Μπορεί η κλιματική αλλαγή να εξαφανίσει τον άνθρωπο;

Σχετικά με το ερώτημα υπάρχουν καλά και κακά νέα.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι εδώ με τις υψηλές θερμοκρασίες, τους ισχυρότερους τυφώνες, τις εντεινόμενες  πλημμύρες και μια μακρύτερη και πιο σοβαρή περίοδο πυρκαγιών .    Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η παράβλεψη της κλιματικής αλλαγής θα επιφέρει «ανείπωτα δεινά» για την ανθρωπότητα. Αλλά εάν τα πράγματα πρόκειται να γίνουν πολύ χειρότερα, θα μπορούσε η κλιματική αλλαγή να κάνει τους ανθρώπους να εξαφανιστούν;

Οι επιστήμονες προβλέπουν μια σειρά από καταστροφικά σενάρια εάν η κλιματική αλλαγή δεν διατηρηθεί υπό έλεγχο, αλλά αν εξετάσουμε απλώς τις άμεσες επιπτώσεις, τότε υπάρχουν κάποια καλά νέα. είναι απίθανο να προκαλέσει τη μαζική μας εξαφάνιση.

«Δεν υπάρχουν στοιχεία για σενάρια κλιματικής αλλαγής που θα εξαφάνιζαν τα ανθρώπινα όντα», είπε ο Michael Mann, διακεκριμένος καθηγητής ατμοσφαιρικής επιστήμης στο Penn State και συγγραφέας του «The New Climate War: The Fight to Take Back Our Planet » (PublicAffairs, 2021).

Ωστόσο, είναι πιθανό η κλιματική αλλαγή να εξακολουθεί να απειλεί τις ζωές εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων, όπως οδηγώντας σε έλλειψη τροφής και νερού, η οποία έχει τη δυνατότητα να πυροδοτήσει μια κοινωνική κατάρρευση και να θέσει το έδαφος για παγκόσμια σύγκρουση.

Πολύ καυτό για χειρισμό;

Οι άνθρωποι αυξάνουν την ποσότητα των αερίων του θερμοκηπίου , όπως το διοξείδιο του άνθρακα και το μεθάνιο, στην ατμόσφαιρα μέσω της καύσης ορυκτών καυσίμων και άλλων δραστηριοτήτων. Αυτά τα αέρια παγιδεύουν και συγκρατούν τη θερμότητα από τον ήλιο, προκαλώντας την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας και την αλλαγή του κλίματος πολύ πιο γρήγορα από ό,τι θα ήταν διαφορετικά, βάζοντας την ανθρωπότητα σε ένα επικίνδυνο μονοπάτι.

Ένα αφανές φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι πιθανώς ο μόνος τρόπος με τον οποίο οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα μπορούσαν να προκαλέσουν άμεσα την ανθρώπινη εξαφάνιση, σύμφωνα με τον Luke Kemp, ερευνητή στο Κέντρο Μελέτης Υπαρξιακού Κινδύνου στο Πανεπιστήμιο του Cambridge στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό το φαινόμενο συμβαίνει όταν ένας πλανήτης παγιδεύεται σε έναν ασταμάτητο, θετικό βρόχο θέρμανσης και απορροφά περισσότερη θερμότητα από ό,τι χάνει, έως ότου οι ωκεανοί του πλανήτη εξατμιστούν και δεν μπορεί πλέον να διατηρήσει τη ζωή.

Ευτυχώς, το αφανές φαινόμενο του θερμοκηπίου δεν είναι ένα εύλογο σενάριο κλιματικής αλλαγής στη Γη. Για να συμβεί το αποτέλεσμα, ένας πλανήτης χρειάζεται επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα δύο χιλιάδων μερών ανά εκατομμύριο (η Γη έχει λίγο περισσότερα από 400 μέρη ανά εκατομμύριο) ή μια τεράστια απελευθέρωση μεθανίου, και δεν υπάρχουν στοιχεία για αυτό αυτή τη στιγμή, Ο Brian Kahn, ένας ερευνητής στο Εργαστήριο Jet Propulsion της NASA, είπε στη NASA το 2018.

Η Αφροδίτη έχει το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αλλά είναι πολύ πιο κοντά στον ήλιο και έχει μια πολύ πιο παχιά, πλούσια σε διοξείδιο του άνθρακα ατμόσφαιρα που παγιδεύει περισσότερη θερμότητα από αυτή της Γης, ανέφερε προηγουμένως το Live Science . Η επιστήμη δεν υποστηρίζει την ιδέα των σεναρίων ανεξέλεγκτη θέρμανσης, παρόλο που οι καταστροφείς του κλίματος συχνά κάνουν τέτοιους ισχυρισμούς, είπε ο Mann. “Δεν υπάρχει λόγος να υπερβάλλουμε την απειλή του κλίματος. Η αλήθεια είναι αρκετά κακή και αρκετός λόγος για να αναλάβουμε δραματική δράση.”

Σύμφωνα με τον Mann, μια παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 5,4 βαθμούς Φαρενάιτ (3 βαθμούς Κελσίου) ή περισσότερο θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση της κοινωνικής μας υποδομής και μαζικές αναταραχές και συγκρούσεις, οι οποίες, με τη σειρά τους, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα μέλλον που μοιάζει με ορισμένες δυστοπικές ταινίες του Χόλιγουντ.

Ένας τρόπος με τον οποίο η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να προκαλέσει μια κοινωνική κατάρρευση είναι η δημιουργία επισιτιστικής ανασφάλειας. Η θέρμανση του πλανήτη έχει μια σειρά από αρνητικές επιπτώσεις στην παραγωγή τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του ελλείμματος νερού και κατά συνέπεια της μείωσης της συγκομιδής τροφίμων, ανέφερε προηγουμένως το Live Science . Οι απώλειες στην παραγωγή τροφίμων μπορούν να αυξήσουν τους ανθρώπινους θανάτους και να οδηγήσουν σε οικονομικές απώλειες και κοινωνικοπολιτική αστάθεια, μεταξύ άλλων παραγόντων, που μπορεί να προκαλέσουν κατάρρευση των θεσμών μας και να αυξήσουν τον κίνδυνο κοινωνικής κατάρρευσης, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 21 Φεβρουαρίου στο περιοδικό Climatic. Αλλαγή.

Προηγούμενες εξαφανίσεις και καταρρεύσεις 

Ο Kemp μελετά τις καταρρεύσεις του προηγούμενου πολιτισμού και τον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής. Οι εξαφανίσεις και οι καταστροφές περιλαμβάνουν σχεδόν πάντα πολλούς παράγοντες, είπε, αλλά πιστεύει ότι εάν οι άνθρωποι εξαφανίζονταν, η κλιματική αλλαγή πιθανότατα θα ήταν ο κύριος ένοχος. “Αν θέλω να πω, ποιος νομίζω ότι είναι ο μεγαλύτερος συνεισφέρων στην πιθανότητα ανθρώπινης εξαφάνισης προς το μέλλον; Τότε η κλιματική αλλαγή, αναμφίβολα”, δήλωσε ο Kemp στο Live Science.

Όλα τα σημαντικά γεγονότα μαζικής εξαφάνισης στην ιστορία της Γης έχουν περιλάβει κάποιο είδος κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τον Kemp. Αυτά τα συμβάντα περιλαμβάνουν ψύξη κατά την εξαφάνιση του Ορδοβικανού- Σιλουρίου πριν από περίπου 440 εκατομμύρια χρόνια που εξάλειψε το 85% των ειδών και τη θέρμανση κατά την εξαφάνιση του Τριασικού – Ιουρασικού πριν από περίπου 200 εκατομμύρια χρόνια που σκότωσε το 80% των ειδών, ανέφερε προηγουμένως το Live Science. Και πιο πρόσφατα, η κλιματική αλλαγή επηρέασε τη μοίρα των πρώτων ανθρώπινων συγγενών.

Ενώ ο Homo sapiens δεν έχει εξαφανιστεί προφανώς, “έχουμε ένα ιστορικό άλλων ειδών ανθρωποειδών που εξαφανίζονται, όπως οι Νεάντερταλ “, είπε ο Kemp. «Και σε κάθε μία από αυτές τις περιπτώσεις, φαίνεται ότι και πάλι, η κλιματική αλλαγή παίζει κάποιο ρόλο».

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν γιατί οι Νεάντερταλ εξαφανίστηκαν πριν από περίπου 40.000 χρόνια, αλλά οι κλιματικές διακυμάνσεις φαίνεται ότι έχουν χωρίσει τον πληθυσμό τους σε μικρότερες, κατακερματισμένες ομάδες και οι σοβαρές αλλαγές στη θερμοκρασία επηρέασαν τα φυτά και τα ζώα στα οποία βασίζονταν για τροφή, σύμφωνα με το Natural Μουσείο Ιστορίας στο Λονδίνο. Η απώλεια τροφής, λόγω της κλιματικής αλλαγής, μπορεί επίσης να οδήγησε σε μια μικρή πτώση των ποσοστών γονιμότητας του Νεάντερταλ, συμβάλλοντας στην εξαφάνισή τους, ανέφερε προηγουμένως το Live Science.

Η κλιματική αλλαγή έπαιξε επίσης ρόλο στην κατάρρευση των προηγούμενων ανθρώπινων πολιτισμών. Μια ξηρασία 300 ετών, για παράδειγμα, συνέβαλε στην πτώση της αρχαίας Ελλάδας πριν από περίπου 3.200 χρόνια. Αλλά η εξαφάνιση των Νεάντερταλ και η κατάρρευση των πολιτισμών δεν ισοδυναμούν με την ανθρώπινη εξαφάνιση. Εξάλλου, οι άνθρωποι έχουν επιβιώσει από τις κλιματικές διακυμάνσεις στο παρελθόν και επί του παρόντος ζουν σε όλο τον κόσμο παρά την άνοδο και την πτώση πολλών πολιτισμών.

Οι Homo sapiens έχουν αποδείξει ότι είναι ιδιαίτερα προσαρμόσιμοι και ικανοί να ανταπεξέλθουν σε πολλά διαφορετικά κλίματα, είτε είναι ζεστά, κρύα, ξηρά ή υγρά. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πόρους από πολλά διαφορετικά φυτά και ζώα και να μοιραστούμε αυτούς τους πόρους, μαζί με πληροφορίες, για να μας βοηθήσουν να επιβιώσουμε σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο, σύμφωνα με το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Smithsonian .

Σήμερα, ζούμε σε έναν παγκόσμιο, διασυνδεδεμένο πολιτισμό, αλλά υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι το είδος μας θα μπορούσε να επιβιώσει από την κατάρρευσή του. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 21 Ιουλίου στο περιοδικό Sustainability εντόπισε χώρες που είναι πιο πιθανό να επιβιώσουν από μια παγκόσμια κοινωνική κατάρρευση και να διατηρήσουν τον περίπλοκο τρόπο ζωής τους. Επιλέχθηκαν πέντε νησιωτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Νέας Ζηλανδίας και της Ιρλανδίας, καθώς θα μπορούσαν να παραμείνουν κατοικήσιμες μέσω της γεωργίας, χάρη στις σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες, τη χαμηλή μεταβλητότητα του καιρού και άλλους παράγοντες που τις καθιστούν πιο ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή.

Η Νέα Ζηλανδία αναμένεται να διατηρήσει το καλύτερο δυνατό με άλλες ευνοϊκές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένου του χαμηλού πληθυσμού, των μεγάλων ποσοτήτων καλής ποιότητας γεωργικής γης και της αξιόπιστης, οικιακής ενέργειας. Έτσι, ακόμα κι αν η κλιματική αλλαγή πυροδοτήσει μια κατάρρευση του παγκόσμιου πολιτισμού, οι άνθρωποι πιθανότατα θα είναι σε θέση να συνεχίσουν, τουλάχιστον σε ορισμένες περιοχές.

Στρέφοντας στον εαυτό μας; 

Το τελευταίο σενάριο που πρέπει να εξεταστεί είναι η κλιματική σύγκρουση. Ο Κεμπ εξήγησε ότι στο μέλλον, σπάνιοι πόροι που μειώνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής θα μπορούσαν ενδεχομένως να δημιουργήσουν συνθήκες για πολέμους που απειλούν την ανθρωπότητα. «Υπάρχουν λόγοι να ανησυχούμε ότι καθώς οι υδάτινοι πόροι στεγνώνουν και η λειψυδρία χειροτερεύει και οι γενικές συνθήκες ζωής σήμερα γίνονται πολύ, πολύ χειρότερες, τότε ξαφνικά, η απειλή ενός πιθανού πυρηνικού πολέμου γίνεται πολύ μεγαλύτερη», είπε ο Kemp.

Με άλλα λόγια, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής μπορεί να μην προκαλούν άμεσα την εξαφάνιση των ανθρώπων, αλλά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε γεγονότα που θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο εκατοντάδες εκατομμύρια, αν όχι δισεκατομμύρια, ζωές. Μια μελέτη του 2019 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Advances διαπίστωσε ότι μια πυρηνική σύγκρουση μόνο μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, με ένα μικρό κλάσμα των πυρηνικών όπλων του κόσμου, θα μπορούσε να σκοτώσει 50 εκατομμύρια έως 125 εκατομμύρια ανθρώπους μόνο σε αυτές τις δύο χώρες. Ο πυρηνικός πόλεμος θα άλλαζε επίσης το κλίμα, όπως μέσω της πτώσης της θερμοκρασίας καθώς οι πόλεις που καίγονται γεμίζουν την ατμόσφαιρα με καπνό, απειλώντας την παραγωγή τροφίμων παγκοσμίως και προκαλώντας δυνητικά μαζική πείνα.

Τι έπεται;

Αν και η αποφυγή της πλήρους εξαφάνισης δεν ακούγεται σαν κάτι σαν ασήμι για την κλιματική αλλαγή, υπάρχει λόγος για ελπίδα. Οι ειδικοί λένε ότι δεν είναι πολύ αργά για να αποφευχθούν τα χειρότερα σενάρια με σημαντικές περικοπές στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

«Εξαρτάται από εμάς», είπε ο Μαν. «Εάν αποτύχουμε να μειώσουμε ουσιαστικά τις εκπομπές άνθρακα την επόμενη δεκαετία, πιθανότατα δεσμευόμαστε για επιδείνωση των ήδη επικίνδυνων ακραίων καιρικών φαινομένων, πλημμύρες των ακτών σε όλο τον κόσμο λόγω της τήξης των πάγων και της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, μεγαλύτερη πίεση στους περιορισμένους πόρους. Ο αυξανόμενος παγκόσμιος πληθυσμός ανταγωνίζεται για λιγότερη τροφή, νερό και χώρο λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Εάν ενεργήσουμε με τόλμη τώρα, μπορούμε να αποφύγουμε τις χειρότερες επιπτώσεις»

Αναδημοσίευση από Livescience

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Σχετικά Άρθρα