“Για 3+ χρόνια έλειψε η σωστή συμπεριφορά, η συλλογικότητα, ο διάλογος, η εργατικότητα…

Αποκλειστικά για θέματα αυτοδιοίκησης -σε τοπικό αλλά και κεντρικό επίπεδο– συζήτησε με τον δημοσιογράφο Π. Κουνιάκη στο ραδιόφωνο του Prisma 91.6, την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου, ο Θ. Περδικάρης δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη “ΟΛΟΙ για τη ΛΕΥΚΑΔΑ”, πρώην αντιδήμαρχος.

Μεγάλο μέρος της συζήτησης αφορούσε την πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ και την ακύρωση, ως αντισυνταγματικών, διατάξεων των νόμων 4623/2019 και 4625/2019 της κυβέρνησης Μητσοτάκη σχετικά με τη λειτουργία των θεσμικών οργάνων της αυτοδιοίκησης και συγκεκριμένα της Οικονομικής Επιτροπής, της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και βεβαίως την υποβάθμιση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο Θ. Περδικάρης έκανε εκτενείς αναφορές στη σημερινή τραγική κατάσταση της Αυτοδιοίκησης -θεσμικά και οικονομικά- αναδεικνύοντας όχι μόνο τις κυβερνητικές ευθύνες αλλά και αυτές της πλειοψηφίας των δημάρχων και των εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων ενώ μίλησε για την παντελή απουσία της ΚΕΔΕ, η οποία όπως ανέφερε στηρίζει ουσιαστικά την κυβερνητική πολιτική, που οδηγεί στην καταρράκωση του Θεσμού.

Αναφέρθηκε και στην τοπική αυτοδιοικητική κατάσταση με σαφείς αιχμές για την πορεία και τις ημέρες της δημοτικής αρχής Χ. Καλού που στηρίζεται και από τις παρατάξεις Θ. Σολδάτου και Ι. Λιβιτσάνου, ενώ στο τέλος τόνισε τα ελλείμματα της δημοτικής αρχής, που κατά την άποψή του εντοπίζονται στην συλλογικότητα, την εργατικότητα, την επαφή με τον πολίτη και την συμπεριφορά απέναντί του.

Διαβάστε παρακάτω τα κύρια σημεία της συζήτησης και ακούστε την ολόκληρη στο ηχητικό που ακολουθεί.

Αναφερόμενος αρχικά στην συνεδρίαση του δημοτικό συμβούλιο με τηλεδιάσκεψη η οποία πραγματοποιείται σήμερα ανέφερε πως κατά τη γνώμη του και πάλι έχουν ξεκινήσει οι σκοπιμότητες.

“Δεν γίνεται πλέον να μην μπορεί στο δημοτικό συμβούλιο ο κάθε πολίτης να εισάγει ένα θέμα. Θυμάστε ότι στην δική μας θητεία ως Δημοτική Αρχή, δεν υπήρχε περίπτωση να έρθει μία ομάδα συμπολιτών στο δημοτικό συμβούλιο, χωρίς να έχει καταθέσει το θέμα και να μην συζητηθεί.

Είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει, μαζί με όλα όσα έχουν προκύψει με τον αποκλεισμό ουσιαστικά των παρατάξεων της αντιπολίτευσης από την εισαγωγή θεμάτων εκτός ημερήσιας διάταξης.”

Σχετικά με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ο Θανάσης Περδικάρης ανέφερε: “Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει ακύρωση. Έχει προηγηθεί άλλη μία απόφαση του ΣτΕ που ουσιαστικά ξηλώνει όλες αυτές τις αντισυνταγματικές διατάξεις που ψηφίστηκαν από τον Αύγουστο του 2019 και μετά.

Αφορά τους αντιδημάρχους των μικρών νησιών, καθώς η κυβέρνηση είχε δώσει την δυνατότητα αντιδήμαρχος στα μικρά νησιά να μην είναι αυτός που αποφασίζει ο κόσμος, αλλά κάποιος από την παράταξη του δημάρχου!

Εφαρμόστηκε αυτή η αντισυνταγματική διάταξη, όμως έγινε προσφυγή και κερδήθηκε τον περασμένο Ιούνιο.

Τώρα είναι η δεύτερη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που ουσιαστικά είναι αυτή που έχει μεγαλύτερη ισχύ και βαρύτητα πάνω στις αποφάσεις.

Και η απόφαση του ΣτΕ είναι άμεσα εκτελεστή, ανέξαρτητα τι λέει ο Βορίδης περί κοινοποίησης της απόφασης! Και είναι πολύ λογικό από τη στιγμή που αυτή ανεβαίνει στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, να ισχύει κιόλας.

Πλέον υπάρχει κίνδυνος οποιαδήποτε προσφυγή αιρετού, δημότη ή φορέα γίνει, να ανατραπεί η όποια απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, με αποτέλεσμα να αντιλαμβάνεται ο καθένας τι μπορεί να συμβεί.

Φανταστείτε να προσβληθεί απόφαση για δημοπρασία ή κατακύρωσης έργου και να μπει σε μία τέτοια περιπετειώδη διαδικασία ο δήμος μας.

Για αυτό εμείς ως Παράταξη θεωρήσαμε πως είμαστε υποχρεωμένοι, σεβόμενοι αυτή την Δημοκρατική διαδικασία και τη Συνταγματικότητα που ήλθε με την βούλα του ΣτΕ να καλέσουμε τη δημοτική αρχή να φέρνει τα θέματα για συζήτηση και λήψη απόφασης στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Αυτό μπορούσε βέβαια ο δήμαρχος να το πράξει και πριν γιατί κανείς δεν το απαγόρευε. Όμως η δημοτική αρχή του κ. Καλού δεν το επέλεξε!

Είναι αυτό που έγραψα στην επιστολή μου αναφερόμενος στην τοποθέτηση του δημάρχου ότι το δημοτικό συμβούλιο θα είναι η καρδιά του δήμου. Αυτό που ακούστηκε στην πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και έμεινε έκτοτε μόνο ως μία φράση.”

Απαντώντας στο ερώτημα εάν θα μπορούσε να λειτουργήσει η απλή αναλογική, ο Θανάσης Περδικάρης απάντησε πως εξαρτάται για το πώς βλέπει κανείς την αυτοδιοίκηση και τη λειτουργία της.

“Είναι γεγονός πως η Νέα Δημοκρατία δεν την βλέπει ως ένα βήμα διαλόγου, αλλά ως ένα εξάρτημα που μέσα από την κομματικοποίηση και την δημιουργία στελεχών, θα μπορεί να περνάει τις κεντρικές πολιτικές της.

Κι έτσι δυστυχώς βλέπουμε η ΚΕΔΕ να είναι θλιβερά απούσα, σε τέτοιο σημείο που ακόμη και εντός της παράταξης που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία, να υπάρχουν μεγάλες αντιπαραθέσεις.

Και όλα αυτά μάλιστα ενώ στα τέλη Νοεμβρίου ο υπουργός Βορίδης υποστήριξε ξεκάθαρα πως δεν θα αποδοθούν οι παρακρατηθέντες πόροι των δήμων.

Ακούστε τι είχαν υποσχεθεί πριν τις εκλογές του 2019!

Ο Μητσοτάκης, τον Απρίλιο του 2018 από βήμα του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ δεσμεύτηκε για 2 πράγματα: Τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από τα κρατικά κεντρικά ή περιφερειακά όργανα στην τοπική Αυτοδιοίκηση και την οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ, υποσχόμενος τη σύσταση Ταμείου Αυτοδιοίκησης. Μέχρι σήμερα και τα δύο παραμένουν και θα παραμείνουν υποσχέσεις.

Το 2019 συστάθηκε με πρωτοβουλία του η περίφημη Επιτροπή Κοντιάδη, με στόχο τη ριζική αποκέντρωση του κράτους, τη διάχυση της ισχύος, της επιρροής και της λήψης αποφάσεων και τη δημιουργία της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης. Το πόρισμά της μέχρι σήμερα αγνοείται, στη βουλή δεν εισήχθηκε ποτέ και οι αρμόδιοι υπουργοί πάντα σφυρίζουν αδιάφορα.

Τώρα θα μου πείτε, εδώ η Αυτοδιοίκηση είναι κρεμασμένη στο τσιγκέλι του χασάπη κι εσύ περιμένεις την ανάστασή της;

Όχι βέβαια και περιμένω ακόμη χειρότερα. Απλά τα θυμίζω για να τα επαναφέρουν όσοι τα έλεγαν τότε με κορώνες μάλιστα, οι πολίτες που τους εμπιστεύτηκαν και κυρίως οι αυτοδιοικητικοί που τους στηρίζουν και τους ακολουθούν, με μάτια μισόκλειστα ή τελείως κλειστά, για προσωπικά οφέλη.

Για να απαντήσω όμως και στο ερώτημα για την περίφημη “μη κυβερνησιμότητα” που έχει ειπωθεί και στο Δημοτικό Συμβούλιο Λευκάδας, νομίζω πως αυτό εξαρτάται για το πως θέλει ο καθένας την αυτοδιοίκηση.

Την θέλεις απόλυτη, την θέλεις με συναίνεση, την θέλεις να προκύπτουν αποφάσεις μέσα από τον διάλογο και τις συζητήσεις;

Εξάλλου κ. Κουνιάκη το ΣτΕ αναφέρει σαφώς στην Απόφασή του ότι η απλή αναλογική δεν εφαρμόστηκε ποτέ και όλα αυτά που ακούγαμε ήταν υποθέσεις, ήταν θα… και θα…, προκειμένου να δικαιολογήσουν τις αντισυνταγματικές πρακτικές τους.”

Στην επισήμανση όμως ότι ο δήμαρχος Λευκάδας σε πολλές περιπτώσεις έπρεπε να συναινεί σε πράγματα που μπορεί να μην επιθυμούσε ο ίδιος, καθώς χρειαζόταν τη στήριξη της παράταξης Σολδάτου όπως για παράδειγμα στο Τουριστικό Περίπτερο, ο Θ. Περδικάρης είπε τα εξής:

“Στο συγκεκριμένο θέμα δεν νομίζω ότι θα φτάναμε ποτέ σε αυτό το σημείο, εάν οι ενέργειες δεν ήταν αυτές που έγιναν από το δημοτικό λιμενικό ταμείο και αν δεν είχαμε τα παρατράγουδα, πάντα προφανώς με την συναίνεση της δημοτικής αρχής.

Γιατί εγώ δεν μπορώ να πιστέψω ότι οποιοσδήποτε πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου θα ενεργούσε έτσι, από μόνος του, γιατί προφανώς θα έπρεπε να είχε φύγει την επόμενη στιγμή.

Έτσι εάν γινόταν όλα σωστά και δεν είχαμε όλα αυτά που συνέβησαν, δεν θα φτάναμε εκεί, οπότε δεν θα χρειαζόταν να συρθεί, όπως εσείς αναφέρατε, ο κ. Καλός από τον κ. Σολδάτο.

Να θυμίσω όμως για το θέμα της κυβερνησιμότητας, ότι εμείς ψηφίσαμε πολλές φορές θέματα, όταν μάλιστα υπήρχαν και προκλήσεις από την δημοτική αρχή και όχι μόνο μία φορά. Και ενώ η στάση τους ενίοτε ήταν προκλητική, παρόλα αυτά ψηφίζαμε θετικά για όλα αυτά που εμείς εκτιμούσαμε γιατί ποτέ δεν σκεφτόμαστε τι θα γίνει με τον κ. Καλό ή τον κ. Σολδάτο, αλλά το τι θα γίνει με τον τόπο μας, κι αυτό το έχουμε αποδείξει πολλές φορές.

Θέλω να πω ότι εκ μέρους μας υπήρχε διάθεση συζήτησης, συναίνεσης, σύνθεσης και είναι φανερό, το γνωρίζετε εξάλλου, ότι το αποδείξαμε με τη στάση μας. Κι εδώ θέλω να βάλω στην κουβέντα και τις άλλες παρατάξεις, που κατά την άποψή μου είχαν την διάθεση για σύνθεση, όσο αυτό βέβαια επιτρέπεται και όσο το θέλησε και η δημοτική αρχή.

Όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτός που έπρεπε να ξεκινήσει τη συζήτηση για διάλογο και σύνθεση είναι ο δήμαρχος. Ο ίδιος όμως προσπάθησε να έχει την πλειοψηφία του, πράγμα που είναι θεμιτό, κάνοντας όμως και τις επιλογές του. Και εδώ να τονίσω ξανά ότι δεν υφίσταται ζήτημα μη κυβερνησιμότητας αφού αυτό το κατέρριψε πλέον η Ολομέλεια του ΣτΕ.”

Για την Απλή Αναλογική:

“Σχετικά με την απλή αναλογική έχω τονίσει και μέσα από την αρθογραφία μου, αλλά και στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι έσπαγε το κομματικό κατεστημένο. Η απλή αναλογική μπορούσε να δημιουργήσει πολλές παρατάξεις, να εκπροσωπηθούν πολίτες αλλά και συλλογικότητες. Άρα δεν υπήρχαν οι “αφέντες” δήμαρχοι του παρελθόντος. Ήδη τα θηριώδη ποσοστά του 40%, 42% ή 45% στις δημοτικές εκλογές ήταν  εξαφανισμένα. Αυτό την προηγούμενη φορά λειτούργησε και σε επίπεδο περιφέρειας και δήμων.

Δόθηκε η δυνατότητα να εκπροσωπηθούν παρατάξεις σύμφωνα με την ψήφο της κοινωνίας. Δεν είναι όμως εύκολο να προσαρμοστεί το πολιτικό προσωπικό. Μην περιμένουμε από τη μία στιγμή στην άλλη άνθρωποι που έχουν υπηρετήσει την τοπική αυτοδιοίκηση με άλλο σκεπτικό, σε άλλους καιρούς, με άλλους στόχους πως θα μπορούσαν να ακολουθήσουν αυτή την διαδικασία.

Όμως υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να παλέψουν για μια αυτοδιοίκηση των πολιτών. Και ευτυχώς τέτοιοι άνθρωποι υπάρχουν σε διάφορους πολιτικούς χώρους. Όμως όλοι αυτοί πρέπει να πολεμήσουν!

Για παράδειγμα, αυτό που συμβαίνει τώρα στο νόμο Μητσοτάκη με τις τοπικές κοινότητες. Τι κάνει ο νόμος; Μα ουσιαστικά κομματικοποιεί ή παραταξιοποιεί τις εκλογές σε μικρές κοινότητες, σε ένα μικρό χωριό.

Λέει λοιπόν η ΝΔ με το νόμο της σε κάποιον πολίτη: δεν μπορείς να βάλεις υποψηφιότητα, χωρίς να είσαι κάτω από ένα ψηφοδέλτιο, το οποίο πολλές φορές μπορεί να λέγεται ότι είναι ανεξάρτητο και να το στηρίζει κατά κράτος ένα κόμμα. Ο πολίτης δεν το θέλει αυτό ή ακόμη μπορεί να μην θέλει να πάει με κάποιο ψηφοδέλτιο ή με τον εκάστοτε υποψήφιο Δήμαρχο ή γιατί θέλει να είναι μόνος του.

Με την Απλή Αναλογική, στις προηγούμενες εκλογές, μπήκε κόσμος στην διαδικασία των εκλογών που δεν είχε ασχοληθεί ποτέ και αυτό ήταν πολύ θετικό.

Δεν μπορούμε να επικαλούμαστε ότι ανήκουμε στην Ευρώπη όταν στην αυτοδιοίκηση είμαστε τριτοκοσμικοί και κάτι παραπέρα.

Στο ερώτημα για το πώς μπορεί να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο συνεργασιών στις αυτοδιοικητικές εκλογές, απάντησε τα εξής:

“Αυτό μπορεί να γίνει πριν τις εκλογές, π.χ. μπορεί να γίνει μία συνένωση παρατάξεων, αλλά και μετά τις εκλογές. Με άλλα λόγια θέλω να πω πως μια προγραμματική συμφωνία μεταξύ παρατάξεων μπορεί να υπάρξει και μετά. Σ’ αυτό βέβαια βοηθούσε πολύ η Απλή Αναλογική.

Αυτό ήταν και ένα μήνυμα που έστελνε η απλή αναλογική, ήταν και μία δική μας θέση, έχει ειπωθεί και από τον πρώην Δήμαρχο Κωνσταντίνο Δρακονταειδή.

Δεν θέλω να επανέλθω στο τι έγινε τότε, είναι εξάλλου πολύ κοντινά και πολύ γνωστά σε όλους μας. Εκείνο που εμείς προτάξαμε τότε -μετά τις εκλογές- και που πάντα προτάσσουμε, ήταν και είναι το προγραμματικό πλαίσιο. Κάποιους όμως προφανώς δεν τους βόλευε τότε ή ίσως δεν πιστεύουν πραγματικά σε συνεργασίες με δημοκρατικές διαδικασίες και συνθέσεις. Ίσως το εγώ τους είναι πάνω κι από τον τόπο!

Εμείς όμως δεν μπορούσαμε να πάμε διαφορετικά, είναι κάτι που το δηλώνουμε διαχρονικά και μάλιστα με τον τρόπο που φέρθηκαν σε πρώην αντιδημάρχους, νομίζοντας ότι έχουν να κάνουν με κάποιους που θα διεκδικούσαν απλά τις καρέκλες. Εμείς αυτό δεν το κάναμε και δεν θα το κάνουμε ποτέ.”

Στην επισήμανση του Παναγιώτη Κουνιάκη ότι πλέον δεν υπάρχει πεδίο σύγκλισης με τον δήμαρχο Χαράλαμπο Καλό, απάντησε:

“Υπάρχει μία μεγάλη διαφορά σε αυτό που λέμε προγραμματικά και αναδείχθηκε σε όλο αυτό το διάστημα της θητείας του. Κυρίως εκεί που παίχτηκε το παιχνίδι ήταν σχετικά με τις θέσεις όλων μας γι’ αυτό που λέγαμε λίγο πριν και που έχει να κάνει με το πως βλέπουμε και πως λειτουργούμε μέσα στην αυτοδιοίκηση.

Πιστέψτε με όλοι μας μπορούσαμε να κάνουμε πράγματα γι’ αυτό. Εμείς μπορούσαμε από την πλευρά της αντιπολίτευσης να αναδεικνύουμε ζητήματα, να τα αναφέρουμε και να τα καταγγέλλουμε, μαζί με τις άλλες παρατάξεις και ο δήμαρχος μπορούσε από την πλευρά του να βοηθήσει, ώστε να μην ευτελιστεί τελείως το δημοτικό συμβούλιο και να μη γίνει ένα όργανο καρικατούρα.

Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε τίποτε και εδώ υπάρχουνε ευθύνες που θα μας ακολουθούν.”

Αναφορικά με τα έργα της δικής του δημοτικής αρχής και την επικοινωνία τους, ο Θανάσης Περδικάρης διαπίστωσε “ένα έλλειμμα στην ενημέρωση, που οφείλεται στην απουσία μέσων, όπως ρ/σ ή τηλεόραση που θα είχαν ουσιαστική παρέμβαση ουσιαστική των τοπικών μέσων ενημέρωσης, με εξαίρεση τον συγκεκριμένο ραδιοφωνικό σταθμό, ώστε μέσα από συζητήσεις, διάλογο και συνεντεύξεις να αναδεικνύονται τα μικρά ή μεγάλα ζητήματα.”

Σύμφωνα με τον κ. Περδικάρη: “Είναι σημαντικό να εξαγγέλλονται μεγάλα έργα, όμως εξίσου σημαντικά είναι και τα ζητήματα της καθημερινότητας. Στα ζητήματα της καθημερινότητας μετράει ο καθένας. Έργα υπήρχαν και θα υπάρχουν. Σ’ αυτόν τον τομέα εξίσου σημαντικό είναι να μπορείς να δηλώνεις ότι μία διοίκηση έχει συνέχεια. Εμείς ως προηγούμενη δημοτική αρχή το ακολουθήσαμε, ποτέ δεν βγήκαμε να πούμε διάφορα πράγματα, στα οικονομικά, είτε στα έργα, πάντα αναγνωρίζαμε τα έργα που ερχόταν από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές. Έτσι πράτταμε πάντα στην θητεία μας και το γνωρίζετε και θα σας θυμίσω π.χ. τα εγκαίνια του Μουσείου Άγγελου Σικελιανού, που όχι μόνο προσκαλέσαμε όλους τους θεσμικούς που ενεπλάκησαν, έστω και ελάχιστα, αλλά τους αναφέραμε κιόλας.

Αυτά τα προβλήματα είναι γνωστά, ωστόσο εμείς πρέπει να πηγαίνουμε μπροστά για να προχωράει η κοινωνία.

Ωστόσο τα τελευταία 3+ χρόνια υπάρχει ένας προβληματισμός στη Λευκάδα, τουλάχιστον αυτό εισπράττω και αυτό δεν έχει να κάνει με τη λειτουργία των οργάνων που και εκεί η δημοτική αρχή έχει τις ευθύνες της.

Σύμφωνα με αυτά που εισπράττω έλειψε πολύ η συλλογικότητα, έλειψε και ο διάλογος, είτε είχαμε πανδημία είτε όχι. Επίσης η χρηστή διοίκηση και η εργατικότητα.

Όμως το κύριο για μένα που μετράει πολύ στην κοινωνία και τους πολίτες είναι ότι υπήρξε πρόβλημα με την συμπεριφορά και την επαφή και αυτό πιστεύω πώς κατά την άποψή μου, χωρίς να θέλω να γίνομαι εγωιστής, ήταν κάποια από τα κύρια χαρακτηριστικά που είχε η προηγούμενη δημοτική αρχή.”

Κλείνοντας την συζήτηση του ο Θανάσης Περδικάρης και ενόψει των επόμενων εκλογών, κάλεσε – προκάλεσε τον κ. Κουνιάκη και τους άλλους δημοσιογράφους να προσπαθήσουν να προωθήσουν τον διάλογο. Και όχι μόνο μεταξύ των επικεφαλής που επιβάλλεται αλλά και δημοτικών συμβούλων ή και υποψηφίων. Σε έναν δημόσιο διάλογο με τους τοπικούς δημοσιογράφους για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τα πιστεύω και τις θέσεις του καθενός ξεχωριστά αλλά και των παρατάξεών τους. Και ρωτώντας τον Π. Κουνιάκη, αναρωτήθηκε κι ο ίδιος αν υπάρχει δυνατότητα να συμβεί αυτό! 

“Δεν μπορεί απλά όπως είπαμε προηγουμένως να υπάρχουν δημοτικοί σύμβουλοι που δεν έχουμε ακούσει τη φωνή τους και απλά σηκώνουν το χέρι του στην ψηφοφορία.

Δεν μπορεί να είσαι δημοτικός σύμβουλος 2-3-5 τετραετίες και να μην έχει ακουστεί η φωνή σου.

Είναι υποχρέωσή σου να βγεις μπροστά στον κόσμο, να κάνει ερωτήσεις ο δημοσιογράφος αφού συμφωνηθούν κάποια πράγματα ως πλαίσιο και να συζητήσουμε ανοιχτά.

Το ίδιο πρέπει να γίνει και στις εθνικές εκλογές. Δεν μπορεί να είσαι βουλευτής και να λειτουργείς αποστειρωμένα με δελτία τύπου και ανακοινώσεις που γράφουν λογογράφοι και να μην εκτίθεσαι στον δημόσιο διάλογο.”

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Σχετικά Άρθρα