Το ΥΠΕΣ “γδέρνει” τους ΟΤΑ για τα ληξιπρόθεσμα προς τρίτους!

Στο 30% ανεβαίνει το ποσοστό παρακράτησης της τακτικής επιχορήγησης από  Δήμους και Περιφέρειες για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς τρίτους με τη νέα ρύθμιση που φέρνει η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών μέσω του νέου πολυνομοσχεδίου, που κατατέθηκε το βράδυ της Πέμπτης και έχει περιθώριο για διαβούλευση έξι ημερών.

Πρόκειται για μια ακόμη διάταξη, η οποία δυσχεραίνει τα οικονομικά των ΟΤΑ μιας που το ποσοστό της παρακράτησης της τακτικής επιχορήγησης ανεβαίνει από το 25% στο 30%Βέβαια, η αρχική πρόβλεψη του οικονομικού επιτελείου το καλοκαίρι του 2020 ήταν για παρακράτηση του 60%, η οποία, όμως, δεν θεσμοθετήθηκε υπό το βάρος των πιέσεων της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος.

Τότε, ο υπουργός ΕσωτερικώνΤάκης Θεοδωρικάκος και ο αναπληρωτής υπουργός ΟικονομικώνΘεόδωρος Σκυλακάκης ισχυρίζονταν ότι πρέπει να φτιαχτεί, εν μέσω πανδημίας με αυξημένες δαπάνες των ΟΤΑ για τον κορωνοϊό, ένας σταθερός μηχανισμός ελέγχου επιχορήγησης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των ΟΤΑ.

Μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις με την ΚΕΔΕ, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Μητσοτάκη θέσπισε διάταξη (Ν. 4714/2020 αρ. 107 παρ. 3) που έθετε κάποιους ελάχιστους περιορισμούς για την παρακράτηση του 25% του ενός δωδέκατου (1/12) της ετήσιας τακτικής επιχορήγησης και έθετε ως προϋπόθεση ότι πρέπει να «τεκμηριώνεται η αδυναμία πληρωμής τμήματος ή του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών». Αργότερα, με νέα τροπολογία αυτός ο όρος απαλείφθηκε.

Έτσι, λοιπόν, με μεταγενέστερη ρύθμιση λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2021, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης εισηγήθηκε τα εξής: «Κατά την πρώτη εφαρμογή του Ν. 4714/2020 αρ. 107 παρ. 3 το ποσόν που παρακρατείται δεν μπορεί να υπερβαίνει το 25% του 1/12 της ετήσιας τακτικής επιχορήγησης που δικαιούται ο Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης για λειτουργικές και λοιπές γενικές δαπάνες μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων».

Όμως, η νέα ρύθμιση που φέρνει στο τελευταίο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών ανεβάζει την παρακράτηση στο 30% και έχει αναδρομική ισχύ για τα έτη 2020 και 2021! «Η παρακράτηση επί των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (Κ.Α.Π.) του δικαιούχου Ο.Τ.Α. διενεργείται από το έτος 2022 και για χρονική περίοδο», αναφέρεται στη νέα ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών.

Στην ίδια ρύθμιση αναφέρεται ότι: «Αν οι Ο.Τ.Α. ολοκληρώσουν την αποπληρωμή του συνόλου των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους, μέχρι τη λήξη της προθεσμίας, το ποσό της επιχορήγησης που λαμβάνουν κατά τα οικονομικά έτη 2020 και 2021 από τον κρατικό προϋπολογισμό δεν παρακρατείται».

Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Σχετικά Άρθρα