Κώστας Δρακονταειδής στον Prisma 91,6: “Δεν θα συνεργαστώ ποτέ με φασίστες ή αυτούς που η κοινωνία αποκαλεί λαμόγια.”

Εφ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6 και τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Kουνιάκη, o  δήμαρχος Λευκάδας Κωνσταντίνος Δρακονταειδής.

Σχετικά με το κτηματολόγιο και τις αναμενόμενες εξελίξεις, έκανε λόγο για μία υπόθεση που έρχεται από πάρα πολύ παλιά.

“Η Ιστορία με το κτηματολόγιο όπως εξελίχθηκε ήταν μία πολιτικά αμαρτωλή ιστορία,” ανέφερε.

“Από την στιγμή που ανέλαβε η δημοτική αρχή, μαζί με τους κατοίκους και άλλους φορείς, δώσαμε ολόκληρη μάχη για να καταφέρουμε ότι σε όλες τις περιπτώσεις των λαθών θα ιδρύονταν ένα γραφείο το οποίο επιτέλους θα διόρθωωε τα λάθη  και θα ξεπέρναγαν  τα προβλήματα που έχουν οι κάτοικοι.

Αυτό το αίτημα υλοποιήθηκε, μεσολάβησαν γραφειοκρατικές διαδικασίες και υπογράφτηκε η σύμβαση το καλοκαίρι με τον εργολάβο, να αναλαμβάνει  τις διορθώσεις.

Μάλιστα ο δήμος παραχώρησε χώρο για να διευκολύνει τις εργασίες και έστω και καθυστερημένα φτάσαμε σε ένα καταρχήν αίσιο τέλος.

Ο εργολάβος αυτή τη στιγμή χωρίς δική του ευθύνη αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα, καθώς η “ελληνικό κτηματολόγιο” έχει ένα πρόβλημα με το λογισμικό.

Μάλιστα σε επικοινωνία που είχε με την διευθύντρια κυρία Κλωνάρη πριν μία εβδομάδα, πήρε τη διαβεβαίωση ότι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκέμβρη θα έχει λυθεί το πρόβλημα και θα ξεκινήσουν επιτέλους οι διορθώσεις.

“Αυτό είναι ένα πρώτο θετικό βήμα που μπορεί να λύσει ορισμένα από τα προβλήματα που οι  κάτοικοι ορισμένων χωριών Λευκάδας, όπως  οι Τσουκαλάδες, Αλέξανδρος, Απόλπαινα και Σφακιώτες αντιμετωπίζουν.

Ωστόσο υπάρχουν και άλλα ζητήματα που δεν επιλύονται μέσω αυτής της διαδικασίας, για αυτό , αφού μεσολάβησε μία λαϊκή συνέλευση στους Τσουκαλάδες παρουσία όλων των θεσμικών, υπάρχει ένα κοινό διεκδικητικό κείμενο, στο οποίο με αποφάσεις θα περάσει τόσο στο δημοτικό όσο και στο περιφερειακό συμβούλιο, που ζητάμε τέσσερα πράγματα.

Το ένα είναι να ξεκινήσει άμεσα ο επαναπροσδιορισμός.

Ένα άλλο αίτημα είναι ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η καταμέτρηση, οι οποίες δικαιοπραξίες γίνονται να μπορούν να γίνονται κάτι που δεν συμβαίνει αυτή τη στιγμή.

Το δεύτερο αίτημα είναι ότι υπάρχει μία σειρά ακινήτων, τα οποία είναι χαρακτηρισμένα ως άγνωστα, μάλιστα σε κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις πρόκειται και για σπίτια.

Για αυτό και ζητάμε αυτά που είναι χαρακτηρισμένα με ευθύνη του κτηματολογίου, σπίτια και αγροτεμάχια με τον όρο “αγνώστου” να συμπεριληφθούν μέσα στο καθεστώς της επανακαταμέτρησης και να μην υποχρεωθεί κάποιος από τους πολίτες, να χρειαστεί να κάνει την δικαστική νομιμοποίηση οποία κοστίζει πολλά χρήματα.

Το τελευταίο αίτημα που έχουμε, είναι να δοθεί η δυνατότητα και σε άλλες περιοχές της Λευκάδας που εφαρμόστηκε αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα, να γίνουν ενστάσεις και να διορθωθεί η οποία απεικόνιση στα ακίνητα των συμπολιτών μας.

Με αυτά τα αιτήματα και αφού έχουν ληφθεί οι αποφάσεις, θα ζητήσουμε συνάντηση και με τον αρμόδιο Υπουργό κ Σταθάκη, παρουσία της “Ελληνικό κτηματολόγιο”.

Με αφορμή την ολοκλήρωση της θητείας του και στο ερώτημα τι έκανε και την Λευκάδα  η δημοτική αρχή, ο δήμαρχος Λευκάδας αποσαφήνισε πως αν θέλουμε με αντικειμενικότητα να κρίνουμε το έργο της δημοτικής αρχής, βγάζοντας τα οποία παραταξιακά γυαλιά έχει ο καθένας, θα πρέπει να δούμε ποια ήταν η κατάσταση που εμείς ως δημοτική αρχή παραλάβαμε.

“Αν αυτό δεν το δούμε και δεν συμφωνήσουμε τι εμείς παραλάβαμε σε επίπεδο προβλημάτων για να δούμε τι κάναμε και εμείς, δεν θα μπορούμε να έχουμε σωστό συμπέρασμα και αυτό που θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε στο μέσο πολίτη, είναι τι παραλάβαμε στα πολύ σημαντικά προβλήματα που είχαμε ως Δήμος, χωρίς καμία υπερβολή και λογικές καμένης γης.

Η δημοτική αρχή στα θέματα Υποδομών, παρότι έγιναν έργα στο παρελθόν και δόθηκαν πολλά χρήματα, με τον τρόπο που γινόντουσαν, δεν υπήρχε  σχεδιασμός, χωρίς ένα έργο να είναι ενταγμένο σε μία γενικότερη λογική, δεν έφερε τα αποτελέσματα που έπρεπε να είχαμε ως Λευκάδα ουσιαστικά το 2015 που αναλάβαμε.

Πρώτο και κορυφαίο πρόβλημα ήταν το θέμα των απορριμμάτων, το θέμα της ύδρευσης και αποχέτευσης, λέγοντας ότι ενώ έγιναν κάποια έργα, φτιάχτηκαν κάποιοι βιολογικοί καθαρισμοί,  υπήρχαν σοβαρά προβλήματα στην ύδρευση.

Όλα γινόταν στη λογική να διαχειριστούμε την κατάσταση όπως έχει, εμείς νομίζω ότι την πήγαμε ένα βήμα παραπάνω όσον αφορά την ύδρευση, κάνοντας σοβαρά έργα Υποδομών που βελτίωσαν την κατάσταση την ύδρευση.

Οσο και αν μπαλώνεις ένα τρύπιο παντελόνι, εάν δεν προσπαθήσεις να του αλλάξεις ένα ολόκληρο κομμάτι, όσο και να το μπαλώνεις θα δημιουργούνται ξανά τρύπες.

Ο κύριος Δρακονταειδής ανέφερε, ότι δεν υπήρχε στρατηγική και σχέδιο ανάπτυξης για τη Λευκάδα, πηγαίναμε  χωρίς να ξέρουμε τι ζητάμε ως νόμος, ως Δήμος, ως κοινωνία.

Όλοι μιλάμε και ορκιζόμαστε όνομα της ανάπτυξης, ωστόσο αυτό δεν είναι ένα θεωρητικό σχήμα, καθώς δεν υπήρχε ένα στρατηγικό σχέδιο ακόμα  και σε θέματα τουρισμού.

Σε αυτό τον στρατηγικό σχεδιασμό θα έπρεπε να μπουν και επιχειρηματίες με έναν σοβαρό τρόπο, ώστε να έχεις ένα σοβαρό σχέδιο.

Στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι μετά το σεισμό του 2015, οι δρόμοι παραμένουν ακόμα κλειστοί, καθώς και στον ισχυρισμό ότι εάν δεν είχε γίνει ο σεισμός η δημοτική αρχή δεν θα είχε παράξει έργο, ο δήμαρχος ανέφερε ότι στις 24 Δεκέμβρη δημοπρατείται έργο ύψους 2.800.000 ευρώ για τον δρόμο της Λαγκάδας.

Μάλιστα όπως είπε, έχει δημοπρατηθεί και εκτελείται το έργο της ασφαλτόστρωσης του δρόμου “Ποντι-Νηρά” που δεν έχει καμία σχέση με την χρηματοδότηση των σεισμών, κόστος 600.000 ευρώ.

Επίσης εκτελείται καινούργιο έργο που αφορά την περιοχή των Βαρδανίων και δεν έχει καμία σχέση με σεισμούς, καθώς υπάρχουν ένταξης σε προγράμματα που δεν έχουν σχέση με έργα σεισμών.

“Εγώ κατανοώ ότι κάποιος πρέπει να κάνει αντιπολίτευση και το σέβομαι, γιατί αυτός είναι ο ρόλος της,  μάλιστα και εγώ  έχω κάνει αντιπολίτευση οκτώ χρόνια πριν γίνω δήμαρχος.

Μπορεί να είχα πολιτικές αντιπαραθέσεις για τα ζητήματα του δήμου με τους δημάρχους, όμως ποτέ δεν βγήκα να κάνω αυτού του τύπου την αντιπολίτευση, μία μηδενιστική αντιπολίτευση και αυτός που την  λέει δεν τον πιστεύει ούτε η ίδια του η μάνα.

Επαναλαμβάνω και τα έργα που γίνονται είναι πολύ συγκεκριμένα, ούτε μπορεί να τα μεγαλώσει κανείς, ούτε να τα μικρύνει ούτε να τα εξαφανίσει.

Εγώ από όλα αυτά θα ζητήσω από τους συμπολίτες μου να τα βάλουν κάτω, να τα δουν και να κρίνουν.”

Επίσης επανέλαβε κάτι που όπως λέει το λέει σε κάθε συνέντευξή του, ότι δεν ισχυρίζεται πως η δημοτική αρχή τα έκανε όλα σωστά, ούτε ποτέ είπαμε ότι είμαστε οι μοναδικοί σωτήρες αυτό τον τόπο.

“Εμείς λέμε ότι δώσαμε μία μάχη και έναν αγώνα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, ποτέ δεν χρησιμοποιήσαμε ως άλλοθι τις δύσκολες συνθήκες που περνάει η κοινωνία και η χώρα και θέλουμε οι πολίτες να μας κρίνουν για αυτό που κάναμε.”

Αναφερόμενος στις κατηγορίες για καθυστερήσεις των έργων αποκατάσταση σεισμών, είπε ότι αυτοί που το λένε, ή δεν γνωρίζουν ποιο είναι το μοντέλο με το οποίο γίνονται όλα τα έργα και επίσης συνειδητά κρύβουν, στα πλαίσια της κακής αντιπολίτευσης, την πραγματικότητα.

Μάλιστα τους προκάλεσε να πάρουν από αντίστοιχες περιοχές, αντίστοιχα φαινόμενα σεισμών, να τα βάλουν κάτω να δουν πού βρίσκονταν τα έργα των περιόδων και να δουν πού βρίσκονται τα έργα της Λευκάδας και οι αντίστοιχες απορροφήσεις. “Τότε αν δικαιωθούν από αυτή τη σύγκριση θα βγω και θα ζητήσω δημόσια συγνώμη.”

Μάλιστα ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε  την Κεφαλλονιά της οποίας  ο σεισμός είχε γίνει 1,5 χρόνο νωρίτερα από της Λευκάδας.

Στο ερώτημα ότι η δημοτική αρχή είχε πολύ χαλαρή αντιπολίτευση και στην διαπίστωση ότι  υπήρχε ένα κλίμα συναίνεσης, ο δήμαρχος απάντησε ότι υπήρχε μία διάθεση από ένα τμήμα της αντιπολίτευσης, για καλοπροαίρετη κριτική σε πολύ μεγάλο βαθμό.

“Επίσης  κακή διάθεση από ορισμένες άλλες παρατάξεις, στη λογική μόνο και μόνο να κάνω αντιπολίτευση.”

Μάλιστα ο δήμαρχος Λευκάδας είπε ότι η οποία δημιουργική κριτική, ή ακόμα και η αρνητική δεν ασκείται μόνο στο Δημοτικό Συμβούλιο Λευκάδας, αλλά και στο επίπεδο των μέσων ενημέρωσης.

“Το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι των μέσων ενημέρωσης, ξημεροβραδιάζονται με τη λογική ποιο άρθρο θα γράψω, ποια φωτογραφία θα τραβήξω, από ποιο καλαθάκι απέξω υπήρχε ένα μπουκάλι και δεν το μάζεψε ο δήμος για να κάνω κριτική και να γράψω ένα ολόκληρο άρθρο.

Αυτή η αντιπολίτευση απέναντι στην οποία δημοτική αρχή, για εμένα είναι αντιπολίτευση της πλάκας και δεν μπορεί να πείσει αυτούς που έγραφαν το άρθρο.

Από την άλλη μεριά υπήρχε και καλοπροαίρετη κριτική από τα μέσα ενημέρωσης σε πράγματα που δεν έκανε ή  έκανε λάθος η σημερινή δημοτική αρχή, που αυτή την διάβαζα, την ρούφαγα γιατί αυτή βοηθούσε τη δημοτική αρχή.

Αίσθηση μάλιστα  προκάλεσε η καταγγελία του δημάρχου, ότι κάποιοι συμπολίτες μας κατεβάζουν τους διακόπτες, παραβιάζοντας τα pillars για να σβήνουν τα φώτα σε τμήματα της πόλης.

Μάλιστα πρόσφατα κάποιοι είχαν κατεβάσει τους διακόπτες με αποτέλεσμα η κεντρική πλατεία να είναι στο σκοτάδι πριν δυο μέρες.

“Πρόκειται για συγκεκριμένους συμπολίτες, οι οποίοι είναι πουλημένοι, καθώς σε όλα τα πράγματα υπάρχουν κάποια όρια ανέφερε.

Αυτό έγινε και πέρυσι και πρόπερσι, απλά εντατικοποιήθηκε τις τελευταίες μέρες.”

Στο ερώτημα αν μετάνιωσε για κάποια πρόσωπα που είχε εντάξει στο συνδυασμό του το 2014, είπε ότι όταν έχεις να διαχειριστείς 184 πρόσωπα στα ψηφοδέλτια σου, προφανώς κάποιες επιλογές μπορεί να είναι ενδεχομένως και άστοχες, η να αποδειχτούν από την ίδια τη τη ζωή.

“Υπήρχαν τέσσερις με πέντε περιπτώσεις, στις οποίες η επιλογή ήταν λάθος και ήταν δική μου και την ευθύνη την παίρνω εγώ, ωστόσο στο σύνολο του ψηφοδελτίου, οι επιλογές που είχα κάνει μαζί με τους στενούς μου συνεργάτες, ωστόσο την πρωταρχική ευθύνη την αναλαμβάνω εγώ, μερικές από αυτές αποδείχθηκαν λάθος, ωστόσο η συντριπτική πλειοψηφία αποδείχθηκε σωστή.

Σχολιάζοντας  τόσο την υποψηφιότητα του Μπάμπη Καλού, αλλά και του Θεόδωρου Σολδάτου, τους ευχήθηκε να πετύχουν το καλύτερο στον αγώνα που έχουν να δώσουν, με βάση τις δικές σου προθέσεις, όπβς είπε  είναι άνθρωποι γνωστοί στην κοινωνία, άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο, ο καθένας έχει τη δική του συμβολή και θα κριθούν και αυτοί όπως και εγώ ο ίδιος με βάση το καινούργιο πρόγραμμα με τη Λευκάδα.

Στο ερώτημα αν έχει κόκκινες γραμμές σε μελλοντικές  συνεργασίες του δήμου Λευκάδας, ανέφερε: Δεν πρόκειται ποτέ  να συνεργαστώ με φασίστες, όσοι στην κουλτούρα τους και την λογική τους εκφράζουν αυτό που λέμε φασισμό και αποφεύγω να συνεργαστώ όπως ο διάβολος το λιβάνι, με ανθρώπους που η κοινωνία στην καθομιλουμένη τους ονομάζει “λαμόγια” και δεν εννοώ μόνο στον οικονομικό τομέα, αλλά υπάρχουν και πολιτικά λαμόγια, επομένως χρησιμοποιώ μία έκφραση που την καταλαβαίνουν όλοι και αυτές είναι οι δύο κόκκινες γραμμές μου. Αν προκύψουν τέτοια άνθρωποι μέσα στο καινούργιο δημοτικό συμβούλιο, με αυτούς θα βάλω κόκκινες γραμμές.

Με όλους τους υπόλοιπους στο βαθμό που μπορεί να υπάρξει συνεννόηση που να έχει είτε πολιτικά χαρακτηριστικά, είτε αφορούν θέματα του τόπου μας, θα κάτσω με όλη την καλή διάθεση, να βρούμε το σημείο προσέγγισης, για να προωθήσουμε αυτά τα θέματα.

Αυτή εξάλλου είναι και η κουλτούρα του νέου εκλογικού συστήματος, καθώς πρέπει όλοι να αρχίσουμε κουβεντιάσουμε μεταξύ μας, εγώ  όσο διάστημα είμαι  στην δημοτική αρχή, έκανα αρκετές συναντήσεις με τους επικεφαλής, πράγμα που δεν είχε συμβεί στο παρελθόν. Όταν ήμουν αντιπολίτευση ποτέ δεν με κάλεσε κανείς από τους τότε δημάρχους για να με ενημερώσει για κάποιο ζήτημα ή να ζητήσει την γνώμη μου πριν αυτά συζητηθούν στο δημοτικό συμβούλιο.

Μέσα από το νέο εκλογικό σύστημα του οποίου εγώ είμαι φαν  παιδιόθεν δίνεται η ευκαιρία να κατακτήσουμε αυτή την κουλτούρα η οποία θα δοκιμαστεί στην πράξη.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Σχετικά Άρθρα