Ιδιωτικοποιήσεις στους Δήμους: οι εργολάβοι δείχνουν ξανά το αληθινό τους πρόσωπο!

Επιδεινώνει κατά πολύ τις εργασιακές σχέσεις ο εργολάβος που έχει αναλάβει τις υπηρεσίες πρασίνου στον Δήμο Αθηναίων. Πρόκειται για μια μεγάλη εργολαβία ύψους 35,4 εκατ. ευρώ διάρκειας 36 μηνών, που έρχεται ως εκχώρηση της υπηρεσίας πρασίνου του Δήμου σε ιδιώτη μετά από εισήγηση του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, η οποία βασίστηκε σε ειδική ρύθμιση του τέως υπουργού ΕσωτερικώνΤάκη Θεοδωρικάκου!

Ενώ, λοιπόν, ο εργολάβος υπέγραψε την 7η Απριλίου 2021 τη σύμβαση με τον Δήμο Αθηναίων διάρκειας 36 μηνών για το έργο συντήρησης και ανάπλασης πλατειών, πεζοδρόμων, κλιμάκων και λοιπών κοινόχρηστων χώρων πρασίνου και στις επτά (7) δημοτικές κοινότητες του Δήμου Αθηναίων, κι ενώ οι ατομικές συμβάσεις των εργαζομένων όριζαν ότι θα είχαν 8ωρη απασχόληση σε 5νθήμερη βάση, ο εργολάβος άλλαξε άποψη…

Έτσι, προ ημερών ο εργολάβος κάλεσε τους εργαζόμενους να υπογράψουν νέα τροποποιητική ατομική σύμβαση, που θα επιφέρει επιδείνωση των όρων εργασίας μετατρέποντας την 5νθήμερη απασχόληση σε 6ήμερη έως το τέλος της εργολαβίας, δηλαδή τον Απρίλιο του 2024! Οπότε οι εργαζόμενοι με σύμβαση ορισμένου χρόνου μπορεί να απασχολούνται 40 ώρες την εβδομάδα, αλλά σε 6ήμερη βάση. Συνεπώς, καθημερινά θα εργάζονται 6,6 ώρες από Δεύτερα έως το Σάββατο. Επίσης, στη σύμβαση εργασίας ενώ αναγνωρίζεται ως τόπος παροχής εργασίας ο Δήμος Αθηναίων, αναφέρεται ότι: «Ο εργοδότης διατηρεί το δικαίωμα για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών να μεταθέτει να μετακινεί προσωρινά ή οριστικά των εργαζομένων σε άλλα έργα στα οποία ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα».

Επίσης, αναφέρεται ότι «η εταιρεία επιφυλάσσεται να συμψηφίζει το εκάστοτε ποσόν της κατά τα ανωτέρω οικειοθελούς παροχής με τυχόν αξιώσεις του εργαζόμενου απορρέουσες από την παροχή πρόσθετης εργασίας πάσης φύσεως συναφούς ή μη με την κυρία απασχόληση εργασίας, νυχτερινής εργασίας, εργασίας Κυριακών και αργιών με εξαιρέσιμων εορτών καθώς και της τυχόν εργασίας κατά την 6η ημέρα της εβδομάδος».

Σημειωτέον ότι το ωρομίσθιο αντιστοιχεί στα 4,36 ευρώ! Οπότε για τις 6,6 ώρες ανά ημέρα σε 6ήμερη αντιστοιχεί στα 28,76 ευρώ, ενώ εάν τηρείτο η 8ωρη απασχόληση ανά ημέρα ο εργαζόμενος θα έπαιρνε 34,88 ευρώ…

Πρόκειται για μια πρακτική του εργολάβου που φέρνει στην επιφάνεια άλλο ένα παράδειγμα εργοδοτικής αυθαιρεσίας με προκάλυμμα νομιμότητας και έρχεται σε συνέχεια όσων επιφυλάξεων είχαν διατυπωθεί σχετικά με τη ρύθμιση του τέως υπουργού Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκου για την εκχώρηση σε ιδιώτες των υπηρεσιών καθαριότητας, συντήρησης χώρων πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού, που καταστατικά ανήκαν στους Δήμους. Εξάλλου, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και η ΠΟΕ – ΟΤΑ είχαν καταγγείλει την κυβέρνηση Μητσοτάκη για συντονισμένη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των δημοσίων υπηρεσιών των ΟΤΑ και θεσμοθετήθηκε μόλις τον Οκτώβριο του 2019, δηλαδή τέσσερις μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης.

Αναδημοσίευση από https://www.ilektrav.gr/

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Σχετικά Άρθρα