Όχι της κυβέρνησης στο έκτακτο επίδομα για τους εργάτες καθαριότητας των δήμων!

Χωρίς έκτακτο επίδομα οι εργάτες καθαριότητας των δήμων

Αναμένονται αντιδράσεις από την ΠΟΕ – ΟΤΑ. Ανοιχτά ερωτήματα για τη στάση του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου

Συνεχίζει η κυβέρνηση τον εμπαιγμό εις βάρος των εργατών καθαριότητας των δήμων, που από την αρχή της πανδημίας του κορωνοΐού έχουν επιστρατευτεί για να διατηρούν τις πόλεις μας καθαρές και ασφαλείς προστατεύοντας ταυτόχρονα τη δημόσια υγεία. Και ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενοι οι εργάτες καθαριότητας των δήμων να συμπεριληφθούν στο έκτακτο επίδομα που πήραν οι υγειονομικοί υπάλληλοι και οι υπάλληλοι της Πολιτικής Προστασίας, τελικώς και αυτός έπεσε θύμα των κυβερνητικών «υποσχέσεων» άνευ αντικρίσματος. Η κυνική ομολογία τού υφυπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη έριξε την αυλαία στο θέατρο της κυβερνητικής υποκρισίας!

«Για δημοσιονομικούς λόγους»…

«Οι υπάλληλοι καθαριότητας και αμαξοστασίων των ΟΤΑ, την προσφορά των οποίων, όπως και πολλών άλλων κατηγοριών εργαζομένων στον δημόσιο ή/και τον ιδιωτικό τομέα, η κυβέρνηση τιμά, για λόγους δημοσιονομικούς δεν συμπεριλαμβάνονται στους δικαιούχους της ανωτέρω έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης που δίδεται κατά προτεραιότητα κατά κύριο λόγο στο προσωπικό που έρχεται -ή έχει ιδιαίτερα αυξημένη πιθανότητα να έρθει- σε επαφή με ασθενείς Covid-19» είπε ο υφυπουργός Οικονομικών απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελίας Λιακούλη.

Αβοήθητοι οι αφανείς ήρωες

«Η τιμή… τιμή δεν έχει! Ντροπή!» ήταν η απάντηση της Ευ. Λιακούλη, που υπενθύμισε στον υφυπουργό ότι «πρόκειται για τους ανθρώπους που από την ημέρα που η χώρα μπήκε στη δίνη της πανδημίας με εντατικούς ρυθμούς καθαρίζουν και απολυμαίνουν κτήρια, παιδικές χαρές, δημοτικούς και κοινόχρηστους χώρους». «Όλοι αυτοί, οι υπάλληλοι της καθαριότητας και των αμαξοστασίων των δήμων της χώρας, είναι οι αφανείς ‘άνθρωποι της πρώτης γραμμής’» υπογραμμίζει η Ευ. Λιακούλη.

Σιγή από τον Τ. Θεοδωρικάκο

Αυτή η αρνητική εξέλιξη που εκθέτει την κυβέρνηση αναμένεται να έχει πολλαπλές αντιδράσεις τόσο στους εργαζόμενους στον τομέα της καθαριότητας των δήμων όσο και στον χώρο της Αυτοδιοίκησης. Η κυνική ομολογία Σκυλακάκη εκθέτει μάλιστα και τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, ο οποίος μέρες τώρα παραμένει σιωπηλός αναφορικά με το τι θα κάνει για την υποστήριξη των δήμων με πόρους και προσωπικό. Για το μόνο που εσχάτως μίλησε διά της υπογραφής του ο υπουργός Εσωτερικών ήταν ότι στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου 90 θεσμοθέτησε ότι «το προσωπικό καθαριότητας των δήμων κατηγορίας ΥΕ 16, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, μπορεί να διατίθεται και για την καθαριότητα σχολικών μονάδων αρμοδιότητας του οικείου δήμου, κατά το διάστημα λειτουργίας τους, για όσο διάστημα υφίσταται κίνδυνος διάδοσης του κορωνοϊού, και πάντως όχι πέραν της 30ής Σεπτεμβρίου 2020» – πρόκειται για μια διάταξη που έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της ΠΟΕ – ΟΤΑ.

Τέλος, ο υπουργός Εσωτερικών εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία επιστρατεύει εκ νέου τις σχολικές καθαρίστριες να απολυμάνουν τα σχολεία που ανοίγουν σταδιακά. Και όλα αυτά άνευ επιδόματος!

Πηγή: Εφημερίδα “Η ΑΥΓΗ”

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Σχετικά Άρθρα