσει, διαφορετικά θα τελειώσουμε ως χώρα.

Σε αυτό το ζήτημα πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένος σχεδιασμός, αποφασιστικότητα, πολιτική βούληση και ενίσχυση των δήμων για να υλοποιήσουν όσα πρέπει.Στο ερώτημα αν μετά την καταστροφική φωτιά στο ιστορικό κέντρο της Λευκάδας πριν 2 χρόνια πήραμε κάποιο μάθημα και εφαρμόζουμε αυτά τα οποία προβλέπεται, ο κύριος Δρακονταειδής, ανέφερε ότι ο δήμος έχει ευθύνη, με το δίκτυο των κρουνών που υπάρχουν να παρέχουν σε περίπτωση ανάγκης στην Πυροσβεστική Υπηρεσία τα απαραίτητα  να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Ωστόσο ένα δεύτερο κομμάτι έχει να κάνει με την συμπεριφορά των πολιτών, καθώς από την μεριά δημοτικής Αστυνομίας, έχουν σπάσει όλα τα κοντέρ σε ότι αφορά το ζήτημα του να μην αφήνουμε παρκαρισμένο αυτοκίνητο, λέγοντας ότι αν δείτε τα επίσημα στοιχεία μιλάμε για χιλιάδες κλήσεις που κόβονται ετησίως.

“Επομένως από τη μεριά μας χωρίς να είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι,  θα πρέπει ο πολίτης να καταλάβει ότι δεν μπορεί να έχει το αυτοκίνητο έξω από το σπίτι του μέσα στο στενό που αν χτύπα ξύλο συμβεί κάτι δεν θα μπορέσει να περάσει η πυροσβεστική.

Όσο κι αν τον γράψεις αυτό τον πολίτη, πληρώνει το πρόστιμο του θα πρέπει να καταλάβει ότι με αυτό τον τρόπο είναι σαν να βάζει νάρκη στο σπίτι του.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Αναφερόμενος στην εκμίσθωση των παραλιών με αφορμή την διαμαρτυρία για την παραλία Μύλος, ο δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι την ιδιοκτησία αυτών των χωρών την έχει η Κτηματική υπηρεσία, δηλαδή το δημόσιο.

“Η Κτηματική υπηρεσία κάθε χρόνο και μάλιστα για πρώτη φορά το έκανε για ορίζοντα τριετίας, παραχωρεί τον αιγιαλό και την παραλία στους δήμους να μπορούν οι ίδιοι να τον μισθώσουν.

Αυτό κάθε χρόνο γίνεται μέχρι τις 31 Μαρτίου. Δηλαδή ο δήμος επιλέγει με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου τις παραλίες που θα μισθωθούν και κάνουν είτε διαγωνιστική διαδικασία όπου απαιτείται, είτε λόγω ομοιότητας παραχώρηση.

Ωστόσο σε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι αυτών των εκτάσεων οι συμπολίτες μας δεν συμμετέχουν, γιατί αυτή η διαγωνιστική διαδικασία ολοκληρώνεται μέχρι 31 Μαρτίου και στη συνέχεια την κάνει Κτηματική.

Έπειτα από την 1η Απριλίου κάνουμε αυτή τη διαδικασία την κάνουν μέσω της κτηματικής υπηρεσίας.

Το συνηθισμένο φαινόμενο τόσο στη Λευκάδα όσο και σε πολλά μέρη της χώρας είναι ότι ενώ μισθώνεται ένα κομμάτι 200 τετραγωνικών αναπτύσσονται ξαπλώστρες σε 400 τετραγωνικά.

Μάλιστα υπάρχουν και ακραία παραδείγματα όπως προχθές στο Πόρτο Κατσίκι,  που ενώ υπάρχει μία μίσθωση ενός χώρου 150 τετραγωνικών, είχε πιαστεί όλη η παραλία.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση ο δήμος  έχει τη δυνατότητα να παρέμβει, ύστερα από εντολή της κτηματικής υπηρεσίας, καθώς και η ίδια δεν έχει τα μέσα και ζητάει από τον οποιοδήποτε Δήμο να παρέμβει.

Για την παραλία Πόρτο Κατσίκι δήμος Λευκάδας οργάνωσε επιχείρηση, ώστε να μαζευτούν οι ομπρέλες.

Ωστόσο ο Δήμος Λευκάδας έπρεπε να διασφαλίσει ότι υπάρχει προσωπικό για να μπορεί να τις κουβαλάει, να υπάρχουν σε μία δύσβατη περιοχή όπως το Πόρτο Κατσίκι με πολλά σκαλοπάτια στην παραλία, ταυτόχρονα ήταν εκεί η Δημοτική Αστυνομία, η ελληνική αστυνομία, καθώς και προϊστάμενοι οι εργαζόμενοι του Δήμου.

Ωστόσο αυτοί οι εργαζόμενοι που κλήθηκαν να κάνουν τη συγκεκριμένη δουλειά, τους πήραμε από τους καθαρισμούς οι οποίοι σταμάτησαν.

Για παράδειγμα αν θέλαμε να καθαρίσουμε το γκαζόν μιας Πλατείας δεν το κάναμε και του στείλαμε αυτή τη δουλειά, λέγοντας ότι αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο από την άποψη έλλειψης προσωπικού.

Ο δήμος έδρασε πάραυτα, μαζεύτηκαν 130 ξαπλώστρες και περίπου 40 με 50 ομπρέλες, οι οποίες φορτώθηκαν και πήγαν σε συγκεκριμένο μέρος, ωστόσο η όλη διαδικασία δεν ήταν τόσο ομαλή, καθώς παρουσιάστηκε η μαγκιά το συγκεκριμένο άτομο που είχε το χώρο, με αποτέλεσμα λόγω μικρής παρουσίας της Ελληνικής Αστυνομίας να ενισχυθεί ύστερα από δική του παρέμβαση.

Μάλιστα στη συγκεκριμένη περίπτωση όπως ανέφερε ο κυρίως Δρακονταειδής ανακλήθηκε η άδεια μετά την επιχείρηση.

Όσον αφορά την παραλία Μύλος, δήμαρχος υπογράμμισε την αναγκαιότητα των κινημάτων που έχουν δημιουργηθεί, για την μη εμπορευματοποίηση των πάντων, λέγοντας ότι πρέπει να συνεχίσουν να υπάρχουν και να αναπτύσσονται, ανεξάρτητα αν μερικές φορές υπάρχουν αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα, υποκρύπτεται και οτιδήποτε άλλο, ωστόσο η ουσία είναι ότι οι πολίτες του Αγίου Νικήτα και όχι μόνο έχουν δημιουργήσει μία κινηματική δράση σημαντική.

Στην παραλία Μύλος με τυπικούς όρους τηρήθηκε η νομιμότητα, ωστόσο με βάση έγγραφα που έχει ο δήμος στα χέρια του, καθώς και αυτοψίας της αστυνομίας που ζήτησε ο ίδιος και μετά την ιστορία των μισθωτηρίων έχουν γίνει μία σειρά από παραβάσεις.

Αυτές τις παραβιάσεις εγγράφως και με αποδείξεις ο Δήμος Λευκάδας έχει ενημερώσει και την ΕΤΑΔ και τη γενική γραμματεία, ζητώντας την ανάκληση της άδειας καθώς έχει γίνει δύο φορές παραβίαση των όρων των μισθωτηρίων.

Στη δεύτερη περίπτωση μπαίνουν και ζητήματα ασφάλειας των πολιτών για αυτό ζητάμε και την ανάκληση εκτιμώντας ότι πλέον οι δύο υπηρεσίες έχουν στα χέρια τους όλα τα ατού προβούν κλίση αυτών των αδειών.

Όπως ανέφερε ο κ Δρακονταειδής επειδή το επόμενο διάστημα θα αλλάξει το  θεσμικό Πλαίσιο που διέπει τους αιγιαλούς και τις παραλίες, έχουμε ζητήσει να εξαιρεθεί η παραλία Μύλος, λέγοντας ότι προφορικά έχουν πάρει θετική απάντηση κάτι τέτοιο το ζητάμε και γραπτώς.

Εμείς ζητάμε το ρόλο της ενίσχυσης της αυτοδιοίκησης στο Νέο θεσμικό Πλαίσιο, για να έχει ο δήμος μεγαλύτερη δυνατότητα στις παραλίες.

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ο δήμαρχος Λευκάδας σχολίασε και τη δημιουργία νέου τμήματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Λευκάδα, αλλά και την ανακοίνωση του βουλευτή κυρίου Καββαδά ότι για τα επόμενα δύο χρόνια το τμήμα μπαίνει στον πάγο.

Όπως ανέφερε ο κ Δρακονταειδής ο βουλευτής Λευκάδας έχει τις δικές του απόψεις είναι σεβαστές, ωστόσο διαφωνεί καθώς στην ανακοίνωσή του λέει πράγματα ανακριβή.

Στην ανακοίνωσή του ο βουλευτής λέει ότι σταμάτησε  να υπάρχει εισροή φοιτητών στο ΤΕΙ, λέγοντας ότι αυτό δεν είναι αλήθεια στο φετινό μηχανογραφικό, θα εισαχθούν στο ΤΕΙ καινούργιοι φοιτητές.

Όπως συγκεκριμένα ανέφερε ο κύριος Δρακονταειδής, είμαι κατηγορηματικός και κανείς να με διαψεύσει, ότι εκτός από τους φοιτητές που φοιτούν από τις προηγούμενες χρονιές, για την περίοδο 2018 – 2019 καινούργιοι φοιτητές θα μπουν στο ΤΕΙ.

Εκ μέρους του κυρίου βουλευτή στο συγκεκριμένο σημείο υπάρχει λάθος,  ανέφερε ο δήμαρχος Λευκάδας.

Την πολιτική γενναιότητα ότι κάτι έγινε θετικό για τον τόπο, ανεξαρτήτως πολιτικής καταγωγής, κομματικών αντιλήψεων και οτιδήποτε άλλο θα την έχουμε επιτέλους σε αυτό τον τόπο;, αναρωτήθηκε.

Πολύ περισσότερο πρέπει να έχουμε την πολιτική γενναιότητα να παραδεχόμαστε ότι έγινε κάτι θετικό για τον τόπο, όταν τις προηγούμενες δεκαετίες, δεν υπήρχε καμία συμβολή της παιδείας στη Λευκάδα.

Ο ίδιος επανέλαβε την άποψή του, ότι το οικονομικό όφελος που παράγει η παρουσία ενός ΤΕΙ είναι θετικό, ωστόσο δεν είναι το πρώτο, καθώς αυτό πρέπει να είναι η παρεχόμενη παιδεία.

“Εμείς κατακτούμε να δημιουργηθεί πανεπιστημιακό τμήμα στην Λευκάδα, παράρτημα του ερευνητικού Ινστιτούτου ιστορίας και αυτό στη Βουλή δεν ψηφίζεται. ”

Με ενδιαφέρει τι ψήφισε ο Λευκαδίτης βουλευτής ανέφερε ο δήμαρχος Λευκάδας, δεν με νοιάζει τι ψήφισε ο Πρεβεζάνος.

Όταν λοιπόν μπαίνει ένας νόμος στη Βουλή ο οποίος ιδρύει πανεπιστημιακό τμήμα, ανεξάρτητα από τους όρους, θα έπρεπε αυτό να καταγραφεί στα θετικά και να στηριχτεί.

Αυτό το τμήμα ανέφερε ο δήμαρχος Λευκάδας, δεν κερδήθηκε καθήμενος ο δήμαρχος οι άλλοι θεσμικοί στην καρέκλα του και τηλεφωνώντας στον οποίο Υπουργό, αλλά με πολύ μεγάλη προσπάθεια γιατί έπρεπε να πείσουμε γιατί έπρεπε να γίνει τμήμα.

Εγώ ρωτάω και τον κύριο βουλευτή, αλλά και κάθε καλοπροαίρετο πολίτη είναι θετικό αυτό;

Για να μπορέσει να λειτουργήσει ένα τμήμα ανέφερε ο δήμαρχος Λευκάδας, απαιτείται να έχει και κτίριο, καθώς το ΤΕΙ θα συνεχίσει να  λειτουργεί, άρα είναι σαφές ότι δεν μπορεί να συμβεί στον υπάρχοντα χώρο.

Ο Δήμος Λευκάδας έχοντας ολοκληρώσει εδώ και μήνες, τις διαδικασίες συμβάλλοντας ώστε να είναι η μπάλα πια στα πόδια του Υπουργείου Οικονομικών το οποίο θα παραχωρήσει απευθείας στο ΤΕΙ το συγκεκριμένο κέντρο νεότητας, ώστε με τα χρήματα που έχει να δημοπρατήσει το έργο και να έχουμε έτοιμο και το κτιριακό.

Μάλιστα  η πληροφόρηση που έχει και μένει να επιβεβαιωθεί στην πράξη, αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, μέχρι περίπου το Σεπτέμβρη, θα έχει παραχωρηθεί με απόφαση υπουργού το κέντρο νεότητας στο Υπουργείο Παιδείας. Από εκείνη τη στιγμή και μετά πρέπει να δημοπρατηθεί και να φτιαχτεί το κτίριο.  Επομένως δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει ένα  τμήμα όταν δεν έχουμε λύσει το κτιριακό.

Η δική μας η πίεση προς τον Υπουργό είναι πως ακόμα και όταν δεν έχει λυθεί το κτιριακό, να βρει τρόπο η πολιτεία, να μισθώσει και να ξεκινήσει άμεσα.

Πάντως ο νόμος ορίζει ότι το αργότερο θα πρέπει να έχει λειτουργήσει μέχρι το 2021 – 2022 μπορεί και νωρίτερα.

Όταν βγαίνει μία τέτοια ανακοίνωση από τον κύριο βουλευτή και ασκεί την κριτική την οποία ασκεί, εγώ θέτω το εξής ερώτημα:

Αυτοκριτική θα κάνουμε καθόλου; Ποιες είναι οι υποδομές που δημιουργήθηκαν στη Λευκάδα τα τελευταία χρόνια για τα ζητήματα της τριτοβάθμιας παιδείας, λέγοντας πως τότε κυβερνούσαν άλλοι και ο κύριος βουλευτής για να είναι πιο δίκαιος θα πρέπει να αναζητήσει και ευθύνες γιατί φτάσαμε εδώ που φτάσαμε και πρέπει εδώ και τώρα να λυθούν όλα.

Αυτό δεν αποτελεί άλλοθι για εμένα εγώ την αυτοκριτική μου την κάνω δημόσια και την έκανα και στον απολογισμό συμπλήρωσε ο κύριος Δρακονταειδής, ωστόσο ζητάω από τους θεσμικούς να έχουν και ένα στοιχείο αυτοκριτικής σε αυτά που διατυπώνουν ως απόψεις που είναι απολύτως σεβαστές.

ΖΕΥΞΗ

Για την ζεύξη Λευκάδας, που έρχεται και πάλι στο προσκήνιο, ο δήμαρχος Λευκάδας επανέλαβε τις της δημοτικής αρχής, για αναγκαιότητα μιας νέας ζεύξις με δημόσιο χαρακτήρα.

Το Δεκέμβριο του 2017 στο αναπτυξιακό συνέδριο της Κέρκυρας πρωθυπουργός είπε  ότι μέσα στο 2018 θα έχουν γίνει όλες εκείνες οι ενέργειες ώστε να δρομολογηθεί το έργο. Το Υπουργείο πράγματι ξεκίνησε  μία διαδικασία ζητώντας τη γνώμη του δήμου Λευκάδας.

Ως δήμαρχος είχα ενημερώσει και τους επικεφαλής των παρατάξεων, εκτός από το δημοτικό συμβούλιο, επιμείναμε  στο δημόσιο χαρακτήρα του έργου, μπήκαν τα ζητήματα των διοδίων και μία άλλη σειρά ζητημάτων.

Η θέση της Δημοτικής Αρχής είναι το έργο να γίνει δημόσιο, αλλά το υπουργείο  έχει την ευθύνη για το πώς θα το υλοποιήσει.

Στο ενδεχόμενο επιβολής διοδίων, ο κύριος Δρακονταειδής ανέφερε ότι έχουν εκφράσει την αντίθεσή του σε αυτό το ενδεχόμενο, ωστόσο εάν υπάρξει αυτή η επιλογή από το υπουργείο, έχουμε ζητήσει τουλάχιστον όσοι μένουν και δραστηριοποιούνται στη Λευκάδα, αλλά και οι άνεργοι, να απαλλαγούν.

ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ

Όσον αφορά τις εκλογές με απλή αναλογική, είπε ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει σύνθεση απόψεων, καθώς  μερικοί δήμαρχοι είχαν το σύνδρομο της ιδιοκτησίας της καρέκλας.

Εκτός όμως από αυτό ήθελαν να υπάρχει ένα σύστημα δήμαρχο- κεντρικό απολύτως, με τον δήμαρχο να κόβει την πίτα, λέγοντας ότι ως κοινωνία θα πρέπει να μάθουμε να συζητάμε το ίδιο ως θεσμοί και να παράγουμε αποτελέσματα.

Μάλιστα ολοκλήρωσε τη σκέψη του λέγοντας, ότι σε επίπεδο παρατάξεων εκλογές η δική του η γνώμη είναι ότι να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των παρατάξεων σε ένα μίνιμουμ πρόγραμμα.

Όλα αυτά μπορούν να μπουν κάτω παλέψουμε καθώς το 80% των αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου και αυτό ισχύει και σε όλη την Ελλάδα παίρνετε ομόφωνα.

Η διαφωνία υπάρχει στα λίγα, ωστόσο με προγραμματικούς όρους και όχι με όρους συναλλαγής μπορεί να υπάρξει συναίνεση.

 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Σχετικά Άρθρα