Με υπερφίαλο τρόπο αντιμετωπίζει τα ζητήματα η δημοτική αρχή

“…Αυτές οι ανησυχίες που διατυπώσαμε, δεν καταλαβαίνω γιατί ενοχλούν; Δηλαδή το να εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε συνανθρώπους μας και ταυτόχρονα να επιδιώκουμε ή να φροντίζουμε να τηρούνται, όσο είναι δυνατόν, οι προφυλάξεις που επιβάλλονται από την πλευρά της πολιτείας, αυτό είναι κάτι τόσο πρωτότυπο ή μήπως επιλήψιμο; Εμείς πάντως πράξαμε το καθήκον μας…”

Με αφορμή τον τρόπο χειρισμού της διαχείρισης από την δημοτική αρχή, των προσφύγων πού βρέθηκαν στο νησί μας και μία δημόσια αντιπαράθεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρώην Δήμαρχος Κ. Δρακονταειδής, επικεφαλής της παράταξης “ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ”, μίλησε στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91.6, την Δευτέρα 12 Οκτωβρίου.

“Ο πρώτος λόγος που η παράταξή μας επισκέφτηκε γύρω στις 6:30  μμ (Κυριακή) την Αστυνομική Διεύθυνση Λευκάδας, ήταν γιατί θέλαμε να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας σε ανθρώπους πραγματικά κατατρεγμένους, καθώς μέσα σε αυτούς τους 65 ανθρώπους υπήρχαν παιδιά, ηλικιωμένοι και δύο με ειδικές ανάγκες. Αυτό το πράξαμε ως συνέχεια της διαχείρισης των αρκετών παρόμοιων καταστάσεων που είχαμε στη θητεία μας και με την ίδια λογική.

Ο δεύτερος λόγος που το κάναμε αυτό ήταν ο υγειονομικός, γιατί πληροφορηθήκαμε ότι από τους 63 οι 53 αφέθηκαν ελεύθεροι γιατί ήταν νόμιμοι, δεν είχαν που να πάνε. Τους έδωσε η αστυνομία μία οδηγία να κατευθυνθούν προς το ΚΤΕΛ γιατί και αυτοί ήθελαν να φύγουν αλλά επειδή το απογευματινό λεωφορείο των 5:00 είχε φύγει, ήταν στους δρόμους. Τέλος είχαμε και την πληροφορία ότι δεν έγινε τεστ covid-19.

Ο λόγος που το λέω αυτό είναι για τους μετανάστες αλλά και για τους αστυνομικούς που κλήθηκαν να διαχειριστούν την κατάσταση και που ήδη εύλογα εξέφραζαν την άποψη ότι εκτίθενται σε έναν κίνδυνο που θα μπορούσαν να έχουν αποφύγει.

Η πρώτη λοιπόν κίνηση που θα έπρεπε να γίνει όταν συνελήφθησαν, όχι φυσικά από την πλευρά της αστυνομίας, ήταν το τεστ και στη συνέχεια να προχωρήσουν σε μία σειρά ελέγχων από πράξεις που οφείλει να κάνει η αστυνομία και τις οποίες έκανε.

Εμείς γνωρίζαμε ότι γύρω στο μεσημέρι η δημοτική αρχή είχε προσφέρει ένα γεύμα στους ανθρώπους αυτούς. Όταν όμως πληροφορηθήκαμε ότι οι 53 από αυτούς είναι ελεύθεροι αλλά δεν έχουν μέσο να μετακινηθούν στην Αθήνα και ταυτόχρονα δεν είχαν να περάσουν κάπου τουλάχιστον μία βραδιά το λιγότερο, κάλεσα τηλεφωνικά τον Δήμαρχο στις 19:45, ο οποίος προφανώς είχε κάποια δουλειά και δεν μου απάντησε.

Στην πληροφόρηση που είχαμε από την αστυνομία μας ειπώθηκε ξεκάθαρα ότι δεν υπήρχε καμία συνεννόηση μεταξύ Δήμου ή Περιφέρειας, η οποία ήταν εντελώς ανύπαρκτη και δεν έστειλε ούτε έναν άνθρωπο να μάθει τι συμβαίνει, παρότι έχει επίσης μερίδιο ευθύνης για διαχείριση τέτοιων υποθέσεων.

Πληροφορηθήκαμε, λοιπόν, ότι δεν είχε μισθωθεί ούτε ένα λεωφορείο για να τους μεταφέρει, ούτε είχε προβλεφθεί να υπάρξει κάποια αίθουσα για να παραμείνουν όπως για παράδειγμα το ξενοδοχείο καραντίνας που είναι άδειο και το οποίο θα μπορούσε ναι ήταν κάποια λύση ή θα μπορούσε να υπάρξει ένα άλλο προσωρινό κατάλυμα για να φιλοξενηθούν.

Γι όλα αυτά ενημερωθήκαμε επίσημα από την αστυνομία, δηλαδή από τον Αστυνομικό Δ/ντή όταν μίλησα μαζί του στις 7:00-7:30 το απόγευμα, διαπιστώνοντας ότι δεν είχε υπάρξει καμία συνεννόηση για όλα αυτά τα ζητήματα.

Όλα αυτά που συνέβησαν, πραγματικά με εξόργισαν εκείνες οι στιγμές και σας το λέω πολύ καθαρά. Αφού ολοκληρώθηκε αυτός ο κύκλος, γύρω στις 20:45 δέχτηκα ένα τηλεφώνημα από τον Δήμαρχο ο οποίος μου είπε ότι το ζήτημα λύθηκε, καθώς έγινε μία συμφωνία με το ΚΤΕΛ και οι άνθρωποι αυτοί έφυγαν για την Αθήνα. Αυτή η ενημέρωση μου έγινε κι εγώ μετέφερα στον Δήμαρχο την πληροφόρηση την οποία είχα και την άποψή μου ότι εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής υπήρχε ένα κενό ως προς το συγκεκριμένο σημείο.

Ταυτόχρονα είπα στον δήμαρχο, ότι θεωρώ πως δεν έπρεπε να φτάσουμε να γίνει μία παρέμβαση από οποιαδήποτε παράταξη, είτε φυσικό πρόσωπο, όποιο κι αν είναι αυτό, για να οδηγηθούμε στη λύση. Ο δήμαρχος μου απάντησε ότι όλα αυτά τα ζητήματα είχαν στο μυαλό τους για να το σχεδιάσουν και να φύγουν οι συγκεκριμένοι μετανάστες. Εμείς όμως από αυτά που έγιναν και την έγκυρη πληροφόρηση που έγινε, εισπράξαμε ότι δεν υπήρχε συνεννόηση της δημοτικής αρχής και της αστυνομίας. Αυτό σε ότι αφορά το κομμάτι ευθύνης που έχει η δημοτική αρχή και όχι η αστυνομία, η οποία έπραξε αυτό που έπρεπε. Λέμε λοιπόν ότι πολύ νωρίτερα και έγκαιρα έπρεπε να είχε λύσει το ζήτημα είτε με την αποχώρηση των ανθρώπων με λεωφορείο, είτε με την παραμονή τους σε ανθρώπινες συνθήκες. Και είναι γεγονός ότι δεν αυτά δεν είχαν σχεδιαστεί από την δημοτική αρχή. 

Αντίθετα και αμέσως μετά βλέπω μία ανάρτηση ”πανηγυρικού χαρακτήρα” ότι… τακτοποιήθηκε το ζήτημα αυτό.”

Απαντώντας στην ερώτηση για ποιο λόγο ανέβασε την ανάρτηση που έκανε λόγο ότι ο κύριος δήμαρχος πρέπει να κατέβει από το καλάμι, καθώς η μονή του ανάρτηση ήταν ότι το ΚΤΕΛ τους παρέλαβε και επιστρέφουν στην Αθήνα, απάντησε ότι το χθεσινό δεν ήταν ένα αποσπασματικό γεγονός.

“Ήταν ένα γεγονός, όμως έχουν συμβεί και άλλα. Μέσα από την εκπομπή σας πρόσφατα, έχω ξανακάνει αυτό το σχόλιο. Νομίζω ότι οφείλουν οι θεσμικοί να είναι προσγειωμένοι και δεν είναι θέμα της συγκεκριμένης ανάρτησης, αλλά του γενικότερου κλίματος, καθώς γίνεται μία διαχείριση επικοινωνιακή συνολική εκ μέρους της δημοτικής αρχής που μου δίνει αυτή την αίσθηση. Και επειδή ότι έχω να πω πάντα το λέω στο δημόσιο λόγο μου, δεν κρύφτηκα.

Επίσης θέλω να σταθώ σε κάτι που είναι εξίσου σοβαρό. Στο ζήτημα του υγειονομικού ελέγχου για τον κορονοϊό το οποίο αφορά το νοσοκομείο και δεν μπορεί η διοίκησή του να  λένε ας μην κάνουμε τεστ, γιατί όταν βγουν τα αποτελέσματα, αυτοί πιθανότατα να έχουν φύγει!

Δεν μπορεί αυτή να είναι απάντηση από τον υπεύθυνο φορέα για την δημόσια υγεία του νομού, δλδ το νοσοκομείο Λευκάδας, έστω με τα προβλήματά του. Δεν πρέπει να έχεις τέτοιου είδους απαντήσεις, στα ερωτήματα που τίθενται και εκ μέρους της αστυνομίας.

Πού πάνε τα περίφημα υγειονομικά πρωτόκολλα, τα οποία κουνάνε μέσα από τις τηλεοράσεις οι παρουσιαστές; Δεν μπορεί, όταν δεν μας συμφέρει να τα κάνουμε “γαργάρα”!  Κι εμείς θέσαμε αυτά ακριβώς τα δύο ζητήματα, της αλληλεγγύης και το υγειονομικό που το διαχειρίστηκαν με απαράδεκτο τρόπο. Για αυτό το θέμα θα αναζητηθούν ευθύνες;

Ο διοικητής του νοσοκομείου θα πει κάτι γι’ αυτό; Kαι τον επικαλούμαι ως θεσμικό πρόσωπο, όπως και όλη η διοίκηση του νοσοκομείου όφειλε να παρέμβει σ’ αυτό το σοβαρό ζήτημα.

Στην δική μου ανάρτηση έκανα τον συγκεκριμένο σχολιασμό, από κάτω όμως έγραψα και κάτι άλλο. Ότι αν δεν γινόταν αυτή η παρέμβαση το πιθανότερο είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι να κοιμόντουσαν στο δρόμο, γιατί η ώρα είχε περάσει και οι περισσότεροι απ΄αυτούς  καθόντουσαν στα παγκάκια.

Αυτές οι ανησυχίες που διατυπώσαμε, δεν καταλαβαίνω γιατί ενοχλούν; Δηλαδή το να εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους συνανθρώπους μας και ταυτόχρονα να επιδιώκουμε ή να φροντίζουμε να τηρούνται, όσο αυτό είναι δυνατόν, οι προφυλάξεις που επιβάλλονται από την πλευρά της πολιτείας, αυτό αποτελεί κάτι τόσο πρωτότυπο από τη δική μας πλευρά ή μήπως επιλήψιμο; Εμείς πάντως πράξαμε το καθήκον μας.

Επίσης πρέπει να πω ότι δεν χρειαζόμαστε ούτε περιμένουμε από κανέναν να μας δώσει πτυχίο για την αλληλεγγύη την οποία εκφράζουμε διαχρονικά και στην πράξη και όχι μόνο στην διάρκεια της θητείας μας ως δημοτική αρχή. Και χτες σε καμία περίπτωση η λογική μας δεν ήταν να φύγουν σώνει και καλά οι μετανάστες και για αυτό επικαλούμαι τη συζήτησή μου με τον αστυνομικό διευθυντή και όχι μόνο, αλλά και τον Διοικητή της Τροχαίας που τους ρώτησα αν υπάρχει κάποια μέριμνα να μείνουν απόψε, οπότε η δική μας λογική δεν ήταν απλά να φύγουν.”

Κλείνοντας την τοποθέτηση του ο κ. Δρακονταειδής είπε ότι τέτοιες καταστάσεις ενδεχομένως να ξαναζήσουμε. “Αυτό που θέλω να στείλω μήνυμα προς τους συμπολίτες μας είναι ότι θα πρέπει με ανθρωπιά και αλληλεγγύη, να αντιμετωπίζουμε αυτές τις καταστάσεις και να μην χωρίζουμε τους ανθρώπους με βάση τη χώρα καταγωγής τους και το χρώμα τους.

Έχουμε έναν ιδιότυπο ρατσισμό που δυστυχώς σε ένα τμήμα της κοινωνίας υφέρπει κι αν αυτό το συνδυάσω με όλα όσα γίνονται και αφορούν το ζήτημα της Χρυσής Αυγής, η μεγάλη μάχη που πρέπει να δώσουν και τα θεσμικά όργανα της πολιτείας και τα πολιτικά κόμματα, αλλά κυρίως οι απλοί συμπολίτες, είναι πως θα βγάλεις το χρυσό αυγό μέσα από την καρδιά του καθένα.

Ο ρατσισμός να είναι μακριά κι όλα αυτά τα φασιστικού τύπου συνθήματα που μπορεί να νιώθει κάποιος να μπορέσει να συζητήσει πρώτα με τον εαυτό του και να τα αποβάλει για όσους κρύβουν τέτοια συναισθήματα.”

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Σχετικά Άρθρα

Η πρότασή μας για το έργο “Μαρίνα Βλυχού”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ (Σ.Μ.Π.Ε.) ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ “ΜΑΡΙΝΑ ΒΛΥΧΟΥ”. Σε συνεδρίαση του στις 2/5/2024 το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκάδας συζήτησε