Κ. Σέρβος: «Ορθολογική διαχείριση & συνεχής παρακολούθηση για ελαχιστοποίηση των προβλημάτων ύδρευσης»

Κώστας Σέρβος στον Prisma 91,6 : “Η ορθολογική διαχείριση του δυναμικού στην ύδρευση και η συνεχής παρακολούθηση ελαχιστοποιούν τα προβλήματα στην υδροδότηση”.

Στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6 μίλησε ο δημοτικός σύμβουλος με την Παράταξη “ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ” και πρώην αντιδήμαρχος σε θέματα ύδρευσης Kωνσταντίνος Σέρβος, με αφορμή τα προβλήματα που υπάρχουν στην υδροδότηση της Λευκάδας.
Όπως συγκεκριμένα ανέφερε: «Για να λειτουργήσει σωστά το σύστημα ύδρευσης, οι βασικοί κατά τη γνώμη μου άξονες που πρέπει να κινηθεί ο εκάστοτε αρμόδιος είναι τρεις.
Ο πρώτος άξονας είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός, αυτό που με άλλα λόγια λέμε διαμόρφωση πολιτικής διαχείρισης. Είναι ο τρόπος που θα διαχειριστεί το νερό στο σύνολο του η δημοτική αρχή. Εμείς είχαμε καταστρώσει ένα τέτοιο σχέδιο, ένα Master Plan, ώστε κάποια στιγμή να έχουμε και ορθολογική διαχείριση ποσοτήτων και ποιότητας νερού.
Αυτό το είχαμε συζητήσει και αποφασίσει στο Δημοτικό Συμβούλιο τον Δεκέμβρη 2018 και τις αρχές του 2019 έγινε το αίτημα για χρηματοδότηση. Από το Σεπτέμβρη του 2019 το ζήτημα πάγωσε ενώ η νέα δημοτική αρχή για ένα τόσο σοβαρό θέμα που έγινε και μεγάλο πρόβλημα, θα έπρεπε να είχε κινητοποιηθεί άμεσα.
Ωστόσο και χωρίς το Master Plan ένας κεντρικός σχεδιασμός θα έπρεπε να υπάρχει από την εκάστοτε δημοτική αρχή και βέβαια από τη σημερινή. Εμείς όταν είμαστε στην διοίκηση του Δήμου, κάτι τέτοιο το είχαμε και το ξεδιπλώναμε τόσο ανά περιοχές όσο και στο σύνολό του με τις μικρές και μεγάλες παρεμβάσεις που πραγματοποιήσαμε.
Κι εδώ είναι που θα αναφερθώ στην προσφιλή και επαναλαμβανόμενη φράση του δημάρχου Λευκάδας Χαράλαμπου Καλού “το υποσχεθήκαμε το κάνουμε πράξη” για να πω ότι τέτοιο σχεδιασμό δεν έχουμε δει να υπάρχει μέχρι αυτή τη στιγμή.
Ο δεύτερος άξονας έχει να κάνει με την διαχείριση του δυναμικού και με αυτό εννοώ το προσωπικό, τις ποσότητες, τη κατανομή του νερού και το δίκτυο.
Ο τρίτος άξονας είναι η καθημερινή λειτουργία και πώς παρακολουθείται.»
Στην επισήμανση ότι το νερό δεν φτάνει στη Λευκάδα, από την Πρέβεζα, είπε : «Όπως έμαθα το τελευταίο διάστημα εισρέει αρκετά μικρότερη ποσότητα και γι αυτό επηρεάζονται περιοχές, τα κοντινά χωριά στην πόλη, καθώς και η πόλη της Λευκάδος κάποιες ώρες το απόγευμα.
Επίσης παρατηρούνται και διάφορες βλάβες στο δίκτυο που είναι αναμενόμενες, το ζήτημα είναι να τις προλαβαίνεις, ώστε να είσαι πολύ έγκαιρα σε θέση που να μπορείς να αποκαταστήσεις τη βλάβη.
Το γιατί δεν φτάνει το νερό αυτή την εποχή που δεν έχουμε και κόσμο, είναι περίεργο, πιθανότατα να υπάρχουν σε κάποια σημεία όπως στην Απόλπαινα βλάβες που δεν βλέπουμε, ωστόσο είναι διαπιστωμένο πως έρχονται μικρότερες ποσότητες από τον Άγιο Γεώργιο.
Κατά τη διάρκεια της δικής μας θητείας είναι γνωστό τι ενέργειες είχαμε κάνει για να εξασφαλίσουμε μεγαλύτερες ποσότητες, καθώς τον Ιούνιο του 2014, που δεν υπήρχε κόσμος, είχαμε διαπιστώσει πώς ερχόταν στη Λευκάδα λιγότερο από 13.000 κυβικά νερό την ημέρα, με τις παρεμβάσεις που κάναμε φτάσαμε να παίρνουμε 16.500 κυβικά την ημέρα και ήταν από τη χρονιά από το 2016 και μετά από εξομαλυνθεί η κατάσταση και έτσι πήγαμε μέχρι το 2019.
Τα μικροπροβλήματα πάντα υπήρχαν, το υπόλοιπο δυναμικό που έχει η Λευκάδα είναι 40 γεωτρήσεις μαζί με του Καλάμου και του Καστού και περίπου 80 δεξαμενές που χωράνε 17.000 κυβικά στο σύνολό τους, το χειμώνα γεμίζουν, το καλοκαίρι δεν υπάρχει η αντίστοιχη ποσότητα. Επίσης είναι και η μεγάλη δεξαμενή στο Άκτιο που χωράει 4.000 κυβικά και λίγο παραπάνω.
Αναφορικά με το δίκτυο, κάναμε προσπάθειες να το ενισχύσουμε και είχαμε αποτελέσματα, αφήνοντας μάλιστα και τρία έργα για τη νέα δημοτική αρχή. Ολοκληρώθηκαν αυτό που δίνει νερό από το Αηδονάκι στο Περιγιάλι, καθώς και για τους Τσουκαλάδες, ωστόσο πρέπει να επισπευστεί η σύνδεσή τους.
Επίσης είναι και το έργο που έγινε κοντά στην πόλη, που αφορά την Απόλπαινα,
Αγία Μαρίνα και Αϊ Γιάννη ακόμα δεν έχουν γίνει συνδέσεις, έχουν καθυστερήσει. Πρέπει να πραγματοποιηθούν άμεσα, γιατί ίσως να λυθεί και ένα πρόβλημα για την Απόλπαινα. Επίσης υπήρξαν και διάφορες άλλες παρεμβάσεις-έργα.
Προφανώς μπορεί να ρωτήσει κάποιος, καλοπροαίρετα πάντα, γιατί εσείς ως δημοτική αρχή δεν κάνατε κι άλλα, αυτό, εκείνο, κλπ; Εδώ λοιπόν θέλω να πω ότι στη θητεία μας και σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία με σεισμό, μνημόνια και ελλιπή χρηματοδότηση προωθήσαμε έργα ύδρευσης 8.000.000 ευρώ.»
Στο ερώτημα ακροατών, πώς γίνεται να βρέχει τόσο πολύ στη Λευκάδα και να μην υπάρχει νερό το καλοκαίρι, ο κύριος Σέρβος απάντησε:
«Συμφωνώ κι εγώ μαζί τους. Έχουμε τον Αϊ Γιώργη σαν κεντρική πηγή υδροδότησης που παίρνουμε 5 εκατομμύρια κυβικά νερό τον χρόνο, υπάρχουν οι δικές μας πηγές που μας δίνουν αλλά 5 εκατομμύρια κυβικά και φτάνουμε στο σημείο να μην επαρκεί το νερό, ίσως χρειάζεται κάτι  περισσότερο.
Όμως με αυτά τα 10 εκατομμύρια κυβικά το χρόνο, τώρα που το καλοκαίρι χρειαζόμαστε περισσότερο νερό, θα έπρεπε να γίνεται καλύτερη κατανομή και διαχείριση αυτής της ποσότητας.
Θα πρέπει, όλα αυτά τα έργα που σχεδιάστηκαν, που ξεκίνησαν, που έγιναν ή γίνονται να μπουν σε λειτουργία, έτσι ώστε να υπάρξει η καλύτερη δυνατή οργάνωση στην κατανομή του νερού. Επίσης αναφορικά με τα αντλιοστάσια και την αναβάθμιση που επικαλείται ο κ. Λιβιτσάνος, αυτά είναι προφανώς δυναμικοί οργανισμοί, χρειάζονται υποστήριξη αλλά σε δύο (2) χρόνια θα χρειαστούν αντικατάσταση. Δεν είναι τα πάντα, υποστηρίζουν το δίκτυο γιατί χωρίς αυτά δεν προχωράει το νερό, όμως για να λειτουργήσουν πρέπει να υπάρχουν οι απαιτούμενες ποσότητες.
Να σας θυμίσω ότι πέρσι στις 18 Αυγούστου είχαμε μονοθεματική συνεδρίαση στο δημοτικό συμβούλιο για την ύδρευση και τα περσινά προβλήματα. Εκεί είχα αναφέρει και τις έντονα αναπτυσσόμενες περιοχές που αρχίζει να γίνεται εμφανές το πρόβλημα έλλειψης νερού. Κι αυτές οι περιοχές είναι Κάθισμα, Πόρος και Γένι, Σύβοτα, Αθάνι με Πόρτο Κατσίκι.
Για αυτές τις περιοχές ως δημοτική αρχή όταν αποχωρήσαμε, είχαμε αφήσει σχέδιο και πρόταση να γίνουν γεωτρήσεις. Για παράδειγμα η γεώτρηση για την περιοχή Αθανίου και Πόρτο Κατσίκι είναι έτοιμη. Έχει ανοιχτεί από εμάς το 2018 στον κάμπο του Αγίου Πέτρου, και παραμένει να γίνει το δίκτυο, που είναι πιο δύσκολο από το να ανοιχτεί μία γεώτρηση. Όμως όλα αυτά θα πρέπει να δρομολογηθούν κάποτε».
Αναφορικά με τις παράνομες συνδέσεις, κατά την άποψή του κ. Σέρβου αυτές συμβάλλουν στην περαιτέρω έλλειψη νερού, αλλά δεν είναι η κύρια πηγή του κακού.
«Σχετικά με την κλοπή είναι υποχρεωμένη η διοίκηση του δήμου να ασκήσει ελέγχους και να εντοπίσει που συμβαίνει. Εμείς εντοπίσαμε αρκετούς και σε πολλές περιπτώσεις φτάσαμε και σε διακοπή. Το θέμα με τους μεγάλους καταναλωτές είναι όντως ένα πλήγμα. Όπως είχα πει κάποτε χαριτολογώντας μπορεί να έρθει κάποιος Ριμπολόβλεφ -και τον φέρνω τον άνθρωπο απλά σαν παράδειγμα- και σου πει ότι εγώ θέλω να αγοράσω όλο το νερό της Λευκάδας θα του το δώσεις; Όχι φυσικά, για αυτό και πρέπει να μπει πλαφόν στους μεγάλους καταναλωτές. Αν κάποιος χρήζει και αξιώνει μεγάλες ποσότητες, υπάρχει και η λύση της αφαλάτωσης. Δεν μπορεί κάποιος να παίρνει 50 και 60 κυβικά την ημέρα και ένα χωριό, που οι ανάγκες του είναι 40 κυβικά, να μένει χωρίς νερό!
Κι εμείς είχαμε αντιμετωπίσει τέτοιες περιπτώσεις και το λύσαμε και με τον τρόπο του περιορισμού. Και υπάρχουν τα περιθώρια από τον κανονισμό ύδρευσης να μπει ανώτατο πλαφόν στην κατανάλωση και να ρυθμιστούν οι ώρες που παίρνουν νερό, αφού κάποιοι έχουν μεγάλες δεξαμενές.»
Στο ερώτημα αν ο ίδιος εκτιμά πως αν γινόταν κάποιες παρεμβάσεις από την δημοτική αρχή θα ήταν καλύτερη η κατάσταση στην υδροδότηση συγκριτικά με πέρυσι, ο κ. Σέρβος απάντησε:
«Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, όμως θα πρέπει να μπορείς να ελέγχεις το δίκτυο σε καθημερινή βάση. Εγώ όταν ανέλαβα ως αντιδήμαρχος δεν άλλαξα τίποτα από το καθεστώς που υπήρχε την προηγούμενη δημοτική περίοδο. Αντίθετα το ενισχύσαμε, με τη βοήθεια και τη συλλογική δουλειά της Δημοτικής Αρχής δηλαδή όλων μας, με εξειδικευμένο προσωπικό. Δεν είπαμε ότι θα κάνουμε μεγάλους διαγωνισμούς, ούτε ότι θα το αναθέσουμε σε ΚΟΙΝΣΕΠ γιατί έτσι καταλαβαίναμε ότι χάνεται η εμπειρία σε αυτές τις περιπτώσεις και δυστυχώς πολύ δύσκολα ανακτάται. Κάτι που είναι πλέον φανερό και δείχνει ότι είχαμε δίκιο.
Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που είχαμε βλάβες σοβαρές και δεν ξέραμε από που περνούσαν οι αγωγοί, αναγκαζόμουν και καλούσα συνταξιούχους του δήμου Λευκάδας που είχαν σταματήσει να εργάζονται εδώ και 15 χρόνια, για να μας κατατοπίσουν και να μας πουν τι συμβαίνει. Αυτά τα έμαθαν κάποιοι εργαζόμενοι που απασχολήθηκαν, όμως στην πορεία για κάποιους λόγους απενεργοποιήθηκαν τη νέα δημοτική περίοδο. Δεν κατηγορώ τη νέα δημοτική αρχή, απλά θέλω να τονίσω ότι δεν εφάρμοσαν αυτό που τους είχα πει και πέρυσι, δηλαδή να αξιοποιήσουν την εμπειρία του ανθρώπινου δυναμικού που εμείς και ο Δήμος διέθετε.
Η διαχείριση του νερού βασίζεται σε λεπτομέρειες ακρίβειας που αν τις χάσεις, δημιουργούνται προβλήματα. Η σημερινή δημοτική αρχή προσπάθησε να εφαρμόσει ένα άλλο μοντέλο διαχείρισης. Τώρα σιγά-σιγά ξαναγυρνούν στο παλιό μοντέλο, όμως έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος.
Να πω και κάτι άλλο. Στη θητεία μας πάντα κάθε πρωί το καλοκαίρι, ακόμη και τις Κυριακές, είχαμε σχεδιάσει και εκτελούσαμε ελέγχους σε αντλιοστάσια και δίκτυα, ώστε αν συνέβαινε κάτι να εντοπίζεται και να το προλαμβάνουμε χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα
Σχετικά με τις προσπάθειες και τα λεγόμενα του κ. Λιβιτσάνου για αναβάθμιση και ενίσχυση του Συνδέσμου Ύδρευσης, ο κ. Σέρβος είπε:
«Αυτό κατά την άποψή του είχε μεγάλη σημασία όταν είχαμε τους Καποδιστριακούς δήμους και τις τοπικές κοινότητες. Από τη στιγμή που έχεις έναν Καλλικρατικό Δήμο με ένα μεγάλο νησί και δύο μικρά, ο Σύνδεσμος εξυπηρετεί μονάχα τον Δήμο Λευκάδας, τον Δήμο Ακτίου-Βόνιτσας και το Μεγανήσι, το οποίο όμως δεν υδρεύεται από το Σύνδεσμο αλλά με γεώτρηση κάτω από την Βαυκερή.
Μάλιστα όταν ολοκληρωθεί το νέο έργο στον Αϊ Γιώργη, όλοι οι Σύνδεσμοι της περιοχής θα απορροφηθούν από το νέο φορέα διαχείρισης. Εμείς τα αντλιοστάσια που λέει ο κ. Λιβιτσάνος και τα επιτηρούσαμε και έργα γι’ αυτά κάναμε μέσω του Δήμου.»
Σύμφωνα με τον κ. Σέρβο: «Οι πολίτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εκφράζουν την αγανάκτησή τους και μάλιστα κάποιοι, μερικές φορές, τοποθετούνται στο να παραχωρηθεί η ύδρευση και να διαχειρίζεται κάποιος άλλος το νερό, όπως η ΕΥΔΑΠ. Αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο, γιατί εάν ο Δήμος δεν μπορεί να διαχειριστεί το νερό και τα απορρίμματα δεν έχει λόγο ύπαρξης. Δεν είναι για παράδειγμα μόνο για τις πολιτιστικές δραστηριότητες που προφανώς είναι απολύτως απαραίτητες. Τα δημόσια αγαθά κατά την προσωπική μου άποψη πρέπει να τα διαχειρίζεται η αυτοδιοίκηση
Απαντώντας στο ερώτημα αν συμφωνεί με την πρόσφατη τοποθέτηση του Μάκη Μελά για τον Γιάννη Λιβιτσάνο, που ανέφερε ότι «θα πρέπει να σταματήσει να λέει ελαφρότητες για την υδροδότηση και να δουλέψει», απάντησε τα εξής:
«Συμβουλεύω τον κ. Λιβιτσάνο να είναι ακριβής στις απαντήσεις του, οι απαντήσεις του να πείθουν και πρέπει πάντα να λέει τι δεν μπόρεσαν να κάνουν και τι πρέπει να διορθώσουν. Κι εγώ πολλές φορές βρέθηκα σε δύσκολη θέση σε ερωτήσεις που γινόταν στο δημοτικό συμβούλιο για την ύδρευση, όμως πάντα απαντούσα με ειλικρίνεια, δεν κάλυπτα καμία αδυναμία και ο κόσμος το γνωρίζει. Γιατί δεν μπορείς να απαντάς στους κατοίκους π.χ. της Απόλπαινας, που δεν έχουν νερό ότι έχουν.    Δε μπορείς σε καμία περίπτωση να λες κάτι τέτοιο».

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Σχετικά Άρθρα