Ευάγγελος Χαλικιάς στον Prisma 91,6: “Στόχος του Λιμενικού ταμείου η αξιοποίηση του τουριστικού περιπτέρου και η δημιουργία θέσεων εργασίας. Σεβαστή η απόφαση του δικαστηρίου…”

Στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma  91,6 μίλησε ο πρόεδρος του Λιμενικού ταμείου Ευάγγελος  Χαλικιάς για τα ασφαλιστικά μέτρα που κέρδισε η εταιρεία Notion έναντι του Λιμενικού Ταμείου.

Όπως ανέφερε η δημοτική αρχή είχε ως πρωταρχικό της στόχο την αξιοποίηση του τουριστικού περιπτέρου, ένα κτίριο που είχε εγκαταλειφθεί για πολλά χρόνια, είναι  λεηλατημένο, χτυπημένο από τους σεισμούς, ένα κτίριο που βρίσκεται στην είσοδο της πόλης της Λευκάδας.

“Το πρώτο πράγμα που θελήσαμε να κάνουμε εκτός από την αξιοποίηση του κτιρίου ήταν να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, καθώς και έσοδα για το λιμενικό ταμείο.

Πήγαμε σε διαγωνισμό, οι δύο πρώτοι ήταν άκαρποι, στον 3ο διαγωνισμό υπήρξαν δύο προσφορές των εταιρειών Παππάς α.ε και της notion α. ε.

Με απόφασή του το δ.σ. του Λιμενικού ταμείου, αναδείχθηκε  ως πλειοδότρια εταιρεία η  Παπάς α. ε, ενώ  παράλληλα αυτή η απόφαση εστάλη στην Αποκεντρωμένη  Λευκάδας στο Υπουργείο Ναυτιλίας, καθώς και στην εφορεία αρχαιοτήτων για να παρθεί η  σύμφωνη γνώμη τους.

Η εταιρεία notion έκανε ένσταση κατά της απόφασης του Λιμενικού ταμείου η οποία ήταν ομόφωνη για κατοχύρωση υπέρ της Παππάς α ε, ενώ ο κ. Χαλικιάς  διευκρίνισε ότι από την ημέρα που κατατέθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα μέχρι να βγει η απόφαση είχαμε και νεότερες εξελίξεις.

“Η Αποκεντρωμένη απέρριψε την ένσταση της notion ΑΕ, ενώ παράλληλα το Λιμενικό ταμείο έχει  την σύμφωνη γνώμη του ΓΕΝ, της εφορείας αρχαιοτήτων και περιμένουμε και τη σύμφωνη γνώμη από το Υπουργείο Ναυτιλίας.

Η απόφαση του πρωτοδικείου Λευκάδας υποχρεώνει το λιμενικό ταμείο να απέχει από την εκτέλεση τις απόφασης που κατοχύρωσε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού στην εταιρεία Παππάς, με τον κύριο Χαλικιά  να λέει ότι η απόφαση των ελληνικών δικαστηρίων είναι σεβαστή από το λιμενικό ταμείο, ωστόσο σε προσωπικό επίπεδο εξέφρασε την διαφωνία του.

“Το λιμενικό ταμείο είναι σε διαδικασία συνεννόησης με τη νομική του σύμβουλο, για να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματά καθώς πρόκειται για μία πρώτη απόφαση”, επαναλαμβάνοντας ότι  μέσα στους δύο μήνες που περίμεναν  το αποτέλεσμα του δικαστηρίου έχουν τρέξει οι εξελίξεις που προανέφερε.

Ο κύριος Χαλκιάς υπογράμμισε ότι στους όρους διακήρυξης της δημοπρασίας  σαν δημοτική αρχή είχαν θέσει ότι αυτός που θα πλειοδοτούσε, θα ήταν συνδυασμός του μηνιαίου εισοδήματος για όσους μήνες έκαναν την παραχώρηση δηλαδή για περίπου 25 χρόνια, μαζί με το ύψος της επένδυσης.

Η εταιρεία notion με  την πρόταση που κατέθεσε στο λιμενικό ταμείο για το ύψος της επένδυσης του κτιρίου, είπε ότι θα επένδυε 1.500.000 ευρώ, ενώ η προσφορά της εταιρείας Παππάς, ήταν επένδυση ύψους 700 χιλιάδων ευρώ, με βάση μία τεχνική μελέτη που είχε συντάξει η τεχνική υπηρεσία του δήμου, για την στατική αποκατάσταση του κτιρίου.

Η εταιρεία notion είχε δώσει μηνιαίο μίσθωμα 4.010 ευρώ,η  εταιρεία του κυρίου Παππά περίπου 5.000. Ο συνδυασμός του μισθώματος του ύψους επένδυσης ανακήρυξε τον πλειοδότη.

Ωστόσο η εταιρεία notion είχε ένα πρόβλημα με τα δικαιολογητικά συμμετοχής στο διαγωνισμό, δεν είχε προσκομίσει ένα αντίγραφο ποινικού μητρώου και με τη σύμφωνη γνώμη της Νομικής συμβούλου το δ.σ. θεώρησε τι δεν έπρεπε να γίνει δεκτή η εταιρεία notion.

Οι προσφορές ανοίχθηκαν μετά από 15 μέρες αφού είχε κάνει ένσταση εταιρεία notion η οποία είχε γίνει δεκτή και στο επιχείρημα της notion ότι έπρεπε ποτίσει το δ.σ. πριν ανοίξουν οι προσφορές, ο κύριος χαλικιάς ανέφερε σαν επιτροπή εισήγαγαν ώρες στο δ.σ. όπως διακηρύξεις και το δ.σ. του Λιμενικού ταμείου θα έπαιρνε την απόφαση όπως και έγινε.

Αναφορικά με το  πόσο μπορεί να καθυστερήσουν την επένδυση οι δικαστικές εκκρεμότητες, ο κύριος Χαλικιάς εκτίμησε ότι δεν θα καθυστερήσουμε πολλά χρόνια, καθώς η βασική  επιδίωξη του λιμενικού ταμείου  είναι  αυτό το κτίριο να το δούμε όπως πρέπει να είναι και να το αξιοποιήσουμε στο έπακρο και προς αυτή την κατεύθυνση είμαστε προσανατολισμένοι.

Μάλιστα διευκρίνισε ότι πιθανότατα στη δεύτερη δημοπρασία να είχαμε τελειώσει, καθώς λόγω λάθους ο ώρας δεν προσήλθε ο κύριος Παππάς ο μοναδικός που είχε εκφράσει τότε  ενδιαφέρον και θα μπορούσε να έχει τελειώσει από τότε,η όλη διαδικασία.

Στο ερώτημα ενδεχόμενης συνεννόησης με το Ταολ για την επόμενη μέρα, ανέφερε ότι το λιμενικό ταμείο είναι ανοιχτό σε προτάσεις, ιδέες, σκέψεις, συνεργασίες με τον ίδιο να δηλώνει διαθέσιμος για  όλο τον κόσμο.

Κλείνοντας τοποθέτηση του ο κύριος Χαλκιάς, εξέφρασε το παράπονό του για όσα γράφτηκαν για την προσάραξη του azimut στο κάστρο, λέγοντας ότι για το συγκεκριμένο δρομολόγιο ήρθε σήμα στο λιμενικό  ταμείο ότι θα αράζει και καράβι στην Βασιλική.

Μάλιστα λίγο μετά τις 28 Μαΐου ενημερώθηκε ο ίδιος  από τον προηγούμενο λιμενάρχη, ότι έλαβε εντολή από το υπουργείο το πλοίο να έρχεται Λευκάδα.

Με κοινή συνεννόηση ορίστηκε ο χώρος προσάραξης η περιοχή των καυσίμων και έγιναν και οι απαραίτητες διαγραμμίσεις.

Κάποια στιγμή πριν από το Δεκαπενταύγουστο το πλοίο προσέγγισε να αράξει στο σημείο, ωστόσο  κάποια ιστιοφόρα το εμπόδισαν και  παρότι το λιμεναρχείο κατέβηκε στο λιμάνι, δεν  μπόρεσε να απομακρύνει τα σκάφη και αναγκάστηκε να κατευθυνθεί στο κάστρο.

“Σαν λιμενικό ταμείο δεν μπορούσαμε να πάρουμε απόφαση για χωροθέτηση καθώς στα επίσημα χαρτιά είχαμε ενημερώσει ότι θα αράζει στη Βασιλική.”

Μάλιστα διευκρίνισε ότι το   τουριστικό πρακτορείο είχε στείλει βαν στο κάστρο για να παραλάβει τους επιβάτες ώστε  να μην ταλαιπωρηθούν, ωστόσο κάποιοι λόγο του ότι  τους περίμεναν κάποιοι γνωστοί  δεν επιβιβάστηκαν στο βαν.

Στις 16 Αυγούστου ήρθε σήμα υπουργείο που άλλαξε το δρομολόγιο και έγινε Λευκάδα και πλέον έχει γίνει χωροθέτηση στον χώρο των καυσίμων.

 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Σχετικά Άρθρα