Προγραμματικές Θέσεις: ΤΟΠΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ

Στην Δημοτική Κίνηση «Όλοι για τη ΛΕΥΚΑΔΑ» και σε συνέχεια της δημοτικής περιόδου 2014-2019, οραματιζόμαστε τη συγκρότηση ενός Δήμου αλληλέγγυου και συμμετοχικού, με διαφανείς διαδικασίες και αποφασιστικότητα, ικανού να ανταποκριθεί στις οξυμμένες κοινωνικές ανάγκες.

Πρόθεση μας, που αποτελεί δέσμευση, είναι ο Δήμος να υπηρετήσει τον στόχο της κοινωνικής και ποιοτικής παραγωγικής ανασυγκρότησης της Λευκάδας, με προτεραιότητα την ήπια αξιοβίωτη ανάπτυξη σε συνδυασμό με την πολιτιστική μας παράδοση και στη βάση της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

Οι αξίες – κατευθυντήριες πολιτικές επιλογές, ως εργαλεία υλοποίησης και εφαρμογής του οράματός μας είναι:

  • Η διαφάνεια στη διαχείριση των πόρων (φυσικών, ανθρώπινων και οικονομικών).
  • Η ενεργός συμμετοχή των πολιτών σε κάθε βαθμίδα λήψης των αποφάσεων.
  • Η συλλογικότητα και η αλληλεγγύη σε κάθε έκφανση της δημοτικής πολιτικής.
  • Η αποφασιστικότητα και διεκδικητικότητα για την επίλυση των τοπικών προβλημάτων.

Εμείς διατηρούμε τους σωστούς όρους ανάπτυξης και αντιστρέφουμε δημιουργικά τους στρεβλούς όρους, στοχεύοντας σε ένα Δήμο αλληλέγγυο, δημιουργικό και συμμετοχικό, ως βασική προϋπόθεση για την ήπια παραγωγική, τουριστική και πολιτιστική ανάπτυξη.

Θέτουμε ως κεντρικό πρόταγμα να καταστήσουμε τη Λευκάδα σε τόπο συνάντησης ανθρώπων και πολιτισμών. Στα πλαίσια αυτά διαμορφώθηκε η στρατηγική μας την οποία παρουσιάζουμε στη συνέχεια.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ: Τοπική οικονομική ανάπτυξη με επίκεντρο τον τουρισμό και με ενίσχυση της φυσικής, παραγωγικής, πολιτιστικής κληρονομιάς

ΑΞΙΟΒΙΩΤΗ ανάπτυξη με κορμό τον ποιοτικό τουρισμό, αλλά και με στήριξη των λοιπών αναπτυξιακών δυνατοτήτων, ιδίως του πρωτογενούς τομέα.

Στρατηγικός επανασχεδιασμός ώστε να αναδειχτούν οι διαφορετικές εναλλακτικές επιλογές που προσφέρουν τα νησιά μας (φυσικό περιβάλλον, πολιτισμός, τοπικές βιολογικές γαστρονομικές γεύσεις, υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, παραδοσιακοί οικισμοί, κλπ).

Προώθηση διάφορων μορφών θεματικού τουρισμού με έμφαση στον Πολιτισμό, ο οποίος δεν αποτελεί «πολυτέλεια» αλλά αναγκαίο συστατικό για την κοινωνική ανασυγκρότηση και την τοπική ανάπτυξη.

Προτεινόμενα μέτρα και ενδεικτικές δράσεις:

Σχέδιο δράσης για τον τουρισμό.

  • Η μορφή ανάπτυξης που επιδιώκουμε πρέπει να είναι ΑΞΙΟΒΙΩΤΗ και τέτοια ώστε η ίδια η παραγωγή υπηρεσιών τουρισμού, καθώς και άλλων παραγωγικών δραστηριοτήτων να μην υποβαθμίζουν το περιβάλλον που αξιοποιούν. Απαιτείται σεβασμός και διασφάλιση του ελεύθερου χαρακτήρα των Κοινόχρηστων Δημοτικών – Δημόσιων Χώρων (πλατείες, δρόμοι, πεζοδρόμια, παραλίες, κλπ).
  • Σημαντικό εργαλείο διαχρονικά στη συμβολή για αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Δήμου μας καθώς και στην ανάπτυξη ποιοτικού τουρισμού, μπορεί να αποτελέσει η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ). Από το 2017, ως τότε δημοτική αρχή, αναθέσαμε την εκπόνηση και σύνταξη της ΟΧΕ στο Πανεπιστήμιο Πειραιά η οποία στις αρχές του 2019 εντάχθηκε στον χρηματοδοτικό σχεδιασμό της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, όμως στη συνέχεια αγνοήθηκε από την σήμερα απερχόμενη δημοτική αρχή καθώς και από την περιφερειακή αρχή. Διεκδικήσαμε και θα διεκδικήσουμε να στηριχθούμε στην ΟΧΕ για τη δημιουργία ενός ενιαίου ισχυρού βιώσιμου αναπτυξιακού πόλου με εσωτερική συνοχή, χωρική οργάνωση, ισόρροπη πολυλειτουργική ανάπτυξη και τη διαμόρφωση ενός συμπαγούς υποπεριφερειακού πλέγματος τουριστικών προορισμών, διακλαδικών συνδέσεων και ολοκληρωμένης αλυσίδας αξιών στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού και της αγροδιατροφής.
  • Προώθηση θεματικού τουρισμού (θαλάσσιος, συνεδριακός, θρησκευτικός, οικολογικός, μαθητικός, τρίτης ηλικίας) με απόλυτη προτεραιότητα στην προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος.
  • Διοργάνωση αγώνων mountain-bike, paraglide, wakeboard, kitesurf, windsurf. Προώθηση καταδυτικού τουρισμού.
  • Δημιουργία Τουριστικού Γραφείου ευρείας εμβέλειας, με βασικούς στόχους: Την άμεση σύνδεση των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων του νομού με τη διεθνή και εγχώρια αγορά στα πλαίσια ενός σύγχρονου ηλεκτρονικού marketing. Τη συλλογή, επεξεργασία, οργάνωση και διάχυση τουριστικών πληροφοριών με στόχο τη γενικότερη προβολή των νησιών μας.
  • Βελτίωση και διάνοιξη των δρόμων πρόσβασης στις παραλίες.

Σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης των ορεινών περιοχών και των μικρών νησιών (Καλάμου, Καστού).

  • Υλοποίηση αναπτυξιακών έργων (αποχετεύσεις, οδικά δίκτυα κ.ά.), διευκόλυνση δημιουργίας οικοτουριστικών μονάδων, ανάπτυξη πολιτικοτουριστικών δράσεων.
  • Προστασία και ανάδειξη των ορεινών παραδοσιακών οικισμών (Αλέξανδρος, Κολυβάτα, Δρυμώνας, Νιοχώρι, Πλατύστομα, Ασπρογερακάτα, Σπανοχώρι κλπ). Διάνοιξη των παλαιών μονοπατιών και σύνδεση με μοναστήρια. Ανάδειξη ιστορικών και πολιτιστικών στοιχείων των ορεινών χωριών της Δημοτικής Ενότητας Απολλωνίων (Αγ. Πέτρος, Αγ. Ηλίας, Σύβρος, Βουρνικά, Εύγηρος, Χορτάτα, Νικολή-Μανάση, Αθάνι, Δράγανο, Κομηλιό) καθώς και των μικρών νησιών Καλάμου – Καστού ώστε να γίνουν περισσότερο επισκέψιμα.
  • Προστασία και ανάδειξη των παραδόσεων και του λαϊκού πολιτισμού του τόπου μας. Δημιουργία Επιστημονικού Συμβουλίου για την Παράδοση.
  • Στήριξη της τοπικής αγοράς με μέτρα και πρωτοβουλίες, όπως την απαλλαγή από δημοτικά τέλη για τρία χρόνια στις νέες επιχειρήσεις που θα έχουν έδρα και δραστηριότητα σε μη τουριστικά χωριά.

Σχέδιο δράσης για τον πρωτογενή τομέα.

  • Επιστημονική, και όχι μόνο, στήριξη των αγροτών ειδικά σε θέματα της ελιάς και του αμπελιού.
  • Ενίσχυση της τυποποίησης και αναγνώρισης ως Προϊόντων Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης και Προστατευμένης Γεωγραφικής Ένδειξης όλων των μοναδικών προϊόντων του τόπου μας.
  • Ενθάρρυνση και στήριξη (π.χ. μείωση δημοτικών τελών) σε δημότες και ομάδες δημοτών (παραγωγών) για δημιουργία μικρών εργαστηρίων παρασκευής τοπικών παραδοσιακών προϊόντων.
  • Ενίσχυση αγροτών, κτηνοτρόφων, ψαράδων και μελισσοκόμων, κυρίως των νέων ηλικιακά, με ένταξη σε κοινοτικά προγράμματα κατάλληλης πληροφόρησης και απλουστευμένης διαδικασίας.
  • Επέκταση και διαρκής συντήρηση των αγροτικών δρόμων.

Σχέδιο δράσης για «Πολιτισμό» όλο το χρόνο.

  • Αποπεράτωση των θεάτρων Λευκάδας (κλειστού και ανοικτού).
  • Θέσπιση τριών νέων θεσμών σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς (Σύνδεσμος Φιλολόγων, Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, Πολιτιστικά Σωματεία). α) Ενίσχυση και καθιέρωση σε πανελλαδικό επίπεδο του ήδη καταξιωμένου Διαγωνισμού Ποίησης, λαμβανομένου υπόψη ότι η Λευκάδα είναι νησί πολλών και μεγάλων Ποιητών.  β) Διαγωνισμός σχολικού θεάτρου με βραβεία και διακρίσεις.  γ) Καθιέρωση ξεχωριστού Φεστιβάλ Ερασιτεχνικής Καλλιτεχνικής Δημιουργίας.
  • Πνευματικό Κέντρο: Μεταμόρφωσή του σε κυψέλη δραστηριοτήτων νέων ανθρώπων με δημιουργία εργαστηρίων (ζωγραφικής, γλυπτικής, σκίτσων, αγιογραφίας, θεάτρου, κινηματογράφου κ.ά.), σύνδεση της λειτουργίας του με τα σχολεία του Δήμου μας.
  • Επανασχεδιασμός του Φεστιβάλ Φολκλόρ. Αναλυτική παρουσίαση της ιστορίας, του πολιτισμού και των χορών μιας χώρας κάθε χρόνο, ευρύτερες παρουσιάσεις από τα συγκροτήματα με ιστορικά, κοινωνιολογικά και άλλα στοιχεία.
  • Στήριξη των πολιτιστικών συλλόγων και σωματείων ώστε να αναλαμβάνουν πέραν των δημιουργικών δραστηριοτήτων τους, από μια εκδήλωση – θεσμό για τον τόπο (Ένωση Επτανήσων, Φεστιβάλ Χορωδιών, Βαρκαρόλα, Χωριάτικος Γάμος, Απόκριες, Γιορτή Φακής, Γιορτή Κρασιού κ.ά.).
  • Επανασχεδιασμός του Λευκαδίτικου Καρναβαλιού με δεδομένη τη γενναία οικονομική στήριξή του.
  • Προστασία και ανάδειξη της παλιάς Πόλης Λευκάδας, ένταξη σε πρόγραμμα ανάδειξης ιστορικών κέντρων. Ανακαίνιση και αξιοποίηση παραδοσιακών κτιρίων (Βαλαωρίτη, Στάμου, Λευκάδιου Χερν, κλπ).
  • Διεκδικούμε την δημιουργία στη Λευκάδα του Ινστιτούτου «Νίκος Σβορώνος», σε σύνδεση με την ομώνυμη Βιβλιοθήκη, αντικείμενο την ιστορική έρευνα και στην δικαιοδοσία Ερευνητικού Κέντρου του Ιόνιου Πανεπιστημίου, όπως είχε νομοθετηθεί το 2018 αλλά καταργήθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ το 2019.  Ενίσχυση λειτουργίας της Χαραμογλείου Ειδικής Λευκαδιακής Βιβλιοθήκης.
  • Ολοκλήρωση του έργου ανακαίνισης της οικίας Ζαμπελίων (έργο που εντάχθηκε και χρηματοδοτήθηκε στη θητεία μας) για τη δημιουργία Ζαμπέλειου Κέντρου Γραμμάτων και Τεχνών του Δήμου Λευκάδας.
  • Διευκολύνουμε και ενισχύουμε τις προσπάθειες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλ/νίας-Λευκάδας για την περαιτέρω ανάδειξη και αξιοποίηση όλων των χώρων του εμβληματικού Κάστρου της Αγίας Μαύρας.
  • Ενίσχυση της λειτουργίας των δημοτικών και σωματειακών λαογραφικών μουσείων (Ορφέα Λευκάδας, Καβάλου, Απόλλωνα Καρυάς, Σύβρου, Καλαμιτσίου, Αγ. Πέτρου κ.ά).  Ενίσχυση, προβολή και αξιοποίηση του Μουσείου Β. Δαίρπφελδ στο Νυδρί.
  • Ανάπτυξη της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Λευκάδας – Ρ/Σ Καρυάς και πρόσληψη προσωπικού. Ανακαίνιση και λειτουργία του ιστορικού στούντιο στην Καρυά, ως κύριου και δημιουργία δεύτερου βοηθητικού στούντιο στη Λευκάδα.
  • Αρχαίο Θέατρο Λευκάδας: Δεσμευόμαστε ότι οι παρεμβάσεις μας θα είναι καίριες και καθοριστικές. Σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλ/νίας και Λευκάδας θα πράξουμε ότι είναι δυνατόν για την ανάδειξη, αξιοποίηση και απόδοσή του. Από το 2016 που ξεκινήσαμε τις διαδικασίες θεωρούσαμε και εξακολουθούμε να θεωρούμε, ότι πρόκειται για ένα εύρημα ιδιαίτερης ιστορικής και αρχαιολογικής σημασίας το οποίο μπορεί να αλλάξει τη φυσιογνωμία του τόπου μας. Έτσι το αντιμετωπίσαμε μέχρι σήμερα, έτσι θα το αντιμετωπίσουμε και στο μέλλον.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Σχετικά Άρθρα