Σε “απόσταση αναπνοής”, δυνητικά επικίνδυνος αστεροειδής.

«Δυνητικά επικίνδυνος» αστεροειδής βρίσκεται κοντά στη Γη από τις 11 Δεκεμβρίου αλλά χωρίς προβλήματα, σύμφωνα με τη NASA.

Έχει κοιτάσματα νικελίουσιδήρου και κοβαλτίου συνολικής αξίας 4,71 δισεκατομμυρίων δολαρίων!

Ένας γιγαντιαίος, «δυνητικά επικίνδυνος» διαστημικός βράχος μεγαλύτερος από τον Πύργο του Άιφελ θα εισέλθει στην τροχιακή διαδρομή της Γης στις 11 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τη NASA .

Ο αστεροειδής σε σχήμα αυγού, ονόματι 4660 Nereus, έχει μήκος 1.082 πόδια (330 μέτρα) και θα εισέλθει στην τροχιά της Γης ταξιδεύοντας με 14.700 mph (23.700 km/h) το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου. Ευτυχώς για όλα τα σχέδιά μας για το Σαββατοκύριακο, αναμένεται να περάσει από τη Γη σε κάποια απόσταση χωρίς να χτυπήσει, αλλά θα εξακολουθεί να είναι πιο κοντά μας από ό,τι ήταν σε 20 χρόνια.

Ο Νηρέας -που πήρε το όνομά του από τον Έλληνα θεό της θάλασσας που ήταν ο γιος της Γαίας, της προσωποποίησης της Γης- θα βρίσκεται περίπου 2,4 εκατομμύρια μίλια μακριά (3,86 εκατομμύρια χιλιόμετρα), περίπου 10 φορές την απόσταση μεταξύ Γης και Σελήνης. Αυτή μπορεί να ακούγεται τεράστια, αλλά με κοσμικά πρότυπα, είναι στην πραγματικότητα σε απόσταση αναπνοής.

Η NASA επισημαίνει ότι οποιοδήποτε διαστημικό αντικείμενο βρίσκεται σε απόσταση 120 εκατομμυρίων μιλίων (193 εκατομμυρίων χιλιομέτρων) από τη Γη θεωρείται ως “αντικείμενο κοντά στη Γη” και οποιοδήποτε αντικείμενο ταχέως κινούμενο εντός των 4,65 εκατομ. μιλίων (7,5 εκατ. χλμ.) ως “δυνητικά επικίνδυνο”. Μόλις επισημανθούν τα αντικείμενα, οι αστρονόμοι τα παρακολουθούν στενά, αναζητώντας οποιαδήποτε απόκλιση από την προβλεπόμενη τροχιά τους, που θα μπορούσε να τα βάλει σε πορεία σύγκρουσης με τη Γη.

Ο συγκεκριμένος αστεροειδής ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1982 και η τροχιά του των 1,82 ετών στον ήλιο τον φέρνει κοντά στη Γη σχεδόν κάθε 10 χρόνια. Επειδή ο Νηρέας επισκέπτεται τόσο συχνά την περιοχή του ηλιακού μας συστήματος, η NASA και η ιαπωνική διαστημική υπηρεσία JAXA κάποτε σκέφτηκαν να συλλέξουν δείγμα από αυτήν χρησιμοποιώντας το διαστημόπλοιο Hayabusa της JAXA, αλλά οι υπηρεσίες τελικά εγκαταστάθηκαν σε έναν διαφορετικό αστεροειδή (25143 Itokawa).

Η NASA προβλέπει ότι ο Νηρέας θα κάνει τις επόμενες κοντινές του προσεγγίσεις στη Γη στις 2 Μαρτίου 2031 και τον Νοέμβριο του 2050. Μια ακόμη πιο κοντινή επίσκεψη προβλέπεται να γίνει στις 14 Φεβρουαρίου 2060, όταν ο Νηρέας μπορεί να φτάσει σε απόσταση περίπου 0,74 εκατομμυρίων μιλίων (1,2 εκατομμύρια km) της Γης. Αυτό θα βάλει τον πλούσιο σε ορυκτά διαστημικό βράχο σε μια δελεαστική απόσταση τριών φεγγαριών από τον πλανήτη μας.

Αυτό συμβαίνει γιατί πέρα ​​από το να είναι στόχος για ένα πιθανό ρομποτικό σκάφος που αποστέλλεται από τη NASA, το Nereus είναι επίσης ένα δελεαστικό έπαθλο για την υποψήφια διαστημική εξόρυξη. Η Asterank , μια βάση δεδομένων που παρακολουθεί περισσότερους από 600.000 αστεροειδείς, εκτιμά ότι ο αστεροειδής έχει κοιτάσματα νικελίουσιδήρου και κοβαλτίου συνολικής αξίας 4,71 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Εάν εντοπισθεί ποτέ ένας αστεροειδής να κατευθύνεται προς το μέρος μας, οι διαστημικές υπηρεσίες εργάζονται για μια λύση. Στις 23 Νοεμβρίου, η NASA εκτόξευσε ένα διαστημικό σκάφος, ως μέρος της αποστολής δοκιμής διπλής ανακατεύθυνσης αστεροειδών προκειμένου να ανακατευθύνει έναν αστεροειδή βυθίζοντάς τον από την πορεία του, ανέφερε προηγουμένως το Live Science . Η Κίνα βρίσκεται επίσης στα αρχικά στάδια σχεδιασμού μιας αποστολής εμβολισμού αστεροειδών. Ισχυρίζονται ότι χτυπώντας με 23 πύραυλους Long March 5 τον αστεροειδή Bennu, θα μπορούσαν να τον εκτρέψουν από μια δυνητικά καταστροφική πρόσκρουση με τη Γη , ανέφερε το Live Science.

ΠΗΓΗ: https://www.livescience.com/.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Σχετικά Άρθρα