Κ. Δρακονταειδής: Πού είναι ο βουλευτής Θ. Καββαδάς να μαζέψει υπογραφές για την κατάργηση της Σχολής; (video)

“…Aναρωτιέμαι πού είναι οι 49 φορείς σήμερα πού γίνεται αναστολή και κατάργηση της νομοθετημένης σχολής; Πού είναι τώρα ο βουλευτής κ. Θ. Καββαδάς να πάει να τους βρει και να μαζέψει υπογραφές ξανά;…”

Στην αρχή της τοποθέτησής του, στη συνεδρίαση του Δ.Σ. για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο Κωνσταντίνος Δρακονταειδής υπογράμμισε και τόνισε ιδιαίτερα την πολυήμερη καθυστέρηση συζήτησης του θέματος για το πανεπιστημιακό τμήμα στο δημοτικό συμβούλιο, παρότι η παράταξη “ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ” είχε καταθέσει σχετικό αίτημα από 8/11/2019!

“Τα κριτήρια του καθενός σε σχέση με το έκτακτο του θέματος μπορεί να είναι διαφορετικά και αυτό θα το σεβαστώ,  θα πω μόνο ότι για το τμήμα στο Ληξούρι το δημοτικό συμβούλιο συνεδρίασε την επόμενη μέρα της ανακοίνωσης της υπουργού. Αυτό το θέτω όχι για να γκρινιάξω, αλλά γιατί είναι ένα πραγματικό γεγονός.”

Συνέχισε αναφέροντας τα εξής:

“Άσχετα με την ιστορία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Λευκάδα, φτάσαμε στο 2017 όταν τα δύο ιδρύματα Ιόνιο πανεπιστήμιο και ΤΕΙ Ιονίων Νήσων ενοποιήθηκαν με νόμο που υσχύει από το καλοκαίρι του 2018. Όλα τα νησιά του Ιονίου άρα και Λευκάδα απέκτησαν Πανεπιστημιακό Τμήμα.

Εμείς ως δημοτική αρχή και δημοτικό συμβούλιο μέσα από την απόφαση που είχαμε πάρει ζητούσαμε το συγκεκριμένο πανεπιστημιακό τμήμα γιατί τότε είχαμε συγκεκριμένο σχεδιασμό.

Δεν επιδιώξαμε ένα οποιοδήποτε πανεπιστημιακό τμήμα, αλλά κάποιο που να είναι συνδεδεμένο με την τοπική οικονομία.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός για τη Λευκάδα ήταν η θαλάσσια οικονομία, γιατί έχει υποδομές Μαρίνων και είναι στο κέντρο των Ιονίων Νησιών, γιατί είχαμε θέσει ως στρατηγικό στόχο Στο κομμάτι του θαλάσσιου τουρισμού και γαλάζιας οικονομίας η Λευκάδα να παίξει στρατηγικό ρόλο, γιατί έχει χίλια πλεονεκτήματα.

Αφού δώσαμε μάχη με τον Υπουργό Παιδείας, προσδιορίστηκαν ακόμη και οι κατευθύνσεις που θα είχε το νέο τμήμα. Η μία παράκτιας ανάπτυξης και οικονομίας, η άλλη περιφερειακής διακυβέρνησης και νησιωτικότητας.

Μάλιστα προκειμένου να υπάρχει βιωσιμότητα στην πρότασή μας, όλα αυτά τα είχαμε συνδέσει με την λειτουργία των διετών προγραμμάτων σπουδών τεχνικής εκπαίδευσης-κατάρτησης για απόφοιτους ΕΠΑΛ (που κι αυτά καταργήθηκαν από την σημερινή κυβέρνηση).

Για τις παλιές λογικές που πριν τις εκλογές σε κάθε πόλη έσπερναν και ένα ΤΕΙ για να παίρνουν ψήφους, εγώ στο παρελθόν έχω δημόσια δηλώσει ότι με αυτούς τους όρους δεν θα πετύχουν, μιλώντας πάντα στο όνομα της βιωσιμότητας, των ακαδημαϊκών κριτηρίων και της σύνδεσης με τις τοπικές οικονομίες.

Όλα αυτά που ζητήσαμε, διεκδικήσαμε με αγώνες και προσπάθειες, υλοποιήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση και τώρα πάμε σε αναστολή με βάση τα κριτήρια βιωσιμότητας!

Εκτιμώ ότι η υπουργός μας κοροϊδεύει, καθώς τα κριτήρια βιωσιμότητας είναι το κτιριακό, το προσωπικό, τα προγράμματα σπουδών. Ήδη το Ιόνιο Πανεπιστήμιο έχει πάρει χρηματοδότηση ενός εκατομμυρίου ευρώ από την προηγούμενη κυβέρνηση, όπως είχε ζητήσει για να καλύψει τις πραγματικές του ανάγκες.

Αναφορικά με το κτιριακό, έχει γίνει η παραχώρηση με ΦΕΚ, από τον Οκτώβρη του 2018 και τα διασφαλισμένα 2.000.000 αναμένουν την δημοπράτηση του έργου από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Εκτιμώ ότι αυτά τα αναφερόμενα κριτήρια της βιωσιμότητας είναι άλλοθι, γιατί ακριβώς αυτά δεν κρίνονται από καμία Ανεξάρτητη Αρχή, αλλά μόνο από το Πανεπιστήμιο.

Κατά τη γνώμη μας η κ. υπουργός και η κυβέρνηση της ΝΔ βρήκαν μία πολύ ωραία ευκαιρία να κάνουν μία οριζόντια περικοπή οριζόντια και τα περί εξέτασης, από δήθεν ανεξάρτητες αρχές, είναι πολύ φτηνή δικαιολογία. Όταν μάλιστα το μεγάλο θέμα του κτιριακού έχει δρομολογηθεί. Αυτό που για να μπορέσει να συμβεί κάποιοι αρρώστησαν.

Όταν λέει το Πανεπιστήμιο ότι έχει και καθηγητές και προγράμματα σπουδών, δεν καταλαβαίνω ποια είναι τα νέα κριτήρια βιωσιμότητας που θέλει να εφεύρει η κ. υπουργός.

Κατά τη γνώμη μου όλα αυτά γίνονται τεχνηέντως και περνάνε πολλά από το μυαλό μου που δεν θέλω προς το παρόν να τα αναφέρω.”

Σχετικά για το 2013, αναφερόμενος στην παράταξη του κ. Σολδάτου, είπε ότι υπάρχει απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου που προέκυψε μετά από κοινή πρόταση του ίδιου και του πρώην δημάρχου Κώστα Αραβανή, που κατατέθηκε και πάρθηκε μία απόφαση που με όρους 2013 ήταν να παραμείνουν τα Τμήματα του ΤΕΙ τότε, στη Λευκάδα και συμπλήρωσε τα εξής:

“Σε αυτή τη συνεδρίαση 4 σύμβουλοι της τότε παράταξής σας, προεξάρχοντος του σημερινού βουλευτή, βγήκαν έξω από την αίθουσα για να μην καταψηφίσουν αυτό που έλεγε ο υπουργός Αρβανιτόπουλος και το σχέδιο “ΑΘΗΝΑ” δηλ. την κατάργηση των Τμημάτων στη Λευκάδα!

Οι ίδιοι όμως πάλι προεξάρχοντος του κ. βουλευτή μάζεψαν 49 φορείς (πρέπει να ψάξεις πολύ για να ξαναβρείς κάποιους απ’ αυτούς σήμερα) για να στηρίξει το 2018 την παραμονή των υπαρχόντων τμημάτων στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και στη κατάσταση που βρισκόταν.

Όταν όμως γίνεται η ενοποίηση Πανεπιστημίου και ΤΕΙ, έχοντας κερδίσει η Λευκάδα μια σχολή πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, που κανείς δεν είχε παλαιότερα διεκδικήσει αλλά και τα υπόλοιπα, ξαφνικά όλοι οι φορείς το βλέπουν θετικά και μάλιστα αρχίζουν τα …κατόπιν ενεργειών μου!

Εγώ αναρωτιέμαι πού είναι οι 49 φορείς σήμερα πού γίνεται αναστολή και κατάργηση της νομοθετημένης σχολής; Και αυτό προφανώς δεν αποτελεί μομφή προς τους πολιτιστικούς συλλόγους και τους φορείς.

Πού είναι τώρα ο βουλευτής ο κ. Θ. Καββαδάς να πάει να τους βρει και να μαζέψει υπογραφές ξανά;”

ΠΗΓΗ: LefkadaToday

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Σχετικά Άρθρα