Ελένη Σκλαβενίτη: Απόψεις και προτάσεις για τον Τουρισμό

Λευκάδα, ένα νησί με μεγάλη ιστορία, χτίστηκε τον 7ο αιώνα από τους Κορίνθιους, πέρασαν από τα χώματά της ένα σωρό λαοί, Ρωμαίοι, Ενετοί, Τούρκοι και στις 21-5-1864 η Λευκάδα μαζί με τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου ενώθηκαν με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Ίσως δεν έχουμε προωθήσει αρκετά την ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού μας.

Γιατί το λέω αυτό;

Πολύ απλά, έχουμε τεράστιες δυνατότητες να φτιάξουμε στο νησί μας υποδομές που θα ζήλευαν και σε άλλα νησιά η μέρη της Ελλάδας.

Ας ξεκινήσουμε από ένα θέμα που πολλοί αγαπούν αλλά δυσκολεύονται να αξιοποιήσουν επαρκώς….τον τουρισμό.

Ξέρετε τι είναι ο πολιτιστικός τουρισμός;

Είναι ο τρόπος ζωής των ανθρώπων μιας περιοχής, είναι η ιστορία, η τέχνη, η αρχιτεκτονική, η θρησκεία, όλα αυτά τα στοιχεία που διαμορφώνουν την ζωή των κατοίκων μιας περιοχής.

Ο πολιτιστικός τουρισμός περιλαμβάνει εγκαταστάσεις με μουσεία, θέατρα, εκκλησίες κλπ, περιλαμβάνει ακόμα και τον τουρισμό σε αγροτικές περιοχές αποτυπώνοντας τις παραδόσεις των πολιτιστικών κοινωνιών.

Οι τουρίστες που αγαπούν τον πολιτιστικό τουρισμό ξοδεύουν περισσότερα από τους τυπικούς τουρίστες που θα κάνουν διακοπές μόνο για να ξεκουραστούν.

Ο πολιτιστικός τουρισμός παρέχει νέες πληροφορίες και εμπειρίες ικανοποιώντας τις πολιτιστικές τους ανάγκες.

Ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο του τουρισμού είναι ο ιατρικός τουρισμός ο οποίος έχει ήδη  δημιουργήσει προϋποθέσεις για έναν ανερχόμενο κλάδο τον ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΥΓΕΙΑΣ ο οποίος θα είναι αρμόδιος για την ομαλή λειτουργία και παροχή υπηρεσιών στους επισκέπτες του νησιού μας.

Ο ιατρικός τουρισμός προσφέρεται ως πρώτη ύλη για αξιοποίηση, αρκεί να  υπάρχει οργάνωση και σωστή προσέγγιση:

  1. στην διαχείριση των αναγκών για τους επισκέπτες που έρχονται στο νησί για διακοπές η για επαγγελματικούς λόγους. Περιλαμβάνει τα επείγοντα περιστατικά από άτομα με χρόνιες παθήσεις.
  2. Ευρύτερη έννοια είναι ο τουρισμός υγείας με spa και ιαματικά λουτρά, θαλασσοθεραπείες,(δημιουργία σύγχρονων νοσοκομειακών μονάδων) παράγοντες που βοηθούν τον ιατρικό τουρισμό, κλιματολογικές συνθήκες, υποδομές, ποιότητα υπηρεσιών, ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά.

Χρειάζεται επίσης χαμηλό τιμολόγιο ώστε ο κάθε επισκέπτης – ασθενής να καλύπτεται από την ασφάλειά του.

Τα ξενοδοχεία και  οι ξενώνες να συνεργάζονται με τα νοσοκομεία η τα κέντρα υγείας.

Μπορούν να υπάρχουν πρόσθετα έσοδα όταν έρχονται με στόχο τον τουρισμό αλλά χρειάζονται ιατρική φροντίδα.

Ένας άλλος κλάδος τουρισμού είναι ο θαλάσσιος τουρισμός – κρουαζιέρα ο οποίος μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας με συνεργασία φορέων και αντιπροσώπων εταιρειών κρουαζιέρας, προμηθευτών κρουαζιερόπλοιων, πρακτορείων ναύλωσης κλπ.

Ας δούμε και λίγο τον θρησκευτικό τουρισμό, η Λευκάδα έχει πλήθος εκκλησιών κτισμένες σχεδόν από τον 17ο – 18ο αιώνα και μάλιστα κάποιοι ναοί είναι χτισμένοι πάνω σε αρχαία ερείπια.

  • Η μονή Φανερωμένης χτίστηκε το 1734 επί Ενετών
  • Ο Άγιος Νικόλαος Ιράς χτίστηκε το 1087
  • Ασκητήριο Αγίων Πατέρων λίγο πιο πάνω από την Νικιάνα αν θυμάμαι καλά
  • Μονή Ασωμάτου Αρχάγγελου Μιχαήλ χτίστηκε τον 16 αιώνα

Ο θρησκευτικός τουρισμός έχει διεθνή διάδοση, είναι παρακλάδι του πολιτιστικού τουρισμού και υπάγεται στον εναλλακτικό τουρισμό.

Προωθώντας τον θρησκευτικό τουρισμό οι επισκέπτες βιώνουν την θρησκευτική αλλά και την ιστορική εμπειρία του ταξιδιού

 

Όπως καταλαβαίνουμε όλοι ο τουρισμός δεν είναι μόνο το μοντέλο θάλασσα – ήλιος, είναι μια τεράστια ύλη με πολλές μορφές που μπορεί να αξιοποιηθεί όταν υπάρχει πρωτοβουλία, δομή, οργάνωση, εξοπλισμός σε όλες τις υπηρεσίες της περιφέρειας του νησιού μας για να ασχοληθούν συνειδητά με τον τουρισμό.

Είναι μια μεγάλη βιομηχανία που μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα στο νησί μας αρκεί όλοι μαζί να εργαζόμαστε προκειμένου να καταστεί η Λευκάδα τόπος προορισμού.

 

                                                        Ελένη Σκλαβενίτη                                                         Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Λευκάδας

 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Σχετικά Άρθρα