ΕΝΠΕ: Τώρα “καταγγέλλουν” – Πριν λίγους μήνες επευφημούσαν!

Τώρα «καταγγέλλουν» ενώ πριν λίγους μήνες επευφημούσαν και πρωταγωνιστούσαν στα κυβερνητικά show για την Πολιτική Προστασία!

Υποκριτική και απέλπιδα προσπάθεια αποτίναξης των όποιων ευθυνών αναλογούσαν –ιδιαίτερα στον Α΄αντιπρόεδρο της και περιφερειάρχη Αττικής– χαρακτηρίζουν αυτοδιοικητικοί παράγοντες, την ανακοίνωση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), η οποία ζητά αλλαγή του σημερινού «μοντέλου» Πολιτικής Προστασίας.

Ξεχνώντας, ότι ήταν πάλι οι ίδιοι οι περιφερειάρχες, που μόλις πριν λίγους μήνες, επικροτούσαν τις εξαγγελίες και αποφάσεις του πρωθυπουργού για το τωρινό μοντέλο της Πολιτικής Προστασίας, με κορυφαίες όλων το μετασχηματισμό της σε αυτόνομο υπουργείο και την ανάληψη της ηγεσίας του, από τον πρώην Επίτροπο κ. Στυλιανίδη.

Τώρα λοιπόν ζητούν « μια νέα προσέγγιση», με πρωταγωνιστικό ρόλο της Αυτοδιοίκησης, η οποία ωστόσο στα μάτια των πολιτών είναι βαθύτατα πληγωμένη, εξαιτίας της ανικανότητας της Περιφέρειας Αττικής, να διατηρήσει ανοικτούς έστω και τις κεντρικότερες δημόσιες οδικές αρτηρίες ( Μεσογείων, κ.α) και συγκεκριμένων δήμων, μόλις ελάχιστα χιλιόμετρα από την …Ομόνοια και οι δημότες των οποίων επί ημέρες δεν μπορούσαν να βγουν καν από τα σπίτια τους.

Ολόκληρη η σχετική ανακοίνωση της ΕΝΠΕ έχει ως εξής :
« Οι Περιφερειακές αρχές της χώρας τάσσονται υπέρ ενός ριζικά νέου στρατηγικού σχεδιασμού για την Πολιτική Προστασία, με ουσιαστικό τον ρόλο της Αυτοδιοίκησης, όπως επιτάσσουν οι καλές πρακτικές που ακολουθούνται διεθνώς, με εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα για την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας των πολιτών.
Είναι η ώρα για μια νέα προσέγγιση, βασισμένη στο αποκεντρωμένο μοντέλο, με ξεκάθαρες αρμοδιότητες για κάθε εμπλεκόμενο φορέα, με τη στήριξη του κεντρικού κράτους στο πλαίσιο παροχής πρόσθετων πόρων, υποδομών, μέσων και προσωπικού στην Αυτοδιοίκηση, για την εκπλήρωση των απαιτήσεων της κοινωνίας.
Για μια ακόμα φορά, το ΔΣ της ΕΝΠΕ δηλώνει ομόφωνα ότι η Αυτοδιοίκηση είναι βασικός πυλώνας για την πραγματική επιτελικότητα του κράτους και δεν μπορούμε να ανεχτούμε τον υποβιβασμό του ρόλου της ή να αποτελεί διαχρονικά το εξιλαστήριο θύμα ακόμη και για ευθύνες που δεν της αναλογούν».

Αναδημοσίευση από https://news-ta.gr/

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Σχετικά Άρθρα