Μάρκος Νικητάκης στον Prisma 91,6: Η κατάσταση στο Πόρτο Κατσίκι έχει ξεφύγει. Παραμένουμε αντίθετοι στην εκμίσθωσης της παραλίας “Μύλος”.

Τις τοπικές εξελίξεις σχολίασε στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6 αντιδήμαρχος Μάρκος Nικητάκης.

Αναφερόμενος στην παραλία “Μύλος” και τις αντιδράσεις των κατοίκων, ανέφερε ότι επισκέφτηκαν προχθές την παραλία, μαζί με την ΕΤΑΔ και την Κτηματική Υπηρεσία, έγινε μία αυτοψία, ωστόσο τα αποτελέσματά της θα τα δούμε στην πορεία.

Στο ερώτημα αν η δημοτική αρχή γνωρίζει τις αιτιάσεις των κατοίκων, και τις αναφορές για τα καλώδια που είχαν χωθεί μέσα στην άμμο καθώς και άλλες παρανομίες, ο κύριος Νικητάκης ανέφερε ότι από όσο γνωρίζει, το καλώδιο έχει αποσυρθεί, διευκρινίζοντας ωστόσο οτι ότι για την παραλία δεν έχει καμία αρμοδιότητα ο δήμος.

“Προφανώς ο δήμος είναι απέναντι στην εκμίσθωση της παραλίας, καθώς επιθυμούμε η παραλία να παραμείνει αγνή, ωστόσο δεν είναι δικό μας θέμα και αν υπάρχουν κάποια όπλα, δεν θα τα πω δημοσίως”

Όσον αφορά το ποιος μπορεί να επιβάλλει την τάξη και την επιτήρηση στις παραλίες, υπογράμμισε ότι το νομοθετικό πλαίσιο είναι σαφές, η ΚΥΑ που εκδίδεται κάθε χρόνο, αναφέρεται διεξοδικά στο ποιοι έχουν τις αρμοδιότητες, με τον Δήμο να πρέπει να επιβάλλει την καθαριότητα, να υπάρχουν ναυαγοσώστες και και όταν τα όργανά διαπιστώνουν μία παρανομία, να γίνεται μία αυτοψία και να ειδοποιείται η Κτηματική υπηρεσία για τα περαιτέρω.

“Δυστυχώς ο δήμος δεν έχει λυμένα χέρια για να μπορεί να επεμβαίνει, η να επιβάλει κυρώσεις και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα, επίσης ένα σημαντικό πρόβλημα είναι ότι ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι εργαζόμενοι για να επεμβαίνει ο δήμος τόσο εύκολα όσο μπορεί να νομίζει ο κόσμος.”

Όσον αφορά την κατάσταση που επικρατεί στο Πόρτο Κατσίκι και τις καταγγελίες που έχουν δοθεί στο φως της δημοσιότητας για αυθαιρεσίες ο κύριος Νικητάκης ανέφερε ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει λίγο, με την δημοτική αρχή έχει γίνει μία μεγάλη προσπάθεια να μπει μία τάξη στις καντίνες, επικρατεί μία πολύ καλή κατάσταση στο χώρο της πλατείας, δυστυχώς στην παραλία παρότι επεμβαίνουμε το παιχνίδι κλέφτες και αστυνόμοι είναι πάρα πολύ δύσκολο.

“Ίσως θα έπρεπε να μας βοηθούσε το νομοθετικό πλαίσιο, ώστε αν ένας παραβάτης συλληφθεί πάνω από δύο φορές, να τιμωρείται και όχι να παραπέμπεται σε κάποια δίκη σε κάποια χρόνια.”

Φέτος ανακλήθηκαν και οι δύο άδειες στο Πόρτο Κατσίκι για δύο θέσεις 120 τετραγωνικών η καθεμία, η δεύτερη δημοπρασία ακυρώθηκε, την έκανε Κτηματική υπηρεσία ηλεκτρονικά, δεν άλλαξε τίποτα Στο ποσό εκμίσθωσης, η ίδια κυρία ξαναπήρε και την 2η θέση, με την παραβατική συμπεριφορά της, έχει συλληφθεί πολλές φορές, ανακλήθηκαν οι άδειες όμως δυστυχώς οι ομπρέλες και ξαπλώστρες παραμένουν.”

Στον ισχυρισμό που έχει ακουστεί ότι οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες παρανομούν, για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στο ιδιαίτερα υψηλό τίμημα των δημοπρασιών, ο κύριος Νικητάκης ανέφερε ότι η δημοπρασία ξεκίνησε από 7.200 ευρώ, το ότι έφτασε 27.000 είναι προφανές ότι οφείλεται στους συμμετέχοντες.

“Δεν είναι δυνατόν η επιτροπή που κάνει τη δημοπρασία να την σταματήσει επειδή ανέβηκε το τίμημα καθώς δεν έχουμε καμία τέτοια αρμοδιότητα.”

Σχετικά με τα ανεπιτήρητα ζώα, ένα θέμα το οποίο έχει τεθεί πολλές φορές και στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο κύριος Νικητάκης είπε ότι έχει τεθεί στην διαβούλευση ένα νέο σχέδιο νόμου, με τον ίδιον να έχει στείλει και σε αυτό το σχέδιο νόμου τις προτάσεις του, με την δημοτική αρχή να έχει επισκεφτεί δύο με τρεις φορές στον Υπουργό.

Μάλιστα η δημοτική αρχή έχει κάνει πέμπτη πρόσκληση ενδιαφέροντος, δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιος άνθρωπος που να ενδιαφέρεται για να συμμετέχει σαν συνεργείο στα ανεπιτήρητα λέγοντας ότι είναι ένα τεράστιο πρόβλημα.

“Κατανοώ απολύτως την αγανάκτηση των κατοίκων, αλλά οι κάτοικοι και όλος ο κόσμος πρέπει να κατανοήσουν την αδυναμία του δήμου να βοηθήσει σε αυτό το θέμα. Ελπίζω αυτός ο καινούργιος νόμος να βοηθήσει σε αυτή την κατάσταση.”

Μάλιστα στις δικές του προτάσεις κάνει λόγο για σύνδεση της παραβατικότητας με τις επιδοτήσεις, κάτι που ο καινούργιος νόμος δεν το συνδέει, να υπάρχει μία αναισθητοποίηση των ζώων ακόμα κι αν υπάρχει ανάδοχος στον κάμπο για να μπορέσουν να πιαστούν, ενώ πρότεινε να υπάρχει εξοστρακισμός του κτηνοτρόφου, να απαγορευτεί στον κτηνοτρόφο πού παραβάτη συνεχώς να εκτρέφει παραγωγικά ζώα στην περιοχή.

“Ο νέος νόμος κάτι προβλέπει, δεν είναι στο σημείο που επιθυμούμε, παρόλο που πιέζουμε μέσω προτάσεων και συνεχών επαφών.”

Σχολιάζοντας την εικόνα που παρουσιάζει το νησί την καλοκαιρινή περίοδο, ο κύριος Νικητάκης ανέφερε ότι το πρόβλημα οξύνεται ένα εικοσαήμερο που υπάρχει πολύς κόσμος στο νησί, ενώ όσον αφορά τα τραπεζοκαθίσματα ο δήμος έχει κάνει μία τεράστια προσπάθεια να οριοθετηθούν, η δημοτική αστυνομία για τα αυτοκίνητα έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ των κλήσεων, κάποια στιγμή θα πρέπει να αναδειχθεί και η ευθύνη των πολιτών, συμπλήρωσε.

“Δεν πετάει τα σκουπίδια έξω από τον κάδο η δημοτική αρχή αλλά κάποιος άνθρωπος, δεν πετάμε εμείς στις τουριστικές περιοχές όλα αυτά τα αδρανή υλικά που βλέπουμε τις φωτογραφίες.

Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να σέβονται το προϊόν που πουλούν και είναι ο τουρισμός, που σημαίνει ότι δεν είναι μόνο ένα καλό δωμάτιο, αλλά όλα αυτά που περιγράφω και κάποια στιγμή όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να βοηθήσουμε με την δημοτική αρχή να κάνει ότι μπορεί.

Προφανώς υπάρχουν παραλείψεις, λάθη και αδυναμίες, η δημοτική αρχή προσπαθεί ωστόσο με τα μέσα που έχει να κάνει ότι μπορεί, πρέπει όμως ότι και οι πολίτες κάποια στιγμή να συνειδητοποιήσουν ότι θα κερδίσουν μόνο προσωρινά η αγορά αν βάζουν τα τραπεζοκαθίσματα στη μέση του δρόμου.

Η εικόνα της αγοράς δεν θα είναι πολύ όμορφη και για τους ξένους και αυτό μας δυσφημεί, καλώντας και τους συλλόγους να παροτρύνουν τα μέλη τους να αρχίσουν να σέβονται κάποια πράγματα.

Σχολιάζοντας τις εκλογές με το σύστημα της απλής αναλογικής και αν υπάρχει η απαιτούμενη σύνθεση για την επόμενη μέρα, ο κύριος Νικητάκης ανέφερε πως σε όλη του τη ζωή υποστήριζε την απλή αναλογική και αυτό θα κάνει και τώρα, γιατί πρόκειται για ένα δίκαιο σύστημα.

“Είναι προφανές ότι η απλή αναλογική ήταν πολύ καλό θετικό βήμα μπροστά. Προφανώς όμως θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να υπάρχουν συναινέσεις, συνεργασίες και νομίζω ότι στο δημοτικό συμβούλιο συνεργαζόμαστε.

Μην κοιτάτε κάποιες κορώνες, οι οποίες είναι μέσα στα λογικά πλαίσια, πολιτική κάνουμε είναι λογικό κάποιοι να θέλουν να αναδειχθούν λίγο παραπάνω, ωστόσο στο βάθος οι συναινέσεις είναι μια πραγματικότητα.

Ελπίζω με το νέο νόμο και τις νέες εκλογές θα επιτευχθούν αυτές οι συναινέσεις και θα προχωρήσουμε σε ένα πολύ μεγάλο βήμα σαν κοινωνία. Κάποτε πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να συνεργαζόμαστε.”

Όσον αφορά τη συνεργασία του δήμου με τους θεσμικούς, και στην επισήμανση ότι όλοι λένε πως πρέπει να συνεργαζόμαστε ωστόσο στην πράξη αυτό δεν γίνεται, ο κύριος Νικητάκης ανέφερε ότι είναι ένα πολυσύνθετο πρόβλημα, καθώς υπάρχουν κάποια πρόσωπα τα οποία βλέπουν το πολιτικό τους μέλλον μέσα από αυτούς τους φορείς και προσπαθούν με κάποιους τρόπους να αναδειχτούν.

“Όταν κάποιος σε κατηγορεί ότι δεν συνεργάζεσαι και ο ίδιος έχει αποδείξει πολλές φορές ότι δεν συνεργάζεται και αυθαιρετεί τότε δεν μπορώ να δεχτώ γενικότερα την κατηγορία.

Είναι πολύ εύκολο να λέμε ότι δεν συνεργάζονται οι φορείς, αλλά οι ίδιοι που κατηγορούμε τους άλλους στην πρώτη ευκαιρία δεν συνεργαζόμαστε και προσπαθούμε να βάλουμε τρικλοποδιά στον άλλον, αν αυτό το αποφύγουμε θα βελτιωθούμε σαν κοινωνία.”

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Σχετικά Άρθρα