Κώστας Δρακονταειδής στον Prisma 91,6: “Όλοι αυτοί που κουνούν το χέρι στην δημοτική αρχή, που ήταν τα προηγούμενα χρόνια για να δώσουν λύσεις στα προβλήματα της Λευκάδας;”

Την πρώτη του συνέντευξη, μετά την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του παραχώρησε στον Prisma 91,6 ο δήμαρχος Λευκάδας Κωνσταντίνος Δρακονταειδής.

Όπως ανέφερε:,  αυτά τα 4,5 χρόνια πού βρισκόμαστε στη δημοτική αρχή, είχαμε ένα σχεδιασμό που αφορούσε πάρα πολλά πράγματα όχι μόνο έργα, καθώς πρέπει να σημειώσουμε ότι το μυαλό ενός Δήμου δεν μπορεί να είναι μόνο στα έργα, αλλά και σε άλλου τύπου δράσεις όπως κοινωνικές.

Ξεδιπλώσαμε  ένα σχεδιασμό σε πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες για την Ελλάδα, χωρίς ωστόσο ποτέ να επικαλεστούμε ως άλλοθι τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όλοι οι δήμοι και συνεπώς ο δήμος Λευκάδας.

Αυτό τον σχεδιασμό θέλουμε να τον πάμε ένα βήμα παρακάτω, για αυτό και θα είμαστε ξανά στην κρίση των πολιτών να κριθούμε ξανά από τους πολίτες εάν και για την επόμενη θητεία θα μπορέσει να μας εμπιστευτεί για να υλοποιήσουμε αυτό τον σχεδιασμό.”

Αναφερόμενος στον τρόπο διοίκησης του δήμου Λευκάδας, υπογράμμισε ότι όλα ξεκινάνε από την αντίληψη του κάθε ανθρώπου και στην συγκεκριμένη περίπτωση μία συλλογικότητα της Δημοτικής μας παράταξης, για το τι άποψη έχει για μία σειρά ζητημάτων που αφορούν την επαφή της με την κοινωνία.

“Μία σημαντική διαφορά αυτής της δημοτικής αρχής είναι η ανάγκη να λογοδοτεί στον πολίτη για αυτό που έκανε ή δεν έκανε. Ένα πολύ σημαντικό ζήτημα είναι αυτό της λογοδοσίας.

Ένα δεύτερο θέμα είναι το πώς διαχειρίζεσαι τα χρήματα των πολιτών, ωστόσο δεν υπονοώ κάτι που έκαναν οι άλλοι και εμείς δεν κάναμε, απλά εννοώ ότι πρέπει να τα διαχειρίζεσαι με έναν ορθολογικότερο τρόπο και ταυτόχρονα αυτή η διαχείριση να ακουμπάει στο επίπεδο της κοινωνίας.

Πρέπει να πούμε ότι στο παρελθόν και όχι από όλες τις δημοτικές αρχές, υπήρχαν περιπτώσεις που δούλευε το ρουσφέτι και το βόλεμα. Εμείς δεν πορευτήκαμε καθόλου με αυτή τη λογική, αντιμετωπίσαμε τους πολίτες σαν ίσους, γιατί θεωρούμε ότι αυτή είναι υποχρέωσή μας.

Επίσης η πόρτα μας ήταν ανοικτή 24 ώρες το 24 ωρο για να ακούσουμε το πρόβλημα του κάθε πολίτη, καθώς η δική μου φυσική παρουσία και των συνεργατών μου ήταν εκεί όπου μας επέτρεπαν οι δυσκολίες και διάφορα γραφειοκρατικά ζητήματα που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του δήμου.

Αναφερόμενος στο θέμα της ΜΟΠΑΚ και στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για παραλείψεις και λάθη, ο δήμαρχος Λευκάδας ανέφερε κάτι που όπως είπε έχει επαναλάβει πολλές φορές τόσο στο δημόσιο λόγο όσο και στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι για να δημοπρατήσεις ένα τόσο μεγάλο έργο πρέπει να είσαι έτοιμος από όλες τις πλευρές.

“Αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό στο επίπεδο της κοινωνίας, διότι τέτοιου είδους έργα έχουν δημοπρατηθεί δύο σε όλη τη χώρα, εμείς θα είμαστε οι τρίτοι και επειδή είχαν ζητήματα στους όρους διακήρυξης αντιμετωπίζουν και δυσκολίες ως προς το να βγει ο τελικός ανάδοχος που θα υλοποιήσει το έργο.

Το υπουργείο σωστά κάθεται και “ψυρίζει” την κάθε λεπτομέρεια , ώστε να πάμε σε ένα διαγωνισμό πουλά μας διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρχουν καθυστερήσεις, για διάφορους λόγους.

Κάθε βήμα μας ήταν σε συνεννόηση και υπό τον έλεγχο του υπουργείου και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά.

Θέλω ωστόσο να τονίσω κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό. Εμείς ως δημοτική αρχή είχαμε παραλάβει κοινή συναινέσει και αυτό είναι σημαντικό, με την προηγούμενη δημοτική αρχή, την ιδέα και σε απολύτως προ- μελετητικό επίπεδο  που εμείς έπρεπε να κάνουμε πράξη.

Για να ξεκινήσει να κατασκευάζεται ένα τόσο σοβαρό έργο, αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο. Θέλω να υπογραμμίσω ότι την πρώτη περιβαλλοντική αδειοδότηση την πήραμε 1,5 χρόνο μετά την υποβολή των έγγραφων. Σε όλη αυτή τη διαδικασία εμπλέκονται και άλλες υπηρεσίες που δεν μπορεί ο δήμος να ελέγξει.

Εμείς όλα αυτά τα βήματα, τις οριστικές μελέτες, τις αδειοδοτήσεις που απαιτούνται και μία σειρά πολλών άλλων πραγμάτων, τα ολοκληρώσαμε και πήγαμε τον πλήρη φάκελο στο υπουργείο για να σου δώσει την προ-έγκριση δημοπράτησης για να ξεκινήσει το έργο.

Αυτό που επαναλαμβάνω τόσες φορές, κάποιοι στο δημοτικό συμβούλιο, δεν πρόκειται να το καταλάβουν ποτέ, καθώς θεωρούν ότι με αυτό τον τρόπο αντιπολιτεύονται τη δημοτική αρχή.

Μία δημοτική αρχή έχεις χίλιους λόγους να την αντιπολιτευτείς, δεν μπορείς όμως σε ζητήματα ζωής ή θανάτου, για έναν τόπο να έχεις μπροστά την όποια αντιπολιτευτική σου λογική.

Επίσης έχω επαναλάβει πολλές φορές και κάποιοι κάνουν ότι δεν ακούν, ότι άλλαξε όλο το θεσμικό πλαίσιο που αφορούσε διαδικασίες δημοπρατήσεων έργων, αναθέσεων κτλ και όλοι οι Δήμοι της χώρας έκαναν πάνω από ένα χρόνο να προσαρμοστούν, γιατί όταν ψηφίζεται ένας νόμος, βγαίνουν εκατοντάδες εγκύκλιοι που ερμηνεύουν τις διατάξεις του.

Αυτή είναι η μόνη και μοναδική αλήθεια, δεύτερη δεν υπάρχει, όλα όσα λέγονται και έχουν ακουστεί στο παρελθόν περί καθυστερήσεων, έχουν μοναδικό σκοπό να την πολιτευτούν, κατά τρόπο απαράδεκτο κατά τη γνώμη μου, το δήμο.

Στην κριτική που ακούγεται από την αντιπολίτευση για καθυστερήσεις και για λάθος χειρισμούς, ο δήμαρχος απάντησε ότι τις μελέτες δεν τις κάνει ο δήμος, ούτε τα υπηρεσιακά έγγραφα συντάσσει, και μερικοί έχουν μπλέξει τα πράγματα.

“Εμείς υλοποιούμε έναν κεντρικό σχεδιασμό, να δημιουργήσουμε μονάδα και σε αυτό το κεντρικό σχεδιασμό η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ήταν ομόφωνη.

Η ευθύνη η πολιτική επομένως αφορά αυτό το ζήτημα, όλα τα άλλα τα επιμέρους, που έχουν να κάνουν με τις δυσκολίες, με την δική μας υποστελεχωμένη υπηρεσία, καθώς και άλλων υπηρεσιών που εμπλέκονται, όλοι όσοι κάνουν αντιπολίτευση θα πρέπει να είναι προσεκτική, γιατί εγώ θα θέτω μόνο τον ένα ερώτημα και θα το ακούν από εμένα κάθε μέρα της προεκλογικής περιόδου μέχρι να φτάσουμε τις εκλογές:

Όλοι αυτοί που ήταν 40 χρόνια; Θα απαντήσουν σε αυτό το βασικό ερώτημα;

Και δεν εννοώ που ήταν σε προσωπικό επίπεδο, αλλά σε πολιτικό. Άρα να μην κουνάνε το δάχτυλο σε κάποιους ανθρώπους που ήρθαν και θέλουν να λύσουν το ζήτημα και θα το κάνουν μέχρι να λήξει αυτή η θητεία αυτής της δημοτικής αρχής, στην πράξη να δημοπρατηθεί το έργο και να δοθεί μία ανάσα στη Λευκάδα.

Εάν δεν απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα με ειλικρίνεια και κοιτώντας τον εαυτό του στον καθρέφτη, δεν έχουν κατά τη γνώμη μου το πολιτικό δικαίωμα να ασκούν κριτική, για τις πολιτικές ευθύνες που έχουν που 40 χρόνια το πρόβλημα ήταν παρκαρισμένο σε κάποιο συρτάρι.

Απαντώντας και στην κριτική για χαμηλή απορροφητικότητα των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, ο δήμαρχος Λευκάδας ανέφερε ότι θα δώσει όλα τα στοιχεία που αφορούν έργα, που έχουν εκτελεστεί και είναι ήδη δημοπρατημένα και δεν αναφέρομαι σε έργα του “θα” και οι πολίτες θα κρίνουν ποιος λέει την αλήθεια, γιατί μερικοί για τους δικούς τους λόγους επιλέγουν να ζουν μέσα στο ψέμα.

“Το νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, ουσιαστικά άρχισε να βγαίνει με την μορφή προσκλήσεων τα περίπου δυόμισι τελευταία χρόνια.

Οι πολλές προσκλήσεις βγήκαν κατά κύριο λόγο το 2018.  Εμείς σε όλο αυτό έχουμε εντάξει πρώτα από όλα την χρηματοδότηση της ΜΟΠΑΚ, με ένα ποσό της τάξεως των 10 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα πράσινα σημεία που αφορούν και πάλι απορρίμματα με κόστος περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ.

Σήμερα υπέγραψα την δημοπράτηση το έργο του κτιρίου Ζαμπελίων, ύψους πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ, ενώ εκτελέσαμε έργα που αφορούσαν από καταστάσεις του ΧΑΔΑ του Νυδριού, πριν λίγες μέρες εντάχθηκε το έργο του μικρού ιχθυοτροφείου με το ποσό των 500 χιλιάδων.”

Μάλιστα ο δήμαρχος ζήτησε να του θυμίσουν όσοι του κουνούν το δάχτυλο, πότε ήταν η τελευταία χρηματοδότηση για το ιχθυοτροφείο από Ευρωπαϊκό πρόγραμμα, καθώς θα πρέπει να γυρίσουμε πολλές δεκαετίες πίσω, τότε που δεν υπήρχαν προγράμματα άρα και χρηματοδοτήσεις.

“Μέσα στο 2019 και στο 2020, θα εκτελούνται δεκάδες έργα στη Λευκάδα που αφορούν χρηματοδοτήσεις από τέτοιου είδους προγράμματα, όπως χρηματοδότηση περίπου 2 εκατομμυρίων ευρώ για έργα ύδρευσης, με τον κατάλογο να μεγαλώνει.

Όσοι κάνουν κριτική θα πρέπει να το κάνουν με αίσθημα δικαίου, αν το έχουν.”

Σχετικά με την παράταση στο έργο του αγκυροβολίου, απάντησε και στην κριτική αυτή, λέγοντας χαρακτηριστικά όταν είσαι σταυροπόδι στον καναπέ του σπιτιού σου και πίνεις καφέ,η κριτική είναι πιο καλή.

“Εμείς παραλάβαμε στο τέλος του 2014 που αναλάβαμε, ενταγμένο χρηματοδοτικά το συγκεκριμένο έργο, στο οποίο όμως δεν είχε γίνει καμία εργασία. Μιλάμε για ένα πολύ μεγάλο έργο ύψους περίπου 16,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Αυτό το έργο θα είναι ολοκληρωμένο μέχρι το Μάιο, άρα το έργο ουσιαστικά ξεκίνησε και δουλεύτηκε από το 2015 μέχρι το 2018 και μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2019 έχει ολοκληρωθεί.

Για ποιο λόγο κάποιοι ρωτούν γιατί υπάρχουν παρατάσεις, καθώς βάσει εμπειρίας πολλών άλλων δήμων, αναφερόμενοι πάντα σε μεγάλα έργα, δεν υπάρχει μεγάλο έργο στο οποίο δεν υπάρχει παράταση.”

Στο θέμα των απευθείας αναθέσεων και την κριτική που έχει ακουστεί, ο δήμαρχος υπογράμμισε ότι υπάρχει διαφορά στην κριτική που ασκείται για το θέμα της ανάθεσης.

“Οι απευθείας αναθέσεις προβλέπονται μέσα από μία απολύτως νόμιμη διαδικασία που έχει το θεσμικό μας πλαίσιο, άρα μιλάμε για νόμιμες διαδικασίες. Εγώ όταν ήμουν αντιπολίτευση δεν κατηγόρησα ποτέ καμία δημοτική αρχή ότι έκανε κάποια παράνομη ενέργεια. Αυτοί που κάνουν την κριτική, ενώ γνωρίζουν το θεσμικό πλαίσιο πετούν λάσπη στον αέρα.

Το θεσμικό Πλαίσιο μέχρι πριν από 3 χρόνια, επέτρεπε τις αναθέσεις μέχρι το ύψος των 20.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ Αυτό τα τελευταία 2,5 χρόνια δεν ισχύει, καθώς αναθέσεις επιτρέπονται μόνο σε εργασίες.

Η κατηγορία η δική μου τότε είχε να κάνει με το γεγονός, ότι σε πολλές περιπτώσεις, δεν γινόταν μία προσπάθεια να γίνονται όσο μπορούν να γίνουν, σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο πεδίο αναδόχων που τις αναλαμβάνουν.

Είναι άλλο πράγμα να πεις ότι έχω 20 εργολάβους σε ένα οποιοδήποτε μέρος και προσπαθώ να τις μοιράσω με έναν τρόπο, όχι για να είναι όλοι ικανοποιημένοι, καθώς  υπάρχουν και άλλα κριτήρια, αλλά και  ως  ένα αίσθημα δικαίου στην κοινωνία να επικρατεί το ότι δεν υπάρχουν κολλητοί εργολάβοι, και το δεύτερο που πρέπει να κρίνουμε και την ποιότητα ενός έργου.

Υπάρχουν εργολάβοι  που  φέρουν σε πέρας έργα με ποιότητα, αλλά υπάρχουν και εργολάβοι που ενώ τους αναθέτεις ένα έργο η ποιότητα δεν είναι αυτή που έπρεπε και αυτό είναι ένα κριτήριο όταν κάνεις αναθέσεις.

Αναφορικά με το έργο της υποθαλάσσιας ζεύξης, ο Δήμαρχος  Λευκάδας επανέλαβε την άποψή του η οποία όπως είπε παραμένει σταθερή, καθώς εμείς στο συγκεκριμένο έργο,  ζητήσαμε όποιο μοντέλο τεχνικά επιλεγεί από το υπουργείο, να είναι δημόσιο έργο.

“Αυτή είναι η σταθερή μας άποψη. Στο μεταξύ διάστημα και αφού εμείς απορρίψαμε το συγκεκριμένο μοντέλο, κυρίως για το γεγονός ότι περιελάμβανε μερικά συνοδά έργα για τα οποία καθόλου δεν συμφωνούσαμε, όπως για παράδειγμα την δημιουργία μέσα στο ιχθυοτροφείο και δίπλα από το δίαυλο Μαρίνας mega yacht και κάποιων άλλων πραγμάτων.

Μετά από την διαδικασία που αποδέχτηκε το υπουργείο και απέρριψε το συγκεκριμένο μοντέλο, ήρθε  και μας έθεσε μία σειρά ερωτημάτων, τις οποίες έχω δώσει στη δημοσιότητα μαζί με τις απαντήσεις μας.

Η γνώμη μας είναι ότι το έργο πρέπει να γίνει από το δημόσιο,  όμως από τη στιγμή που το Υπουργείο επικαλείται έλλειψη πόρων, δεν έχουμε αντίρρηση να γίνει με άλλο οικονομικό μοντέλο και από εκεί και πέρα είναι επιλογή του υπουργείου ποιο τρόπο θα επιλέξει, καθώς εμείς δεν θα σταθούμε εμπόδιο γιατί θεωρούμε ότι το συγκεκριμένο έργο είναι πολύ σημαντικό πρέπει να υλοποιηθεί, γιατί θα βοηθήσει την Λευκάδα σε κάθε περίπτωση.

Το Υπουργείο αυτή τη στιγμή διερευνά τους τρόπους που όλο αυτό θα γίνει πράξη, καθώς έχει μεγάλη σημασία ένα έργο να είναι οικονομικά βιώσιμο.”

Σύμφωνα με το Δήμαρχο Λευκάδας, επαναλαμβάνεται μονότονα και ηθελημένα ένας μύθος ως προς το προηγούμενο έργο, ότι ήταν όλα έτοιμα για να προχωρήσει, ενώ αυτό δεν προκύπτει από πουθενά.

Καταρχήν είχαν γίνει έξι άγονοι διαγωνισμοί.  Σε μία πρόσκληση ενδιαφέροντος παρουσιάστηκαν δύο εταιρείες, ωστόσο η εκδήλωση γενικού ενδιαφέροντος ένα έργο, δεν σημαίνει ότι θεωρείται δεδομένη η κατασκευή του.

Αυτές οι εταιρείες, θα υποδείκνυαν τους τεχνικούς τρόπους υλοποίησης του έργου, θα γινόταν μία διαπραγμάτευση με το υπουργείο και αφού ολοκληρωνόταν αυτή διαδικασία, θα προχωρούσαμε στις διαδικασίες των μελετών και των αδειοδοτήσεων και κάτι τέτοιο δεν συνέβη.

Μάλιστα επειδή τότε κινούταν παράλληλα και το έργο της υποθαλάσσιας της Σαλαμίνας, ο δήμαρχος ανέφερε ότι σχεδόν πέντε χρόνια μετά είναι σε αρχικό στάδιο.

“Ήταν μύθος τα περί ωριμότητας του τότε έργου, βήματα μπορεί να είχαν γίνει, αλλά από το να γίνουν βήματα μέχρι να υλοποιηθεί ένα έργο υπάρχει πολύ μεγάλη χρονική απόσταση.

Εμείς κινούμαστε σε αυτή την κατεύθυνση, θεωρώντας ότι θα καταφέρουμε και αυτό το στόχο να υλοποιηθεί.

Αναφερόμενος στον  σχεδιασμό της δημοτικής αρχής για την Λευκάδα, τα επόμενα χρόνια, θεωρούμε ότι λόγω μερικών πολύ θετικών στοιχείων και χαρακτηριστικών που έχουν τα τρία νησιά μας και ο δήμος μας, μπορούν να γίνουν το κέντρο των Ιονίων.

Όχι γιατί πιστεύουμε ότι το κέντρο της γης μπορεί να γίνει Λευκάδα, αλλά βασιζόμενη σε πραγματικά στοιχεία.

Το πρώτο στοιχείο είναι ότι αντικειμενικά η Λευκάδα είναι στο κέντρο των Ιονίων.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι δεν αποτελείται από ένα νησί, αλλά από ένα αρχιπέλαγος μικρών νησιών και αυτό ιδιαίτερα στο κομμάτι του θαλάσσιου τουρισμού, που θέλουμε να δώσουμε πολύ μεγάλη έμφαση, εάν η Λευκάδα είναι στο κέντρο των Ιονίων, αλλά και σε επίπεδο μάκρο περιφέρειας στο επίπεδο του άξονα Αδριατικής-Ιονίων, πρέπει με στρατηγικό στόχο το συγκεκριμένο, να υλοποιήσουμε δράσεις και έργα και πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στην υλοποίηση αυτού του στόχου.

Το ότι έχουμε στην αιχμή του δόρατος μας το κομμάτι της θαλάσσιας οικονομίας, δεν σημαίνει ότι αφήνουμε τα άλλα, απλά θεωρούμε ότι με την ανάπτυξη σε μεγάλο βαθμό του κομματιού της θαλάσσιας οικονομίας, μας δίνεται η δυνατότητα να φέρουμε περισσότερο ακαθάριστο προϊόν στο νησί μας, που μαζί με το υπόλοιπο κομμάτι του τουρισμού μπορεί να βοηθήσει να ανέβει ένα σκαλοπάτι Λευκάδα.

Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει μόνο του, δεν μπορεί να μείνει ένα θεωρητικό κατασκεύασμα, αλλά θέλει δράσεις.

Μία πρώτη δράση που υλοποιήσαμε, είναι το γεγονός ότι ολοκληρώσαμε την ολοκληρωμένη χωρική επένδυση  με θέμα το θαλάσσιο τουρισμό και μάλιστα καταθέσαμε σε σχετική πρόσκληση που βγήκε ύψους 24 εκατομμυρίων ευρώ, τις σχετικές προτάσεις που εξειδικεύουν όσα ανέφερα θεωρητικά.

Ολοκληρώσαμε, εκτός από τα Σύβοτα για συγκεκριμένους λόγους, το πέρασμα όλων των λιμανιών στο δημοτικό λιμενικό ταμείο.

“Στα συγκεκριμένα λιμάνια άρχισαν να εκτελούνται έργα, κάτι που είχε να εκτελεστεί πλην σεισμών και έκτακτων γεγονότων, δεν θυμάμαι από πότε.

Μιλάμε για έργα που έχουν ξεπεράσει το ποσό των 700 χιλιάδων ευρώ, με την τοποθέτηση δικτύου ηλεκτροφωτισμού, πιλαρ, την τοποθέτηση υπόγειων κάδων και μία άλλη σειρά πραγμάτων που είναι χρηματοδοτούμενα και αναμένεται να πραγματοποιηθούν, όπως τον επόμενο μήνα αναμένουμε τη χρηματοδότηση ύψους 100.000 ευρώ, για το λιμάνι της Νικιάνας και του Περιγιαλίου.

Τέλος πάντα στο κομμάτι  του θαλάσσιου τουρισμού βάλαμε μία στόχευση για την υλοποίηση του έργου της Μαρίνας του Βλυχού, κάτι δύσκολο,  το οποίο όμως μπήκε στην πράξη Και όχι στα λόγια.

Όλο αυτό το κομμάτι συνάδει απολύτως με την ύπαρξη και δημιουργία πανεπιστημιακού τμήματος που έχει σχέση με την παράκτια και θαλάσσια οικονομία, καθώς και την προσπάθεια εκσυγχρονισμού των υποδομών μας που έχουμε πολλά και σοβαρά προβλήματα, θα αναβαθμίσουν τη Λευκάδα.

Δεν μπορούμε να τα αλλάξουμε όλα, γιατί δεν θα μας έφτανε ο προϋπολογισμός του Κράτους, αλλά πάμε βήμα-βήμα.

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί τους καλοκαιρινούς μήνες και στην επισήμανση έλλειψης χώρων στάθμευσης, ο δήμαρχος Λευκάδας ανέφερε ότι θα μπορούσε να αναφέρει ακόμα περισσότερα προβλήματα.

Όταν όμως έχεις δεκάδες προβλήματα είναι αδύνατον να τα λύσεις όλα. Όποιος λέει ότι μπορεί να τα λύσει όλα, όχι μόνο λέει ψέματα, αλλά κοροϊδεύει την κοινωνία.

Εγώ ποτέ δεν είπα ότι θα λύσει όλα τα προβλήματα, βάλαμε όμως έναν σχεδιασμό και προτεραιότητες.

Σχετικά με το ζήτημα χώρων στάθμευσης, κάτι που με πολύ μεγάλη ευκολία επισημαίνεται, όταν στο δημοτικό συμβούλιο ζητάμε να μας πουν προτάσεις για το πού θα γίνουν οι χώροι αυτοί, μας επαναλαμβάνουν μονότονα για παράδειγμα το πάρκινγκ στον ΟΤΕ, το οποίο παρεμπιπτόντως είναι ιδιωτικό οικόπεδο.

Ακόμα και οι χώροι που βρίσκονται λίγο παρακάτω από το Δημαρχείο, είναι χώροι του δημοσίου και δεν ανήκουν στο Δήμο, εμείς έχουμε αιτηθεί την παραχώρησή τους με πολλούς τρόπους, ωστόσο αυτοί οι χώροι δεν έχουν παραχωρηθεί.

Για το ζήτημα του θεάτρου και για την υλοποίηση του έργου που θα καταθέσουμε,  βγαίνει άμεσα πρόσκληση, ωστόσο πρώτα πρέπει να μας παραχωρηθεί ο χώρος.

Όλοι αυτοί που ήταν τα προηγούμενα χρόνια; Γιατί όλοι ζητούν τα πολλά από αυτήν τη δημοτική αρχή;

Προβλήματα που έχει ο τόπος μας εδώ και πολλά χρόνια, θέλουν όλοι να λυθούν σε τεσσεράμισι χρόνια και εγώ αυτό θα το επαναλαμβάνω μονότονα καθώς δεν παίρνω πειστικές απαντήσεις. Το θέμα όμως είναι να πείσουν την κοινωνία και όχι εμένα.

Εμείς ολοκληρώσαμε το έργο της οικίας Άγγελου Σικελιανού, τις επόμενες ημέρες δημοπρατούμε το κτίριο Ζαμπελιών ενώ αποκάλυψε ότι ο δήμος έχει ξεκινήσει διαδικασία επαφών με έναν αθόρυβο τρόπο τόσο με το υπουργείο, αλλά και με όσους εμπλέκονται σε αυτή την ιστορία, για το σπίτι του Θεόδωρου Στάμου.

Στο ερώτημα γιατί από τη στιγμή που ανέλαβε η δημοτική αρχή, τρέχει τώρα η μελέτη λίγο πριν τις εκλογές σχετικά με το θέατρο, ο δήμαρχος απάντησε ότι για να μπορέσεις να εντάξεις ένα τόσο μεγάλο έργο, πολλών εκατομμυρίων ευρώ, θα πρέπει να υπάρχει και αντίστοιχο πρόγραμμα.

Τέτοιο πρόγραμμα θα βγει τώρα και μάλιστα ανακοινώθηκε και από τον περιφερειάρχη Θεόδωρο Γαλιατσάτο.

Μάλιστα όπως είπε ο δήμαρχος, αυτή τη στιγμή καθορίστηκε ο παλιός αιγιαλός στην περιοχή, με πρωτοβουλία της κτηματικής υπηρεσίας, ώστε όλο το κτίριο του θεάτρου να ανήκει στον παλαιό αιγιαλό, καθώς πριν το κτίριο  ανήκε το μισό εκεί, το άλλο μισό αλλού.

Επίσης, κάποιοι με την κακή έννοια φρόντισαν να έχουμε καθαρισμούς αιγιαλού με δική τους πρωτοβουλία τότε, στην περιοχή του ιχθυοτροφείου.

Αυτά τα προβλήματα και η παραχώρηση της γης, η οποία ανήκει στο Δημόσιο, δεν θα πρέπει να κινηθούν και να λυθούν;

Για άλλη μία φορά επανέλαβε την άποψή του ότι το θέατρο συνολικά είναι μία αμαρτία του παρελθόντος, υπονοώντας ότι ο τρόπος, η λογική, η διαδικασία που επιλέχθηκε να κατασκευαστεί, οδήγησε σε αυτά τα προβλήματα και αυτό το γνωρίζουν άπαντες στο νησί.

Το οικονομικό θα λυθεί, θα βγει πρόσκληση το επόμενο διάστημα, ενδεχομένως μέσα στο Φλεβάρη, το πολύ το Μάρτη από την πλευρά της περιφέρειας και εμείς θα καταθέσουμε πρόταση για χρηματοδότηση και είμαι βέβαιος ότι θα εγκριθεί, ξεπερνώντας και όλα τα άλλα εμπόδια.

Κατά τη διάρκεια της θητείας μας, κάναμε και λάθη, ωστόσο αυτά τα λάθη μας διδάσκουν, αλλά κρατάω το γεγονός ότι είχαμε ένα σχέδιο, το ξεδιπλώσαμε και σε άλλους τομείς.

Υπάρχουν δεκάδες δράσεις για τις οποίες δεν λέει κανείς τίποτα, όπως τα γήπεδα και το μεγάλο αγώνα που κάναμε για την αδειοδότησή τους, επίσης δεν μιλάει κανείς για τις κοινωνικές δράσεις του δήμου.

Κανείς δεν έχει ρωτήσει για τις πολιτιστικές δράσεις του δήμου, καθώς ο δήμος έχει ένα ιστορικό πνευματικό κέντρο, που πολλοί αντιδήμαρχοι κόπιασαν, έβαλαν τη δική του σφραγίδα και εμείς προσπαθούμε να το πάμε ένα βήμα παραπάνω.

Το ίδιο και στο κοινωνικό κομμάτι, προηγούμενοι δήμαρχοι κόπιασαν, ωστόσο εμείς προσπαθούμε να τις κάνουμε περισσότερο και αυτό πρέπει να αναδειχθεί.

Στο ερώτημα αν κατεβαίνει ως ανεξάρτητος δήμαρχος η στηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο δήμαρχος ανέφερε ότι οι ανεξαρτησίες τώρα τελευταία είναι της μόδας, καθώς οι πολύ σημαντικές αλλαγές που έχουμε με το νέο εκλογικό νόμο, θα απαιτήσουν συνεργασίες και σε αυτό το νέο κεφάλαιο θα πρέπει να τοποθετηθούν όλοι ανοικτά και όχι με μισόλογα.

Σε κάθε εκλογές είναι της μόδας να δηλώνουν πολλοί ανεξάρτητοι, εγώ έχω πολιτική άποψη ποτέ δεν την έχω κρύψει, στην πράξη.

Η δημιουργία της Δημοτικής μας παράταξης, δεν είχε ποτέ καπέλο, γιατί δημιουργήθηκε από ανθρώπους, από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους από το 2006 που δημιουργήθηκε.

Η καλύτερη απόδειξη αυτών που λέω, είναι να διαβάσει τα ονόματα των υποψηφίων που κατέρχονται από το 2006 στις εκλογές μέχρι και το 2014, καθώς αποδεικνύεται ότι η πολιτική καταγωγή των ανθρώπων που απαρτίζουμε την συγκεκριμένη δημοτική κίνηση, είναι από πολλούς πολιτικούς χώρους, εκτός από ανθρώπους που έχουν φασιστική λογική.

Φυσικά τα πολιτικά κόμματα και είναι και δικαίωμά τους βγαίνουν και υποστηρίζουν και κανείς δεν μπορεί να το απαγορεύσει αυτό.

Αυτό είναι άλλο πράγμα κι άλλο πράγμα είναι του πώς συγκροτείται ένα ψηφοδέλτιο.

Εγώ θέλω να δείτε τα ψηφοδέλτια όλων αυτών που λένε ότι είναι ανεξάρτητοι και τα διαφημίζουν.

Θα δείτε ότι στη μεγάλη πλειοψηφία τους, με βάση την πολιτική καταγωγή του υποψηφίου δημάρχου, θα δείτε ότι τα ψηφοδέλτια του στη μεγάλη τους πλειοψηφία, θα είναι από ένα συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, από αυτόν πού προέρχεται ο υποψήφιος και θέλω να δείτε και το δικό μου, μαζί με τα προηγούμενα.

Σχετικά με το πόσο πέτυχε η προηγούμενη απόπειρα διεύρυνσης του ψηφοδελτίου του, καθώς κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι αποχώρησαν, ανέφερε το ότι το ποιοι εκλέγονται δεν τους επιλέγει κανένας υποψήφιος δήμαρχος, αλλά οι πολίτες.

Αν αυτοί που κάνουν κριτική σε μένα, κάνουν κριτική στους πολίτες γιατί έκαναν μία συγκεκριμένη επιλογή να το πουν ευθέως.

Εγώ προσωπικά  ως επικεφαλής, ούτε τις σταυροδοσίες καθοδηγώ, ούτε μου το επιτρέπει η πολιτική μου κουλτούρα και ούτε έχω και τέτοιες αρχές.

Σε άλλες παρατάξεις ψάξτε μαχαιρώματα και διάφορα άλλα που συμβαίνουν κατά καιρούς.

Όλα κρίνονται από το ψηφοδέλτιο, εκεί κρίνεται το ποσό κάνεις είναι ανεξάρτητος ή δεν είναι, αλλά και τι κουλτούρα έχει στο επίπεδο των συζητήσεων, των εκλεγμένων που ανήκουν και στη δική του παράταξη.

Στο ερώτημα αν δέχεται τον ισχυρισμό, ότι έχει υπάρξει αυταρχικός στο δημοτικό συμβούλιο, απάντησε ότι για αυτό αφήνει την κοινωνία να απαντήσει.

 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Σχετικά Άρθρα