Προγραμματικές Θέσεις: ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΤΗΝΙΑΤΡΕΙΟ – ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ

Η Δημοτική Κίνηση “ΟΛΟΙ για τη ΛΕΥΚΑΔΑ” καταθέτει στον δημόσιο διάλογο θέσεις και προτάσεις της σχετικά με τη Λειτουργία του Δημοτικού Κτηνιατρείου και την Διαχείριση των Αδέσποτων Ζώων.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΤΗΜΙΑΤΡΕΙΟ – ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ

Ο αριθμός των αδέσποτων ζώων συντροφιάς ανέκαθεν ήταν μεγάλος και πάντα αυξανόμενος.

Είναι γεγονός ότι διαχρονικά δεν έχουν γίνει οι απαιτούμενες κινήσεις από την Πολιτεία προς την κατεύθυνση βελτίωσης της κατάστασης, που σε πολλές περιπτώσεις είναι σχεδόν  ανεξέλεγκτη.

Για την Δημοτική Κίνηση «Όλοι για τη ΛΕΥΚΑΔΑ» αποτελεί προτεραιότητα η αποτελεσματικότερη διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Θεωρούμε ότι πρόκειται για ένα πολύπλοκο ζήτημα και όχι μια αυτόματη διαδικασία, που πρωτίστως αφορά τον Δήμο Λευκάδας αλλά και κάθε πολίτη ξεχωριστά.

Θέλουμε και θα επιδιώξουμε να εξαλειφθούν τα περιστατικά βίας και σκληρότητας, να βελτιωθούν οι όχι καλές συνθήκες φροντίδας και μέριμνας, να αντιμετωπισθεί το δυσάρεστο φαινόμενο να έχουμε τα κατοικίδια σαν «παιχνίδια» που όταν κάποιοι τα βαρεθούν να τα εγκαταλείπουν απροστάτευτα.

Για να τα καταφέρουμε «επενδύουμε» και πιστεύουμε στη φιλοζωία και την ενεργή συμμετοχή των δημοτών μας. Γιατί ο Δήμος χωρίς τη βοήθεια των συμπολιτών μας, των εθελοντών και των φιλοζωϊκών οργανώσεων, που δραστηριοποιούνται ενεργά και ανιδιοτελώς όλα αυτά τα χρόνια, δεν μπορεί να βρίσκεται κοντά σε όλα τα ζώα που υποφέρουν. Επιδιώκουμε λοιπόν στον τομέα της φιλοζωίας να συγκροτήσουμε μια δυνατή ομάδα, που θα στηρίζεται στο σωστό συντονισμό και την πολύτιμη βοήθεια όλων των εμπλεκομένων. Στα θέλω μας είναι και θα προσπαθήσουμε για μια καλύτερη κατάσταση, με δημιουργική συνύπαρξη και ποιότητα ζωής για όλα τα πλάσματα.

Από την πλευρά μας δεσμευόμαστε για συνεχή και ειλικρινή διάλογο, συνεννόηση και συνεργασία χωρίς προαπαιτούμενα, δογματισμούς, επάρσεις, αποκλεισμούς, αντεγκλήσεις, προπηλακισμούς. Όπως ακριβώς πορευτήκαμε και στην θητεία μας 2014-2019, σεβόμαστε και τιμούμε τους ευαισθητοποιημένους δημότες, που τους θεωρούμε συνεργάτες και όχι αντιπάλους ή υπηρέτες.

Στόχοι μας είναι αφενός η σταθεροποίηση, η καταγραφή και η σταδιακή μείωση του αριθμού των αδέσποτων ζώων, μέσω της στείρωσης, σήμανσης, καταγραφής, υιοθεσίας τους και αφετέρου η ευζωία τους. Σε αυτή την προσπάθεια όμως δεν μπορούμε να είμαστε μόνοι μας και κυρίως δεν μπορούμε να διαχειριστούμε υπεύθυνα την κατάσταση χωρίς την βοήθεια και την κατανόηση όλων των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς, την οποία επιζητούμε και επιδιώκουμε.

Πρώτη μας προτεραιότητα είναι η αποκατάσταση της καλής λειτουργίας του Δημοτικού Κτηνιατρείου, που δυστυχώς διαταράχθηκε τα τελευταία χρόνια (ύστερα από την μετεγκατάστασή του το 2020) και η μεταφορά του σε κατάλληλο, αξιοπρεπή, λειτουργικό και ασφαλή χώρο. Παράλληλα θα αποκατασταθούν οι όποιες ζημιές υπάρχουν, θα αντικατασταθεί – συμπληρωθεί ο εξοπλισμός του και θα στελεχωθεί σύμφωνα με τις ανάγκες και τις δυνατότητες που υπάρχουν.

Πρόθεσή μας είναι να εξετάσουμε την ίδρυση και λειτουργία μικρού ενδιαιτήματος, με σκοπό την αποθεραπεία και την βραχύβια παραμονή κάποιων λίγων ζώων, όταν αυτό απαιτείται.

Θα ενισχύσουμε τον προϋπολογισμό για την αποτελεσματική λειτουργία του Δημοτικού Κτηνιατρείου, την υλοποίηση προγραμμάτων στείρωσης – εμβολιασμού, την φροντίδα και περισυλλογή των ζώων.

Τέλος, θα συνεργαστούμε με τα Σωματεία Ζωόφιλων, τους εθελοντές και  όλους τους εμπλεκόμενους ιδιωτικούς ή δημόσιους φορείς, για την ενίσχυση των προγραμμάτων – δράσεων του Δημοτικού Κτηνιατρείου σε ότι αφορά τη φροντίδα και την ευζωία των αδέσποτων ζώων.

www.oloigiatilefkada.gr

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Σχετικά Άρθρα