Κωνσταντίνος Δρακονταειδής στον Prisma 91,6:”Με προβληματίζει το γεγονός ότι σε αυτές τις εκλογές οι παρατάξεις κατεβαίνουν χωρίς συγκεκριμένο πρόγραμμα.”

Στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6 ήταν καλεσμένος ο δήμαρχος Λευκάδας και εκ νέου υποψήφιος Κωνσταντίνος Δρακονταειδής.

Αρχικά σχολίασε την μη απαρτία του προγραμματισμένου δημοτικού συμβουλίου πριν μερικές ημέρες, όπου το παρών είχαν δώσει και μέλη της πρωτοβουλίας πολιτών ενάντια στις εξορύξεις και μάλιστα βγήκαν και σχετικές ανακοινώσεις.

Όπως ανέφερε ο νόμος ορίζει ότι μέχρι τη λήξη της θητείας της Δημοτικής Αρχής μπορούν να συζητιούνται ζητήματα πού να έρθουν κατά βάση έναν χαρακτήρα έκτακτο, όταν πρέπει να αντιμετωπίσεις κάτι τεχνικό ή γραφειοκρατικό.

“Εμείς ορίσαμε ένα δημοτικό συμβούλιο, καθώς έπρεπε να πάρουμε για ένα θέμα μία συγκεκριμένη απόφαση, καθώς και άλλα θέματα που πρέπει να τρέξουν στο δήμο ανεξάρτητα των εκλογών.

Το συμβούλιο δεν μπόρεσε να γίνει από έλλειψη απαρτίας, μάλιστα η μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων που πρόσκειται στη σημερινή δημοτική αρχή ήταν παρόντες και δύο συνάδελφοι από την μειοψηφία και δεν μπόρεσε να υπάρξει απαρτία.

Μάλιστα αυτά τα 40 χρόνια ήταν το πρώτο συμβούλιο που δεν υπήρξε απαρτία και εγώ το κατανοώ γιατί βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, είμαστε στην τελική ευθεία των εκλογών και αυτό είναι θεμιτό, αυτή είναι η πραγματικότητα όλα τα άλλα είναι για κατανάλωση άλλου τύπου.”

Απαντώντας για το φυλλάδιο της δημοτικής αρχής το οποίο αποτέλεσε εστία κριτικής για την χρηματοδότησή του, ο δήμαρχος Λευκάδας είπε ότι κάποιοι θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί και στο σπίτι του κρεμασμένου να μην μιλάνε για σκοινί.

Δεν μπορούν να κατηγορούν μία δημοτική αρχή, ότι για ένα κοινό φυλλάδιο του οποίου τα κόστη είναι δεδομένα, υπονόησαν, γιατί δεν έχουν το πολιτικό κουράγιο να το πουν ευθέως, ότι το φυλλάδιο αυτό πληρώθηκε από χρήματα το δήμου. Προφανώς έτσι είχαν μάθει ότι γινόταν μέχρι τώρα, γιατί δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο. Εμείς είμαστε μία παράταξη που έκανε σε αυτή την προεκλογική περίοδο τα στοιχειώδη και είχαμε υποχρέωση να βγει αυτό το φυλλάδιο γιατί οι πολίτες πρέπει να ενημερωθούν.

Ο πολίτης  έχει την ανάγκη, είτε μέσω έντυπου, είτε ηλεκτρονικά να έχει στα χέρια του κάτι το οποίο να δείχνει Τι έγινε από την δημοτική αρχή αυτά τα χρόνια, γιατί όσοι κατεβαίνουν υποψήφιοι δεν ήταν στη δημοτική αρχή, αλλά θα έπρεπε γιατί δεν το έκαναν, να έβγαζαν ένα φυλλάδιο με το να λένε τις θέσεις τους για το πώς πρέπει να κυβερνηθεί ο δήμος.

Επειδή εμείς αυτό το φυλλάδιο το βγάζουμε όσοι συμμετέχουμε σε αυτό το ψηφοδέλτιο γιατί δεν έχουμε μεγάλους χορηγούς, αλλά με τα δικά μας χρήματα, απαντώ  με σαφήνεια να μη μιλάνε στο σπίτι του κρεμασμένου για σκοινί, σε ότι αφορά το οικονομικό κομμάτι.

Σε ότι αφορά το πολιτικό κομμάτι, αναρωτιέμαι και είμαι προβληματισμένο με ποιες προτάσεις και πρόγραμμα κατεβαίνουν οι παρατάξεις, καθώς δεν είδαμε κανένα συγκροτημένο φυλλάδιο που να έχει τη μορφή προγράμματος και να λέει ως υποψήφιος πώς σκέφτεται να “κυβερνήσει” τον τόπο.

Είναι άλλο πράγμα μέσα σε ένα τρισέλιδο να βάζουμε σκόρπιες θέσεις και απόψεις κι άλλο πράγμα να έχουμε συγκροτημένη πρόταση, από το έργο, μέχρι την κουλτούρα που θέλει κάποιος να κυβερνήσει. Κατά τη γνώμη μου αυτό δείχνει μία αδυναμία εκ μέρους των συνυποψηφίων μου  που δεν μπορώ να την κατανοήσω, καθώς είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο σε δημοτικές εκλογές, να μην υπάρχει στο χαρτί τυπωμένη μία συγκεκριμένη πρόταση για να κατατεθεί σε κοινωνία.

Απαντώντας για άλλη μία φορά στην κριτική που ακούγεται από τους συνυποψηφίους του για μη αντιμετώπιση προβλημάτων της καθημερινότητας, απάντησε ότι η κριτική είναι καλοδεχούμενη, καθώς αν υπάρχει μία τεκμηριωμένη κριτική σε ζητήματα, αν είναι σοβαρή  την ακούς, αποδέχεσαι εκείνα που πρέπει να αποδεχτείς και αυτό είναι και στο παιχνίδι των εκλογών.

Εμείς ζητάμε σε όλες συγκεντρώσεις μας από τους πολίτες να μας κάνουν αυστηρή κριτική και εμείς μόνοι μας θα πούμε που θεωρούμε ότι πετύχαμε και που θεωρούμε ότι τα καταφέραμε λιγότερο καλά. Εμείς από τη μία πλευρά ζητάμε οι πολίτες θα μας κρίνουν όσο πιο αυστηρά με βάση τα πεπραγμένα μας,  από την άλλη μεριά όμως θέλουμε να μας κρίνουν και δίκαιοι.

Όλοι όσοι ασκούν αυτή την “όμορφη” κριτική κρύβουν από τους πολίτες μέσα σε ποιες συνθήκες έγιναν αυτά, σε ποιες βρισκόταν η χώρα, ο δήμος της Λευκάδας και μία σειρά από καταστάσεις που δημιουργήθηκαν όπως οι σεισμοί, που δυσκόλεψε αφάνταστα το έργο μας.

Θεμιτή η κριτική, ορισμένοι όμως  πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί γιατί η κριτική τους είναι άδικη και μπορώ ανά πάσα στιγμή είτε  πρόσωπο με πρόσωπο, αλλά  και Δημόσια να το τεκμηριώσω, καθώς έχουν αδυναμία να τεκμηριώσουν το αντίθετο.

‘Όταν ζητούν από μία δημοτική αρχή και θέτουν πακέτο καθυστερήσεων, ξεχνούν ότι μιλούν για μία θητεία, ενώ τα προηγούμενα 40 χρόνια, είχαμε πολλές θητείες δημάρχων που δεν έλυσαν τέτοιου είδους ζητήματα και αυτό δεν είναι σοβαρό πράγμα από τη μεριά τους.

Στην κριτική είπα ακούγεται για καθυστέρηση δημοπράτηση της ΜΟΠΑΚ, ο κύριος Δρακονταειδής απάντησε ότι αν αυτό λέγεται από άγνοια είναι συγχωρεμένος αυτός που το λέει, κατά τη γνώμη μου όμως δεν συμβαίνει αυτό, αλλά συνειδητά.

Επί 40 χρόνια όλες οι προηγούμενες δημοτικές αρχές προσπαθούσε να πετύχουν τη συνέργεια με την Αιτωλοακαρνανία, με το γειτονικό μας Δήμο. Εμείς αυτή τη συνέργεια την πετυχαίνουμε, ταυτόχρονα δημοπρατείται η μονάδα και μας κάνουν κριτική γιατί στα 4,5 χρόνια αυτό που δεν πέτυχαν τα προηγούμενα 40. Εάν αυτό είναι καθυστέρηση θα την αποδεχτώ, νομίζω όμως ότι οι ίδιοι, εφόσον το κάνουν συνειδητά και όχι από άγνοια έχουν πολιτική ευθύνη απέναντι στους πολίτες γιατί λένε ψέματα.

Σύμφωνα με τον κύριο Δρακονταειδή πολλά ζητήματα της καθημερινότητας δεν αντιμετωπίστηκαν από την πλευρά μας όπως θα έπρεπε και ενδεχομένως οι πολίτες έχουν παράπονο. Για παράδειγμα όταν επισκέπτεσαι όλα τα χωριά της Λευκάδα και οι πολίτες σου λένε γιατί δεν μπορούμε να συντηρήσουμε τους αγροτικούς δρόμους, έχουν δίκιο σε αυτό που λένε.

Εμείς όμως από την άλλη μεριά, λέμε στους πολίτες ότι δεν τα καταφέραμε σε αυτό το κομμάτι γιατί για 42 χωριά έχουμε δύο οδηγούς τσάπας, οι οποίοι τρέχουν να αντιμετωπίσουν και το δίκτυο ύδρευσης και αυτό δεν μπορείς να το αντιμετωπίσεις όσους ιδιώτες και αν πάρεις γιατί δεν είμαστε η Εθνική Τράπεζα που μπορεί να έχει τσουβάλια με ευρώ και να δίνει σε ιδιώτες να φτιάχνουν αγροτικούς δρόμους.

Θέλαμε να στήσουμε οικονομικά το δήμο, να είναι υγιής, χωρίς υποχρεώσεις και να κοιτάζει με ελπίδα και το μέλλον πάνω στο οποίο πρέπει να χτίσουν.

Σχολιάζοντας την θέση του Θοδωρή Σολδάτου, ότι αρωγός στην προσπάθεια καθαριότητας του νησιού θα είναι και οι ιδιώτες, απάντησε ότι η δημοτική αρχή και αυτό όφειλε να το γνωρίζει, όταν για παράδειγμα σε χώρους συσσωρεύονται απορρίμματα ατάκτως ειρημένα, χρησιμοποιεί ιδιώτες όταν δεν έχει τσάπα ο δήμος, επομένως αυτό το κάνουμε.

Εμείς όμως να πούμε ότι ιδιωτικοποιούμε  το κομμάτι της καθαριότητας, με την έννοια ότι δίνουμε σε εργολάβο να μαζεύει τα σκουπίδια δεν θα το κάνουμε και αυτό δεν είναι ιδεολογικό ταμπού, αλλά κατά τη γνώμη μας στοιχίζει περισσότερο στον πολίτη.

Για αυτό διεκδικούμε μαζί με άλλους δήμους την πρόσληψη 20 μονίμων μέσα στο καλοκαίρι.

Είναι διαφορετικό να βοηθήσω με σω ιδιωτών  που έχουν μηχανήματα, αλλά είναι άλλο πράγμα να βάλεις επάνω στο απορριμματοφόρο ιδιώτες και να κάνουν την αποκομιδή των απορριμμάτων.

Σχετικά με τη δημιουργία δημόσιας επιχείρησης ύδρευσης αποχέτευση Λευκάδας, ο κύριος Δρακονταειδής είπε ότι αυτή τη θέση την είχαμε στο πρόγραμμά μας από το 2006, είναι μία πολύ ωραία πρόταση.

Θα πρέπει να δούμε πώς υλοποιείται, αν δεν απαντήσεις σε αυτό τότε λες τη μισή αλήθεια,  γιατί είναι μία θεωρητική πρόταση που δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη.

Για να συστήσεις μία τέτοια δημοτική επιχείρηση ύδρευσης αποχέτευσης, θα πρέπει να έχεις με βάση το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει εκείνους τους πόρους και το κατάλληλο προσωπικό να την επανδρώσεις, όταν λόγω των μνημονίων εδώ και 13 χρόνια έχει να γίνει πρόσληψη στο δήμο Λευκάδας. Επίσης τι περισσότερο θα προσφέρει από το να είναι μία υπηρεσία του δήμου αυτόνομη, καθώς δεν είναι αυτό το πρόβλημα.

Σχετικά με το τουριστικό αγκυροβόλιο κι αν συμφωνεί να λειτουργήσει με το μοντέλο της Μαρίνας, ο δήμαρχος απάντησε ότι πρέπει να απαντηθεί από τη στιγμή που θα παραδοθεί από το δήμο αν μπορεί να πάει με το μοντέλο της Μαρίνας, καθώς λόγω έλλειψης προσωπικού και εξειδίκευσης δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει.

Το τουριστικό Αγκυροβόλι είναι ουσιαστικά μία επιχείρηση, εκεί χρειάζεσαι διευθυντή, πολλούς εργαζόμενους που να δουλεύουν σε βάρδιες και κυρίως αν είχαμε σε ποσότητα πώς θα τους βρίσκαμε με βάση την ειδικότητα που θα έχει ο καθένας όταν απαγορεύονται οι προσλήψεις. Εμείς εφόσον επιτραπεί από το υπουργείο θα προχωρήσουμε σε διαγωνιστική διαδικασία ώστε να το πάρει κάποιος ιδιώτης για να μπορεί να το λειτουργήσει και από αυτή τη λειτουργία ο δήμος θα έχει οικονομικό όφελος, ανταποδοτικό προς την κοινωνία.

Αναφερόμενος στην κριτική για καθυστερήσεις στο αγκυροβόλιο, ανέφερε ότι θα πρέπει οι αγαπητοί συνάδελφοι να ανατρέξουν στους πολιτικούς τους πατεράδες, δεν επιτρέπουμε να μας κουνούν το δάχτυλο και να μιλούν για καθυστερήσεις, όταν πολλά ζητήματα τόνο υποδομών της Λευκάδας έχουν καθυστερήσει εδώ και 50 χρόνια και να ζητούν από μία δημοτική αρχή να τα πράξει σε τεσσεράμισι χρόνια, καθώς αυτό είναι πρωτοφανές.

Ο κύριος Δρακονταειδής απάντησε και στην κριτική συνυποψηφίου του για όσους χρησιμοποιούν προεκλογικά μπαλκόνια, λέγοντας ότι ασκήθηκε αυτή η κριτική από συγκεκριμένη παράταξη.

Θα απαντήσω για τη συγκεκριμένη παράταξη και θα πω ότι όταν χτίζεις μία παράταξη με υλικά κατεδάφισης, δεν δικαιούσαι να μιλάς για το παλιό.

Το γεγονός ότι βρισκόμαστε στην ηλεκτρονική εποχή δεν σημαίνει ότι θα χάσουμε την αμεσότητα με τον πολίτη. Εμείς θεωρούμε ότι είναι ανάγκη να γίνονται συγκεντρώσεις και στα χωριά και στην πόλη και φυσικά να χρησιμοποιούμε και το διαδίκτυο κάτι που πράττουμε.

Εγώ κατά τη γνώμη μου νομίζω ότι δείχνει μία αδυναμία από αυτόν που κάνει την κριτική, όχι μόνο διατύπωσης λόγου, αλλά μη αδυναμία και από τη δική τους μεριά και στη δυνατότητα του λόγου, αλλά και προτάσεων.

Το ζήτημα είναι τι προτάσεις στο δημόσιο λόγο σου διατυπώνεις και επικοινωνείς προς τους πολίτες.

Εμείς επιλέγουμε να το πράττουμε σε συγκεντρώσεις απλές, σε συγκεντρώσεις που δεν γίνονται σόου λες και θα βγει να μιλήσει ο Ρουβάς, σε συγκεντρώσεις που έχουν ποιοτικά χαρακτηριστικά, επιζητούμε να πούμε τις απόψεις μας, να τις ακούσουν οι πολίτες και να κρίνουν.

Αν αυτό είναι παλιό, αναρωτιέμαι ποιο είναι το καινούργιο, να γίνεται όλη αυτή η κουβέντα μέσα από το Facebook και να ξεκατινιάζονται υποψήφιοι δήμαρχοι που θέλουν να κυβερνήσουν τον τόπο, είτε με άλλους υποψηφίους συναδέλφους δημάρχους;

Εμείς ως σοβαρή που πιστεύω ότι είμαστε δεν συμμετέχουμε σε αυτό το παιχνιδάκι, κάνουμε τη δική μας προβολή από το διαδίκτυο και με όσους τρόπους μπορούμε, θεωρούμε όμως αναντικατάστατοι την αμεσότητα της επαφής που σου δίνει ο διάλογος. Για μας το ζητούμενο είναι να κατατεθούν ιδέες και προτάσεις για τα σοβαρά ζητήματα του τόπου.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Σχετικά Άρθρα